LASIK øjenoperation

LASIK operation: Er det rigtige for dig?

LASIK operation kan reducere eller eliminere behovet for korrigerende linser - men for nogle mennesker, er operationen for risikabelt. Find ud af om du er en god kandidat til LASIK operation.

Hvis du er træt af at bære briller eller kontaktlinser, kan du spekulerer på, om laser-assisteret in situ keratomileusis (LASIK) kirurgi er rigtige for dig. Efter alt, har LASIK operation en god track record og de fleste mennesker er tilfredse med resultaterne.

Men LASIK operation er ikke den mest hensigtsmæssige vision-korrektion mulighed for alle, og det er ikke uden risici. Læs videre for at afgøre, om du er en god kandidat til LASIK operation.

Hvornår er LASIK operation et godt valg?

LASIK operation er en form for refraktiv øjenkirurgi. Under proceduren skaber et øje kirurg en flap i hornhinden, og derefter bruger en laser til at omforme hornhinden og udbedre synsproblemer i øjet. LASIK operation er mest hensigtsmæssigt for folk, der har en moderat grad af:

 • Nærsynethed (myopi), hvor du kan se objekter i nærheden tydeligt, men fjernere objekter er slørede
 • Langsynethed (langsynethed), hvor du kan se fjerne genstande klart, men nærliggende objekter er sløret
 • Bygningsfejl, som forårsager samlet sløret syn

En god kirurgisk udfald afhænger af en omhyggelig vurdering af dine øjne før operationen.

Hvad LASIK operation for presbyopi?

Ved begyndelsen til midten af ​​40'erne, har de fleste voksne mistet en vis evne til at fokusere på nærliggende objekter (presbyopi), hvilket resulterer i problemer med at læse med småt, eller laver andre Nærbilleder opgaver. Betingelsen kan fortsætte med at forværres indtil omkring 65 år.

Hvis du har presbyopi, kan LASIK operation giver dig klart afstand vision, men det kan faktisk forværre din evne til at se ting på nært hold.

LASIK øjenoperation. Undercorrection, overcorrection eller bygningsfejl.
LASIK øjenoperation. Undercorrection, overcorrection eller bygningsfejl.

For at opretholde din evne til at se tæt objekter, kan du vælge at få dit syn korrigeret for monovision. Med monovision er ene øje korrigeret for fjernt vision og det andet øje er korrigeret for nær vision. Men ikke alle er i stand til at tilpasse sig eller tolerere monovision. Det er bedst at gøre et forsøg med kontaktlinser, før de har en permanent kirurgisk procedure.

Hvad er risikoen for LASIK operation?

Som med enhver operation, bærer LASIK operation risici, herunder:

 • Undercorrection, overcorrection eller bygningsfejl. Hvis laseren fjerner for lidt eller for meget væv fra øjet, vil du ikke få det klarere vision, du ønskede. Tilsvarende kan ujævn væv fjernes resultere i bygningsfejl.
 • Synsforstyrrelser. Efter operationen kan du have svært ved at se om natten. Du vil måske bemærke blænding, glorier omkring lyse lys eller dobbelt syn.
 • Tørre øjne. LASIK operation medfører et midlertidigt fald i tåre produktion. Som dine øjne helbrede, kan de føle sig usædvanligt tørre.
 • Flap problemer. Folding tilbage eller fjerne flappen fra forsiden af dit øje under kirurgi kan medføre komplikationer, herunder infektion, overskydende tårer og hævelse.

LASIK operation: Er det rigtige for dig?

Hvad øger risikoen?

Du er mere tilbøjelige til at opleve komplikationer fra LASIK operation, hvis du:

 • Har en tilstand, der kan forringe din evne til at helbrede. Sygdomme, der påvirker immunsystemet, herunder autoimmune sygdomme (leddegigt, lupus og andre) og immundefekt sygdomme (HIV), øger risikoen for ufuldstændig heling, infektion og andre komplikationer.

  Tager en immundæmpende medicin øger også risikoen for et dårligt resultat efter LASIK operation.

 • Har vedvarende tørre øjne. Hvis du har tørre øjne, kan LASIK operation gøre tilstanden værre.
 • Har anatomiske bekymringer. LASIK operation kan være uhensigtsmæssigt, hvis dine hornhinder er for tynde, din hornhindens overflade er ekstremt uregelmæssig, eller du har en tilstand, hvor hornhinden thins og gradvist buler udad ind i en kegle form (keratoconus).

