Kræft

Definition

Kræft refererer til en hvilken som helst af en lang række sygdomme er karakteriseret ved udviklingen af ​​unormale celler, der deler ukontrollabelt og har evnen til at infiltrere og ødelægge kroppens normale væv. Kræft har også evnen til at sprede over hele kroppen.

Kræft er den næsthyppigste dødsårsag i Europa. Men overlevelseschancerne bliver bedre for mange typer af kræft, takket være forbedringer i kræftscreening og kræftbehandling.

Se også

Symptomer

Tegn og symptomer som følge af kræft, vil variere afhængigt af, hvilken del af kroppen er ramt. Nogle generelle tegn og symptomer forbundet med, men ikke specifikke for, kræft omfatte:

 • Træthed
 • Klump eller fortykkelse, der kan mærkes under huden
 • Vægt ændringer, herunder utilsigtet tab eller gevinst
 • Hudforandringer, såsom gulfarvning, mørkere eller rødme af huden, sår, der ikke vil heles, eller ændringer af eksisterende modermærker
 • Ændringer i tarm eller blære vaner
 • Vedvarende hoste
 • Synkebesvær
 • Hæshed
 • Vedvarende fordøjelsesbesvær eller ubehag efter at have spist
 • Persistent, uforklarlige muskelsmerter eller ledsmerter
 • Uforklarlige og vedvarende feber eller nattesved
Kræft. Hvad gør genmutationer gøre?
Kræft. Hvad gør genmutationer gøre?

Hvornår skal se en læge
Lav en aftale med din læge, hvis du har nogen vedvarende tegn eller symptomer, der vedrører dig.

Hvis du ikke har nogen tegn eller symptomer, men er bekymret for din risiko for kræft, diskutere dine bekymringer med din læge. Spørg om, hvilke kræftscreeningsprøver og procedurer er passende for dig.

Se også

Årsager

Kræft er forårsaget af ændringer (mutationer) til DNA i cellerne. DNA i en celle indeholder et sæt instruktioner fortæller celle i at vokse og dele sig. Fejl i vejledningen kan tillade en celle bliver til kræft.

Hvad gør genmutationer gøre?
En genmutation kan instruere en rask celle:

 • Tillad hurtig vækst. En genmutation kan fortælle en celle at vokse og dele hurtigere. Det skaber mange nye celler, der alle har den samme mutation.
 • Undlader at stoppe ukontrolleret cellevækst. Normale celler indeholder gener kaldes tumorsuppressorgener, der anerkender out-of-control vækst og handle for at stoppe det. Men hvis en mutation forekommer i et tumorsuppressorgen, kan dette gen bliver mindre effektiv eller kan være helt slukket. Dette giver en muteret celle at vokse og dele sig.
 • Lave fejl, når reparation DNA fejl. DNA reparation gener identificere og korrigere DNA mutationer. En mutation i en DNA-reparation gen betyder, at genet kan gå glip af nogle DNA fejl. Dette giver flere DNA mutationer at forekomme og kan føre til kræft.

Disse mutationer er de mest almindelige findes i kræft. Men mange andre genmutationer kan bidrage til at fremkalde kræft.

Hvad er årsagen til genmutationer?
Nogle gange er du født med en genetisk mutation. Eller en genetisk mutation kan være forårsaget af kræfter i din krop, såsom hormoner, vira og kronisk inflammation. Genetiske mutationer kan også være forårsaget af kræfter uden for din krop, såsom ultraviolet (UV) lys fra solen, kræftfremkaldende kemikalier (kræftfremkaldende) eller stråling.

Hvordan genmutationer interagerer med hinanden?
Forskere mener, at mere end én genmutation er nødvendig for at forårsage de fleste kræftformer. Nogle blodkræft kan kræve bare en genmutation at drive deres vækst. De fleste kræftformer, der danner i kroppens store organer, såsom lungerne og kolon, har mange genmutationer. Det er ikke klart, hvor mange mutationer skal samle mod kræft til at danne. Det er sandsynligt, at dette varierer mellem kræfttyper.

