Kræft

Kræft overlevende: Adm. dine følelser efter kræftbehandling

Få at vide de følelser, der er fælles for kræft overlevende, og hvordan til at håndtere dine følelser. Find ud af, hvad der er normalt og hvad der angiver, at du skal overveje at få hjælp.

Når du begyndte at din kræftbehandling, kunne du ikke vente til den dag, du ville afslutte. Men nu da du har afsluttet din behandling, er du ikke sikker på, om du er klar til livet efter behandling som en kræft overlevende. Med din behandling afsluttet, vil du sandsynligvis se din kræftbehandling hold sjældnere. Selvom du, dine venner og din familie er alle ivrige efter at vende tilbage til et mere normalt liv, kan det være skræmmende at forlade den beskyttende kokon af læger og sygeplejersker, der støttede dig gennem behandlingen.

Alt, hvad du føler lige nu er normal for kræft overlevende. Gendannelse fra kræftbehandling handler ikke kun om din krop - det handler også om healing dit sind. Så tager tid at anerkende frygt, sorg og ensomhed, du føler lige nu. Derefter tage skridt til at forstå, hvorfor du føler disse følelser, og hvad du kan gøre ved dem.

Frygt for tilbagefald i kræft overlevende

Frygt for tilbagefald er meget almindelig i kræft overlevende. Selvom de kan gå år uden nogen tegn på sygdom, kræft overlevende siger, at tanken om gentagelse er altid med dem. Du spekulerer måske på, hver smerte eller smerte er et tegn på din kræft tilbagevendende. Til sidst denne frygt vil blegne, selvom de måske aldrig forsvinder helt.

Håndtere din frygt ved at være ærlig med dig selv om dine følelser. Prøv ikke at føle sig skyldige over dine følelser, eller ignorere dem i håb om, at de vil gå væk. Spørg din læge om, hvad du kan gøre for at reducere din chance for en kræft tilbagefald. Når du har gjort alt, hvad du kan for at mindske denne risiko, anerkender din frygt. Tag kontrol over denne frygt, og gør hvad du kan for at påvirke din fremtidige helbred. Prøv at:

  • Pas på din krop. Fokus på at holde dig sund. Spis en sund kost med masser af frugt og grøntsager. Passe motion ind i din dag. Gå let i starten, men prøv at øge intensiteten og mængden af ​​motion du får, når du komme. Få nok søvn, så du vågner følelse opdateres. Disse foranstaltninger kan hjælpe din krop komme sig kræftbehandling, og også hjælpe med at sætte dit sind på lethed ved at give dig en større følelse af kontrol over dit liv.
  • Gå til alle dine opfølgning udnævnelser. Du kan frygte det værste, når det er tid til din næste opfølgende aftale. Må ikke lade det stoppe dig fra at gå. Brug tid med din læge for at stille spørgsmål om eventuelle tegn eller symptomer, der bekymrer dig. Skriv ned dine bekymringer og drøfte dem på din næste aftale. Spørg om din risiko for tilbagefald, og hvilke tegn og symptomer til at se til. Vide mere kan hjælpe dig til at føle sig mere i kontrol.
  • Være åben om din frygt. Udtrykke dine bekymringer til dine venner, familie, andre kræft overlevende, og din læge eller en rådgiver. Hvis du er utryg ved tanken om at diskutere din frygt, prøv at optage dine tanker i et tidsskrift.
  • Hold travlt. Kom ud af huset og finde aktiviteter, der vil tage dit sind off din frygt.

De fleste kræft overlevende rapporterer, at frygten for tilbagefald falmer med tiden. Men visse begivenheder kan udløse din frygt. De følelser kan være specielt stærk inden opfølgende besøg hos din læge eller på jubilæumsdagen for din kræft diagnose.

Stress i kræft overlevende

Kræft. Pas på din krop.
Kræft. Pas på din krop.

Da du blev diagnosticeret med kræft, har du måske fokuseret helt på din behandling og få sunde. Nu hvor du har gennemført behandlingen, er alle de projekter omkring huset og de ting på din to-do liste, konkurrerer om din opmærksomhed. Dette kan gøre du føler dig stresset og overvældet.

Må ikke føler du har brug for at gøre alting på én gang. Tag dig tid til dig selv, som du opretter en ny daglig rutine. Prøv at udøve, taler med andre overlevende og tage tid til aktiviteter, du nyder.

Depression og angst i kræft overlevende

Dvælende følelser af sorg og vrede kan forstyrre dit daglige liv. For mange mennesker i disse følelser vil sprede. Men for andre, kan disse følelser udvikle sig til depression.

Fortæl din læge om dine følelser. Hvis det er nødvendigt, kan du blive henvist til en person, der kan hjælpe dig gennem samtaleterapi, medicin eller begge dele. Tidlig diagnose og hurtig behandling er nøglen til succes at overvinde depression.

Se også

Kræft overlevende: Adm. dine følelser efter kræftbehandling

Self-bevidsthed i kræft overlevende

Hvis operation eller anden behandling skiftet dit udseende, kan du føler selvbevidst om din krop. Ændringer i hudens farve, vægtøgning eller tab, tab af en legemsdel eller placeringen af ​​en stomi kan gøre du føler at du hellere vil blive hjemme, væk fra andre mennesker. Du kan trække sig tilbage fra venner og familie. Og selvbevidsthed kan belaste dit forhold til din partner, hvis du ikke føler værdig kærlighed eller hengivenhed.

Tage tid til at sørge. Men også lære at fokusere på måder kræft har gjort dig en stærkere person og indse, at du er mere end ar, som kræften har efterladt. Når du er mere sikker på dit udseende, andre vil føle sig mere trygge omkring dig.

Ensomhed i kræft overlevende

Du kan føle som om andre ikke kan forstå, hvad du har været igennem, hvilket gør det svært at forholde sig til andre mennesker, og kan føre til ensomhed. Venner og familie kan være usikker på, hvordan man kan hjælpe dig, og nogle mennesker kan endda være bange for dig, fordi du har haft kræft.

Må ikke beskæftige sig med ensomhed på egen hånd. Overveje at deltage i en støttegruppe med andre kræft overlevende, der har de samme følelser, du er. Kontakt din lokale kapitel i den europæiske Cancer Society for mere information. Eller prøv en online opslagstavle for kræft overlevende, såsom den europæiske Kræftens Bekæmpelses Cancer Survivors Network.

Hvor skal vi hen for at få hjælp

Mens du oplever nogen af ​​disse følelser er normal, betyder det ikke, du er nødt til at gøre det alene. Hvis du opdager, at dine følelser er overvældende dig eller forstyrre din hverdag, er det en god idé at overveje at få noget hjælp.

Sommetider taler med venner eller familie kan hjælpe. Men du måske lyst til de mennesker ikke kan virkelig forstå, hvad du går igennem, hvis de ikke har haft kræft. Du vil måske overveje at rådføre:

  • En terapeut. Din læge kan være i stand til at henvise dig til en professionel, der kan hjælpe dig gå igennem dine følelser og komme op med måder at håndtere dine følelser.
  • Andre kræft overlevende. Støttegrupper, enten i dit samfund eller online, giver et godt sted at dele dine følelser og høre fra andre, der går igennem, hvad du oplever. Du kan lære nye måder at håndtere frygt.

Devise din egen plan til at håndtere dine følelser. Du ved, hvad der virker bedst for dig. Har et åbent sind og prøve forskellige strategier til at finde ud af, hvad der virker bedst for dig.

Se også