Kræft

Lavt antal blodlegemer: bivirkning af kræftbehandlingen

Lavt antal blodlegemer kan være en alvorlig komplikation under kræftbehandling. Vide, hvorfor din læge nøje sporer Deres blodtal.

Din læge kan overvåge dine blodtal omhyggeligt under din kræftbehandling. Der er en god grund til du har dit blod trukket så ofte - lavt antal blodlegemer sætte dig i risiko for alvorlige komplikationer.

Hvad er målt i et blodlegemer?

Kræft. Kræft i blod og knoglemarv.
Kræft. Kræft i blod og knoglemarv.

Hvis du gennemgår nogle kræftbehandlinger, der kan forårsage lavt blodlegemer, vil din læge sandsynligvis overvåge dine blodlegemer regelmæssigt med en test kaldet en komplet blodtælling (CBC). Lavt antal blodlegemer detekteres ved at undersøge en blodprøve taget fra en vene i armen.

Når du tjekker dine blodlegemer, er din læge ser på tallene og typer af:

 • Hvide blodlegemer. Disse celler hjælpe din krop med at bekæmpe infektion. Et lavt antal hvide blodlegemer (leukopeni) efterlader din krop mere åbne over for infektion. Og hvis en infektion opstår, kan din krop ikke være i stand til at bekæmpe det.
 • Røde blodlegemer. Røde blodlegemer transporterer ilt i hele kroppen. De røde blodlegemers evne til at bære oxygen målt ved mængden af ​​hæmoglobin i blodet. Hvis dit niveau af hæmoglobin er lav, er du anæmisk og din krop arbejder meget sværere at levere ilt til dine væv. Dette kan gøre du føler dig træt og åndenød.
 • Blodplader. Blodplader hjælper blodet til at størkne. En lav blodplader (trombocytopeni) betyder, at din krop kan ikke stoppe sig fra blødning.
Hvad der bliver talt Hvad er normal Hvad er om
Hvide blodlegemer 3.500 til 10.500 Under 1.000
Hæmoglobin 13,5-17,5 for mænd
12-15,5 for kvinder
Under 8
Blodplader 150.000 til 450.000 Under 20.000

Hvad er årsagen til lavt antal blodlegemer?

Kræft-relaterede årsager til lavt antal blodlegemer omfatter:

 • . Kemoterapi Visse kemoterapi narkotika kan skade din knoglemarv - svampet materiale, der findes i dine knogler. Din knoglemarv gør blodlegemer, der vokser hurtigt, hvilket gør dem meget følsomme over for virkningen af ​​kemoterapi. Kemoterapi dræber mange af cellerne i knoglemarven, men cellerne inddrive med tiden. Din læge kan fortælle dig, om dit specifikke kemoterapi behandling og dosis vil sætte dig i risiko for lavt antal blodlegemer.
 • Strålebehandling. Hvis du modtager strålebehandling til store områder af din krop og især til de store knogler, der indeholder de mest knoglemarven, såsom dit bækken, ben og torso, kan du opleve lave niveauer af røde og hvide blodlegemer. Strålebehandling er mindre tilbøjelige til at have en betydelig effekt på din blodpladetal.
 • Kræft i blod og knoglemarv. Blod og knoglemarv kræftformer, såsom leukæmi, vokse i knoglemarven og tillader ikke normale blodceller at udvikle sig.
 • Kræftformer, der spredes (metastaserer). Kræftceller, der bryder ud fra en tumor kan sprede sig til andre dele af kroppen, herunder din knoglemarv. Nogle eksempler på kræftsygdomme, der kan sprede sig til knoglemarven omfatter brystkræft og prostatakræft. Kræftceller kan fortrænge andre celler i din knoglemarv, hvilket gør det vanskeligt for din knoglemarv til at producere blodceller din krop behov. Dette er en usædvanlig årsag til lave blodtal.

Hvorfor er det vigtigt at overvåge dine blodlegemer?

Lavt antal blodlegemer kan føre til alvorlige komplikationer, der kan forsinke din næste runde af behandlingen. Overvågning Deres blodtal giver din læge for at forebygge eller reducere din risiko for komplikationer.