De genmutationer du er født med, og dem, du får hele dit liv arbejde sammen om at forårsage kræft. For eksempel, hvis du har arvet en genetisk mutation, der disponerer dig til kræft betyder det ikke, at du er sikker på at få kræft. I stedet kan du bruge en eller flere andre genmutationer at forårsage kræft. Din arvet genmutation kan gøre dig mere tilbøjelige end andre til at udvikle kræft, når de udsættes for en bestemt cancer-fremkaldende stof. Den genetiske mutation begynder kræft processen, og kræft-fremkaldende stof kunne spille en rolle i den videre udvikling af kræft.

Se også

Risikofaktorer

Mens lægerne har en idé om, hvad der kan øge din risiko for kræft, de fleste kræftformer forekommer hos mennesker, der ikke har nogen kendte risikofaktorer. Faktorer kendt for at øge din risiko for kræft omfatte:

Forberedelse til din udnævnelse. Undlader at stoppe ukontrolleret cellevækst.
Forberedelse til din udnævnelse. Undlader at stoppe ukontrolleret cellevækst.

Din alder
Kræft kan tage årtier at udvikle sig. Det er derfor, de fleste mennesker diagnosticeret med kræft er 65 år eller ældre. Selvom det er mere almindelig hos ældre voksne, kræft er ikke udelukkende en voksen sygdom - kræft kan diagnosticeres på alle alderstrin.

Dine vaner
Visse livsstilsvalg er kendt for at øge din risiko for kræft. Rygning, kan drikke mere end én drink om dagen (for kvinder), eller to drinks om dagen (for mænd), overdreven udsættelse for sol eller hyppige blærer solforbrændinger, og have usikker sex bidrager til kræft. Du kan ændre disse vaner for at sænke din risiko for kræft - selv om nogle vaner er lettere at ændre end andre.

Din familie historie
Kun en lille del af kræft skyldes en arvelig tilstand. Hvis kræft er almindeligt i din familie, er det muligt, at mutationer bliver gået fra den ene generation til den næste. Du kan være en kandidat til gentest for at se, om du har arvet mutationer, der kan øge din risiko for visse kræftformer. Husk, at have en arvelig genetisk mutation betyder ikke nødvendigvis at du får kræft.

Dit helbred betingelser
Nogle kroniske sygdomme, såsom colitis ulcerosa, kan markant øge din risiko for at udvikle visse kræftformer. Tal med din læge om din risiko.

Dit miljø
Miljøet omkring dig kan indeholde skadelige kemikalier, der kan øge din risiko for kræft. Selv hvis du ikke ryger, kan du inhalerer passiv rygning, hvis du går, hvor folk er rygning, eller du bor sammen med nogen, der ryger. Kemikalier i dit hjem eller arbejdsplads, som asbest og benzen, også er forbundet med en øget risiko for kræft.

Se også

Komplikationer

Kræft og dens behandling kan forårsage flere komplikationer, herunder:

 • Smerte. Smerter kan være forårsaget af kræft eller ved cancerbehandling. Medicin og andre tilgange effektivt kan behandle kræft-relaterede smerter.
 • Træthed. Træthed hos mennesker med kræft har mange årsager, men det kan ofte styres. Træthed er forbundet med kemoterapi eller strålebehandling behandlinger er almindeligt, men det er normalt midlertidig.
 • Åndedrætsbesvær. Kræft eller kræft behandling kan forårsage en følelse af at være forpustet. Behandlinger kan bringe nødhjælp.
 • Kvalme. Visse kræftformer og kræft behandlinger kan forårsage kvalme. Din læge kan undertiden forudsige, om din behandling kan forårsage kvalme. Medicin og andre behandlinger kan hjælpe dig med at undgå eller håndtere kvalme.
 • Diarré eller forstoppelse. Kræft og kræftbehandling kan påvirke din tarm og forårsage diarré eller forstoppelse.
 • Vægttab. Kræft og kræftbehandling kan forårsage vægttab.
 • Usædvanlige immunsystemreaktioner til kræft. I nogle tilfælde kroppens immunsystem kan reagere på tilstedeværelsen af kræft ved at angribe raske celler. Kaldet paraneoplastic syndromer, kan disse usædvanlige reaktioner føre til en række af tegn og symptomer, såsom gangbesvær og beslaglæggelser.
 • Kræft, der breder sig. Som kræft forskud, kan det sprede sig (metastaserer) til andre dele af kroppen. Hvor spredning af kræftceller afhænger af kræft.
 • Kræft, returvarer. Kræft overlevende har en risiko for kræft tilbagefald. Nogle kræftformer er mere tilbøjelige til at gentage sig end andre. Spørg din læge om, hvad du kan gøre for at reducere din risiko for kræft tilbagefald. Din læge kan udtænke en opfølgende behandling plan for dig efter behandlingen. Denne plan kan omfatte periodiske scanninger og eksamen i de kommende måneder og år efter din behandling, for at lede efter kræft tilbagefald.

