Kognitiv adfærdsterapi

Definition

Kognitiv adfærdsterapi er en almindelig form for mental sundhed rådgivning (psykoterapi). Med kognitiv adfærdsterapi arbejder du med en mental sundhed rådgiver (psykoterapeut eller terapeut) på en struktureret måde, deltage i en begrænset antal sessioner. Kognitiv adfærdsterapi hjælper dig med at blive bevidst om unøjagtige eller negativ tænkning, så du kan se udfordrende situationer mere klart og reagere på dem på en mere effektiv måde.

Kognitiv adfærdsterapi kan være et meget nyttigt værktøj i behandling psykiske lidelser eller sygdomme, såsom angst eller depression. Men ikke alle, der har gavn af kognitiv adfærdsterapi har en mental helbredstilstand. Det kan være et effektivt værktøj til at hjælpe alle lære hvordan man bedre styre stressende livssituationer.

Se også

Hvorfor det er gjort

Kognitiv adfærdsterapi bruges til at behandle en bred vifte af emner. Det er ofte den foretrukne form for psykoterapi, fordi det hurtigt kan hjælpe dig med at identificere og håndtere konkrete udfordringer. Det generelt kræver færre sessioner end andre typer af terapi og sker på en struktureret måde.

Kognitiv adfærdsterapi. Administrere symptomer på psykisk sygdom.
Kognitiv adfærdsterapi. Administrere symptomer på psykisk sygdom.

Kognitiv adfærdsterapi er et nyttigt værktøj til at løse følelsesmæssige udfordringer. For eksempel kan det hjælpe dig:

 • Administrere symptomer på psykisk sygdom, enten alene eller sammen med andre behandlinger såsom medicin
 • Forebygge tilbagefald af psykisk sygdom symptomer
 • Forkæl en ​​psykisk sygdom, når medicin er ikke en god mulighed, som under graviditet
 • Lær teknikker til at håndtere stressende situationer, såsom problemer på arbejdet
 • Identificer måder at håndtere følelser som vrede
 • Løse forholdet konflikter og lære bedre måder at kommunikere på
 • Cope med sorg, som efter tabet af en elsket
 • Overvind følelsesmæssige traumer relateret til misbrug eller vold
 • Cope med en medicinsk sygdom, såsom kronisk træthedssyndrom eller kræft
 • Håndtere kroniske fysiske symptomer, såsom smerte, søvnløshed eller træthed

Psykiske lidelser, som kan forbedre med kognitiv adfærdsterapi kan nævnes:

 • Søvnforstyrrelser
 • Seksuelle forstyrrelser
 • Depression
 • Bipolare lidelser
 • Angstlidelser
 • Fobier
 • Obsessiv-kompulsiv sygdom (OCD)
 • Spiseforstyrrelser
 • Stofbrugsforstyrrelser
 • Personlighedsforstyrrelser
 • Skizofreni
 • Post-traumatisk stress disorder (PTSD)

I nogle tilfælde er kognitiv adfærdsterapi mest effektiv, når den er kombineret med andre behandlinger, såsom antidepressiva eller andre medikamenter.

Se også

Risici

Generelt er der en lille risiko i at få kognitiv adfærdsterapi. Fordi det kan udforske smertefulde følelser, følelser og oplevelser, kan du føle følelsesmæssigt ubehageligt til tider. Du må græde, få forstyrret eller føler vrede under en udfordrende session, eller du kan også føle fysisk drænet.

Nogle former for kognitiv adfærdsterapi, såsom eksponering terapi, kan kræve, at du konfrontere situationer, du hellere undgå - såsom fly, hvis du har en frygt for at flyve. Dette kan føre til midlertidig stress eller angst.

Dog vil arbejde med en dygtig terapeut minimere eventuelle risici. De mestringsstrategier, du lærer kan hjælpe dig med at administrere og erobre negative følelser og frygt.

Se også

Hvordan du forbereder

Du kan beslutte på egen hånd, at du ønsker at prøve kognitiv adfærdsterapi. Eller en læge eller en anden person kan foreslå terapi til dig. Her er hvordan du kommer i gang:

 • Find en terapeut. Du kan få en henvisning fra en læge, sygeforsikring plan, en ven eller anden pålidelig kilde. Mange arbejdsgivere tilbyder rådgivning eller henvisninger gennem medarbejder bistandsprogrammer (MHP). Du kan også finde en terapeut på din egen - gennem en lokal eller stat psykologisk forening eller ved at kigge gennem telefonbogen eller på internettet, for eksempel.
 • Forstå omkostninger. Hvis du har sygesikring, finde ud af hvad dækning, det giver for psykoterapi. Nogle sundhed planer dækker kun et vist antal terapi sessioner om året. Også tale med din terapeut om gebyrer og betalingsmuligheder.
 • Gennemgå dine bekymringer. Inden din første udnævnelse, om tænke hvilke spørgsmål, du gerne vil arbejde på. Mens du også kan sortere dette med din terapeut kan have nogle mening i forvejen giver et udgangspunkt.

