Kræft

Cancersmerter: relief er mulig

Lær hvad der forårsager kræft smerte og hvordan du kan arbejde med din læge for at sikre din cancersmerter er kontrolleret.

Ikke alle med kræft erfaringer cancersmerter, men 1 ud af 3 personer under kræftbehandling gør. Hvis du har fremskreden kræft - kræft, der har spredt sig, eller gentaget - din chance for at opleve cancersmerter er endnu højere.

Cancersmerter forekommer på mange måder. Din smerte kan være kedeligt, ømme eller skarpe. Det kunne være konstant, intermitterende, mild, moderat eller svær. Timothy Moynihan, MD, en cancer specialist på universitetet i Rochester, Minn, tilbyder et indblik i cancersmerter, hvorfor folk måske ikke får den smerte behandling, de har brug for, og hvad de kan gøre ved det.

Hvad der forårsager kræft smerte?

Cancersmerter kan skyldes kræft selv. Kræft kan forårsage smerte ved dyrkning i eller ødelægge væv i nærheden af ​​kræft. Cancersmerter kan komme fra den primære cancer selv - hvor kræften startede - eller fra andre områder i kroppen, hvor kræften har spredt sig (metastaser). Som en tumor vokser, kan det lægge pres på nerver, knogler eller organer, der forårsager smerte.

Cancersmerter kan ikke blot være fra den fysiske virkning af kræft på et område af kroppen, men også på grund af kemikalier, at kræft kan udskille i regionen af ​​tumoren. Behandling af kræft kan hjælpe smerter i disse situationer.

Kræft behandlinger - såsom kemoterapi, strålebehandling og kirurgi - er en anden potentiel kilde til cancersmerter. Kirurgi kan være smertefuldt, og det kan tage tid at komme sig. Stråling kan efterlade en brændende fornemmelse eller smertefulde ar. Og kemoterapi kan forårsage mange potentielt smertefulde bivirkninger, herunder sår i munden, diarré og nerveskader.

Hvordan behandler cancersmerter?

Der er mange forskellige måder at behandle cancersmerter. Den ideelle måde er at fjerne kilden til smerte, for eksempel gennem kirurgi, kemoterapi, strålebehandling eller en anden form for behandling. Hvis det ikke kan gøres, kan smertestillende medicin som regel kontrollere smerten. Disse lægemidler omfatter:

  • Over-the-counter og recept-styrken smertestillende, såsom aspirin, acetaminophen (Tylenol, andre) og ibuprofen (Advil, motrin, andre)
  • Svage opioid (afledt fra opium) medicin, såsom codein
  • Stærke opioid medicin, såsom morfin (Avinza, fru Contin, andre), oxycodon (Oxycontin, Roxicodone, andre), hydromorphon (dilaudid, Exalgo), fentanyl (Actiq, Fentora, andre) eller metadon (Dolophine, Methadose)

Disse lægemidler ofte kan tages oralt, så de er nemme at bruge. Medicin kan komme i tabletform, eller de kan gøres for at opløse hurtigt i munden. Men hvis du ikke kan tage medicin oralt, kan de også tages intravenøst, rektalt eller gennem huden ved hjælp af en patch.

Specialiseret behandling, såsom nerve blokke, også kan anvendes. Blokader er en lokalbedøvelse, der injiceres omkring eller i en nerve, som forhindrer smerte beskeder rejser langs denne nerve pathway at nå hjernen. Andre behandlingsformer såsom akupunktur, kan akupressur, massage, fysioterapi, afslapning, meditation og humor hjælpe.

Hvad er nogle grunde til ikke modtager tilstrækkelig behandling for kræft smerte?

Desværre cancersmerter er ofte underbehandlet. Der er mange faktorer, der kan bidrage til at, hvoraf nogle omfatter:

  • Modvilje mod læger til at spørge om smerter eller tilbyde behandlinger. Nogle læger og andet sundhedspersonale kan ikke specifikt spørge om smerte, som bør være en normal del af hvert besøg med din læge. Mennesker med kræft, bør blive spurgt, om de har nogen smerte. Hvis de er, skal lægen stoppe der, og behandle spørgsmålet. Nogle læger ved ikke nok om korrekt smertebehandling. Hvis dette er tilfældet, kan din læge henvise dig til en smerte specialist. Andre læger kan være bekymret for ordination smertestillende medicin, fordi disse stoffer kan blive misbrugt. Men folk i smerte er meget usandsynligt, at misbruge smertestillende medicin.
  • Modvilje mod patienterne til at tale om smerter. En anden faktor kan være en person egen modvilje. Nogle mennesker måske ikke ønsker at "genere" deres læger med information, eller de kan frygte, at den smerte betyder, at deres kræft er værre. Nogle tøver med at anmelde det eller anmelde det så grundigt, som de burde, fordi de er bekymrede for, hvad læger eller andre måtte mene om dem, hvis de klager. De føler måske, at fordi de har kræft, er de formodes at have smerter og være i stand til at håndtere det. Det er simpelthen ikke sandt.
  • Frygt for afhængighed. En anden faktor kan være en persons frygt for at blive afhængige af smertestillende medicin. Det er noget, vi kender typisk ikke ske, hvis du tager medicin for smerter. Hvis du tager dem, når du ikke er i smerte eller for at få høj, så ja, du kan blive afhængig. Men risikoen for afhængighed for mennesker, der tager smertestillende medicin på en hensigtsmæssig måde - for smerter - er meget lav, så det bør ikke være et problem.
  • Frygt for bivirkninger. Nogle mennesker frygter bivirkningerne af smertestillende medicin. Mange er bange for at blive søvnig, ikke er i stand til at kommunikere med familie og venner, der handler underligt, eller blive opfattet som afhængige medicin. Folk er også nogle gange bange for, at tage morfin kan forkorte deres liv. Der er ingen tegn på nogen af ​​disse sker, hvis medicinen doseres korrekt. Og selv om stærke smertestillende medicin kan forårsage døsighed, når du først tage dem, det bivirkning normalt går væk med konstant dosering.

