Kræft

Kræftrisiko: Hvad betyder tallene

Tag dig tid til at forstå, hvad kræftrisiko er, og hvordan det er målt. Dette kan hjælpe dig sætte dit eget kræftrisiko i perspektiv.

Du vil måske undre sig over hvad er dine chancer for at udvikle kræft. Men kræft statistikken kan være forvirrende. News rapporter gør det til at lyde som om, næsten hver dag noget er fundet dramatisk hæve din risiko. Sortering gennem alle de oplysninger og finde ud af, hvad der er gyldig, og hvad der ikke er, kan være vanskelig.

Hvad er risikoen?

Når forskerne taler om risiko, er de henvise til en sandsynlighed - chancen for, at noget kan forekomme, men ikke en garanti for, at det vil. For eksempel, hvis du blader en mønt der er en i to chance eller en 50 procent chance for, at mønten lander heads up.

Risiko estimater for kræft og andre sygdomme bestemmes ved at studere store grupper af mennesker til at opdage sandsynligheden for, at en given person eller kategori af mennesker vil udvikle sygdommen i løbet af en vis periode, og for at se, hvilke egenskaber eller adfærd er forbundet med øget eller nedsat risiko.

Hvordan risiko udtrykkes?

Risiko er generelt opdelt i to kategorier:

Absolutte risiko
Absolutte risiko refererer til den faktiske numeriske chance eller sandsynlighed for at udvikle kræft i løbet af en bestemt periode - for eksempel inden for et år, inden for de næste fem år, efter 50 år, efter alder 70 eller i løbet af et helt liv.

En type af absolutte risiko er livstidsrisiko, hvilket er sandsynligheden for, at en person vil udvikle kræft i løbet af et helt liv. For eksempel er en europæisk mands absolutte risiko for at udvikle prostatakræft i hans levetid omkring 16 procent. Sagt på en anden måde, vil omkring 16 ud af hver 100 mænd udvikler prostatakræft på et tidspunkt i deres liv. Og 84 ud af hver 100 mænd vil ikke udvikle prostatakræft.

Kræft. Hvem bliver overholdt?
Kræft. Hvem bliver overholdt?

Husk, at livstidsrisiko ikke er risiko for, at en person vil udvikle kræft i det næste år eller de næste fem år. En persons kræftrisiko har en masse at gøre med andre faktorer, såsom hans eller hendes alder. For eksempel er en kvindes livstidsrisiko for at udvikle tyk-og endetarmskræft lidt over 5 procent, eller omkring 503 tilfælde pr 10.000 kvinder. Men hendes risiko for at udvikle tyktarmskræft og endetarmskræft før en alder af 40 er 0,08 procent, eller omkring otte tilfælde pr 10.000 kvinder.

Relativ risiko
Relative risiko giver dig en sammenligning eller forhold snarere end en absolut værdi. Det viser styrken af ​​forholdet mellem en risikofaktor og en særlig type kræft ved at sammenligne antallet af kræfttilfælde i en gruppe af mennesker, der har en særlig eksponering træk med det antal kræfttilfælde i en gruppe af mennesker, der ikke har samme træk.

For eksempel kan relative risiko sammenligne risikoen for lungekræft for mennesker, der ryger med risiko for lungekræft i en lignende gruppe af mennesker, der ikke ryger. Du kan høre relative risiko udtrykkes på denne måde: Risikoen for lungekræft for mænd, der ryger, er 23 gange større end risikoen for mænd, der ikke ryger. Så den relative risiko for lungekræft for mænd, der ryger, er 23.

Relative risiko er også givet som en procentdel. For eksempel er risikoen for lungekræft for mænd, der ryger 2.300 procent højere, end det er for mænd, der ikke ryger. Husk, at når du hører om relativ risiko, er der ingen øvre grænse for den procentvise stigning i fare. De fleste mennesker tror 100 procent er den højest mulige risiko, men det er ikke rigtigt, når vi taler om relativ risiko.

En relativ risiko på 100 procent betyder, at din risiko er dobbelt så høj som for en person uden denne risikofaktor. En 200 procent relativ risiko betyder, at du er tre gange så tilbøjelige til at udvikle denne betingelse.