Tjek kvalifikationer
Før at se en psykoterapeut, kontrollere hans eller hendes baggrund, uddannelse, certificering og licensering. Psykoterapeut er en generel betegnelse, snarere end en stillingsbetegnelse eller angivelse af, uddannelse, erhvervsuddannelse eller licensure.

Uddannede psykoterapeuter kan have en række forskellige stillingsbetegnelser, afhængigt af deres uddannelse og rolle. De fleste har en kandidat-eller ph.d.-grad med en specifik uddannelse i psykologisk rådgivning. Læger, der specialiserer sig i mental sundhed (psykiatere) kan ordinere medicin samt give psykoterapi.

Eksempler på psykoterapeuter omfatter psykiatere, psykologer, autoriserede professionelle rådgivere, der har licens socialrådgivere, licenseret ægteskab og familie terapeuter, psykiatriske sygeplejersker eller andre licenserede fagfolk med mental sundhed uddannelse.

Sørg for, at terapeuten, du vælger opfylder state certificering og licenskrav for hans eller hendes særlige disciplin. Det centrale er at finde en dygtig terapeut, der kan matche den type og intensitet af behandlingen med dine behov.

Se også

Hvad du kan forvente

Forkæl en psykisk sygdom, når medicin er ikke en god mulighed. Lær teknikker til at håndtere.
Forkæl en psykisk sygdom, når medicin er ikke en god mulighed. Lær teknikker til at håndtere.

Kognitiv adfærdsterapi kan ske en-til-en eller i grupper med familiemedlemmer eller folk, der har lignende problemer.

Dit første terapi session
På din første session, vil din terapeut typisk indsamle oplysninger om dig og bestemme, hvad bekymringer, du gerne vil arbejde på. Terapeuten vil sandsynligvis spørge dig om din nuværende og tidligere fysiske og følelsesmæssige sundhed at få en dybere forståelse af din situation. Din terapeut vil også gerne vide, om du kan have gavn af anden behandling, såsom medicin. Det kan tage et par sessioner til din terapeut til fuldt ud at forstå din situation og bekymringer, og at bestemme den bedste fremgangsmåde.

Den første session er også en mulighed for dig til at interviewe din terapeut for at se, om han eller hun vil være et godt match for dig. Sørg for at du forstår:

 • Hans eller hendes tilgang
 • Hvilken type af behandling er passende for dig
 • Målene for din behandling
 • Længden af ​​hver session
 • Hvor mange terapi sessioner du kan få brug

Hvis du ikke føler dig tryg med den første terapeut, du ser, så prøv en anden. At have en god "fit" med din terapeut kan hjælpe dig med at få mest gavn af kognitiv adfærdsterapi.

Fortrolighed
Undtagen i meget særlige omstændigheder, er samtaler med din terapeut fortrolige. Dog kan en terapeut bryder fortroligheden, hvis der er en umiddelbar trussel mod sikkerheden eller når det kræves af statslige eller føderale lovgivning til at rapportere problemer til myndighederne. Disse situationer omfatter:

 • Truer med at umiddelbart eller hurtigt (overhængende) skade dig selv eller begå selvmord
 • Truer med at umiddelbart eller hurtigt (overhængende) skade eller tage livet af en anden person
 • Misbruger et barn eller en sårbar voksen (nogen ældre end 18 år, der er indlagt eller gjort sårbare af et handicap)
 • At være ude af stand til sikkert passe dig selv

Under kognitiv adfærdsterapi
Din terapeut vil opfordre dig til at tale om dine tanker og følelser og hvad der plager dig. Må ikke bekymre dig, hvis du finder det svært at åbne op omkring dine følelser. Din terapeut kan hjælpe dig med at få mere selvtillid og komfort.

Kognitiv adfærdsterapi generelt fokuserer på specifikke problemer, ved hjælp af en målrettet tilgang. Som du går gennem terapi proces kan din terapeut bede dig om at gøre "hjemmearbejde" - aktiviteter, læsning eller praksis, der bygger på, hvad du lærer i løbet af din regelmæssige terapi sessioner - og opfordre dig til at anvende det, du lærer i dit daglige liv.

