Kræft

Kræftbehandling for mænd: mulige seksuelle bivirkninger

Find ud af om du er i risiko for seksuelle bivirkninger efter kræftbehandling og som kræft behandlinger kan forårsage disse bivirkninger.

Behandling af visse kræftformer kan påvirke din seksualitet, hvilket medfører en række tegn og symptomer, der kan gøre sex med din partner mere vanskeligt. Men det betyder ikke, du kan ikke have et sundt sexliv efter kræftbehandling. Vide mere om din kræftbehandling, og hvordan det kan påvirke seksuel funktion kan hjælpe dig med at finde en løsning, hvis der opstår problemer.

Bækken kræftformer: mere tilbøjelige til at forårsage seksuel dysfunktion end at gøre andre kræftformer

Mænd med kræft i deres bækken området er mere tilbøjelige end mænd med andre kræftformer at rapportere svært genoptage sex efter kræftbehandling. Seksuelle bivirkninger er mest almindelige efter behandling for:

 • Blærekræft
 • Tyktarmskræft
 • Prostatakræft
 • Endetarmskræft

Ældre mænd er mere tilbøjelige til at opleve seksuel dysfunktion efter kræftbehandling. Det er fordi de fleste ældre mænd, herunder dem, der ikke har haft kræft, vil opleve problemer med sex på et tidspunkt. Så ældre mænd, der har haft kræftbehandling kan opleve seksuelle bivirkninger relateret til aldring, snarere end behandling. Eller de kan opleve, at kræftbehandling accelererer seksuelle bivirkninger forbundet med normal aldring.

Erektil dysfunktion: mest almindelige seksuelle bivirkning af kræftbehandlingen for mænd

En række seksuelle bivirkninger kan opstå som et resultat af kræftbehandling, herunder:

 • Manglende evne til at opnå eller opretholde en erektion (erektil dysfunktion)
 • Svært klimaks
 • Orgasme uden udledning af sæd (tør orgasme)
 • Svagere, mindre tilfredsstillende orgasmer
 • Tab af interesse for sex
 • Smerter under sex
 • Mindre energi til seksuel aktivitet
 • Følelse mindre attraktiv

Ikke hver mand med kræft vil opleve seksuelle bivirkninger. Din læge kan diskutere graden af ​​risiko du kan støde til din specifikke type kræft og behandling.

Kræft kan forårsage seksuelle bivirkninger, hvis kræften involverer kønsorganer. Seksuelle problemer kan også skyldes bivirkninger af kræft og dens behandling, såsom træthed, smerter eller angst om din behandling. Desuden kunne deprimerede følelser omkring at have kræft forårsage tab af libido. Sommetider følelsesmæssige faktorer kan have seksuelle bivirkninger ud over de fysiske ændringer, du gennemgår under behandlingen.

Se også

Kræftbehandling for mænd: mulige seksuelle bivirkninger

Hvordan kræftbehandlinger påvirke din seksualitet

Kirurgi, strålebehandling, hormonbehandling og kemoterapi kan alle forårsage seksuelle bivirkninger.

Kirurgi
Nerverne i dit bækken område kontrol blodtilførslen til penis. Hvis du har en svulst i dit bækken område, der skal fjernes, skal din kirurg arbejder omhyggeligt for at undgå skadelige nerver. En afhuggede nerve kan føre til svækket erektioner eller manglende evne til at opnå en erektion. Operationer, der kan forårsage erektil dysfunktion omfatter:

 • Colon og rektal kirurgi. Hvis du har colon eller rektal cancer, kan du kræve operation kaldet abdominoperineal resektion at fjerne din nedre tyktarm og endetarm.
 • Blære kirurgi. En procedure kaldet radikal cystektomi for blærekræft omfatter fjernelse af blæren, prostata, øvre urinrøret og sædblærer.
 • Prostata operation. Hvis du har prostatakræft, kan du overveje radikal prostatektomi at fjerne din prostata og sædblærer.
 • Penis kirurgi. Selvom sjældne, operation for at fjerne alle eller en del af penis (penectomy) er en mulighed for mænd med penis cancer. Hvis penectomy er delvis, kan du stadig være i stand til at opnå en erektion.
 • Lymfeknude fjernelse. Operation for at fjerne mange lymfeknuder i bækken området (retroperitoneal lymfeknude dissektion) kan anvendes hos mænd med testikelkræft eller visse sarkomer.

Nyere nerve-besparende operationer er mindre tilbøjelige til at forårsage erektil dysfunktion, selvom om du er en kandidat til denne type kirurgi afhænger af størrelsen og placeringen af ​​din kræft. For nogle kræftformer, kan nerveskader ikke undgås, hvis kirurgen er at fjerne alle af kræft. Mænd der gennemgår fjernelse af blærehalskirtlen kan opleve midlertidig erektil dysfunktion, mens effekterne er permanente hos mænd, der ikke er berettiget til den nerve-besparende kirurgi.

