Kræft

Kræft overlevende: pleje til din krop efter behandling

Enkle trin kan forbedre din følelse af velvære og din livskvalitet efter kræftbehandling. Find ud af hvad du kan gøre.

Efter din kræftbehandling, du som en kræft overlevende er ivrig efter at vende tilbage til et godt helbred. Men ud over din indledende bedring, er der måder at forbedre din langsigtede sundhed, så du kan nyde de kommende år som en kræft overlevende.

Anbefalingerne for kræft overlevende er ikke anderledes fra anbefalingerne for alle, der ønsker at forbedre hans eller hendes sundhed: Motion, spise en varieret kost, opretholde en sund vægt, undgå tobak og begrænse mængden af ​​alkohol du drikker. Men for kræft overlevende, har disse strategier ekstra fordele. Disse enkle trin kan forbedre din livskvalitet, udjævning din overgang til efterladte. Her er hvad du kan gøre for at passe på dig selv efter kræftbehandling.

Øvelse

Regelmæssig motion øger din følelse af velvære efter kræftbehandling og kan fremskynde din opsving. Kræft overlevende, der udøver kan opleve:

  • Øget styrke og udholdenhed
  • Færre tegn og symptomer på depression
  • Mindre angst
  • Reduceret træthed
  • Forbedret humør
  • Højere selvværd

Tilføjelse fysisk aktivitet til din daglige rutine ikke tager en masse ekstra arbejde. Fokus på små skridt til at gøre dit liv mere aktive. Tag trappen oftere eller park længere væk fra din destination og gå resten af ​​vejen. Spørg din læge, før du begynder på et træningsprogram.

Med din læges godkendelse, starte langsomt og arbejde dig op. Den europæiske Kræftens Bekæmpelse anbefaler voksne cancer overlevende motion i mindst 30 minutter fem eller flere dage om ugen. Som du gendanne og justere, du måske opdage, at mere motion gør du føler endnu bedre.

Nogle gange vil du ikke lyst til at træne, og det er OK. Må ikke føle sig skyldig, hvis dvælende behandlingen er bivirkninger, såsom træthed, holde dig på sidelinjen. Når du føler dig op til det, tage en tur rundt om blokken. Gør hvad du kan, og husk, at resten også er vigtigt for din opsving.

Motion har mange fordele og nogle tidlige undersøgelser antydet, at det også kan reducere risikoen for en kræft tilbagefald og reducere risikoen for at dø af cancer. Mange kræft overlevende er bekymret kræft tilbagefald og ønsker at gøre alt, hvad de kan for at undgå det. Mens dokumentation for, at motion kan reducere risikoen for at dø af kræft er foreløbige, beviserne for fordelene ved motion til dit hjerte, lunger og andre organ systemer er betydelig. Af denne grund er kræft overlevende opfordres til at udvise.

Spis en afbalanceret kost

Varier din kost til at omfatte masser af frugt og grøntsager, samt fuldkorn. Når det kommer til at vælge dine entrees, den europæiske Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at kræft overlevende:

  • Spis fem eller flere portioner frugt og grønt hver dag
  • Vælg sunde fedtstoffer, herunder omega-3 fedtsyrer, snarere end mættet fedt eller transfedtsyrer
  • Vælg proteiner, der er lavt indhold af mættet fedt, såsom fisk, magert kød, æg, nødder, frø og bælgfrugter
  • Sats på sunde kulhydrater, såsom fuldkorn, bælgfrugter og frugt og grøntsager

Denne kombination af fødevarer vil sikre, at du spiser masser af vitaminer og næringsstoffer, du har brug for at hjælpe med at gøre din krop stærk.

Det vides ikke, om en bestemt kost eller visse næringsstoffer kan holde kræft fra tilbagevendende. Fundet studier fedtfattig eller kost, der indeholder bestemte frugter og grøntsager har haft blandede resultater. Generelt er det en god idé at spise en varieret kost, der lægger vægt frugt og grøntsager.

Selv om det kan være fristende at supplere din kost med et væld af vitamin-og mineraltilskud, modstå denne trang. Visse cancer overlevende tror, ​​at hvis en lille mængde af vitaminer er god, skal en stor mængde være endnu bedre. Men det er ikke tilfældet. Faktisk kan store mængder af bestemte næringsstoffer såre dig. Hvis du er bekymret over at få alle de vitaminer du har brug for, så spørg din læge, hvis tage et dagligt multivitamin er det rigtige for dig.

Opretholde en sund vægt

Du har måske vundet eller tabt vægt i løbet af behandlingen. Prøv at få din vægt til et sundt niveau. Tal med din læge om, hvad en sund vægt er for dig og den bedste måde at gå om at nå dette mål vægt.

For kræft overlevende, der har brug for at få vægt, vil det sandsynligvis indebære at komme op med måder at gøre maden mere tiltrækkende og lettere at spise. Tal med en diætist, der kan hjælpe dig med at udtænke måder at få sig sikkert. Du og din læge kan arbejde sammen om at styre kvalme, smerter eller andre bivirkninger af kræftbehandling, der kan forhindre dig i at få den næring du har brug for.

For kræft overlevende, der har brug for at tabe sig, tage skridt til at tabe sig langsomt - ikke mere end 2 pounds (ca. 1 kg), der om ugen. Kontrollere antallet af kalorier du spiser, og afbalancere dette med øvelse. Hvis du har brug for at tabe en masse vægt, kan det virke skræmmende. Tag det langsomt og holde sig til det.

Se også

Kræft overlevende: pleje til din krop efter behandling

Stop med at bruge tobak

Kræft. Kræft overlevende: pleje til din krop efter behandlingen.
Kræft. Kræft overlevende: pleje til din krop efter behandlingen.

Sparke vane en gang for alle. Ryge eller bruge skråtobak sætter dig i risiko for flere typer af kræft. Standsning nu kunne reducere din risiko for kræft tilbagefald og også sænke din risiko for at udvikle en anden form for kræft (anden primære kræft).

Hvis du har prøvet at holde op i fortiden, men har ikke haft meget succes, søge hjælp. Tal med din læge om ressourcer til at hjælpe dig med at holde op.

Drik alkohol i moderate mængder, hvis overhovedet

Hvis du drikker alkohol, holde det på et minimum. Kvinder bør ikke drikke mere end én drink om dagen, og mænd ikke mere end to drinks om dagen.

Alkohol har dog sundhedsmæssige fordele hos nogle mennesker - for eksempel spiser en drink om dagen kan reducere din risiko for hjertesygdomme. Men det øger også risikoen for visse kræftformer, herunder i mund og svælg. Selv om det ikke er klart, om at drikke alkohol kan forårsage kræft tilbagefald, kan det øge din risiko for en anden primære kræft.

Afveje risici og fordele ved at drikke alkohol, og tale om det med din læge.

Gør hvad du kan

Mens du kan bekymre, at det vil tage en hel omlægning af din livsstil for at nå alle disse mål, gør hvad du kan og foretage ændringer langsomt. Lempelse i en sund kost eller regelmæssig motion kan gøre det mere sandsynligt, at du vil holde med disse ændringer for resten af ​​dit liv.

Se også