Lumpektomi

Definition

Lumpectomy (lum-PEK-tuh-me), er operation for at fjerne kræft eller anden unormal væv fra dit bryst. Lumpektomi kaldes også brystbevarende eller bryst-besparende kirurgi, fordi - i modsætning til en mastektomi - kun en del af brystet er fjernet. Læger kan også henvise til lumpektomi som en bred lokal excision. Under lumpektomi, også en lille mængde af normalt væv omkring den fikserede (rene margener) tages med til at sikre, at alle kræft eller anden unormal væv fjernes.

Lumpektomi bidrager til at bekræfte en diagnose af kræft eller udelukke det. Lumpektomi er også en første behandling mulighed for nogle kvinder med tidlige fase brystkræft. I tilfælde, hvor kræft er fundet, normalt lumpectomy efterfølges af strålebehandling for at mindske chancerne for kræft vender tilbage.

Se også

Hvorfor det er gjort

Målet med lumpectomy er at fjerne kræft eller anden unormal væv og samtidig bevare udseendet af dit bryst. Undersøgelser viser, at lumpectomy er lige så effektiv en behandling som fjernelse af hele brystet (mastektomi) for kvinder med tidlige fase brystkræft. Din læge kan anbefale lumpectomy hvis en biopsi har vist, at du har kræft, og at kræft menes at være lille og tidligt stadium. Lumpektomi kan også anvendes til at fjerne visse noncancerous eller præcancer bryst abnormiteter.

Du må ikke være en kandidat til lumpektomi for brystkræft, hvis du:

 • Har en historie af sklerodermi, en gruppe af sygdomme, der hærder huden og andre væv
 • Har en historie af systemisk lupus erythematosus, en kronisk inflammatorisk sygdom
 • Har to eller flere tumorer i forskellige kvadranter af dit bryst
 • Har tidligere haft strålebehandling til brystet regionen
 • Har kræft spredt over hele dit bryst
 • Har en stor tumor og små bryster, som kan forårsage et dårligt kosmetisk resultat
 • Har du ikke adgang til strålebehandling

Se også

Risici

Lumpektomi er en kirurgisk procedure, der indebærer en risiko for bivirkninger, herunder:

 • Blødning
 • Infektion
 • Smerte
 • Midlertidig hævelse
 • Tenderness
 • Dannelse af hårdt arvæv på operationsstedet
 • Følelsesløshed, især under armen fra lymfeknude fjernelse, som kan være en varig
 • Ændring i form af brystet, især hvis en stor del er fjernet

Se også

Hvordan du forbereder

Lumpektomi. Stop med at tage aspirin eller andre blodfortyndende medicin.
Lumpektomi. Stop med at tage aspirin eller andre blodfortyndende medicin.

Du vil mødes med din kirurg et par dage før din lumpectomy. Medbring en liste med spørgsmål til minde dig om at dække alt, hvad du ønsker at vide. Sørg for at du forstår proceduren og dens risici. Du får instrukser om presurgical restriktioner og andre ting, du behøver at vide. I de fleste tilfælde vil operationen blive udført som en ambulant procedure, så du kan gå hjem samme dag.

Fortæl din læge om eventuelle medicin, vitaminer eller kosttilskud du tager, hvis noget kan forstyrre operationen. I almindelighed, for at forberede din lumpektomi anbefales det, at du:

 • Stop med at tage aspirin eller andre blodfortyndende medicin. Din læge kan bede dig om at stoppe med at tage det en uge eller længere, før operation for at reducere din risiko for blødning.
 • Check med dit forsikringsselskab at afgøre, om den procedure, der er dækket, og hvis der er begrænsninger på, hvor du kan få det gjort.
 • Må ikke spise eller drikke 8 til 12 timer før operationen, især hvis du er nødt til generel anæstesi.
 • Bringe en person med dig. Ud over at tilbyde support, er en anden person er nødvendig for at køre dig hjem og lytte til postoperative instruktioner, fordi det kan tage flere timer for virkningerne af anæstesi at bære off.

