Kræft

Cancer overlevelsesrate: hvad det betyder for din prognose

Find ud af hvad en overlevelsesrate kan fortælle dig, og hvad det ikke kan. Dette kan hjælpe dig med at overlevelsesstatistik i perspektiv.

Et af de spørgsmål mange mennesker spørger, når først diagnosticeret med kræft er om deres prognose. Du måske ønsker at vide, om din kræft er forholdsvis let eller sværere at helbrede. Din læge kan ikke forudsige fremtiden, men et skøn er muligt på grundlag af erfaringer fra andre mennesker med samme kræft.

Det er op til dig, om du ønsker at kende de overlevelsesrater relateret til din kræft. Numrene kan være forvirrende og skræmmende.

Hvad er en cancer overlevelsesraten?

Kræft overlevelsesrater eller overlevelse statistik fortæller dig den procentdel af mennesker, der overlever en bestemt type kræft for et bestemt tidsrum. Kræft statistik bruger ofte en overordnet fem-årige overlevelsesrate. For eksempel er den samlede fem-års overlevelsesraten for blærekræft 80 procent. Det betyder, at af alle mennesker diagnosticeret med blærekræft, 80 af hver 100 levede fem år efter diagnosen. Omvendt 20 ud af hver 100 døde inden for fem år af en blære kræftdiagnose.

Kræft overlevelsesrater er baseret på forskning, der kommer fra oplysninger indsamlet på hundreder eller tusinder af mennesker med en bestemt cancer. En samlet overlevelse inkluderer folk i alle aldre og sundhedsmæssige forhold, der har været diagnosticeret med din kræft, herunder dem, diagnosticeret meget tidligt, og dem, diagnosticeret meget sent.

Din læge kan være i stand til at give dig mere specifikke statistikker, baseret på din fase af kræft. For eksempel bor 53 procent, eller omkring halvdelen af ​​befolkningen diagnosticeret med tidlige fase lungekræft i mindst fem år efter diagnosen. Den fem-årige overlevelsesrate for mennesker diagnosticeret med sen-fase lungekræft, som har spredt sig (metastaseret) til andre områder af kroppen er 4 procent.

Samlet overlevelse satser ikke præciseret, om kræft overlevende stadig er i behandling på fem år, eller hvis de er blevet kræft-fri (opnået remission). Andre typer af overlevelsesrater, der giver mere specifikke oplysninger kan nævnes:

  • Sygdomsfri overlevelse sats. Dette er antallet af mennesker med kræft, der opnår remission. Det betyder, at de ikke længere har tegn på kræft i deres kroppe.
  • Progressionsfri overlevelse. Dette er antallet af mennesker, der stadig har kræft, men deres sygdom er ikke skrider. Dette omfatter mennesker, der kan have haft en vis succes med behandling, men deres kræft er ikke forsvundet helt.

Kræft overlevelsesrater bruger ofte en fem-års overlevelsesraten. Men det betyder ikke, at kræft ikke kan gentage sig mere end fem år. Kræft kan gentage sig mange år efter vellykket behandling. Diskuter din risiko for kræft tilbagefald med din læge.

Hvordan kræft overlevelsesrater brugt?

Du og din læge kan bruge overlevelse statistikker:

  • Forstå dit prognose Oplevelsen af andre mennesker i din samme situation kan give dig og din læge en idé om din prognose -. Chancen din kræft vil blive helbredt. Andre faktorer omfatter din alder og din generelle sundhed. Lægen bruger alle disse faktorer til at hjælpe dig med at forstå alvoren af ​​din tilstand.
  • Udvikle en behandlingsplan. Statistikker kan også vise, hvordan mennesker med din samme kræft type og stadium reagere på behandlingen. Du kan bruge disse oplysninger, sammen med dine egne mål for behandling, for at afveje fordele og ulemper ved hver behandlingsform. For eksempel, hvis to behandlinger giver dig lignende chancer for remission, men man har flere bivirkninger kan du vælge den mulighed med færre bivirkninger. I et andet eksempel kan en behandling tilbyde en chance for en kur, men kun for 1or 2 personer ud af hver 100, der går gennem behandlingen. For nogle er de chancer med denne behandling lovende nok til at stille op med mange bivirkninger. For andre, er chancen for helbredelse ikke værd de bivirkninger af behandlingen. Din læge kan hjælpe dig med at forstå de potentielle fordele og risici ved hver behandling, du overvejer.

