Kvinders sundhed

Breast klump: tidlig evaluering er afgørende

En bryst klumper fortjener lægehjælp. Vide, hvad de kan forvente under en klinisk brystundersøgelse - og hvad sker der, når en klump behov for yderligere vurdering.

Hvis du finder en bryst klumper eller andre ændringer i brystet, kan du blive bekymret for brystkræft.

Det er forståeligt - men husk, at knuder i brystet er fælles og ikke nødvendigvis kræft. I virkeligheden, for kvinder i 20'erne til begyndelsen af ​​50'erne en anslået 90 procent eller mere af mistænkelige knuder i brystet er noncancerous (benigne). Alligevel er det vigtigt at have nogen bryst klumper vurderes af en læge.

Hvordan brystvæv normalt føles

Bryst indeholder væv af varierende konsistens. Kirtelvæv i den øverste, yderste del af brystet normalt føles fast og lidt reb-lignende, ujævn eller klumpet (nodulær). Det omgivende fedtvæv, ofte mærkes i de indre og nedre del af brystet, er blød.

Du vil måske opleve, at bryst-relaterede symptomer, såsom ømhed eller klumpethed, ændre sig i løbet af din menstruationscyklus.

Brystvæv ændrer også som du alder, typisk blive mere fede og mindre tæt over tid.

Hvornår skal du kontakte din læge

At være fortrolig med din normale bryst konsistens kan hjælpe dig med at afgøre, om der er en ændring i dine bryster.

Rådfør dig med din læge, hvis:

 • Du finder et bryst klump, der er nyt eller usædvanlige
 • En ny bryst klumper ikke går væk efter din næste periode
 • En eksisterende bryst klumper synes at have ændret sig - det bliver større, for eksempel
 • Du bemærker hudforandringer på dit bryst, såsom rødme, skorpedannelse, forhøjninger eller rynker
 • Du bemærker ændringer i din brystvorte - det slår indad (inversion) eller synes fladere, for eksempel
 • Du bemærker brystvorten udledning, der er klar, gul, grøn, brun eller rød

Se også

Breast klump: tidlig evaluering er afgørende

Hvad de kan forvente under en klinisk brystundersøgelse

Evaluering af et bryst klump begynder typisk med en klinisk brystundersøgelse. I løbet af denne eksamen, vil din læge sandsynligvis:

 • Spørg om eventuelle symptomer og dine risikofaktorer for brystkræft eller godartede bryst betingelser
 • Undersøg dine bryster, bemærke deres form og størrelse
 • Overhold tilstanden af ​​huden på dine bryster
 • Check for brystvorte problemer såsom inversion eller udledning
 • Undersøg dybere væv i dine bryster og armhuler for klumper eller områder af fortykkelse

Hvis din læge bekræfter, at du har en bryst klump eller andet område af bekymring, vil du sandsynligvis brug for test for at afgøre, hvad der er årsag til problemet.

Procedurer til at vurdere en bryst klump

For yderligere at vurdere en bryst klump, kan din læge anbefale en eller flere af følgende procedurer. Den størrelse, placering og andre egenskaber ved det faste - såvel som dine personlige præferencer - kan alle påvirke, hvilken procedure lægen anbefaler.

Afhængig af omstændighederne, kan din læge være i stand til at gøre proceduren i hans eller hendes kontor. I andre tilfælde kan du blive henvist til en radiolog eller kirurg.

Mammogram
En diagnostisk mammografi - en specialiseret bryst X-ray - hjælper Deres læge undersøge knuder i brystet og andre tegn og symptomer, såsom brystvorten udledning.

I modsætning til en screening mammografi, hvilket sker, når der ikke er særlige bryst bekymringer, giver en diagnostisk mammografi synspunkter fra flere vinkler ved højere forstørrelse - med fokus på den mistænkelige område. Dette kan hjælpe din læge præcist at lokalisere og bestemme størrelsen af ​​det faste eller abnormitet.

En diagnostisk mammografi sker ofte i kombination med en ultralyd af brystet til yderligere at evaluere abnormitet. Under en ultralyd, lydbølger bruges til at skabe billeder af dit bryst på en skærm.

Hvis din læge har mistanke om kræft, vil han eller hun sandsynligvis bruge en nål til at samle en lille mængde brystvæv (biopsi) for lab analyse.

Ultralyd
Under en ultralyd, lydbølger bruges til at skabe billeder af dit bryst på en skærm.

Hvis bryst klumper ikke er smertefuldt og ultralyd synes normal, yderligere test eller behandling måske ikke være nødvendig.