Risiko synes større, når de sættes i relativ risiko. En 100 procent stigning i risikoen kan virke enormt, men hvis risikoen begyndte som 1 ud af 100 mennesker, er risikoen øget til 2 i 100.

Se også

Kræftrisiko: Hvad betyder tallene

Hvor kommer kræftrisikoen statistikken kommer fra?

De fleste oplysninger om kræftrisiko og risikofaktorer kommer fra epidemiologiske undersøgelser, som er undersøgelser, der fokuserer på store, veldefinerede grupper af mennesker. Kræftforskere har identificeret mange af de store miljømæssige faktorer, der bidrager til kræft, herunder rygning for lungekræft og sollys for hudkræft. Men afdække mere subtile kræftrisici har vist sig mere vanskeligt.

Mange undersøgelser af kræft risikofaktorer afhængige observationelle tilgange. I disse undersøgelser holde forskerne styr på en gruppe mennesker i flere år uden at forsøge at ændre deres liv, eller give særbehandling. Dette kan hjælpe forskerne med at finde ud af, hvem udvikler en sygdom, hvad disse mennesker har til fælles, og hvordan de adskiller sig fra dem, der ikke bliver syge.

Hvordan kræftrisikoen statistikken forholde sig til dig?

Risiko statistik kan være frustrerende, fordi de ikke kan fortælle dig dine egne specifikke risiko for kræft. Bare fordi undersøgelser har vist, at mænd har en næsten 50 procent chance for at udvikle kræft i deres levetid betyder ikke, at din risiko, hvis du er en mand, er 50 procent. Din individuelle risiko er baseret på mange forskellige faktorer, såsom din alder og vaner, din familie historie af kræft, og det miljø, hvor du bor.

Selv da, kan kombinationen af ​​risikofaktorer ikke direkte til dig. Kræft er meget individualistisk. Du kan have to mennesker med samme alder, køn, race, socioøkonomisk status og sammenligningstal livsstil og stadig har helt forskellige sygdomsområder erfaringer. Risiko statistik er nyttige i generelle udsagn som "udøver regelmæssigt tendens til at falde sammen med en reduceret risiko for kroniske sygdomme, såsom kræft." Men udøver regelmæssigt vil ikke garantere, at du ikke vil få kræft.

Tal med din læge om din risiko for kræft. Han eller hun kan gennemgå, hvilke elementer i dit liv kan øge din risiko. Du kan derefter diskutere, hvad du kan gøre for at hjælpe lavere denne risiko.

Hold kræftrisikoen statistik i perspektiv

Du kan høre en nyhedsudsendelse om en undersøgelse, der synes at angive, at du kan have øget risiko for en bestemt type kræft. Må ikke springe til konklusioner baseret på denne ene rapport. Tag et skridt tilbage og tænke over, hvad risikoen egentlig betyder.

Observationsstudier er ikke idiotsikker. Forskerne er enige om, at en undersøgelse i sig selv ikke er autoritative. Det er derfor, man nogle gange ser studier med tilsyneladende modstridende resultater. Forskere har en tendens til at veje beviserne for mange undersøgelser over tid for bedre at afgøre, om et fund er sandt. Nyhedsindslag, dog ofte fokuserer på hvert nyt studie i isolation, snarere end som en del af en udviklende billede. Dette kan nogle gange forårsage unødig alarm eller forvirring.

Når du læser eller se en rapport om kræftrisikoen statistik, være opmærksom på disse detaljer:

  • Hvem bliver overholdt? En nyhedsudsendelse kan sige en vis aktivitet øger risikoen for kræft for en gruppe af mennesker. Men hvem blev observeret i studiet? Vær opmærksom på alderen på de mennesker og deres karakteristika. For eksempel er nogle mennesker genetisk disponeret for visse former for kræft.
  • Hvor mange mennesker blev undersøgt? Generelt undersøgelser med tusindvis af mennesker er mere præcise end er dem, der undersøger en lille gruppe af mennesker.
  • Har lignende undersøgelser er blevet gjort? Resultaterne af en undersøgelse er mere pålidelige, hvis de er lig fund af andre undersøgelser.

News rapporterer, at fokus på alarmerende statistikker, såsom en 300 procent stigning i risikoen, men ikke giver dig meget sammenhæng, er ikke meget bevendt. Hvis du er bekymret over risikoen, indsamle flere oplysninger.

Se også