Kræft

Mundsår forårsaget af kræftbehandling: hvordan man håndtere

Forstår at håndtere kræftbehandling bivirkninger, herunder sår i munden, så du kan føle sig mere i kontrol, som du går igennem kræftbehandling.

Hvis du er ved at begynde kræftbehandling, være opmærksom på, at visse behandlinger kan forårsage sår i munden (oral mucositis). Mundsår kan være smertefulde og rystende. De kan spænde fra en simpel gene for en alvorlig komplikation, der kan gøre dig i stand til at fortsætte din kræftbehandling.

Hvad er kræft-relaterede sår i munden?

Kræft-relaterede sår i munden er sår eller sår, der danner på indersiden i din mund eller på dine læber. De sår i munden forekommer burn-lignende og kan være smertefuld, hvilket gør det vanskeligt at spise, tale, synke og trække vejret. Sår kan vises på nogen af ​​de bløde væv i dine læber eller din mund, herunder dit tandkød, tungen eller tag og gulv af din mund. Sår kan også strække sig ind i røret (spiserøret), der bærer mad til din mave.

Hvordan kræftbehandling give sår i munden?

Kemoterapi og strålebehandling - alene eller kombineret - kan forårsage sår i munden. Det er fordi disse kræftbehandling er beregnet til at dræbe hurtigt voksende celler - såsom kræftceller. Nogle raske celler i kroppen også opdele og vokse hurtigt, herunder de celler, som linje indersiden af ​​munden. Desværre er disse raske celler beskadiges også af kemoterapi og strålebehandling. Skader på cellerne i munden gør det vanskeligt for din mund til at helbrede sig selv og for at afværge bakterier, der fører til sår og infektioner.

Kemoterapi og strålebehandling både kan forringe din krops kim-kampsystem (immunsystemet). Med et svækket immunforsvar, kan vira, bakterier og svampe lettere inficere din mund, der forårsager sår i munden eller gøre mundsår værre.

Knoglemarv eller stamceller transplantationer kan også føre til sår i munden, hvis du udvikler graft-versus-host sygdom (GVHD). I GVHD de transplanterede celler eller stamceller forsøge at afstøde kroppens normale celler. De transplanterede celler se kroppens celler som fremmede og angriber dem. Mundsår er blot ét tegn på GVHD.

Her er hvad du kan opleve med hver type kræftbehandling.

Kemoterapi
Uanset om du oplever sår i munden, mens de gennemgår kemoterapi afhænger af den type og dosis af medicin, du modtager, samt hvor ofte du modtager din behandling. De kemoterapi narkotika mest sandsynlige til at forårsage sår i munden kan nævnes:

 • Capecitabine (Xeloda)
 • Cisplatin
 • Cytarabin (Cytosar-U)
 • Doxorubicin (Adriamycin Doxil)
 • Etoposide
 • Fluorouracil
 • Methotrexat (Rheumatrex, Trexall)

Mundsår forårsaget af kemoterapi normalt udvikle et par dage efter behandlingen begynder og gå væk inden for to eller tre uger efter kemoterapi. De sår i munden som regel nå deres højdepunkt omkring den syvende dag efter kemoterapi behandlingen slutter.

Hoved eller hals strålebehandling
Kun stråling rettet mod dit hoved eller nakke forårsager sår i munden. Uanset om din strålebehandling vil forårsage sår i munden afhænger af, hvor meget stråling, du modtager, og om du også modtager kemoterapi på samme tid. Du kan begynde at opleve smerter i munden to til tre uger, efter at du begynder at stråling. Mere-intense doser af stråling vil forårsage mundsår at udvikle sig hurtigere. Mundsår fra stråling kan vare fire til seks uger efter din sidste strålebehandling.

Knoglemarv eller stamcelletransplantation
Mundsår forbundet med GVHD udvikle to til tre uger efter en knoglemarvstransplantation eller stamcelletransplantation. Personer der modtager transplantationer modtager normalt højdosis kemoterapi eller strålebehandling at forberede deres organer til transplantation. Da disse behandlinger også forårsage mundsår, kan det være vanskeligt at afgøre, om de sår er fra transplantationen forberedelse behandling eller fra GVHD. Din læge kan teste celler fra din mund til at afgøre, hvad der forårsager din mundsår.

Se også

Mundsår forårsaget af kræftbehandling: hvordan man håndtere

Hvad kan du gøre for at forhindre sår i munden?

Selvom der er ingen garanti måde at forhindre sår i munden, kan du reducere din risiko for at udvikle dem. Tal med din læge om din risiko for at udvikle sår i munden, og om du skal prøve forebyggende foranstaltninger. Din læge kan anbefale, at du:

 • Få en tand helbredsundersøgelse. Besøg din tandlæge, før du begynder kræftbehandling til at tage sig af eventuelle uløste dental spørgsmål, såsom gummi sygdom, huller eller tænder, der skal trækkes. Enhver smerte eller infektioner i munden, vil kun forværre, når du begynder behandlingen.
 • Fortæl din læge, hvis du har en historie af sår i munden. Hvis du har oplevet tilbagevendende sår i munden i fortiden, så fortæl din læge. I nogle tilfælde kan medicin hjælpe med at forhindre disse typer af sår i munden opstår under kræftbehandling. For eksempel kan personer, der oplever hyppige mundsår på grund af herpes simplex virus tage en antiviral medicin for at forhindre disse mundsår under behandlingen.
 • Pas på dine tænder. Få har for vane at børste dine tænder og skylle munden flere gange om dagen. Check etiketterne på mundskyllevand og undgå alkohol-baserede produkter. Floss hver dag, især efter at have spist. Udvikling af en rutine for din mund pleje nu, vil gøre det lettere at fortsætte i hele din behandling.
 • Stop med at ryge. Hvis du ryger, holde op. Rygning under behandling vil gøre det sværere for din mund til at helbrede sig selv.
 • Spis en kost rig på frugt og grøntsager. Varier din kost til at omfatte masser af frugt og grøntsager. Du får brug for de vitaminer og næringsstoffer, de leverer til at hjælpe kroppen med at bekæmpe infektioner under behandlingen.