Hvis bryst klumper gør ondt, kan lægen anvende ultralyd til at guide fine-nål aspiration - en procedure, som enhver væsken er fjernet fra klump med en speciel nål. Dette kan hjælpe med at lindre smerter.

Hvis ultralyd afslører, at det faste er solid, vil lægen sandsynligvis bruge en nål til at samle en lille mængde brystvæv (biopsi) for lab analyse.

Magnetic resonance imaging
Magnetic resonance imaging (MRI) er en teknik, der bruger et magnetfelt og radiobølger til at skabe detaljerede billeder af dit bryst. Hvis diagnostiske mammografi og ultralyd resultaterne er normale, men den kliniske brystundersøgelse afslører et problemområde, kan en MRI være nyttig.

Når MR bruges til at detektere brystkræft, en særlig farvestof (kontrastmiddel) skal injiceres i blodårerne før proceduren. Farvestoffet forbedrer udseendet af bestemte væv i MRI billederne, så en radiolog til at fortælle hvilke områder der er mest tilbøjelige til at være kræft eller noncancerous.

MR-scanninger kan være udfordrende at fortolke. Dette kan føre til en falsk-positivt resultat - når testen er positiv, men kræft er faktisk ikke til stede - eller behovet for yderligere prøvning.

Kvinders sundhed. Magnetic resonance imaging.
Kvinders sundhed. Magnetic resonance imaging.

Fine-nål aspiration
Under fine-nål aspiration er en speciel nål indsat i klumper og væske er fjernet (indsugning). Din læge kan bruge ultralyd til at hjælpe sted nålen og fjerne enhver væske.

Hvis klump indeholder klar væske, er det mest sandsynligt en cyste - en sæk, der kan fyldes med luft, væske eller andet materiale. De fleste cyster er noncancerous (benigne) og vil forsvinde som væsken er fjernet.

Hvis det faste indeholder blodig eller grumset væske eller det er fast, vil en prøve af væske eller væv sendes til et laboratorium til analyse. Dette kan efterfølges af yderligere tests af væv prøver at afgøre, om det faste er kræft.

Brystbiopsi
Hvis bryst klumper er fast, er en vævsprøve er nødvendig for at stille diagnosen. Dette er kendt som en biopsi.

Muligheder for bryst biopsi kan omfatte:

 • Fine-nål aspiration biopsi. Under fine-nål aspiration, en særlig kanyle, der bruges til at indsamle en vævsprøve. Ultralyd kan anvendes til at hjælpe sted nålen.
 • Kerne nål biopsi. Under en kerne nål biopsi, en større nål end anvendes med fin-nål aspiration anvendes til at opnå en lille, fast kerne af væv. Ultralyd kan anvendes til at hjælpe sted nålen.
 • . Stereotaktisk biopsi Under en stereotaktisk biopsi er mammografi anvendes til at fremstille stereo billeder - billeder af det samme område fra forskellige vinkler - af brystet. En prøve af brystvæv på området bekymring fjernes derefter med en nål.
 • Vakuum-assisteret biopsi. Under et vakuum-assisteret biopsi, er en lille indsnit i huden og et hult probetypen et vakuum bruges til at fjerne væv fra en unormal område. Ultralyd kan bruges til at vejlede væv fjernes.
 • Biopsi. I nogle tilfælde er hele bryst klumper plus en lille mængde af omgivende væv fjernes kirurgisk. Dette er kendt som en excisional biopsi. Hvis det faste er for stor til at blive fjernet let, kan din læge anbefale en incisional biopsi - når kun en del af det faste fjernes kirurgisk.

Efter enhver form for biopsi, er vævsprøven sendt til et laboratorium for analyse. Din læge vil fortælle dig, hvornår de kan forvente testresultaterne.

Opfølgning efter bryst klumper evaluering

Hvis bryst klumper ikke synes at være kræft, kan din læge foreslå kortsigtede overvågning efterfulgt af en anden eksamen i et par måneder for at vurdere området for stabilitet. Kontakt din læge, hvis du bemærker ændringer i det faste eller udvikle nye områder.

Hvis diagnosen er i spørgsmålet - den kliniske brystundersøgelse og mammografi viser de områder af mistanke, for eksempel, men patologi rapport fra biopsi afslører godartet væv - du vil blive henvist til en kirurg eller anden specialist for yderligere høring.

Hvis bryst klumper er kræft, vil du arbejde med din læge for at oprette en behandlingsplan. Scenen og typen af ​​brystkræft vil påvirke dine behandlingsmuligheder. Hvis du er usikker på hvordan vi kommer videre, så spørg din læge til at hjælpe dig med at træffe de bedste behandling beslutninger.

Se også