Kvinders sundhed

Menstruationscyklus: hvad der er normalt, hvad der ikke

Din menstruationscyklus kan sige en masse om dit helbred. Forstår at begynde at spore din menstruationscyklus, og hvad man skal gøre ved uregelmæssigheder.

Kender du, når din sidste menstruation begyndte, eller hvor længe det varede? Hvis ikke, kan det være tid til at begynde at betale opmærksomhed.

Sporing din menstruationscyklus kan hjælpe dig med at forstå, hvad der er normalt for dig, tid ægløsning og identificere vigtige ændringer - såsom en forpasset periode eller uforudsigelige menstruation. Mens menstruationscyklus uregelmæssigheder normalt ikke alvorlige, nogle gange kan de signalere sundhedsproblemer.

Hvad er menstruationscyklus?

Kvinders sundhed. Graviditet eller amning.
Kvinders sundhed. Graviditet eller amning.

Den menstruationscyklus er den månedlige række ændringer en kvindes krop går igennem som forberedelse til muligheden for graviditet. Hver måned en af ​​æggestokkene frigiver et æg - en proces, der kaldes ægløsning. På samme tid, forberede hormonelle forandringer livmoderen for graviditet. Hvis ægløsning finder sted, og ægget er ikke befrugtet, foring af livmoderen kaster gennem skeden. Dette er en menstruation.

Hvad er normalt?

Menstruationscyklus, der regnes fra den første dag i den ene periode til den første dag i den næste, er ikke den samme for hver kvinde. Menstruationen kan forekomme hver 21-35 dage, og sidste to til syv dage. For de første par år efter menstruation begynder, er lange cyklusser almindelige. Men menstruationscyklus tendens til at forkorte og blive mere regelmæssig som du alder.

Din menstruationscyklus kan være regelmæssig - om den samme længde hver måned - eller noget uregelmæssig, og din menstruation kan være let eller tung, smertefuld eller smerte-fri, lang eller kort, og stadig blive betragtet normal. Inden for en bred vifte, "normal" er, hvad der er normalt for dig.

Husk på, at brugen af ​​visse typer prævention, såsom forlænget cyklus p-piller, vil ændre din menstruationscyklus. Tal med din læge om, hvad de skal forvente.

Se også

Menstruationscyklus: hvad der er normalt, hvad der ikke

Hvordan kan jeg spore min menstruationscyklus?

For at finde ud, hvad der er normalt for dig, begynde at holde et referat af din menstruationscyklus på en kalender eller med hjælp af en smartphone applikation. Begynd ved at spore din startdato hver måned i flere måneder i træk at identificere formelle dine perioder.

Hvis du er bekymret for dine perioder, så også gøre opmærksom på følgende hver måned:

 • Slutdato. Hvor lang tid tager din menstruation typisk sidst? Er det længere eller kortere end normalt?
 • Flow. Notér tyngde i dit flow. Virker det lettere eller tungere end sædvanligt? Hvor ofte har du brug for nye hygiejnebeskyttelse?
 • Unormal blødning. Er du blødninger i mellem perioder?
 • Smerte. Beskriv eventuelle smerter forbundet med menstruation. Er smerten føles værre end sædvanligt?
 • Andre ændringer. Har du oplevet ændringer i humør eller opførsel? Vidste noget nyt ske omkring tidspunktet for ændringen i din menstruation?

Hvad er årsagen til menstruationscyklus uregelmæssigheder?

Menstruationscyklus uregelmæssigheder kan have mange forskellige årsager, herunder:

 • Graviditet eller amning. Et forsinket eller forpasset periode kan være et tidligt tegn på graviditet. Amning typisk forsinker tilbagevenden af ​​menstruation efter graviditet.
 • Spiseforstyrrelser, ekstreme vægttab eller overdreven motion Spiseforstyrrelser -. Såsom anorexia nervosa - ekstreme vægttab og øget fysisk aktivitet kan forstyrre menstruation.
 • Polycystisk ovariesyndrom (PCOS). Denne fælles hormonel lidelse kan forårsage små cyster at udvikle sig på æggestokkene og uregelmæssig menstruation.
 • Tidlig menopause. Tidlig menopause refererer til tabet af den normale æggestokkene funktion før 40 år. Kvinder, der har tidlig ovariesvigt - også kendt som primær æggestokkene insufficiens - måske har uregelmæssig eller sjældne perioder for år.
 • Underlivsbetændelse (PID). Denne infektion af de reproduktive organer kan forårsage uregelmæssig menstruation.
 • Uterus fibromer. Uterus fibromer er noncancerous vækster af livmoderen. De kan forårsage kraftige menstruationer og blødning mellem perioder.

Hvad kan jeg gøre for at forhindre uregelmæssig menstruation?

For nogle kvinder kan brug af p-piller hjælpe med at regulere menstruationscyklus. Dog kan nogle uregelmæssig menstruation ikke forhindres.

Regelmæssig bækken eksamener kan hjælpe med at sikre, at problemer, der påvirker din reproduktive organer er diagnosticeret så hurtigt som muligt.

Hertil kommer, skal du kontakte din læge, hvis:

 • Dine perioder pludselig stopper for mere end 90 dage - og du er ikke gravid
 • Din perioder bliver uregelmæssig efter at have været regelmæssig
 • Du bløder i mere end syv dage
 • Du bløder hårdere end normalt, eller trænge igennem mere end én pad eller tampon hver time eller to
 • Dine perioder er mindre end 21 dage eller mere end 35 dage fra hinanden
 • Du bløder mellem perioder
 • Du udvikler svære smerter under menstruation
 • Du pludselig får feber og føler sig syge efter brug af tamponer

Husk, kan spore din menstruationscyklus hjælp til at finde ud af, hvad der er normalt for dig, og hvad der ikke er. Hvis du har spørgsmål eller bekymringer om din menstruationscyklus, så tal med din læge.

Se også