Se også

Hvad du kan forvente

Lokalisere det område, der skal fjernes
Din lumpectomy procedure begynder med at lokalisere det område af dit bryst, der indeholder abnormitet. Hvis dit bryst abnormitet blev fundet på en mammografi, og bekræftet med en biopsi, kan din radiolog har placeret en lille markør eller klip i dit bryst under biopsi. Hvis dette er tilfældet, kan en tynd ledning indsættes i brystet og passerede ned til markøren eller klip. Din kirurg kan bruge tråden som en vejledning til præcis det område, der skal fjernes under operationen. Hvis du har en klump eller masse i brystet, der let kan mærkes gennem huden, wiren procedure er ikke nødvendig, fordi kirurgen lettere kan finde den unormale område, der skal fjernes.

Forberedelse til lymfeknude fjernelse
Lymfeknuder er ofte fjernet under operationen for at afgøre, om kræften har spredt sig ud over brystet. I en lymfeknude procedure kaldet en armhulen node dissektion, fjerner kirurgen en række knudepunkter fra din armhule på siden af ​​tumoren. I en anden lymfeknude procedure kaldet en sentinel lymfeknude biopsi, fjerner din kirurg kun de første en eller to knudepunkter, hvori en tumor afløb (sentinel nodes). Disse bliver derefter testet for kræft. Hvis der ikke kræft er til stede, ikke yderligere lymfeknuder skal fjernes. Hvis kræft er til stede, vil kirurgen fjerne flere lymfeknuder i armhulen.

Check med dit forsikringsselskab. Må ikke spise eller drikke 8 til 12 timer før operationen.
Check med dit forsikringsselskab. Må ikke spise eller drikke 8 til 12 timer før operationen.

Hvis du har sentinel node biopsi, før operationen et radioaktivt stof eller blåt farvestof eller begge vil blive injiceret i området omkring tumor eller huden over tumoren. Farvestoffet vil rejse til sentinel node eller noder, så din læge for at se, hvor de er, og fjerne dem under operationen.

Under proceduren
En lumpectomy er normalt udføres ved hjælp af anæstesi, som vil gøre dig uvidende under proceduren. Din kirurg vil gøre et snit over tumor eller over det område, der indeholder tråden fjerne svulsten og nogle omkringliggende væv, og sende den til laboratoriet til analyse. Han eller hun vil gøre det samme for sentinel lymfeknude eller noder, hvis du har en sentinel node biopsi eller armhulen lymfeknuder, hvis du har en aksillær node dissektion. Kirurgen vil derefter lukke indsnit med vægt på at bevare udseendet af dit bryst, ved hjælp af masker (suturer), der enten vil opløses på deres egne eller slettes senere af din læge.

Efter indgrebet
Efter din operation, vil du blive ført til en opvågningsstuen. I løbet af denne tid, vil dit blodtryk, puls og vejrtrækning skal overvåges. Hvis du har haft ambulant kirurgi - som regel lumpektomi og sentinel node biopsi - du vil blive frigivet, når din tilstand er stabil. Hvis du har haft aksillær node biopsi, kan du blive nødt til at blive på hospitalet en dag eller to, så det medicinske personale kan overvåge din tilstand.

Forventer at have:

 • En forbinding (forbinding) over operationsstedet
 • Nogle smerter, følelsesløshed og en klemme fornemmelse i underarm område
 • Skriftlige instrukser om post-kirurgisk behandling, herunder omsorg for snittet og dressing, anerkende tegn på infektion
 • Forskrifter for smertestillende medicin og muligvis et antibiotikum
 • Nogle begrænsninger for aktivitet
 • En opfølgende aftale med din læge, som regel syv til 14 dage efter operationen

Se også

Resultater

Resultaterne af din patologi rapport bør være tilgængelig i en uge eller to. På det opfølgende besøg efter din operation, vil lægen forklare rapporten. Hvis du har brug for mere behandling, kan din læge anbefale:

 • Mere kirurgi, hvis margenerne omkring din tumor ikke var kræft-fri
 • En medicinsk onkolog at drøfte andre former for behandling efter operationen, såsom hormonbehandling, hvis din kræft er følsom over for hormoner eller kemoterapi eller begge
 • En strålingsonkolog at diskutere strålebehandlinger, der typisk anbefales efter lumpektomi
 • En rådgiver eller støtte gruppe til at hjælpe dig med at håndtere at have brystkræft

Se også