Se også

Forberedelse til Deres udnævnelse

Start med at se din praktiserende læge eller en praktiserende læge, hvis du har nogen tegn eller symptomer, der bekymrer dig. Hvis din læge afgør, du har kræft, vil du sandsynligvis blive henvist til en eller flere specialister, såsom:

 • Læger, der behandler kræft (onkologer)
 • Læger, der behandler kræft med stråling (stråling onkologer)
 • Læger, der behandler sygdomme i blod og bloddannende væv (hæmatologer)
 • Kirurger

Fordi udnævnelser kan være kort, og fordi der ofte en masse jord til at dække, er det en god ide at være godt forberedt. Her er nogle oplysninger for at hjælpe dig med at blive klar, og vide, hvad de kan forvente fra din læge.

Hvad du kan gøre

 • Vær opmærksom på eventuelle pre-udnævnelse restriktioner. På det tidspunkt, du foretager udnævnelsen, skal du huske at spørge, om der er noget du behøver at gøre på forhånd, såsom begrænse din kost.
 • Skriv ned nogen symptomer, du oplever, herunder enhver, der kan synes relateret til årsagen til, du har planlagt udnævnelsen.
 • Skriv nede personlige oplysninger, herunder eventuelle vigtige påvirkninger eller nyere liv ændringer.
 • Skriv ned din families historie af kræft. Hvis andre medlemmer af din familie er blevet diagnosticeret med kræft, gøre et notat af de typer af kræft, hvordan hver person er relateret til dig, og hvor gammel hver person var, da diagnosen.
 • Lav en liste over alle lægemidler, vitaminer eller kosttilskud, som du tager.
 • Overveje at tage et familiemedlem eller en ven med. Nogle gange kan det være svært at huske alle de oplysninger fremkommet under en udnævnelse. Nogen, der ledsager kan du huske noget, du gik glip af eller har glemt.
 • Skriv ned spørgsmål at spørge din læge.

Din tid med din læge er begrænset, så forbereder en liste af spørgsmål kan hjælpe dig med at få mest muligt ud af din tid sammen. Liste dine spørgsmål fra vigtigst for mindst vigtigt i tilfælde tiden løber ud. For kræft, omfatter nogle grundlæggende spørgsmål at spørge din læge:

 • Hvilken type kræft har jeg?
 • Hvor langt er min kræft?
 • Får jeg brug for yderligere tests?
 • Hvad er mine behandlingsmuligheder?
 • Kan behandlinger helbrede min kræft?
 • Hvis min kræft ikke kan helbredes, hvad kan jeg forvente fra behandling?
 • Hvad er de potentielle bivirkninger af hver behandling?
 • Er der én behandling du føler er bedst for mig?
 • Hvor hurtigt skal jeg begynde behandling?
 • Hvordan vil behandlingen påvirke mit daglige liv?
 • Kan jeg fortsætte med at arbejde under behandlingen?
 • Er der nogen kliniske forsøg eller eksperimentelle behandlinger til rådighed for mig?
 • Jeg har disse andre sundhedsmæssige forhold. Hvordan kan jeg håndtere dem under min kræftbehandling?
 • Er der nogen begrænsninger, at jeg skal følge?
 • Skal jeg se en specialist? Hvad vil denne udgift, og det vil min forsikring dækker det?
 • Er der en generisk alternativ til den medicin, du ordineres?
 • Er der brochurer eller andet trykt materiale, som jeg kan tage med mig? Hvilke hjemmesider vil du anbefale?
 • Hvad vil afgøre, om jeg skulle planlægge opfølgende besøg?

