Kræft

Biopsi: typer af biopsi procedurer anvendes til at diagnosticere kræft

Du kan være nervøs om en kommende biopsi. Lære om biopsier, hvordan og hvorfor de er færdig, kan medvirke til at reducere din angst.

En biopsi er en procedure for at fjerne et stykke væv eller en prøve af celler fra kroppen, så det kan analyseres i et laboratorium. Hvis du oplever nogle tegn og symptomer, eller hvis din læge har identificeret et problemområde, kan du gennemgå en biopsi for at afgøre, om du har kræft eller en anden tilstand.

Mens billeddannende undersøgelser, såsom røntgen, er nyttige i forbindelse med afsløring masser eller områder af abnormitet, de alene kan ikke skelne kræftceller fra noncancerous celler. For de fleste kræftformer, er den eneste måde at gøre en endelig diagnose for at bruge en biopsi til at indsamle celler til nærmere undersøgelse.

Her er et kig på de forskellige typer af biopsi procedurer, der anvendes til at diagnosticere kræft.

Knoglemarvsbiopsi

Din læge kan anbefale en knoglemarvsbiopsi, hvis en abnormitet er påvist i blodet, eller hvis din læge har mistanke om kræft er rejst til din knoglemarv. Knoglemarv er svampet materiale inde i nogle af dine større knogler, hvor blodceller produceres. Analyse af en prøve af knoglemarven kan afsløre, hvad der forårsager dit blod problem.

Under en knoglemarvsbiopsi, trækker lægen en prøve af knoglemarv ud af bagsiden af ​​din hofteben ved hjælp af en lang nål. I nogle tilfælde kan lægen biopsi marv fra andre knogler i din krop. Knoglemarvsbiopsi er almindeligt anvendt til at diagnosticere en række blodsygdomme - både noncancerous og kræft, herunder blod kræftformer, såsom leukæmi, lymfom og myelomatose. Du modtager en lokalbedøvelse før en knoglemarvsbiopsi for at minimere ubehag under proceduren.

Endoskopisk biopsi

Under endoskopi, bruger lægen en tynd, fleksibel slange med en lys for enden at se strukturer inde i din krop. Specialværktøj føres gennem røret for at tage en lille prøve af væv, der skal analyseres.

Hvilken type af endoskopisk biopsi du gennemgå afhænger af, hvor den mistænkelige område er beliggende. Rør, der anvendes i en endoskopisk biopsi kan indsættes gennem munden, endetarm, urinveje eller et lille snit i huden. Eksempler på endoskopiske biopsi procedurer omfatter cytoscopy at indsamle væv fra indersiden af ​​din blære til bronkoskopi få væv fra inde i din lunge og koloskopi til at indsamle væv fra inde i din kolon.

Afhængigt af hvilken type af endoskopisk biopsi du gennemgå, kan du få en beroligende eller bedøvende før proceduren.

Nålebiopsi

Under en nål biopsi, bruger lægen en særlig nål at udtrække celler fra et mistænkeligt område. En nål biopsi er ofte brugt på tumorer, at din læge kan føle gennem huden, såsom mistænkelige knuder i brystet og forstørrede lymfeknuder. Når det kombineres med en imaging procedure, såsom røntgen, kan nål biopsi anvendes til at indsamle celler fra et mistænkeligt område, der ikke kan mærkes gennem huden.

Nålebiopsi procedurer omfatter:

  • Fin-nål aspiration. Under fin-nål aspiration, er en lang, tynd nål indsat i mistænkelige område. Der anvendes en sprøjte til at trække væske og celler til analyse.
  • Kerne nål biopsi. En større nål med en skærende spids anvendes under kerne nål biopsi at tegne en kolonne af væv ud af en mistænkelig område.
  • Vakuum-assisteret biopsi. Under vakuum-assisteret biopsi, øger en sugeindretning mængden af væske og celler, der er udvundet gennem nålen. Dette kan reducere antallet af gange nålen skal indsættes til at indsamle en tilstrækkelig prøve.
  • Image-biopsi. Image-biopsi kombinerer en imaging procedure, såsom røntgen, edb-tomografi (CT), magnetisk resonans (MRI) eller ultralyd, med en nål biopsi. Image-biopsi giver din læge for at få adgang til mistænkelige områder, der ikke kan mærkes gennem huden, såsom abnormiteter på lever, lunge eller prostata. Brug real-time billeder, kan din læge sørge nålen når det rigtige sted.

