Neglesvamp

Definition

Nail svamp er en svampeinfektion i et eller flere af dine negle. En infektion med neglesvamp kan begynde som en hvid eller gul plet under spidsen af ​​en negl eller toenail. Da neglesvamp spreder dybere ind i din negl, kan det medføre, at din negl til misfarve fortykkes og udvikler smuldrende kanter - en uskøn og potentielt smertefuld problem.

En infektion med neglesvamp kan være vanskelig at behandle, og det kan gentages. Men medicin er til rådighed til at hjælpe med at rydde op neglesvamp.

Symptomer

Der er forskellige klassifikationer af neglesvamp - afhængig af typen af ​​svamp og manifestation - som kan have noget forskellige tegn og symptomer. I almindelighed, dog kan du have et søm svampeinfektion - også kaldet onychomycosis (on-i-ko-mi-KO-sis) - hvis en eller flere af dine negle er:

 • Fortykket
 • Skørt, smuldrende eller laset
 • Forvrænget form
 • Dull, uden glans eller skinne
 • En mørk farve, der skyldes vragrester opbygge under din negl

Inficerede negle kan også adskille fra negleroden, en tilstand kaldet onycholysis. Du kan føle smerte i tæerne eller fingerspidserne og opdage en lidt dårlig lugt.

Hvornår skal se en læge
Når et søm svampeinfektion begynder, kan det vare ved på ubestemt tid, hvis den ikke behandles. Se din læge ved det første tegn på neglesvamp, hvilket ofte er en lille hvid eller gul plet under spidsen af ​​din negl.

Årsager

Nail svampeinfektioner er typisk forårsaget af en svamp, der hører til en gruppe af svampe kaldet dermatofytter. Men gær og skimmelsvampe kan også være ansvarlig for søm svampeinfektioner.

Hvad er svampe?
Svampe er mikroskopiske organismer, der ikke behøver sollys for at overleve. Nogle svampe har gavnlige anvendelser, mens andre forårsage sygdom og infektion.

Alle disse mikroskopiske organismer:

 • Lev i varme, fugtige miljøer, herunder swimmingpools og brusere
 • Kan invadere din hud gennem små synlige eller usynlige nedskæringer eller gennem en lille adskillelse mellem din negl og negleroden
 • Forårsage problemer, hvis dine negle er konstant udsat for varme og fugt - betingelser perfekt til vækst og spredning af svampe

Tånegle vs Fingernegle
Neglesvamp forekommer mere i tånegle end i fingernegle.

 • Tånegle ofte er begrænset i en mørk, varm, fugtigt miljø inde i dine sko - hvor svampe kan trives.
 • Formindsket blodcirkulationen til tæerne sammenlignet med fingrene gør det sværere for din krop immunsystem til at opdage og fjerne infektionen.

Risikofaktorer

Neglesvamp. Tånegle vs negle.
Neglesvamp. Tånegle vs negle.

Aldring er den mest almindelige risikofaktor for neglesvamp af flere grunde, herunder:

 • Formindsket blodcirkulation
 • Flere års udsættelse for svampe
 • Negle kan vokse langsommere og tykkere med alderen, hvilket gør dem mere modtagelige for smitte

Neglesvamp tendens til at påvirke mænd oftere end det gør kvinder, især dem med en familie historie af denne infektion.

Andre faktorer, der kan øge din risiko for at udvikle neglesvamp omfatter:

 • Svedt stærkt
 • Arbejde i et fugtigt eller fugtige omgivelser
 • Under hudens tilstand psoriasis
 • Iført sokker og sko, der hindrer ventilation og ikke absorberer sved
 • Gå barfodet i fugtige offentlige steder, såsom swimmingpools, fitnesscentre og bruserum
 • Under fodsvamp (tinea pedis)
 • At have en mindre hud eller negle skade, en beskadiget søm eller en anden infektion
 • Have diabetes, kredsløbsproblemer eller et svækket immunsystem

Komplikationer

Neglesvamp kan være smertefulde og kan forårsage permanent skade på dine negle. Det kan også føre til andre alvorlige infektioner, der kan spredes ud over dine fødder, hvis du har et undertrykt immunforsvar på grund af medicin, sukkersyge eller andre forhold.

Svampeinfektioner i negle udgør den mest alvorlige sundhedsrisiko for mennesker med diabetes og for dem med svækket immunforsvar, såsom mennesker med leukæmi eller AIDS eller organtransplanterede.

