Kondomer

Definition

En mandlig kondom er en tynd kappe anbragt over den erigerede penis og efterlades på plads under samleje. Kondomer, også kaldet gummi, er en effektiv måde at beskytte dig selv og din partner mod seksuelt overførte sygdomme (STD) og for at forhindre graviditet. Kondomer er enkle at bruge, billig og bredt tilgængelige.

Kondomer er normalt lavet af latex, men nogle er lavet af polyurethan eller fåreskind. Latex og polyurethan kondomer give den mest beskyttelse mod kønssygdomme (også kaldet seksuelt overførte infektioner). Kondomer er tilgængelige med eller uden et smøremiddel og kommer i mange forskellige længder, former, bredder, tykkelser og farver. Nogle kondomer er tekstureret for at øge sensation.

Se også

Hvorfor det er gjort

Hvis du bruger dem rigtigt hver gang du har sex, kondomer forebygge graviditet og overførsel af human immundefekt virus (HIV), den virus, der forårsager aids. Kondomer også reducere risikoen for smitte fra andre seksuelt overførte sygdomme, såsom gonoré og klamydia.

Kondomer har ikke de bivirkninger, der findes i nogle former for kvindelig prævention, såsom p-piller eller skud, eller potentielle komplikationer af en spiral (IUD). De er tilgængelige uden recept, og er let at opnå.

Se også

Risici

Kondomer er generelt sikker og effektiv. Men der er et par ting, du bør overveje:

 • Kondomer kan udløse en latex-allergi. Reaktioner på latex kan omfatte udslæt, nældefeber, løbende næse og i alvorlige tilfælde, stramning af luftvejene og tab af blodtryk. Hvis du eller din partner er allergisk over for latex, kan en polyurethan eller lammeskind kondom være et alternativ.
 • Kondomer er ikke idiotsikker. Der er stadig en risiko for at få en STD eller blive gravid, når du bruger et kondom, især hvis det går i stykker eller kommer ud under sex.

Se også

Hvordan du forbereder

Kondomer. Kondomer kan udløse en latex-allergi.
Kondomer. Kondomer kan udløse en latex-allergi.

Kondomer fås uden recept. De er solgt i mange butikker, og fra automater i nogle toiletter. Kondomer kan være billigere eller kan være gratis på familieplanlægning klinikker såsom Planned Parenthood. Skole sygeplejersker og universitet sundhedscentre har ofte kondomer til rådighed gratis.

Finde en type kondom, der virker godt for dig kan tage lidt trial and error. Fit er vigtig. Hvis det er for stramt, et kondom er mere tilbøjelige til at bryde. Hvis det er for løst, kan det glide. Nogle mænd synes, at kondomer falde fornemmelse eller er ubehageligt at have på. Du kan opleve, at en bestemt type kondom er mere behageligt for dig eller giver større følelse under sex.

Nogle kondomer er smurt med nonoxynol-9, en sæddræbende creme beregnet til at hjælpe med at forhindre graviditet. Men kondomer uden sæddræbende creme synes at være en bedre løsning af flere årsager:

 • Sæddræbende kondomer synes ikke at være nogen mere effektiv end andre smurte kondomer til forebyggelse af graviditet.
 • Nonoxynol-9 kan irritere eller ødelægge hudceller i skeden eller endetarmen. Dette kan potentielt øge risikoen for at få en STD.
 • Sæddræbende creme hjælper ikke beskytter dig eller din partner mod hiv / aids eller andre kønssygdomme.
 • Sæddræbende kondomer koster mere end andre typer af kondomer og har en kortere holdbarhed.

Condom sikkerhedstip

 • Opbevar kondomer i et køligt, tørt sted. Eksponering for luft, varme og lys øger chancen for, at et kondom vil bryde. Må ikke holde kondomer i en tegnebog, baglomme eller handskerummet i en længere periode. Friktion, sved og ændringer i temperaturen kan forårsage kondomer til at bryde ned og bliver mindre pålidelige.
 • Tjek udløbsdatoen. Brug ikke et kondom forbi sin udløbsdato.
 • Tjek kondomer for skader. Kig efter skørhed, små tårer eller nålestik huller, før du bruger en.
 • Vær sikker på at kun bruge vandbaserede smøremidler. Eksempler inkluderer Astroglide og KY gelé. Hvis du bruger latex kondomer, ikke bruge olie-baserede smøremidler såsom vaseline, baby olie, madolie eller lotion. De kan svække en latex kondom og kan få det til at knække.
 • Genbrug aldrig et kondom. Dette øger risikoen for graviditet og overvæltning kønssygdomme.
 • Brug kun en latex eller polyurethan kondom for at undgå kønssygdomme. Lammeskind kondomer beskytter ikke mod seksuelt overførte sygdomme samt latex eller polyurethan kondomer gør. Læs etiketten på pakken for at se, hvad kondomet er lavet af, og om det er mærket for STD forebyggelse.
 • Bruge kondom under enhver seksuel aktivitet. Dette vil hjælpe med at beskytte dig mod kønssygdomme, om du har vaginal, oral eller anal seksuel kontakt.

Se også

Hvad du kan forvente

Det er vigtigt at bruge kondomer omhyggeligt, korrekt og konsekvent. Her er hvordan man korrekt bruge kondom:

 • Sætte på et kondom, før nogen seksuel kontakt. Husk på, kan kønssygdomme videregives og graviditet kan forekomme før mænds seksuelle klimaks (ejakulation).
 • Åbn pakken forsigtigt. Brug ikke dine tænder eller fingernegle.
 • Påfør smøremiddel i og uden for kondom. Dette kan ikke være nødvendig, hvis du bruger et kondom, der er pre-smurt.
 • Træk din forhud tilbage. Dette er nødvendigt, hvis du ikke er omskåret.
 • Placér spidsen af den oprullede kondom over din penis. Penis bør være oprejst, før du lægger på kondomet. Den rullede fælg skal være på ydersiden. Hvis du begynder at sætte på kondomet, og indse, at den rullede side er på indersiden, smide det væk og bruge en anden kondom.
 • Tryk forsigtigt spidsen af kondomet for at fjerne luft. Dette er ikke nødvendigt, hvis kondomet har et reservoir tip.
 • Rul kondomet ned. Sørg for at det dækker hele penis.
 • Fjern eventuelle luftbobler. En luftboble kan forårsage kondom for at rive eller komme væk.
 • Efter sex, fat i bunden af kondomet, før du fjerner den. Dette vil forhindre kondomet komme fra, før du trækker væk fra din partner.
 • Kassér kondom i skraldespanden. Må ikke skylles kondomer ned i toilettet.

Se også

Resultater

Kondomer er ikke idiotsikker. Opbevar kondomer på et køligt, tørt sted.
Kondomer er ikke idiotsikker. Opbevar kondomer på et køligt, tørt sted.

Kondomer er en effektiv form for prævention. Dog vil flere end 1 ud af 50 par, der bruger kondom korrekt blive gravide i et år. Chancerne for graviditet stige, hvis du ikke altid bruger kondom under samleje, eller du bruger kondom forkert.

Kondomer er effektiv til at forhindre overførsel af de fleste kønssygdomme, selv om der stadig er en vis risiko. Når det bruges korrekt, et kondom skaber en barriere, der begrænser din eksponering - og din partners eksponering - på sæd eller andre kropsvæsker, der kan bære kønssygdomme.

Se også