Koronararteriesygdom

Angina behandling: stents, narkotika, livsstilsændringer - hvad er bedst?

Du kan have flere muligheder for din angina behandling: ballonudvidelse og stent, medicin eller livsstilsændringer. Oplev fordele og risici ved hver behandling.

Lægen siger, at din brystsmerter (angina) er forårsaget af blokeringer i dit hjerte arterier, og at du har brug for at få disse blokeringer taget sig af. Hvad er dine muligheder?

Først er det vigtigt at afgøre, hvilken type angina du har. Der er to hovedtyper af angina - kronisk stabil angina og ustabil angina. Ustabil angina er en alvorlig situation, og kræver akut behandling. Behandling af ustabil angina pectoris involverer hospitalsindlæggelse med medicin for at stabilisere din tilstand. Mange mennesker med ustabil angina vil kræve en procedure kaldet angioplastik (også kendt som perkutan koronar intervention), som regel kombineret med placeringen af ​​en lille metalrør kaldes en stent. I nogle tilfælde af ustabil angina, er hjertekirurgi (koronar arterie bypass) nødvendig.

Men lægerne har diskuteret, hvilken behandling af kronisk stabil angina fungerer bedst. Nogle læger mener, ballonudvidelse er den bedste behandling mulighed. Andre mener at tage medicin for angina, kan være lige så effektiv for nogle mennesker, som undergår ballonudvidelse.

Realiseringen af ​​en beslutning om, hvordan man behandler din angina kan være svært, men at kende fordele og risici ved stenter og medicin kan hjælpe dig med at beslutte.

Hvorfor er der forskellige behandlinger for hver type angina?

Angina er smerter, ubehag eller tryk i brystet, og lægerne normalt beskrive det som kronisk stabil angina eller ustabil angina.

 • Kronisk stabil angina er en form for ubehag i brystet, der sker, når dit hjerte arbejder hårdt og har brug for mere ilt, f.eks under træning. Smerten går væk, når du hviler. Ved kronisk stabil angina, er mønstret for ubehag i brystet konsekvent (og dermed udtrykket "stabil") så vidt, hvor meget fysisk anstrengelse vil udløse det. Dine forsnævrede arterier kan være årsag til denne form for angina. Hvis du har kronisk stabil angina, kan du blive nødt til at beslutte, om du vil bruge ballonudvidelse med stent eller medicin som behandling. Hvis blokeringen forårsager kronisk stabil angina er alvorlig, er det muligt din læge kan anbefale, bypassoperation, hvor de blokerede arterier er erstattet med blodkar podet fra en anden del af din krop.
 • Ustabil angina er enten den nye udbrud af angina eller en ændring i din sædvanlige mønster med brystsmerter eller ubehag (værre, holder længere, eller ikke bliver lettet med hvile eller brug af medicin). Ustabil angina pectoris er farligt og et advarselsskilt af et hjerteanfald. Hvis din angina er ustabil, søge akut lægehjælp. Du kan få brug hospitalsindlæggelse, justering af medicin og angioplastik med stents, selvom din lægerne finder, at du ikke har et hjerteanfald.

Hvad er behandlingsmuligheder for kronisk stabil angina?

Ballonudvidelse og stent
Under en ballonudvidelse (AN-Jee-o-plas-tee), indsætter lægen en lille ballon i dit forsnævrede arterie gennem et kateter, der er placeret i en arterie, typisk i lysken. Ballonen pustes at udvide arterie, og derefter en lille trådnet spole (stent) er normalt indsat for at holde arterien åben. Nogle stents er bare metal, mens andre er belagt med medicin for at hjælpe med at holde din arterie åben (lægemiddel-stents).

Ballonudvidelse og stent indebærer en vis risiko. Der er en risiko for blokeringer re-dannende efter en stent er implanteret, risiko for en blodprop i stenten, samt yderligere risici - omend små - herunder risikoen for at få et hjerteanfald, slagtilfælde eller livstruende blødning under eller efter indgrebet. Du bør overveje at selv hvis du har en placeret stent, skal du nødt til at tage aspirin for resten af ​​dit liv. Du vil også nødt til at tage ekstra medicin for at forebygge blodpropper, normalt i mindst et år.

Du vil sandsynligvis forblive indlagt i mindst en dag, mens dit hjerte er overvåget og dine livstegn kontrolleres hyppigt. Du bør være i stand til at vende tilbage til arbejde eller din normale rutine ugen efter ballonudvidelse.

Koronararteriesygdom. Kronisk stabil angina.
Koronararteriesygdom. Kronisk stabil angina.

Mange læger anser ballonudvidelse med stent at være en god angina behandlingsmulighed for blokerede arterier og kronisk stabil angina. Det er fordi det er mindre invasiv end åben hjertekirurgi og har haft gode resultater.