Ud over de spørgsmål, du har forberedt at spørge din læge, tøv ikke med at spørge andre spørgsmål, der opstår for dig.

Hvad kan du forvente fra din læge
Din læge vil sandsynligvis spørge dig en række spørgsmål. Være klar til at besvare dem, kan give tid senere til at omfatte andre punkter, du ønsker at løse. Din læge kan spørge:

 • Hvornår har du først begynder oplever symptomer?
 • Har dine symptomer været konstant eller lejlighedsvis?
 • Hvor alvorlig er dine symptomer?
 • Hvad, hvis noget, synes at forbedre dine symptomer?
 • Hvad, hvis noget, synes at forværre dine symptomer?

Se også

Test og diagnose

Kræftscreening
Diagnosticering af kræft i dets tidligste stadier ofte giver den bedste chance for en kur. Med dette i tankerne, tale med din læge om, hvilke typer af kræft screening kan være relevant for dig.

For et par kræftformer, viser undersøgelser screeningsundersøgelser kan redde liv ved at diagnosticere kræft tidligt. For andre kræftformer, er screeningstest anbefales kun til folk med den højeste risiko. Nogle screeningstest er kontroversielle, fordi der ikke er noget bevis, de redde liv. I disse tilfælde er der bekymring for, at test kan skade dig eller fører til behandling med nogen klar fordel eller gevinst i levetid.

En række lægelige organisationer og patient-støttegrupper have anbefalinger og retningslinjer for kræftscreening. Du og din læge kan gennemgå de forskellige retningslinjer og bestemme, hvad der er bedst for dig baseret på dine egne risikofaktorer for kræft.

Kræftdiagnose
Din læge kan bruge en eller flere metoder til at diagnosticere kræft:

 • Fysisk eksamen. Din læge kan føle områder af din krop for klumper, der kan indikere en tumor. Under en fysisk eksamen, han eller hun kan se for abnormiteter, såsom ændringer i hudens farve eller udvidelse af et organ, kan dette indikere tilstedeværelsen af ​​kræft.
 • Laboratorieundersøgelser. Laboratorieundersøgelser, såsom urin og blodprøver, kan hjælpe din læge finde abnormiteter, der kan være forårsaget af kræft. For eksempel, i mennesker med leukæmi en fælles blodprøve kaldet komplet blodtælling (CBC) kan afsløre et usædvanligt antal hvide blodlegemer.
 • Imaging tests. Imaging tests give din læge til at undersøge dine knogler og indre organer i en noninvasiv måde. Billeddannende test, der anvendes til at diagnosticere kræft kan omfatte edb-tomografi (CT) scanning, knoglescanning, magnetisk resonans (MRI), ultralyd og røntgen, blandt andre.
 • Biopsi. Under en biopsi, indsamler lægen en prøve af celler til test i laboratoriet. Der er flere måder at indsamle en prøve. Hvilken biopsi procedure er den rette for dig, afhænger af din type af kræft og dens placering. I de fleste tilfælde er en biopsi den eneste måde at endeligt diagnosticere kræft. I laboratoriet, ser lægerne på celleprøver under mikroskop. Normale celler ser uniform, med lignende størrelser og velordnet organisation. Kræftceller ser mindre velordnet, med varierende størrelser, og uden synlige organisation.

Cancer etaper
Når kræft er diagnosticeret, vil din læge arbejde for at bestemme omfanget (etape) på din cancer. Lægen anvender kræft scene at bestemme dine behandlingsmuligheder og dine chancer for en kur. Iscenesættelse test og procedurer kan omfatte billeddannende undersøgelser, såsom knogle scanninger eller røntgenbilleder, for at se, om kræften har spredt sig til andre dele af kroppen.

Kræft etaper er generelt angivet med romertal - I-IV, med højere tal angiver mere fremskreden kræft. I nogle tilfælde er kræft scenen angives med bogstaver eller ord.

Se også

Behandlinger og medicin

Mange kræft behandlinger er tilgængelige. Dine behandlingsmuligheder vil afhænge af flere faktorer, såsom den type og stadium af din kræft, din generelle sundhed og dine præferencer. Sammen du og din læge kan afveje fordele og risici for hver kræftbehandlingen at afgøre, hvilken der er bedst for dig.

