Kræft

Kræftbehandling afgørelser: 5 trin til at hjælpe dig med at beslutte

Partnering med din læge til at træffe beslutninger om din kræftbehandling kan du føle dig mere sikker, når du begynder din kræftbehandling. Find ud af hvordan man bliver involveret.

Du er lige blevet diagnosticeret med kræft. Dit sind er afhaspning. Og nu din læge vil have dig til at sortere gennem kræftbehandling muligheder og hjælpe med at beslutte om en plan.

Men hvordan kan du beslutte, om en kræftbehandling plan? Her er fem trin til at guide dig i at blive en partner med din læge til at bestemme og styre din kræftbehandling.

Trin 1: Indstil dine grundregler

Før du udforsker behandlingsmuligheder etablere nogle grundregler. Du vil være mere komfortabel med eventuelle kræftbehandling beslutninger, du foretager, hvis du:

 • Beslut hvor meget du ønsker at vide. Mens de fleste mennesker ønsker at vide præcis, hvad deres behandling er, og deres overlevelse chancer, andre gør ikke. Hvis du ikke ønsker at kende alle detaljerne, så lad din læge vide.
 • Bestem, hvordan du ønsker at gøre din behandling beslutninger. Du vil måske tage føringen i beslutningsprocessen. Eller du måske ønsker at vende alle beslutninger over til din læge. Du kan også være et sted i midten, deler beslutningsprocessen med din læge.

Det kan hjælpe at tænke over, hvordan du har håndteret vanskelige beslutninger i fortiden. Og det kan hjælpe at have en nær ven eller et familiemedlem på dine aftaler for at hjælpe dig med at beslutte.

 • Have realistiske forventninger. Din læge kan give dig anslår om, hvad du kan forvente at få fra hver type behandling. Præcis hvad bivirkninger, du kan være villig til at stille op med, vil afhænge af, hvad fordelene ved behandlingen sandsynligvis vil være. Kommuniker dine præferencer med din læge.
 • Holde fokus på dig. Må ikke lade dig blive presset ind i en bestemt behandlingsform. Vælge, hvad du føler dig mest tryg ved.
 • Accepter hjælpe. Du får brug for støtte i hele din behandling. Support kan komme fra din læge, dine venner og din familie.

  Hvis du ikke føler understøttes i dit beslutningstagning, kontakt grupper såsom det europæiske Cancer Society, som kan sætte dig i kontakt med kræft overlevende, der kan være i stand til at hjælpe dig gennem denne proces.

Det kan hjælpe at nedskrive dine forventninger og præferencer, før du mødes med din læge. Det kunne hjælpe dig til bedre udtrykke dine forhåbninger for og følelser om din kræftbehandling.

Trin 2: beslutte et mål

Beslutte, hvad du vil have ud af behandlingen kan hjælpe dig indsnævre dine behandlingsmuligheder. Er du håber på en kur, stabilisering eller udelukkende symptomlindring?

Afhængig af din kræft type og stadium, kan dine mål for behandlingen være:

 • Cure. Når du først diagnosticeret, er det sandsynligt, du vil være interesseret i behandlinger, helbrede kræft. Når en kur er muligt, kan du være villig til at udholde mere kortsigtede bivirkninger gengæld for chance på en kur.
 • Styr. Hvis din kræft er på et senere tidspunkt, eller hvis de tidligere behandlinger har tabt sagen, kan du justere dit mål at kontrollere din kræft. Forskellige behandlinger kan forsøge at midlertidigt at skrumpe eller stoppe kræft i at vokse. Hvis dette er dit mål, kan du ikke være villig til at udholde bivirkningerne af barskere behandlinger.
 • Comfort. Hvis du har en fremskredent stadium af kræft eller en, der ikke har reageret på behandlinger, kan du beslutte, at komforten er vigtigst for dig. Du og din læge vil arbejde sammen for at sikre, at du er fri for smerter og andre symptomer.

Trin 3: Forskning dine behandlingsmuligheder

For at gøre en rimelig behandling beslutning, huske den type kræft du har, dens stadie, og hvilke behandlingsmuligheder er tilgængelige, og hvor sandsynligt disse behandlinger er at arbejde under disse omstændigheder. Tal med din læge om troværdige hjemmesider, bøger og patientuddannelse materialer til at supplere din diskussioner.

Kræftbehandling er undertiden anvendes i forbindelse med hinanden. For eksempel er det almindeligt at pair operation eller strålebehandling med kemoterapi. Læger undertiden refererer til en behandling, der bruges efter den primære behandling som adjuverende behandling.

Se også

Kræftbehandling afgørelser: 5 trin til at hjælpe dig med at beslutte

Trin 4: analysere fordele kontra risici

Sammenlign fordele og risici ved de forskellige kræftbehandlinger at afgøre, hvilke behandlinger falder inden dine mål. Bedømme behandlinger du overvejer baseret på de fordele og ulemper ved hver.