Se også

Cancer overlevelsesrate: hvad det betyder for din prognose

Hvad kan ikke kræft overlevelsesrater fortælle dig?

Kræft overlevelse statistik kan være frustrerende, fordi de ikke kan give specifikke oplysninger om dig. Overlevelsesraten for personer med netop din kræft kan være baseret på tusindvis af mennesker. Så mens kræft overlevelsesrater er beregnet til at give dig en generel idé om de fleste mennesker i din situation, kan de ikke give dig dine individuelle chancer for helbredelse eller bedring. Dette kan være frustrerende, og af den grund, vælger nogle mennesker til at ignorere canceroverlevelse rentestatistik.

Overlevelse statistikken ikke tager hensyn til andre medicinske tilstande, du har. Hvis dit helbred er ellers perfekt, vil du sandsynligvis have en større chance for at overleve end statistikkerne viser. Hvis du har andre meget betydelige medicinske tilstande, kan du ikke have en chance for at overleve foreslået af statistikken. Din læge kan være i stand til at bidrage til at justere statistikken for din specifikke situation.

Kræft. Sygdomsfri overlevelse sats.
Kræft. Sygdomsfri overlevelse sats.

Overlevelsesrater har andre begrænsninger. For eksempel kan de ikke:

  • Give dig oplysninger om de nyeste behandlinger. Folk inkluderet i den nyeste kræft statistikken blev diagnosticeret mere end fem år siden. Virkningerne af nogen seneste behandling opdagelser vil ikke påvirke overlevelse statistik for mindst fem år.
  • Fortælle dig, hvad behandlinger at vælge. Det er helt op til dig og din læge. For nogle mennesker, er behandlingen med den største chance for remission er den ene, de vil vælge. Men mange folk finde andre faktorer, såsom bivirkninger, omkostninger og behandling tidsplan, i deres afgørelse.

Forståelse af numre

Overlevelsesrater er normalt gives i procenter. Du vil måske opleve, at det er nemmere at forstå tallene i form af mennesker, ikke procenter. For eksempel er de fem-årige overlevelsesrate for non-Hodgkins lymfom 67 procent. Det kan være lettere at forstå, hvis du siger det på denne måde: For hver 100 mennesker diagnosticeret med non-Hodgkins lymfom, overlevede 67 i mindst fem år efter diagnosen. Omvendt, 33 mennesker døde inden for fem år af en non-Hodgkins lymfom diagnose.

Hvis din læge taler om statistikker og du ikke forstår, så spørg efter en forklaring, der giver mening for dig. Stille spørgsmål, hvis du har brug for yderligere oplysninger.

Det er op til dig og din læge til at fortolke tallene. Du tror måske, en 63 procent overlevelsesrate er positiv, eller det kan skræmme dig, som du synes om din fremtid. Din læge kan hjælpe dig med at statistikken i perspektiv og hjælpe dig med at forstå din individuelle situation.

Du kan vælge at ignorere kræft overlevelsesrater

Det er helt op til dig, om du ønsker at kende de overlevelsesrater i forbindelse med din type og stadium af kræft. Fordi overlevelsesrater ikke kan fortælle dig om din situation specifikt, kan du finde statistikken er upersonlig og ikke meget nyttigt. Men nogle mennesker ønsker at vide alt, hvad de kan om deres kræft. Derfor kan du vælge at kende alle de statistikker, der vedrører dig.

Jo mere du ved om din type, kvalitet og stadium af kræft, jo tættere du kan forudsige din risiko. Hvis du har en meget lokaliseret cancer, og du bruger statistik, der omfatter mange mennesker med en mere udbredt kræft, så at data gælder måske ikke for dig.

Vide mere om din kræft kan reducere angst, du føler som du analyserer dine muligheder og begynde din behandling, men overlevelse statistik kan være forvirrende og skræmmende. Fortæl din læge, hvis du foretrækker ikke at være opmærksom på tallene. Og hvis du har spørgsmål eller bekymringer om de statistikker, der er forbundet med din kræft, tale om det med din læge.

Se også