Mål af kræftbehandling
Cancer behandlinger anvendes på forskellige måder, såsom:

 • Behandling for at dræbe eller fjerne kræftceller (primær behandling). Målet med en primær behandling er helt at fjerne kræft fra kroppen eller dræbe kræftcellerne. Enhver kræftbehandling kan anvendes som en primær behandling, men den mest almindelige primær kræftbehandling for de mest almindelige kræftformer er kirurgi. Hvis din kræft er særligt følsomme over for strålebehandling eller kemoterapi, kan du modtage en af ​​disse behandlinger, som din primære behandling.
 • Behandling for at dræbe eventuelle resterende kræftceller (adjuverende behandling). Målet med adjuverende behandling er at dræbe enhver kræftceller, der kan forblive efter primær behandling. Enhver kræftbehandling kan anvendes som en adjuverende behandling. Fælles adjuvans terapier omfatter kemoterapi, strålebehandling og hormonbehandling.
 • Behandling til at håndtere bivirkninger af kræft og kræftbehandling (palliativ pleje). Målet med den palliative indsats er at mindske smerter eller andre symptomer og hjælpe dig med at bevare livskvaliteten under og efter kræftbehandling. Palliative behandlinger kan hjælpe med at lindre bivirkninger af behandlingen eller tegn og symptomer forårsaget af kræft selv.

Kræftbehandlinger
Læger har mange værktøjer, når det kommer til behandling af kræft. Kræftbehandling muligheder omfatter:

 • Kirurgi. Målet med operationen er at fjerne kræft eller så meget af kræft som muligt.
 • Kemoterapi. Kemoterapi bruger medicin til at dræbe kræftceller.
 • Strålebehandling. Strålebehandling bruger høj-drevne energi bjælker, såsom X-stråler, til at dræbe kræftceller. Strålebehandling kan komme fra en maskine uden din krop (ekstern strålebehandling), eller det kan placeres inde i din krop (brachyterapi).
 • Stamcelletransplantation. Stamcelletransplantation er også kendt som knoglemarvstransplantation. Din knoglemarv er det materiale inde i dine knogler, der gør blodlegemer blodstamceller. En stamcelletransplantation kan bruge dine egne stamceller eller stamceller fra en donor.
 • Biologisk terapi. Biologisk terapi bruger kroppens immunsystem til at bekæmpe kræft. Kræft kan overleve ukontrolleret i kroppen, fordi dit immunsystem ikke genkender det som en ubuden gæst. Biologisk terapi kan hjælpe dit immunforsvar "se" kræft og angribe den.
 • Hormonbehandling. Nogle typer af kræft er drevet af din krops hormoner. Eksempler indbefatter brystkræft og prostatakræft. Fjernelse af disse hormoner fra kroppen eller blokering deres virkninger kan forårsage kræftceller til at stoppe voksende.
 • Målrettet behandling med lægemidlet. Målrettet narkotika behandling fokuserer på specifikke abnormiteter inden kræftceller, der tillader dem at overleve.
 • Kliniske forsøg. Kliniske forsøg er undersøgelser for at undersøge nye måder at behandle kræft. Tusindvis af kræft kliniske forsøg er i gang.

Andre behandlinger kan være til rådighed for dig, afhængigt af din type kræft.

Se også

Alternativ medicin

Ingen alternative kræft behandlinger har vist sig at helbrede kræft. Men alternativ medicin valgmuligheder kan hjælpe dig med at håndtere bivirkninger af kræft og kræftbehandling, såsom træthed, kvalme og smerter.

Tal med din læge om, hvad alternativ medicin valgmuligheder kan tilbyde nogle fordele. Han eller hun kan også diskutere, om disse behandlinger er sikkert for dig, eller om de kan forstyrre din kræftbehandling.