Trin i kognitiv adfærdsterapi
Kognitiv adfærdsterapi omfatter typisk disse trin:

 • Identificer bekymrende situationer eller forhold i dit liv. Disse kan omfatte spørgsmål som en medicinsk tilstand, skilsmisse, sorg, vrede eller symptomer på en psykisk sygdom. Du og din terapeut kan bruge lidt tid på at beslutte hvilke problemer og mål, du ønsker at fokusere på.
 • Bliv bevidst om dine tanker, følelser og overbevisninger om disse situationer eller betingelser. Når du har identificeret de problemer, du ønsker at arbejde på, vil din terapeut opfordre dig til at dele dine tanker om dem. Dette kan omfatte observere, hvad du fortæller dig selv om en oplevelse (din "self-talk") Deres fortolkning af betydningen af ​​en situation, og dine overbevisninger om dig selv, andre mennesker og begivenheder. Din terapeut kan foreslå at du holder en dagbog over dine tanker.
 • Identificer negative eller unøjagtige tænkning. At hjælpe dig med at genkende mønstre i tænkning og adfærd, der kan være medvirkende til dit problem, kan din terapeut bede dig om at være opmærksom på dine fysiske, følelsesmæssige og adfærdsmæssige reaktioner i forskellige situationer.
 • Udfordring negative eller unøjagtige tænkning. Din terapeut vil sandsynligvis opfordre dig til at spørge dig selv om dit syn på en situation er baseret på fakta eller på en ukorrekt opfattelse af, hvad der foregår. Dette trin kan være vanskelig. Du har måske mangeårige måder at tænke over dit liv og dig selv. Med praksis, vil nyttige tænkning og adfærd mønstre blive en vane, og vil ikke tage så meget indsats.

Din terapeut tilgang vil afhænge af din situation og præferencer. Din terapeut kan kombinere kognitiv adfærdsterapi med en anden terapeutisk tilgang - for eksempel interpersonel terapi, der fokuserer på dine relationer med andre mennesker.

Længde psykoterapi
Kognitiv adfærdsterapi anses generelt korttidsbehandling - omkring 10 til 20 sessioner. Du og din terapeut kan diskutere, hvor mange sessioner kan være det rigtige for dig. Faktorer at overveje, omfatter:

 • Den form for lidelse eller situation
 • Sværhedsgraden af ​​dine symptomer
 • Hvor længe du har haft dine symptomer eller har været der beskæftiger sig med din situation
 • Hvor hurtigt du gør fremskridt
 • Hvor meget stress, du oplever
 • Hvor meget støtte du modtager fra familiemedlemmer og andre mennesker

Se også

Resultater

Kognitiv adfærdsterapi kan ikke helbrede din tilstand eller gøre en ubehagelig situation gå væk. Men det kan give dig mulighed for at håndtere din situation på en sund måde, og at føle sig bedre om dig selv og dit liv.

Få mest ud af kognitiv adfærdsterapi
Kognitiv adfærdsterapi er ikke effektivt for alle. Men du kan tage skridt til at få mest muligt ud af din terapi og hjælpe med at gøre det til en succes:

 • Approach terapi som et partnerskab. Terapi er mest effektiv, når du er en aktiv deltager og andel i beslutningsprocessen. Sørg for at du og din terapeut er enige om de store spørgsmål, og hvordan man skal tackle dem. Sammen, kan du sætte mål og vurdere udviklingen over tid.
 • Vær åben og ærlig. Succes med terapi afhænger af din vilje til at dele dine tanker, følelser og oplevelser og om at være åben for nye indsigter og måder at gøre tingene på. Hvis du er tilbageholdende med at tale om bestemte ting på grund af smertefulde følelser, forlegenhed eller frygt for din terapeut reaktion, så lad din terapeut vide om dine reservationer.
 • Hold dig til din behandlingsplan. Hvis du føler ned eller mangler motivation, kan det være fristende at springe terapi sessioner. Hvis du gør det kan forstyrre dine fremskridt. Deltage i alle samlinger, og give nogle tanker om, hvad du ønsker at diskutere.
 • Må ikke forvente øjeblikkelige resultater. Arbejde på følelsesmæssige problemer kan være smertefulde og ofte kræver hårdt arbejde. Det er ikke ualmindeligt at føle værre under den indledende del af behandlingen, når du begynder at konfrontere tidligere og nuværende konflikter. Du kan få brug flere sessioner, før du begynder at se forbedringer.
 • Gør dit hjemmearbejde mellem sessioner. Hvis din terapeut beder dig om at læse, føre dagbog eller udføre andre aktiviteter uden for din almindelige terapi sessioner, følge op. Gør disse hjemmeopgaver vil hjælpe dig med at anvende det, du har lært i terapi sessioner.
 • Hvis behandlingen ikke hjælper, så tal med din terapeut. Hvis du ikke føler, at du nyder godt af kognitiv adfærdsterapi efter flere sessioner, så tal med din terapeut om det. Du og din terapeut kan beslutte at foretage nogle ændringer, eller prøv en anden tilgang.

Se også