De mest alvorlige komplikationer af lavt antal blodlegemer omfatter:

 • Infektion. Med et lavt antal hvide blodlegemer, og i særdeleshed et lavt niveau af neutrofiler (neutropeni), en type hvide blodlegemer, der bekæmper infektion, du er i større risiko for at udvikle en infektion. Og hvis du får en infektion, når du har et lavt antal hvide blodlegemer, kan din krop ikke beskytte sig selv. Infektion kan føre til døden i alvorlige tilfælde. Selv en mild infektion kan forsinke din kemoterapibehandling, da din læge kan vente, indtil din infektion er ryddet og dine blodtal gå tilbage, før du fortsætter. Din læge kan også anbefale medicin til at øge kroppens produktion af hvide blodlegemer.
 • Anæmi. En lav røde blodlegemer er anæmi. De mest almindelige symptomer på anæmi er træthed og åndenød. I nogle tilfælde træthed bliver så alvorlige, at du midlertidigt skal stoppe din behandling eller reducere dosis, du modtager. Anæmi kan afhjælpes med en blodtransfusion eller med medicin for at øge kroppens produktion af røde blodlegemer.
 • Blødning. Lavt antal blodplader i blodet kan forårsage blødninger. Du vil måske bløder meget fra et lille snit eller bløder spontant fra din næse eller tandkød. Farlig indre blødning kan forekomme. En lav blodplader kan forsinke din behandling. Du kan have til at vente, indtil dine blodplader gå op for at kunne fortsætte med kemoterapi eller at have kirurgi.

Se også

Lavt antal blodlegemer: bivirkning af kræftbehandlingen

Hvordan kan du fortælle, hvis du har lave blodtal?

Medmindre Deres blodtal er meget lave, vil du sandsynligvis ikke opleve nogen tegn eller symptomer, og du vil ikke være i stand til at fortælle, at dine blodtal er nede. Det er derfor din læge kan bestille hyppige blodprøver for at følge dine blodlegemer.

Spørg din læge om din behandling af kræft er tilbøjelige til at forårsage lavt antal blodlegemer, og hvilke tegn og symptomer, du skal være på udkig efter. Hvis du bemærker nogen tegn eller symptomer på lavt antal blodlegemer, så fortæl din læge.

Betingelse Hvad man skal kigge efter
Lavt antal hvide blodlegemer Feber højere end 100,5 F (38 C)
Kuldegysninger
Svedende
Lavt antal røde blodlegemer Træthed
Brystsmerter
Svimmelhed
Åndenød
Lavt antal blodplader Blødning
Let blå mærker
Kraftig menstruation

Hvordan er lave blodlegemer behandles?

Hvis du har lavt antal blodlegemer, vil din behandling afhænger af, hvilke tæller er lave, og hvad der forårsager de lave tal. Almindelige behandlinger omfatter:

 • Blodtransfusioner. Transfusioner hjælpe folk med lave niveauer af røde blodlegemer og blodplader. I en blodtransfusion du er givet enten røde blodlegemer eller blodplader fra folk, der har doneret blod. Selvom transfusion af hvide blodlegemer er mulige, er de forbeholdt bestemte, sjældne situationer på grund af risikoen for mange komplikationer.
 • Medicin. Din læge kan ordinere medicin, der stimulerer produktionen af flere blodlegemer. Medicin har fordele og risici, så tal med din læge om de mulige bivirkninger af lægemidler, der anvendes til at øge blodlegemer.
 • Stopper behandlingen. I svære tilfælde kan det være nødvendigt at forsinke din kræftbehandling, indtil Deres blodtal stige.

Den type behandling, du modtager, vil afhænge af din kræftbehandling og din fysiske tilstand.

Hvordan kan du klare med lave blodtal?

Tage skridt til at holde din krop sund, når du har lave blodtal. For eksempel:

 • Spis en afbalanceret kost. Din krop har brug for alle de vitaminer og næringsstoffer, den kan komme til at helbrede sig selv under og efter din behandling. Spis masser af frugt og grøntsager. Hvis behandling komplikationer gøre spise svært - for eksempel, hvis du oplever kvalme og opkastning eller sår i munden - eksperiment for at finde fødevarer, du kan tåle.
 • Undgå skader. Mange dagligdags aktiviteter sætte dig i risiko for sår og skrammer. En lav blodplader gør selv mindre hudafskrabninger alvorlig. Et lavt antal hvide blodlegemer kan slå et lille snit i et udgangspunkt for en alvorlig infektion. Brug en elektrisk barbermaskine i stedet for en barbermaskine for at undgå rifter. Spørg en anden til at skære op mad i køkkenet. Vær forsigtig, når du børster tænder og blæser din næse.
 • Undgå bakterier. Det er umuligt at undgå alle bakterier, men undgå unødvendig eksponering, når du kan. Vask dine hænder ofte eller bruge en flydende hånd sanitizer. Undgå mennesker, der er syge og holde sig væk fra menneskemængden. Lad en anden rense kattebakken, fuglebur eller fisk tank. Spis ikke råt kød eller æg.
 • Rest. Hvis du føler dig træt, stop og hvile. Din krop arbejder hårdt på at bekæmpe kræftcellerne og helbrede de raske celler beskadiget af din behandling. Må ikke føle sig skyldig over at tage tid til dig selv og beder andre om at hjælpe dig. Planlæg dine vigtigste aktiviteter i den tid på dagen, hvor du føler dig mest energiske.

Tal med din sundhedspleje team om andre måder, du kan klare med lave blodtal.

Se også