Kemoterapi

Kemoterapi og hårtab: hvad de kan forvente under behandlingen

Find ud af, hvad de kan forvente, når det kommer til kemoterapi og hårtab. Planlægger at bruge din energi Sund og rask end at bekymre sig om, hvordan du ser ud.

Du kan ikke tænke om, hvor vigtigt dit hår er, indtil du ansigt miste det. Og hvis du har kræft og er ved at gennemgå kemoterapi, er chancen for hårtab er meget reel. Både mænd og kvinder rapporterer hårtab som en af ​​de bivirkninger, de frygter mest efter at være blevet diagnosticeret med kræft.

Uanset om du har hårtab fra din kemoterapi er mest afhængig af type og dosis af medicin, du modtager. Men om du kan opretholde en sund krop billede efter hårtab afhænger meget af din holdning og støtte fra dine venner og familie.

Kemoterapi og hårtab: Hvorfor forekommer det?

Kemoterapi narkotika er stærke medicin, der angriber hurtigt voksende kræftceller. Desværre er disse stoffer også angribe andre hurtigt voksende celler i din krop - herunder dem i håret rødder.

Kemoterapi kan forårsage hårtab over hele kroppen - ikke kun på din hovedbund. Nogle gange din øjenvipper, øjenbryn, armhule, pubic og andre kropsbehåring også falder ud. Nogle kemoterapi narkotika er mere tilbøjelige end andre til at forårsage hårtab, og forskellige doser kan forårsage alt fra en simpel udtynding at fuldføre skaldethed. Tal med din læge eller sygeplejerske om den medicin, du vil tage. Din læge eller sygeplejerske kan fortælle dig, hvad de kan forvente.

Heldigvis meste af tiden hårtab fra kemoterapi er midlertidig. Du kan forvente at regrow dit hår tre til 10 måneder efter din behandling slutter, selvom dit hår midlertidigt kan være en anden nuance eller tekstur.

Kemoterapi og hårtab: hvad skal man forvente?

Hår begynder som regel falder ud en til tre uger efter, du starter behandlingen. Det kan falde ud meget hurtigt i klumper eller gradvist. Du vil sandsynligvis bemærke ophobninger af løse hår på din pude, i din hårbørste eller kam, eller i din vask eller brusebad afløb. Din hovedbund kan føle bud.

Dit hårtab vil fortsætte i hele din behandling og op til et par uger bagefter. Uanset om dit hår bliver tyndere eller du bliver helt skaldet, vil afhænge af din behandling.

Det kan tage flere uger efter behandling for dit hår til at restituere sig og begynde at vokse igen. Når dit hår begynder at vokse tilbage, vil det sandsynligvis være en smule anderledes fra håret du har tabt. Men forskellen er normalt midlertidig. Dit nye hår kan have en anden tekstur eller farve. Det kan være curlier end det var før, eller det kunne være gråt, indtil de celler, der styrer pigment i håret begynde at fungere igen.

Kemoterapi og hårtab: hårtab kan undgås?

Ingen behandling eksisterer, der kan garantere dit hår vil ikke falde ud under eller efter kemoterapi. Den bedste måde for dig at beskæftige sig med truende hårtab er at planlægge og fokusere på at gøre dig det behageligt med dit udseende før, under og efter din kræftbehandling.

Flere behandlinger er blevet undersøgt som mulige måder at forhindre hårtab, men ingen har været helt effektivt, herunder:

  • Scalp hypotermi (kryoterapi). Under dit kemoterapi, isposer eller lignende anordninger placeret på dit hoved til at bremse blodtilførslen til din hovedbund. Denne måde, kemoterapi narkotika er mindre tilbøjelige til at have en effekt på din hovedbund. Undersøgelser af hovedbunden hypotermi har fundet det virker en smule i de fleste mennesker, der har prøvet det. Men proceduren forårsager også en lille risiko for kræft tilbagevendende i din hovedbund, da dette område ikke modtager den samme dosis af kemoterapi som resten af ​​din krop. Personer under hovedbunden hypotermi rapport følelse ubehageligt koldt og have hovedpine.
  • . Minoxidil (Rogaine) Anvendelse minoxidil - et stof der er godkendt til mønster hårtab hos mænd og kvinder - til din hovedbund før og under kemoterapi er ikke sandsynligt, at forhindre, at dit hårtab, selv om nogle forskning viser, at det kan fremskynde din hårvækst. Mere forskning er nødvendig for at forstå, om minoxidil er effektiv i fornybare hår efter kræftbehandling.

Se også

Kemoterapi og hårtab: hvad de kan forvente under behandlingen

Kemoterapi og hårtab: hvordan man foretager det bedste ud af det

Dit hårtab normalt ikke kan forhindres eller kontrolleres, men det kan håndteres. Tag følgende trin i hele din behandling for at minimere frustration og angst forbundet med hårtab.