Se også

Cancersmerter: relief er mulig

Hvad er bivirkninger af kræft smertebehandling, og hvad kan du gøre ved dem?

Hver smertebehandling kan være ledsaget af sin egen unikke bivirkninger. For eksempel kan strålebehandlinger forårsage rødme og en brændende fornemmelse i huden. Og, afhængigt af hvilken del af kroppen strålingen påføres, kan strålingen forårsage diarré, mundsår eller andre problemer, såsom træthed. Kemoterapi sikkert kan give bivirkninger, såsom kvalme, træthed, infektion og hårtab, men det kan være effektive til at lindre smerter, hvis det krymper tumor. Der er medicin til at hjælpe med kvalme. Afspændingsteknikker kan også hjælpe.

Smertestillende medicin hver har deres egen unikke bivirkninger, bør revideres med din læge, før du tager dem. En af de almindelige bivirkninger af de stærkere smertestillende medicin er forstoppelse - fælles for opioider. Det kan behandles med passende tarm regimer som foreskrevet af lægen, såsom at tilføje en taburet skyllemiddel og noget at stimulere tarm. Forebygge forstoppelse er meget lettere end at behandle det, så enhver, der tager disse stærke smertestillende medicin, bør automatisk begynde et regime til at holde deres tarme bevægelse. Nogle af de andre bivirkninger af de stærke smertestillende medicin omfatte forvirring, sløvhed og søvnighed. Sværhedsgraden af ​​disse virkninger varierer fra person til person og almindeligt forekommende med de første doser. Men når en jævn mængde af medicinen forbliver i kroppen, bivirkninger forsvinder som regel. Hallucinationer og adfærd ændringer er ualmindelige.

Kræft. Modvilje mod læger til at spørge om smerter eller tilbyde behandlinger.
Kræft. Modvilje mod læger til at spørge om smerter eller tilbyde behandlinger.

De mindre potente smertestillende medicin faktisk kan have flere bivirkninger, som også bør drøftes med din læge, før du tager dem. For eksempel kan de fælles over-the-counter smertestillende skade dine nyrer, forårsager sår eller øge dit blodtryk. Aspirin kan forårsage gastrointestinal blødning, og acetaminophen (Tylenol, andre) kan give leverskader, hvis du tager for meget.

Hvornår bør du diskutere cancersmerter med din læge, og hvilke punkter skal du sætter op?

Indberette ethvert generende smerte til din læge. Hvis der er en mindre smerte, der går væk, skal du ikke bekymre dig om det. Men hvis smerten griber ind i dit liv, eller er persistent, skal det indberettes og bør behandles. Selv om ingen kan garantere, at alle smerter kan elimineres fuldstændigt, kan de fleste smerte blive mindre til det punkt, hvor du kan være komfortable.

Det kan hjælpe til at holde styr på dine smerter ved at bemærke, hvor stærk den er, hvor det er placeret, hvad der gør det værre, hvad der bringer det på, hvad der gør det bedre og alt andet, der sker, når du har smerter. En smerte-rating karakterskala fra 0 til 10 - hvor 0 er ingen smerter og 10 er den værste smerte, du kan forestille dig - kan være nyttige i rapporteringen smerte til din læge. Desuden være opmærksom på hvad der sker, når du forsøger at lindre dine smerter. Hvis du tager medicin, du føler nogen skadelige virkninger fra den? Bemærk eventuelle skadelige virkninger af dine smertestillende medicin. Hvis det er en massage, varme eller kolde pakninger, eller noget fysisk, der lindrer smerter, der er vigtige for at rapportere, også.

Hvilke skridt kan du tage for at sikre, at du modtager tilstrækkelig cancersmertebehandling?

Først skal du tale med din læge eller sundhedspleje udbyder, hvis du har smerter. For det andet, kan du og din læge sætte et mål for smertebehandling og overvåge succesen af ​​behandling mod dette mål. Din læge skal spore smerten med en smerte skala, vurdere, hvor stærk den er. Målet bør være at holde smerten på et niveau, som du har det godt. Hvis du ikke er at nå dette mål, så tal med din læge. Hvis du ikke får de svar, du har brug for, anmode om en henvisning til et anlæg mere kvalificerede i pleje af smerter, især en større cancer center. Alle større kræftcentre har smertebehandling programmer. For det meste, er medicin og behandling for smerter er dækket af standard forsikring.

Se også