Lymfocytose (høj lymfocyttal)

Definition

Lymfocytose (Lim-fjende-sie-TOE-sis), eller en high lymfocyttal, er en stigning i hvide blodlegemer kaldet lymfocytter (LIM-foe-sites). Lymfocytter er en vigtig del af immunsystemet. De hjælpe med at bekæmpe off sygdomme, så det er normalt at se en midlertidig stigning i antallet af lymfocytter efter en infektion.

En optælling signifikant højere end 3.000 lymfocytter i en mikroliter blod anses generelt for at være lymfocytose hos voksne. Hos børn, varierer tærsklen for lymfocytose med alderen, men kan være så høj som 7.000 til 9.000 lymfocytter pr mikroliter. De præcise tærskelværdier for lymfocytose kan variere en smule fra den ene lab til en anden.

Årsager

Du kan have et lymfocyttal der er højere end det normalt kunne forventes, men har få, om nogen, symptomer. Lægen skal derefter beslutte, om det er en harmløs, midlertidig situation, som kan opstå efter en sygdom, eller hvis det repræsenterer noget mere alvorligt, såsom en blodkræft eller en kronisk infektion. Før der træffes beslutning om en lymfocyttal er "for høj", eller er en årsag til bekymring, kan lægen nødt til at udføre andre tests.

Hvis din læge afgør din lymfocyttal er høj, kan testresultatet være et tegn på en af ​​de følgende betingelser:

  • Infektion (bakteriel, viral, andet)
  • Kræft i blodet eller lymfesystemet
  • En autoimmun sygdom forårsager løbende (kronisk) inflammation

Specifikke årsager til lymfocytose omfatter:

Årsager vist her, er ofte forbundet med dette symptom. Arbejd med din læge eller andet sundhedspersonale for en præcis diagnose.

Hvornår skal se en læge

En høj lymfocyttal er normalt findes, når lægen har beordret tests for at hjælpe med at diagnosticere en tilstand, du allerede oplever. Det er sjældent en uventet fund eller blot opdaget ved en tilfældighed. Tal med din læge om, hvad dine testresultater betyder. En høj lymfocyttal og resultater fra andre tests kan allerede indikere årsagen til din sygdom eller din læge kan foreslå andre tests for yderligere at kontrollere din tilstand.