Nerver beskadiget under operationen kan også medføre, at du oplever en tør orgasme - en orgasme uden ejakulation af sæd. Sæden din krop producerer ikke kan forlade din testikler, eller det kan blive skubbet ind i din blære (retrograd ejakulation). Nogle mænd siger, at en tør ejakulation føler ikke anderledes og ofte behøver deres partnere ikke mærke eller ikke huske forskellen. Men andre mænd finder, at tørre orgasmer er svagere eller føler sig mindre behagelig end deres orgasmer før operation.

Strålebehandling
Stråling rettet mod bækkenet kan forårsage erektil dysfunktion, selvom det ikke er klart hvorfor. Stråling kan beskadige nerver i dit bækken område, blokere blodtilførslen til din penis eller reducerer niveauet af testosteron i kroppen. Stråling er bivirkningerne starte langsomt omkring seks måneder til et år efter behandlingen.

Uanset om du oplever erektil dysfunktion som følge af strålebehandling afhænger af mængden af ​​stråling, du modtager, og hvor meget af din bækken område bliver behandlet - en større grad af stråling over en større del af din krop er mere tilbøjelige til at forårsage seksuelle bivirkninger. Mænd, der ryger, eller som har en historie af hjertesygdomme, forhøjet blodtryk eller diabetes kan også være på et højere risiko for erektil dysfunktion efter strålebehandling. Disse forhold har måske allerede fået nogle arterie skader, som kan forværres af strålingen.

Mængden af ​​sæd du ejakulere kan falde efter strålebehandling. Du kan føle smerte under ejakulation efter behandlingen, selvom det normalt går væk med tiden.

Hormonbehandling
Hvis du har prostatakræft, der har spredt sig, kan din læge forsøge at sænke niveauet af hormonet testosteron i kroppen ved at fjerne dine testikler (orchiectomy), eller behandler dig med medicin. Nogle prostatakræft afhængige testosteron for brændstof. Ved at sænke din testosteron niveauer, håber din læge til at bremse eller stoppe din kræft progression. Mænd, der har store prostatakræft måtte modtage hormonbehandling til at skrumpe prostata før operationen - at gøre det lettere at fjerne.

Hormonbehandling oftest medfører et tab af libido, men det sker ikke for alle. Nogle mænd synes, at de har et ønske om sex, men ikke er i stand til at få en erektion eller ikke er i stand til at opnå orgasme. Yngre mænd har tendens til at have færre seksuelle bivirkninger fra hormonbehandling. Hormonbehandling kan også medføre, at du producere mindre sæd, når du ejakulerer.

Kemoterapi
Du kan opleve et tab af libido og svært ved at opnå en erektion efter kemoterapi. Nogle kemoterapi narkotika reducere mængden af ​​testosteron din krop producerer. Du vil som regel genvinde din seksuelle funktion inden for et par uger slutter behandling.

Hvad du kan gøre for at genvinde den seksuelle funktion

Nogle seksuelle bivirkninger af kræftbehandling vil løse i et par uger. Andre kan vare et år eller to efter behandlingen, og nogle vil være permanent. Find ud af så meget som du kan om, hvad der hæmmer din seksuelle funktion. Dette kan hjælpe dig føle sig mere i kontrol over situationen og vejlede dig til behandlingsmuligheder. Du kan også vælge at:

 • Må nogle eksperimentere. Du kan opleve, at visse situationer reignite din seksuelle lyst, eller hjælpe dig med at få en erektion. Vær opmærksom på, hvad der virker - uanset om det er at stimulere din penis selv eller tænker seksuelle fantasier. Du kan finde dine orgasmer er mere intens, hvis du bruger mere tid på forspil.
 • Tal med din læge. Lægen kan give dig mere information om, hvad der forårsager enhver seksuel dysfunktion, du oplever. Derfra kan du diskutere behandlingsmuligheder, såsom medicin, implantater eller anordninger, der kan lette en erektion. Husk dog, at nogle læger kan være lige så tilbageholdende eller flov, som du er til at tale om seksuelle bivirkninger. Hvis ja, spørg din læge om en henvisning til en specialist, såsom en urolog eller en sexolog.
 • Tal med din partner. Lad din partner ved, hvad der virker bedst for dig. Vær ærlig om dine bekymringer og følelser. Hvis du er tavs om, hvad du oplever, kan din partner føler sig afvist. Din partner kan tilbyde støtte af afgørende betydning, når du gendanne fra kræftbehandling. Hun eller han kan også have ideer om, hvordan man kan hjælpe dig med at genvinde din seksuelle funktion.
 • Tal med andre kræft overlevende. Dit sundhedspleje team kan være i stand til at styre dig til en støttegruppe i din by. Ellers kontakt med andre kræft overlevende online. Hvis du er flov over at diskutere sex ansigt til ansigt med fremmede, online-miljøet giver mere anonymitet. Start med den europæiske Kræftens Bekæmpelses Cancer Survivors Network.

Mænd, der har haft kræft behandling kan opleve, at det simpelthen tager tid at genvinde den seksuelle funktion. Medicin og andre muligheder for behandling arbejde i nogle mænd og ikke i andre. Nogle gange tager det et år eller to for nerver eller blodkar i dit bækken område til at helbrede.

Se også