Nogle aspekter, du ønsker at overveje for hver behandling, omfatter:

 • Bivirkninger. Tage tid til at gennemgå de bivirkninger af hver behandling og beslutte, om de vil være værd varige eller for meget at håndtere. Din læge kan give dig en god idé om, hvor almindelige de forskellige bivirkninger er for hver behandling og forklare muligheder for at styre bivirkninger at gøre behandlingen mere tåleligt.
 • Hvordan behandlingen påvirker dit liv. Overvej, hvordan behandlingen vil påvirke din hverdag. Vil du have en dag fri fra arbejde eller flere uger fra? Hvordan vil din rolle i din familie forandring? Vil du nødt til at rejse til din behandling?
 • De økonomiske omkostninger ved behandlingen. Undersøg hvilke typer af behandling vil blive dækket af din forsikring. Hvis en behandling eller aspekt af en behandling ikke er dækket, kan du råd til det? Ring dit forsikringsselskab for at være sikker.
 • Dit helbred generelt. Hvis du har andre sundhedsmæssige forhold, så spørg din læge, hvor behandlingen vil påvirke disse betingelser. For eksempel kortikosteroider almindeligvis anvendes i mennesker med kræft. Dette kunne komplicere diabetesbehandling og påvirke din risiko for grå stær, forhøjet blodtryk og knogleskørhed.

Dine personlige værdier og mål vil gøre en forskel i, hvad behandlinger er bedst for dig. Kun du kan beslutte, hvilken type behandling vil passe bedst i dit liv. Men du behøver ikke at træffe et valg, og holde sig til det. Det er meget muligt, at du kan ændre dit sind under behandlingen, og det er fint.

Trin 5: kommunikere med din læge

Effektiv kommunikation med din læge er den bedste måde at sikre, at du får den information du behøver for at træffe en informeret beslutning. For at gøre kommunikationen med din læge lettere, så prøv at:

 • Tal op, når du ikke forstår. Hvis du har brug for yderligere forklaring eller afklaring, så fortæl din læge. Hvis du ikke taler op, kan din læge tror, ​​du forstår.
 • Skriv dine spørgsmål på forhånd. Udnævnelser kan være stressende og følelsesmæssigt. Forvent ikke at huske alle de spørgsmål, du ønsker at spørge.
 • Optag dine samtaler. Prøv at holde styr på, hvad din læge fortæller dig ved at tage noter. Du kunne også spørge, om det er OK at optage samtalen på en optager. Denne rekord vil være en god reference, hvis du har spørgsmål senere.
 • Bringe en person med dig. Hvis du føler dig tryg at dele dine medicinske oplysninger med en ven eller et familiemedlem, medbringe nogen til at tage noter. Så vil du have en anden person, du kan tale gennem din behandling beslutninger.
 • Hold kopier af dine journaler. Spørg om kopier af dine medicinske journaler og bringe dem til hver aftale.

Må ikke forvente, at du og din læge for at forstå hinanden efter et møde - det kan tage et par samtaler, før du begge føler som hvis du er på den samme side.

Andre ting at huske på

Som du gøre din behandling beslutninger med din læge, holde disse punkter i tankerne:

 • Tag din tid. Selv om en kræftdiagnose kan gøre du føler at du er nødt til at træffe øjeblikkelige beslutninger om at begynde behandlingen i de fleste situationer, du har tid til at træffe valg. Spørg din læge, hvor meget tid du har til at beslutte.
 • Du kan altid ændre dit sind. Realiseringen af en behandling beslutning nu ikke binder dig til denne mulighed. Fortæl din læge, hvis du har andre tanker. Væsentlige bivirkninger kan gøre du ønsker at ændre din behandling.
 • Du kan søge en second opinion. Må ikke være bange for at fornærme din læge, hvis du ønsker at få en second opinion. De fleste læger forstår behovet for en second opinion, når over for en stor beslutning.
 • Du behøver ikke at blive involveret i behandlingen beslutninger. Hvis du foretrækker, så fortæl din læge, du hellere ikke være involveret i beslutningsprocessen. Du kan altid blive involveret senere, når du føler dig mere tryg ved situationen. Lad din læge, hvem du ønsker at træffe beslutninger om din pleje.
 • Du behøver ikke at have behandlingen. Nogle mennesker vælger ikke at få behandling på alle. Mennesker med meget fremskredne kræftformer undertiden finde de hellere behandle smerter og andre bivirkninger af deres kræftsygdom, så de kan få det bedste ud af den tid, de har tilbage.

  Hvis du vælger ikke at blive behandlet, kan du altid ændre dit sind. Give afkald på behandling betyder ikke, du vil blive efterladt på din egen - mange måder at kontrollere bivirkninger eksisterer.

Kræft. Beslut hvor meget du ønsker at vide.
Kræft. Beslut hvor meget du ønsker at vide.

Hvilken behandling der er bedst for dig? Der er ingen 100 procent rigtige eller forkerte svar. Men det at være involveret med din behandling kan give dig mere ro i sindet og kan lade dig fokusere din energi på, hvad du har brug for at gøre det meste - at holde dig sund i hele din behandling.

Se også