Kræft

Kræft blodprøver: lab test, der anvendes i kræftdiagnose

Kræft blodprøver og andre laboratorietests kan hjælpe din læge lave en kræftdiagnose. Reducer din angst ved at lære om kræft blodprøver, og hvordan de er brugt.

Hvis det er mistanke om, at du har kræft, kan din læge bestille visse cancer blodprøver eller andre laboratorieprøver, såsom en analyse af din urin eller en biopsi af en mistænkelig område for at hjælpe med at guide diagnosen. Med undtagelse af blodkræft generelt blodprøver kan ikke helt sige, om du har kræft eller nogle andre noncancerous tilstand, men de kan give din læge fingerpeg om, hvad der foregår inde i din krop.

Fordi din læge har beordret kræft blodprøver eller andre laboratorieprøver for at lede efter tegn på kræft, betyder det ikke, at en kræftdiagnose er stillet, og du har kræft. Find ud af hvad din læge kan være på udkig efter, når kræft blodprøver er færdig.

Hvad din læge er på udkig efter

Prøver indsamlet for kræft blodprøver eller andre prøver af urin, væske eller væv analyseres i et laboratorium for tegn på kræft. Prøverne kan vise kræftceller, proteiner eller andre stoffer foretaget af kræft. Blod-og urinprøver kan også give din læge en idé om, hvor godt dine organer fungerer, og om de er blevet ramt af kræft.

Eksempler på blod-og urinprøver anvendes til at diagnosticere kræft omfatte:

  • Komplet blodtælling (CBC). Denne fælles blodprøve måler mængden af forskellige typer af blodceller i en prøve af dit blod. Blodkræft kan påvises ved hjælp af denne test, hvis for mange eller for få af en type blodceller eller unormale celler findes. En knoglemarvsbiopsi kan hjælpe bekræfte en diagnose af en blod kræft.
  • Urin cytologi. Undersøgelse en urinprøve under et mikroskop kan afsløre kræftceller, der kunne komme fra blæren, urinlederne eller nyrer.
  • Blood protein test. En test for at undersøge forskellige proteiner i dit blod (elektroforese) kan støtte i at påvise bestemte unormale immunsystem proteiner (immunoglobuliner), der undertiden forhøjet hos personer med myelomatose. Andre tests, såsom en knoglemarvsbiopsi, anvendes til at bekræfte en formodet diagnose.
  • Tumormarkør tests. Tumormarkører er kemikalier, som tumorceller, der kan påvises i blodet. Men tumormarkører er også produceret af nogle normale celler i kroppen og niveauer kan blive væsentligt forhøjet i noncancerous forhold. Dette begrænser potentialet for tumor markør prøver at hjælpe med at diagnosticere kræft.

    Den bedste måde at bruge tumormarkører i diagnosticering af kræft er ikke blevet bestemt. Og brugen af ​​visse tumor markør tests er kontroversiel. Eksempler på tumormarkører omfatter prostata-specifikt antigen (PSA) for prostatakræft, kræft-antigen 125 (CA 125) for kræft i æggestokkene, calcitonin skjoldbruskmarv alpha-fetoprotein (AFP) for leverkræft og humant choriongonadotropin (HCG) til kimcelletumorer, såsom testikelkræft og ovariecancer.

Se også

Kræft blodprøver: lab test, der anvendes i kræftdiagnose

Hvad resultaterne betyder

Testresultaterne skal fortolkes med forsigtighed, da flere faktorer kan påvirke testresultater, såsom variationer i kroppen eller endda, hvad du spiser. Derudover huske på, at noncancerous betingelser til tider kan forårsage unormale testresultater. Og i andre tilfælde kan kræft være til stede, selv om resultaterne af blodprøverne er normale.

Lægen gennemgår dine testresultater at afgøre, om dine niveauer falder inden for et normalområdet. Eller din læge kan sammenligne dine resultater med dem fra tidligere tests.

Hvad sker der næste

Selvom blod-og urinprøver kan hjælpe med at give din læge fingerpeg, andre tests er normalt nødvendigt at stille diagnosen. For de fleste former for kræft, en biopsi - en procedure for at opnå en prøve af mistænkelige celler til test - er normalt nødvendigt at foretage en endelig diagnose.

I nogle tilfælde er tumormarkør monitoreret over tid. Din læge kan planlægge opfølgende test i et par måneder. Tumormarkører er oftest nyttig efter din kræftdiagnose. Din læge kan bruge disse tests for at afgøre, om din kræft reagerer på behandlingen, eller om din kræft er stigende.

Kræft. Komplet blodtælling (CBC).
Kræft. Komplet blodtælling (CBC).

Diskuter testresultater med din læge. Spørg din læge, hvad dine resultater sige om dit helbred, og hvad de næste skridt skal være.

Se også