Afhængig af din kræft og din behandling, kan din læge anbefale andre teknikker til at reducere din risiko for sår i munden, såsom:

 • Kolde terapi (kryoterapi). Hvis du modtager fluorouracil, undertiden kaldet 5-FU eller melphalan (Alkeran), som en del af din behandling med kemoterapi, kan det hjælpe at swish is chips eller koldt vand rundt i munden for første halvår time dine behandlinger. Den kolde begrænser den mængde af lægemidlet, der når din mund, reducere din risiko for sår i munden.
 • Medicin til at reparere mund celler. Palifermin (Kepivance) stimulerer væksten af celler på overfladen af din mund. Hvis cellerne i din mund inddrive hurtigt, du er mindre tilbøjelige til at opleve alvorlige sår i munden. Palifermin er godkendt af Food and Drug Administration til brug i mennesker med leukæmi og lymfekræft, der modtager knoglemarvstransplantationer.

Hvordan behandler sår i munden?

Trods bestræbelserne på at forhindre sår i munden, kan du stadig udvikle dem. Behandling mundsår primært om at minimere din smerte, indtil cellerne i din mund helbrede og begynde at regenerere efter din kræftbehandling ender.

Kræft. Hoved eller hals strålebehandling.
Kræft. Hoved eller hals strålebehandling.

Fortæl din læge, hvis du udvikler nogen følsomhed i munden eller bemærker nogen sår danner. Din læge kan anbefale behandlinger, såsom:

 • Coating agenter. Disse medikamenter frakke hele foring af munden, danner en film til at beskytte sår og minimere smerte, du føler dig måske mens man spiser eller drikker.
 • Aktuel smertestillende. Disse medikamenter kan anvendes direkte på dine sår i munden. Din mund kan blive følelsesløs, når du bruger smertestillende, så vær forsigtig, når man spiser eller børster tænder, fordi du ikke vil være i stand til at føle, hvis du forårsager mere skade på din mund.

Ud over medicin, kan du tage enkle trin til at mindske smerter du føler dig fra mundsår. Du måske:

 • Undgå smertefulde fødevarer. Hold dig væk fra sure fødevarer og krydret mad, som yderligere kan irritere din mund. Undgå skarpe og sprøde fødevarer, såsom chips, kiks og saltkringler, og i stedet vælger blødere fødevarer skåret i små stykker. Alkohol kan også irritere en allerede øm mund, så ikke drikker alkohol. Spis fødevarer ved stuetemperatur eller lidt varme, da varme eller kolde fødevarer kan være smertefuldt at spise.
 • Spis små måltider oftere. Skær din mad i små stykker og spise langsomt.
 • Brug et sugerør. Et strå til at drikke, kan hjælpe med at holde væsker væk fra ømme områder i munden.
 • Fortsæt rengøring munden. Hvis det er for smertefuldt at bruge en tandbørste, så spørg din sundhedspleje team eller din tandlæge om specielle skum podninger, som er lettere på dit tandkød. Skyl din mund flere gange om dagen. Undgå mundskyllevand, der indeholder alkohol. Bland en svag saltvand løsning på swish rundt i munden, eller prøv en kombination af bagepulver og varmt vand.

Hvad sker der, hvis sår i munden bliver alvorlige?

Hvis din mund sår fremskridt, de kan blive alvorlige og forårsage andre komplikationer. Sommetider disse komplikationer bliver så alvorlige, at du er nødt til at stoppe din kræftbehandling midlertidigt. Komplikationer kan omfatte:

 • Infektion. Mundsår tilbyder en bekvem måde for bakterier at komme ind i din krop. Da kræftbehandling kan svække dit immunforsvar, kan alvorlig infektion medføre. Fortsæt rengøring af dine tænder og mund under og efter behandling for at reducere din risiko for infektion.
 • Blødning. Kemoterapi nedsætter din blodets evne til at størkne. Blødning fra munden kan variere fra mild, med nogle pletblødning, når du børster tænder, til svær, med blødende, der er svært at stoppe. Når dine sår i munden bløder, fortsætter rense munden så godt du kan - også selvom det betyder bare at skylle med vand.
 • Svært ved at spise og synke. Smertefulde sår i munden kan gøre at spise og drikke vanskelig. Hvis spise små måltider af bløde fødevarer ikke hjælper, og du hurtigt tabe sig, kan din læge anbefale en sonde for at få dig de næringsstoffer, du har brug for.

Forskere arbejder på at udvikle nye måder at forebygge sår i munden, for at lindre smerter og forebygge yderligere komplikationer. Indtil da, arbejde med din sundhedspleje team og din tandlæge for at sikre din mund er i god form, som du forberede sig til behandlingen. Selvom mundsår kan være belastende, de er midlertidige og smerten kan minimeres.

Se også