Hvis du har diabetes, blodcirkulationen og nerve forsyning til dine fødder kan blive forringet. Du er også i større risiko for cellulitis, en potentielt alvorlig bakteriel hudinfektion. Derfor vil enhver relativt mindre skade til dine fødder - herunder et søm svampeinfektion - kan føre til en mere alvorlig komplikation, som kræver rettidig lægehjælp. Se din læge straks, hvis du har mistanke om neglesvamp.

Se også

Forberedelse til Deres udnævnelse

Vil du sandsynligvis starte med at se din praktiserende læge eller en praktiserende læge. Men i nogle tilfælde, når du ringer til at oprette en aftale, kan du blive henvist straks til enten en læge, der har specialiseret sig i hudsygdomme (dermatolog), eller en, der har specialiseret sig i foden forhold (ortopæd).

For at få mest ud af din tid med din læge, det er godt at forberede sig til din udnævnelse.

Hvad du kan gøre

 • Skriv ned nogen symptomer, du oplever, herunder enhver, der kan synes relateret til årsagen til, du har planlagt udnævnelsen.
 • Skriv nede personlige oplysninger, herunder eventuelle vigtige påvirkninger eller nyere liv ændringer.
 • Lav en liste over alle lægemidler, vitaminer og kosttilskud, du tager.
 • Skriv ned spørgsmål at spørge din læge.

For neglesvamp, kan dine spørgsmål omfatter:

 • Hvad er sandsynligvis forårsager mine symptomer eller tilstand?
 • Er der andre mulige årsager til mine symptomer eller tilstand?
 • Hvilke tests har jeg brug for?
 • Hvad er den bedste fremgangsmåde?
 • Hvad er alternativerne til den primære metode, du foreslår?
 • Jeg har andre sundhedsmæssige forhold. Hvordan kan jeg bedst håndtere dem sammen?
 • Er der en generisk alternativ til den medicin, du ordineres?
 • Er der brochurer eller andet trykt materiale, som jeg kan tage med hjem? Er der hjemmesider du anbefale?

Tøv ikke med at stille andre spørgsmål, du har.

Test og diagnose

Din læge vil sandsynligvis undersøge dine negle først. For at teste for svampe, kan lægen skrabe nogle vragdele fra under din negl til analyse.

Resterne kan undersøges under et mikroskop eller dyrkes i et laboratorium for at identificere, hvad der forårsager infektionen. Andre forhold, såsom psoriasis, kan efterligne en svampeinfektion i neglen. Mikroorganismer, herunder gær og bakterier, også kan inficere negle. At kende årsagen til din infektion med til at bestemme den bedste behandlingsforløb.

Behandlinger og medicin

Neglesvamp kan være vanskelige at behandle, og gentag infektioner er almindelige. Over-the-counter svampedræbende søm cremer og salver er til rådighed, men de er ikke særlig effektive. Hvis du har fodsvamp samt neglesvamp, skal du behandle fodsvamp med aktuel medicin og holde dine fødder rene og tørre.

Oral medicin
Til behandling af neglesvamp, kan lægen ordinere en oral svampedræbende medicin. Undersøgelser har vist de mest effektive behandlinger til at være terbinafin (Lamisil) og itraconazol (Sporanox).

Forberedelse til din udnævnelse. Skriv ned nogen symptomer, du oplever.
Forberedelse til din udnævnelse. Skriv ned nogen symptomer, du oplever.

Din læge vil sandsynligvis anbefale oral medicin, hvis du:

 • Har diabetes eller andre risikofaktorer for cellulitis
 • Har en historie af cellulitis
 • Oplever smerte eller ubehag fra din søm infektion

Disse medikamenter hjælpe en ny søm vokse fri for infektion, langsomt erstatter den inficerede del af din negl. Du typisk tage disse medikamenter for seks til 12 uger, men du vil ikke se det endelige resultat af behandlingen, indtil neglen gror ud igen helt. Det kan tage fire måneder eller længere for at eliminere en infektion. Tilbagevendende infektioner er mulige, især hvis du fortsætter med at eksponere dine negle til varme, fugtige forhold.

Svampemidler kan give bivirkninger spænder fra hududslæt til leverskader. Læger kan ikke anbefale dem til folk med leversygdom eller kongestiv hjerteinsufficiens eller for dem at tage visse medikamenter.