Medicin
Hvis du har stabil angina, kan du være i stand til at behandle det med medicin og livsstilsændringer alene, hvilket betyder at du ikke behøver ballonudvidelse med stent. Medicin, der kan forbedre angina symptomer omfatter:

 • Aspirin. Aspirin mindsker evnen af dit blod til at størkne, hvilket gør det lettere for blodet at strømme gennem forsnævrede hjerte arterier. Forebyggelse blodpropper kan reducere din risiko for et hjerteanfald.
 • Nitrater. Nitrater er ofte anvendes til behandling af angina. Nitrater slappe af og udvide dine blodkar, så mere blod strømme til hjertemusklen. Du kan tage et nitrat, når du har angina-relaterede ubehag i brystet, før du gør noget, der normalt udløser angina (såsom fysisk anstrengelse), eller på en langsigtet forebyggende basis. Den mest almindelige form for nitrat anvendes til behandling af angina er sublinguale nitroglycerin tabletter, som du lægger under tungen.
 • Betablokkere. Betablokkere virker ved at blokere virkningen af hormonet adrenalin, også kendt som adrenalin. Som et resultat, slår dit hjerte langsommere og med mindre kraft, reducere blodtrykket og mindske arbejdsbyrden på dit hjerte. Betablokkere også hjælpe blodkarrene slappe af og åbne op for at forbedre blodgennemstrømningen, og dermed reducere eller forhindre angina.
 • Statiner. Statiner er lægemidler, der anvendes til at sænke kolesterol i blodet. De virker ved at blokere et stof, din krop har brug for at gøre kolesterol. De kan også hjælpe din krop opsuget kolesterol, der er ophobet i opbygningen af ​​fedtstoffer (plaques) i din arterie vægge, hjælper forhindre yderligere blokering i blodkarrene. Statiner kan også hjælpe med at reducere betændelse i blodkarrene til at mindske risikoen for et hjerteanfald.
 • Calciumantagonister. Calciumkanalblokkere, også kaldet calciumantagonister, slappe af og udvide blodkarrene ved at påvirke muskelceller i arterievæggene. Dette øger blodgennemstrømningen i dit hjerte, mindske eller forebygge angina. Calciumantagonister også bremse din puls og reducere arbejdsbyrden på dit hjerte.
 • Angiotensin-konverterende enzym (ACE) hæmmere. Disse lægemidler hjælpe slappe blodkar. ACE-hæmmere forhindrer et enzym i kroppen at producere angiotensin II, et stof i kroppen, der påvirker dit hjerte-kar-system på mange måder, herunder indsnævre dine blodkar. Denne indsnævring kan forårsage højt blodtryk og tvinge dit hjerte til at arbejde hårdere.
 • Ranolazin (Ranexa). Ranolazin, en anti-angina medicin, kan blive ordineret sammen med andre angina medicin, såsom calciumantagonister, betablokkere eller nitroglycerin.

Hvis du prøver narkotika behandling og livsstilsændringer, og du stadig har symptomer, der er begrænsende dig, kan en stent være det næste skridt.

Livsstilsændringer: En del af enten behandling
Uanset hvilken angina behandling du vælger, vil din læge anbefale, at du gør livsstilsændringer. Fordi hjertesygdomme er ofte den underliggende årsag til de fleste former for angina, kan du reducere eller forhindre angina ved at arbejde på at reducere din hjertesygdomme risikofaktorer. Disse risikofaktorer omfatter:

 • Smoking. Hvis du ryger, stop.
 • Dårlig kost. Spis en sund kost med begrænsede mængder af mættet fedt, masser af fuldkorn, og mange frugter og grøntsager. Middelhavskosten kan være særligt gavnligt og omfatter plante-baserede fødevarer, såsom frugt og grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter og nødder.
 • Højt kolesteroltal. Kend dit kolesterol tal og spørg din læge, hvis du har optimeret dem til de anbefalede niveauer.
 • Mangel på fysisk aktivitet. Tal med din læge om at starte en sikker motionsplan. Fordi angina ofte er anlagt af anstrengelse, er det nyttigt at tempoet dig selv og tage hvilepauser.
 • Overvægt. Hvis du er overvægtig, så tal med din læge om vægttab muligheder.
 • Underliggende forhold. Forkæl sygdomme eller tilstande, der kan øge din risiko for angina, såsom diabetes, højt blodtryk og højt kolesteroltal.
 • Stress. Undgå stress er lettere sagt end gjort, men prøv at finde måder at slappe af. Tal med din læge om stress-reduktion teknikker.

Se også

Angina behandling: stents, narkotika, livsstilsændringer - hvad er bedst?

Så der angina behandling er bedre - ballonudvidelse og stent eller medicin?

Din sygdomstilstand vil afgøre, om at have ballonudvidelse og stent eller tager medicin vil fungere bedre for dig. Tal med din læge om, hvilken angina behandling der er bedst for din situation. Overvej dette:

 • Folk, der har ballonudvidelse og stent først kan føle sig bedre hurtigere. For eksempel kan deres brystsmerter falde hurtigere end dem, der bare tager medicin. Men nogle undersøgelser tyder på, at efter et par år dem, der kun tager medicin kan have det samme niveau af smertelindring (mindre brystsmerter) som dem, der havde ballonudvidelse og stent.
 • Folk, der tager kun medicin for angina, kan ikke føle sig bedre så hurtigt, men medicin kræver ingen tilbagebetaling tid og er billigere end ballonudvidelse og stent. Hvis du vælger at tage medicin til at behandle din angina, er det vigtigt, at du tager dem nøjagtigt, som din læge siger, så du får mest gavn.

Hvad hvis din angina behandling ikke virker?

Hvis du prøver medicin og livsstilsændringer første, men de kan ikke lindre din angina, kan ballonudvidelse og stents være en anden mulighed. Det kan være fornuftigt at prøve mere-konservative trin først - medicin og livsstil terapi - før man overvejer en stent. Tal med din læge, hvis du er bekymret for, at medicin eller stents ikke styrer din angina. Husk, at med enten behandling planen, livsstilsændringer er vigtige.

Se også