Før behandling

  • Være blid til dit hår. Få har for vane at være venlige over for dit hår. Må ikke bleges, farve eller perm dit hår - det kan svække den. Air-tørre dit hår så meget som muligt, og undgå varme enheder såsom krøllejern og varme ruller. Styrkelse dit hår nu kunne gøre det mere sandsynligt, at bo i dit hoved lidt længere under behandlingen.
  • Overveje at skære dit hår. Kort hår tendens til at se fyldigere end lange hår. Så som dit hår falder ud, vil det ikke være så mærkbar, hvis du har kort hår. Også, hvis du har langt hår, måske går kort hjælpe dig med at gøre en bedre overgang til total hårtab.
  • Plan for en hovedbeklædning. Nu er det tid at begynde at tænke parykker, tørklæder eller anden hovedbeklædning. Uanset om du vælger at bære en hovedbeklædning til at skjule dit hårtab er op til dig. Men det er lettere at planlægge for det nu snarere end senere. Spørg din læge til at skrive en recept på en paryk, kan udgifterne hertil være dækket af din sygesikring.
Kemoterapi. Scalp hypotermi (kryoterapi).
Kemoterapi. Scalp hypotermi (kryoterapi).

Under behandlingen

  • Baby din resterende hår. Fortsæt din blide hår strategier i hele din behandling med kemoterapi. Brug en blød børste. Vask dit hår kun så ofte som nødvendigt. Overvej at bruge en mild shampoo.
  • Overvej barbere dit hoved. Nogle mennesker rapporterer, at deres hovedbund føles kløende, følsom og irriteret under deres behandling, og mens deres hår falder ud. Barbering dit hoved kan reducere irritation og gem den forlegenhed for at kaste. Nogle mænd barbere deres hoveder, fordi de føler, at det ser bedre ud end den pletvis hårtab, de måske oplever.
  • Beskyt din hovedbund. Hvis dit hoved vil blive udsat for sol eller for kold luft, beskytte det med solcreme eller en hovedbeklædning. Din hovedbund kan være følsomme som du går igennem behandling, kan så ekstrem kulde eller solskin nemt irritere den. Under ingen hår eller have mindre hår kan gøre dig kold, så en hovedbeklædning kan gøre dig mere komfortabel.

Efter behandling

  • Fortsæt skånsom hårpleje. Din nye hårvækst vil være særligt skrøbelige og sårbare over for skader forårsaget af styling produkter og varmeapparater. Hold ud på farve eller blegning dit nye hår, indtil det vokser stærkere. Behandling kan beskadige din nye hår og irritere dine følsomme hovedbund.
  • Vær tålmodig. Det er sandsynligt, at dit hår vil komme langsomt tilbage, og at det måske ikke ser normal højre væk. Men væksten tager tid, og det tager også tid til at reparere de skader, forårsaget af din kræftbehandling.

Kemoterapi og hårtab: dække dit hoved

Dækker dit hoved, som dit hår falder ud er en rent personlig beslutning. For mange kvinder hår er forbundet med kvindelighed og sundhed, så de vælger at fastholde, at udseendet ved at bære en paryk. Andre vælger hatte og tørklæder. Atter andre vælger ikke at dække deres hoveder på alle.

Spørg din læge eller et hospital socialrådgiver om ressourcer i dit område for at hjælpe dig med at finde den bedste hovedbeklædning til dig. Look Good... Feel Better er et gratis program, der giver hår og skønhed makeovers og tips for kvinder med kræft. Disse klasser tilbydes hele Europa, og i flere andre lande. Mange klasser tilbydes gennem lokale kapitler i den europæiske Cancer Society. Look Good... Feel Better tilbyder også klasser for teenagere med kræft, samt en hjemmeside specielt for mænd.

Strålebehandling kan også forårsage hårtab

Strålebehandling angriber også hurtigt voksende celler i din krop, men i modsætning til kemoterapi, påvirker det kun det specifikke område, hvor behandlingen er koncentreret. Hvis du har stråling til hovedet, vil du sandsynligvis tabe hår på hovedet.

Dit hår begynder som regel vokser tilbage efter din behandlinger ende. Men om det gror tilbage til sin oprindelige tykkelse og fylde afhænger af din behandling. Forskellige typer af stråling og forskellige doser vil have forskellige virkninger på dit hår. Højere doser af stråling kan forårsage permanent hårtab. Tal med din læge om, hvilken dosis du vil modtage, så du vil vide, hvad de kan forvente.

Strålebehandling påvirker også din hud. Behandlingsområdet er sandsynligvis at være rød og kan se solbrændt eller garvede. Hvis din strålebehandling er at dit hoved, er det en god idé at dække dit hoved med en beskyttende hat eller tørklæde, fordi din hud vil være følsom over for kulde og sollys. Parykker og andre toupeter kan irritere din hovedbund.

Se også