Du vil modtage en lokalbedøvelse at dulme området bliver biopsi for at minimere smerten.

Se også

Biopsi: typer af biopsi procedurer anvendes til at diagnosticere kræft

Hudbiopsi

En hud (kutan) biopsi fjerner celler fra overfladen af ​​din krop. En hudbiopsi anvendes oftest til at diagnosticere hudsygdomme, herunder kræftformer, såsom melanom. Hvilken type hudbiopsi du gennemgå vil afhænge af typen af ​​kræft mistænkes, og omfanget af de mistænkelige celler. Hudbiopsi procedurer omfatter:

  • Shave biopsi. Under en barbering biopsi, bruger lægen et værktøj der ligner en barbermaskine til at skrabe overfladen af din hud.
  • Punch biopsi. Under en punch biopsi, bruger lægen en cirkulær værktøj til at fjerne en lille del af din hud dybere lag.
  • Incisional biopsi. Under en incisional biopsi, lægen bruger en skalpel til at fjerne et lille område af huden. Uanset om du modtager sting for at lukke biopsi websted, afhænger af den fjernede mængde huden.
  • Excisional biopsi. Under en excisional biopsi, lægen fjerner en hel klump eller et helt område for unormal hud. Du vil sandsynligvis modtage sting for at lukke biopsi site.

Du modtager en lokalbedøvelse at dulme biopsi webstedet før proceduren.

Kirurgisk biopsi

Hvis cellerne pågældende ikke kan tilgås med andre biopsi procedurer, eller hvis andre biopsi resultaterne har været overbevisende, kan din læge anbefale en kirurgisk biopsi. Under en kirurgisk biopsi, gør en kirurg et snit i huden for at få adgang til den mistænkelige område af celler. Eksempler på kirurgiske biopsi procedurer omfatter kirurgi for at fjerne et bryst klump til en eventuel brystkræft diagnose og kirurgi at fjerne en lymfeknude for en eventuel lymfom diagnose.

Kirurgiske biopsi procedurer kan anvendes til at fjerne en del af en unormal område af celler (incisional biopsi). Eller kirurgisk biopsi kan anvendes til at fjerne et helt område af unormale celler (excisional biopsi).

Du kan modtage lokalanalgetika at dulme det område af biopsi. Nogle kirurgiske biopsi procedurer kræver generel anæstesi til at gøre dig bevidstløs under proceduren. Du kan også blive bedt om at blive på hospitalet til observation efter indgrebet.

Biopsi analyse og resultater

Efter din læge opnår en vævsprøve, er det sendes til et laboratorium til analyse. Prøven kan behandles kemisk eller frosset og skåret i meget tynde sektioner. Sektionerne er placeret på objektglas, farvet at forbedre kontrasten, og studerede under et mikroskop.

Resultaterne hjælpe din læge afgøre, om cellerne er kræft. Hvis cellerne er kræft, kan biopsi resultater lægen, hvor kræften stammer - den type kræft.

En biopsi hjælper også din læge afgøre, hvor aggressiv din kræft er - kræft lønklasse. Karakteren er undertiden udtrykkes som et tal på en skala fra 1 til 4, og bestemmes af, hvordan kræftceller ser under mikroskop. Grade 1 eller lav kvalitet, kræft er generelt de mindst aggressive og grad 4 eller high-grade, kræft, generelt de mest aggressive. Denne information kan hjælpe med at guide behandlingsmuligheder. Andre særlige test på kræftceller også kan bidrage til at vejlede behandling valg.

Kræft. Fine-nål aspiration.
Kræft. Fine-nål aspiration.

I visse tilfælde, såsom under operation, undersøger en patolog prøven af ​​celler med det samme og har adgang til resultaterne din kirurg inden for få minutter. Men i de fleste tilfælde er resultaterne af din biopsi fås i en eller to dage. Nogle prøver kan have brug for mere tid til at blive analyseret. Spørg din læge, hvor lang tid at forvente at vente på dine biopsi resultater.

Se også