Andre behandlingsmuligheder
Din læge kan også foreslå disse neglesvamp behandlinger:

 • Svampedræbende lak. Hvis du har en mild til moderat infektion neglesvamp, kan din læge foretrækker at ordinere et svampedræbende neglelak kaldet ciclopirox (Penlac). Du male det på dine inficerede negle og omkringliggende hud en gang om dagen. Efter syv dage tørre dig de opstablede på lag rene med alkohol og begynde nye ansøgninger. Daglig brug af Penlac i omkring et år har vist sig at hjælpe med at rydde op nogle søm svampeinfektioner.
 • Aktuelle medicinering. Din læge kan også vælge andre aktuelle svampedræbende medicin. Du kan rådes til at bruge disse cremer med en over-the-counter lotion indeholder urinstof til hjælpe med at fremskynde absorption. Topikale medikamenter normalt ikke helbrede neglesvamp, men de kan anvendes med oral medicin. Din læge kan indgive overfladen af ​​din negl (debridement) for at mindske mængden af ​​inficerede negl at behandle og eventuelt gøre den aktuelle medicinering mere effektiv.
 • Surgery. Hvis din søm infektion er alvorlig eller meget smertefuld, kan lægen foreslå at fjerne din negl. En ny søm vil normalt vokse på sin plads, selv om det vil komme i langsomt og kan tage så længe et år til at vokse tilbage helt. Sommetider kirurgi anvendes i kombination med ciclopirox at behandle neglelejet.

Behandling neglesvamp med en laser eller fotodynamisk terapi - intense lys bestråler neglen efter den er blevet behandlet med en syre - også kan blive en succes. Dog kan denne nye behandling ikke være tilgængelige overalt.

Livsstil og hjem retsmidler

Nogle gange, fordi de nuværende behandlinger kan tage lang tid at arbejde og er ikke altid effektive, folk henvender sig til hjem retsmidler. To retsmidler foregav at hjælpe neglesvamp er eddike og Vicks VapoRub.

 • Eddike. Selvom der er ingen direkte beviser for, at en eddike sættetid kan helbrede neglesvamp, har nogle undersøgelser vist, at det kan hæmme væksten af visse bakterier. Eksperter foreslår iblødsætning dine fødder i 15 til 20 minutter i en blanding af 1 del eddike til 2 dele varmt vand. Vær sikker på at skylle godt og dup dine fødder tørre, når du er færdig. Du kan suge dine fødder som dette dagligt. Men hvis din hud bliver irriteret, så prøv iblødsætning kun to til tre gange om ugen.
 • Vicks vaporub. Som med eddike, har der ikke været kontrollerede kliniske forsøg for at vurdere effektiviteten af Vicks VapoRub på neglesvamp, men der har været adskillige anekdotiske rapporter om, at det virker. Der er ikke enighed om, hvor ofte at anvende dette produkt, så tjek med din læge, før du bruger det på dine negle.

Forebyggelse

For at forhindre neglesvamp og reducere tilbagevendende infektioner, praksis god hånd og fod hygiejne.

 • Hold dine negle korte, tørre og rene. Trim negle lige over og fil ned fortykket områder. Grundigt tørre dine hænder og fødder, herunder mellem tæerne, efter badning.
 • Bær passende sokker. Syntetiske sokker, fugttransport kan holde dine fødder tørretumbleren end at gøre bomuld eller uld sokker (du kan også bære syntetiske sokker under andre sokker). Skift dem ofte, især hvis dine fødder sveder for meget. Tag skoene af lejlighedsvis i løbet af dagen og efter træning. Alternative lukket tå sko med open-toe sko.
 • Brug et svampedræbende spray eller pulver. Spray eller drys dine fødder og indersiden af dine sko.
 • Bær gummihandsker. Dette beskytter dine hænder fra overeksponering for vand. Mellem anvendelser, drej gummihandsker vrangen ud til tørre.
 • Må ikke trimme eller plukke på huden omkring dine negle. Dette kan give bakterier adgang til din hud og negle.
 • Må ikke gå barfodet på offentlige steder. Brug sko rundt offentlige puljer, brusere og omklædningsrum.
 • Vælg en velrenommeret manicure og pedicure salon. Sørg salonen steriliserer sine instrumenter. Bedre endnu, bringe dine egne.
 • Giv op neglelak og kunstige negle. Selv om det kan være fristende at skjule søm svampeinfektioner under en frakke af smukke lyserøde polish, kan dette fælde uønsket fugt og forværre infektionen.
 • Vask dine hænder efter berøring en inficeret negl. Neglesvamp kan spredes fra søm til søm.

Se også