 • LASIK operation kan også være en god løsning, hvis du har en unormal låg position, dybtliggende øjne eller andre anatomiske bekymringer.

 • Har ustabil vision. Du må ikke være berettiget til LASIK operation, hvis trykket i øjet er for høj eller for kvaliteten af dit syn er svingende eller værre.
 • Er gravid eller ammer. Vision kan svinge under graviditet og amning, hvilket gør resultatet af LASIK operation mindre sikker.

Hvilke andre omstændigheder gør LASIK operation et dårligt valg?

Du måske også genoverveje have LASIK operation, hvis:

 • Du har svær nærsynethed. Hvis du er nærsynet, og har været diagnosticeret med en høj brydningsfejl kan de mulige fordele ved LASIK operation ikke begrunde de risici.
 • Du har temmelig godt syn. Hvis du ser godt nok til brug for kontaktlinser eller briller kun en del af tiden, forbedring fra kirurgi kan ikke være værd risiciene.
 • Du har store elever. Hvis dine elever er tilbøjelige til at åbne bredt i svagt lys, kan LASIK operation resultere i invaliderende symptomer såsom blænding, glorier, stjerne brister og spøgelses billeder.
 • Du deltager aktivt i kontakt sport. Hvis du jævnligt modtager slag til ansigt og øjne, såsom under kampsport eller boksning, kan LASIK operation ikke være tilrådeligt.
 • Kirurgi kan bringe din karriere. Jobs, der kræver præcision vision kan gøre det betænkeligt at have visse refraktiv procedurer.
 • Omkostninger kan være et problem. Mange forsikringsselskaber planer ikke dække vision-korrektion kirurgi.

Hvad er de andre muligheder?

Hvis du ikke er en god kandidat til LASIK operation, men du er stadig interesseret i vision-korrektion kirurgi, kan alternativer omfatter:

 • Fotorefraktive keratectomy (PRK). PRK er undertiden bruges til folk, der har en lav til moderat grad af nærsynethed eller langsynethed, dem, der har nærsynethed med bygningsfejl, eller dem, der har langsynethed uden bygningsfejl.

  PRK fjerner det tynde overfladelag af hornhinden (epitel). Kirurgen bruger derefter en laser til at flade hornhinden eller gøre sin kurve stejlere. Det kan tage tre til seks måneder for at nå peak visuel forbedring.

  PRK er blevet mindre almindeligt som LASIK har vundet favor, primært fordi heling efter LASIK er mere forudsigelig og sædvanligvis indebærer mindre ubehag og ardannelse.

 • Laser-assisteret epitelial keratomileusis (LASEK). LASEK ligner LASIK operation, men proceduren gør det muligt for kirurgen at fjerne mindre af hornhinden, hvilket gør det en god mulighed for folk, der har tynde hornhinder.

 • Folk, der dyrker sport eller har job, der indebærer en høj risiko for øjenskader måske også foretrække LASEK, fordi en tyndere flap i hornhinden betyder hornhinden vil være mindre sårbare over for alvorlige skader skal flappen rives før det kan helbrede.

 • Implanterbare linser. Phakic intraokulære linser er implantable linser, som er kirurgisk indsat foran den naturlige linse for at forbedre vision.

  Implanterbare linser kan korrigere en høj grad af nærsynethed ikke let korrigeret af andre kirurgiske indgreb.

  Behandlingen er forholdsvis ny. Mulige komplikationer, såsom grå stær, øget tryk i øjet og skader på hornhinden over tid, forbliver en bekymring.

 • Bioptics. Bioptics kombinerer en eller flere teknikker, såsom implanterbare linser og LASIK, at behandle nærsynethed eller langsynethed.
 • Intracorneale ringsegmenter. Intracorneal ring segmenter kan undertiden anvendes til behandling af mild nærsynethed. Et lille snit er lavet i hornhinden, og to halvmåneformede plastringe placeres hvor cornea slutter den hvide del af øjet (sclera) på hornhinden yderkant.

  Ringene kan tromle hornhinden, således at lysstrålerne fokusere mere korrekt på nethinden. Hvis det er nødvendigt, kan ringene senere fjernes.

For at gøre det mest hensigtsmæssige valg om refraktiv kirurgi, afveje muligheder, herunder fordele og risici med din øjenlæge. Gode ​​resultater afhænger af omhyggelig evaluering af dine øjne, før kirurgi samt en klar forståelse af de begrænsninger af hver procedure.