Mammogram

Definition

En mammografi er en X-ray billede af brystet bruges til at screene for brystkræft. Mammografi spiller en central rolle i tidlig brystkræft opdagelse og hjælpe falde dødsfald af brystkræft.

Under en mammografi, er dine bryster sammen mellem to faste overflader til at sprede sig brystvæv. Så en X-ray indfanger sort-hvide billeder af dine bryster, der vises på en computerskærm, og undersøgt af en læge, der ser for tegn på kræft.

En mammografi kan bruges enten til screening og diagnostiske formål. Hvor ofte du skal have en mammografi afhænger af din alder og din risiko for brystkræft.

Se også

Hvorfor det er gjort

Mammografi er X-ray imaging af dine bryster, som kan påvise tumorer og andre abnormiteter. Mammografi kan bruges enten til screening og diagnostiske formål at evaluere et bryst klump:

 • Screening mammografi. Screening mammografi bruges til at detektere bryst ændringer hos kvinder, der ikke har nogen tegn eller symptomer eller observerbare bryst abnormiteter. Målet er at opdage kræft, før de kliniske tegn er mærkbar.
 • Diagnostisk mammografi. Diagnostisk mammografi bruges til at undersøge mistænkelige bryst ændringer, såsom en bryst klump, brystsmerter, en usædvanlig hudens udseende, brystvorten fortykkelse eller brystvorte udledning. Det er også brugt til at evaluere unormale resultater på en screening mammografi. En diagnostisk mammografi indeholder yderligere mammografi billeder.
Mammografi. Screening mammografi.
Mammografi. Screening mammografi.

Hvornår man skal begynde screening mammografi
Eksperter og medicinske organisationer er ikke enige om, når kvinder bør begynde regelmæssige mammografi, eller hvor ofte testene skal udføres. Tal med din læge om dine risikofaktorer, dine præferencer, og de fordele og ulemper ved screening. Sammen kan du beslutte, hvad screening mammografi tidsplan er bedst for dig.

Nogle generelle retningslinjer for, hvornår man skal begynde screening mammografi omfatter:

 • Kvinder med en gennemsnitlig risiko for brystkræft. Mange kvinder begynder mammografi i en alder 40 og få dem hver et til to år. Faggrupper uenige om deres anbefalinger, med de fleste, herunder den europæiske Cancer Society, rådgive kvinder med en gennemsnitlig risiko for at begynde mammografi i en alder 40 og den amerikanske Forebyggende Services Task Force anbefale kvinder vente 50 år for at begynde regelmæssige mammografi.
 • Kvinder med en høj risiko for brystkræft. Kvinder med en høj risiko for brystkræft kan have gavn ved at begynde screening mammografi før 40 år. Tal med din læge for en individualiseret program. Din risiko faktorer, såsom en familie historie af brystkræft, kan føre din læge til at anbefale magnetisk resonans (MRI) i kombination med mammografi.

Se også

Risici

Risici og begrænsninger i mammografi omfatter:

 • Mammografi udsætte dig for lav dosis stråling. Dosis er meget lav, selv om, og for de fleste kvinder skal fordelene ved regelmæssig mammografi opvejer risiciene ved denne mængde af stråling.
 • Mammografi er ikke altid præcise. Nøjagtigheden af proceduren afhænger delvis af den anvendte teknik og erfaring og dygtighed af radiolog. Andre faktorer - såsom din alder og bryst tæthed - kan resultere i falsk negative eller falsk-positive mammografi.
 • Mammografi hos yngre kvinder kan være svære at tolke. Brysterne af yngre kvinder indeholder flere kirtler og ledbånd end at gøre de ældre kvinder, hvilket resulterer i tæt brystvæv, som kan sløre tegn på kræft. Med alderen bliver brystvæv fattier og har færre kirtler, hvilket gør det lettere at fortolke og opdage ændringer på mammografi.
 • Under en mammografi kan føre til yderligere test. Blandt kvinder i alle aldre, omkring 10 procent af mammografi kræve yderligere prøvning, herunder supplerende billeddannende undersøgelser såsom ultralyd, og en procedure (biopsi) for at fjerne en prøve af brystvæv til laboratorieundersøgelse. Men de fleste abnorme fund fundet på mammografi ikke er kræft. Hvis du får at vide, at din mammografi er unormal, bede radiologen at sammenligne din nuværende mammografi med eventuelle tidligere mammografi.
 • Screening mammografi kan ikke registrere alle cancerformer. Nogle kræftformer påvist ved fysisk undersøgelse, kan ikke ses på mammografi. En kræft kan være for lille eller kan være i et område, der er vanskeligt at se, ved mammografi, så som din armhule. Mammografi kan gå glip af 1 i 5 kræfttilfælde hos kvinder.
 • Ikke alle tumorer fundet af mammografi kan helbredes. Visse typer af kræft er aggressive, vokser hurtigt og spredes tidligt til andre dele af kroppen.