Nogle alternativ medicin muligheder vist sig at være nyttigt for mennesker med kræft omfatte:

 • Akupunktur
 • Hypnose
 • Massage
 • Meditation
 • Afspændingsteknikker
 • Yoga

Se også

Håndtering og støtte

En kræftdiagnose kan ændre dit liv for evigt. Hver person finder sin egen måde at håndtere de følelsesmæssige og fysiske ændringer kræft bringer. Men når du først diagnosticeret med kræft, nogle gange er det svært at vide, hvad de skal gøre næste. Her er nogle ideer til at hjælpe dig med at håndtere:

 • Find ud af alt du kan om din kræft. Skriv ned alle de spørgsmål, du har om din kræft, så du kan bede dem på din næste aftale. Spørg din sundhedspleje team for pålidelige ressourcer for yderligere oplysninger om din diagnose. Jo mere du ved om din kræft og dine behandlingsmuligheder, jo mere sikker er du sandsynligvis føle, når det drejer sig tid til at træffe beslutninger om din behandling.
 • Find nogen at snakke med. Find en betroet person, du kan tale med om, hvordan du føler. Måske denne person er en nær ven eller familiemedlem, som er en god lytter. Andre mennesker, der kan hjælpe omfatte gejstlige medlemmer og rådgivere. Andre mennesker med kræft kan tilbyde enestående indsigt. Kontakt Den Europæiske Cancer Society for oplysninger om kræft støtte grupper i dit samfund. Internet message boards kan også arbejde som virtuelle støttegrupper. Start med de opslagstavler på det europæiske Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.
 • Hold forbindelsen til familie og venner. Din familie og venner giver en vigtig støtte netværk for dig under kræftbehandling. Ofte familie og venner ønsker at hjælpe, men de er ikke sikker på hvordan. Tænk på måder, du måske gerne hjælp, selvom det er bare at være der for at lytte, når du har en dårlig dag. Tilbyd disse som forslag, når familie og venner spørger, om der er noget de kan gøre for at hjælpe.
 • Pas på dig selv. Gør hvad du kan for at passe på dig selv under kræftbehandling. Spis en sund kost fuld af frugt og grøntsager. Få nok søvn, så du vågner følelse udhvilet. Find tid til aktiviteter, der kan reducere stress, såsom afspændingsøvelser, lytte til musik og skrive dine tanker i en dagbog.

Se også

Forebyggelse

Der er ingen bestemt måde at forebygge kræft. Men lægerne har identificeret flere måder at reducere din risiko for kræft, såsom:

 • Stop med at ryge. Hvis du ryger, holde op. Hvis du ikke ryger, ikke starte. Rygning er forbundet med flere typer af kræft - ikke bare lungekræft. Standsning nu vil reducere din risiko for kræft i fremtiden.
 • Undgå overdreven udsættelse for sol. Skadelig ultraviolet (UV) stråler fra solen kan øge din risiko for hudkræft. Begræns dit solen ved at stå i skyggen, iført beskyttende tøj eller anvende solcreme.
 • Spis en sund kost. Vælg en kost rig på frugt og grøntsager. Vælg fuldkorn og magert protein.
 • Øvelse fleste af ugens dage. Regelmæssig motion er knyttet til en lavere risiko for kræft. Målet for mindst 30 minutters motion fleste dage i ugen. Hvis du ikke har trænet regelmæssigt, starte langsomt og arbejde dig op til 30 minutter eller længere.
 • Opretholde en sund vægt. Være overvægtige eller fede kan øge din risiko for kræft. Arbejdet med at opnå og opretholde en sund vægt gennem en kombination af en sund kost og regelmæssig motion.
 • Drik alkohol i moderate mængder, hvis du vælger at drikke. Hvis du vælger at drikke alkohol, begrænse dig selv til en drink om dagen, hvis du er en kvinde eller to drinks om dagen, hvis du er en mand.
 • Planlæg kræftscreening eksamener. Tal med din læge om, hvilke typer af kræft screening eksamener er bedst for dig baseret på dine risikofaktorer.
 • Spørg din læge om vaccinationer. Visse vira øge din risiko for kræft. Immuniseringer kan hjælpe med at forhindre disse vira, herunder hepatitis B, hvilket øger risikoen for leverkræft, og humant papillomvirus (HPV), der øger risikoen for livmoderhalskræft og andre kræftformer. Spørg din læge, om immunisering mod disse vira er passende for dig.

Se også