Se også

Hvordan du forbereder

For at forberede din mammografi:

 • Vælg en certificeret mammografi-rum. Spørg om mammografi anlægget er certificeret af Food and Drug Administration. Denne certificering vil sikre, at anlægget lever op til visse standarder.
 • Planlæg testen for en tid, når dine bryster er mindst tilbøjelige til at være øm. Hvis du ikke har gået igennem overgangsalderen, det er normalt i løbet af ugen efter din menstruation. Dine bryster er mest sandsynligt at være øm ugen før og ugen i løbet af din periode.
 • Medbring dine tidligere mammografi billeder. Hvis du går til en ny facilitet til din mammografi, samle alle tidligere mammografi og bringe dem med dig til din udnævnelse, så radiologen kan sammenligne dem med dine nye billeder.
 • Brug ikke deodorant før din mammografi. Undgå at bruge deodoranter, antiperspiranter, pulvere, lotion, cremer eller parfume under armene eller på dine bryster. Metalliske partikler i pulvere og deodoranter kan være synlige på din mammografi og forårsage forvirring.
 • Overvej en over-the-counter smertestillende medicin, hvis du opdager, at have en mammografi er ubehageligt. Tager en over-the-counter smertestillende medicin, såsom aspirin, acetaminophen (Tylenol, andre) eller ibuprofen (Advil, motrin IB, andre), omkring en time før din mammografi kan lindre ubehaget af testen.

Se også

Hvad du kan forvente

Under testen
På testfaciliteter, får du en kjole og bedt om at fjerne hals smykker og tøj fra taljen op. For at gøre det lettere, bære en to-delt dragt dag.

Diagnostisk mammografi. Hvornår man skal begynde screening mammografi.
Diagnostisk mammografi. Hvornår man skal begynde screening mammografi.

For selve proceduren, står du foran en X-ray maskine er specielt designet til mammografi. Teknikeren placerer en af ​​dine bryster på en platform og hæver eller sænker platformen til at matche din højde. Teknikeren hjælper dig med at placere dit hoved, arme og overkrop til at tillade en uhindret udsigt over dit bryst.

Dit bryst er efterhånden presses mod platformen af ​​en klar plastplade. Tryk påføres i et par sekunder til at sprede sig brystvæv. Trykket er ikke skadeligt, men du kan finde det ubehageligt eller ligefrem smertefuldt. Hvis du har for meget ubehag, fortæller tekniker.

Brystet skal komprimeres at udjævne dens tykkelse og tillade røntgenstrålerne at trænge brystvæv. Presset rummer også dit bryst stadig at mindske sløring fra bevægelse og minimerer dosis af stråling nødvendig. Under den korte røntgenbilledet, vil du blive bedt om at stå stille og holde vejret.

Efter testen
Efter billederne er lavet af både dine bryster, kan du blive bedt om at vente, mens teknikeren kontrollerer kvaliteten af ​​billederne. Hvis synspunkter er utilstrækkelige for tekniske årsager, kan du nødt til at gentage en del af testen. Hele proceduren tager normalt mindre end 30 minutter. Bagefter kan du klæde og genoptage normal aktivitet.

I Det Forenede stat, kræver føderale lov mammografi faciliteter til at sende dine resultater inden for 30 dage, men du kan normalt forvente at modtage dine resultater hurtigere. Spørg teknikeren hvad du kan forvente.

Se også

Resultater

Mammografi producerer mammografi - sort-hvide billeder af dit brystvæv. De fleste mammografi er digitale billeder, der vises på en computerskærm. En radiolog fortolker billederne og sender en skriftlig rapport over resultaterne med din læge.

Radiologen ser for tegn på kræft eller noncancerous (benigne) forhold, der kan kræve yderligere undersøgelser, opfølgning eller behandling.

Mulige resultater kan nævnes:

 • Kalkaflejringer (forkalkninger) i kanaler og andre væv
 • Masser eller klumper
 • Forvrænget væv
 • Tætte områder optræder i kun det ene bryst eller et bestemt område på mammografi
 • Nye tætte område, der har optrådt siden dit sidste mammografi

Forkalkninger kan være resultatet af celle sekreter, cellerester, inflammation og traumer, blandt andre årsager. Tiny, uregelmæssige aflejringer, kaldet microcalcifications kan være forbundet med kræft. Større, grovere områder forkalkning kan være forårsaget af ældning eller en godartet tilstand, såsom fibroadenoma, en fælles noncancerous tumor i brystet. De fleste bryst forkalkninger er godartede, men hvis forkalkninger forekommer bekymrende, kan radiologen bestille yderligere diagnostiske billeder med forstørrelse.

Tætte områder angiver væv, der er mere glandulær end fedt, hvilket kan gøre forkalkninger og masser mere vanskeligt at identificere eller skelne fra normale kirtelvæv. Tætte områder kan også repræsentere kræft. Forvrænget områder tyder tumorer, der kan have invaderet omkringliggende væv.

Hvis radiologen bemærker problemområder på din mammografi, kan yderligere testning omfatte yderligere mammografi kendt som kompression eller forstørrelse udsigt, samt ultralyd imaging eller en procedure (biopsi) for at fjerne en prøve af brystvæv til laboratorieundersøgelse. Nogle situationer kræver brug af diagnostiske magnetisk resonans (MRI) i områder, hvor den nuværende billeddannelse med mammografi eller ultralyd er negativ, og det er ikke klart, hvad der forårsager et bryst ændring eller abnormitet.

Se også