Kapselendoskopi

Definition

Kapselendoskopi er en procedure, der bruger en lille trådløs kamera til at tage billeder af din fordøjelseskanalen. Kameraet sidder inde i en vitamin-størrelse kapsel, som du sluge. Da kapslen bevæger sig gennem din fordøjelseskanalen, tager kameraet tusinde billeder, der overføres til en optager du bærer på et bælte omkring din taljen eller over skulderen.

Kapselendoskopi hjælper lægerne se inde i din tyndtarmen - et område, der ikke er let nås med konventionel endoskopi. Kapselendoskopi kan bruges af voksne og børn, der kan sluge kapslen. Proceduren er normalt startet i en læge kontor.

Hvorfor det er gjort

Kapselendoskopi hjælper din læge se i din tyndtarmen. Din tyndtarmen, beliggende mellem din mave og din kolon, kan være svære at nå med traditionelle endoskopi og billedbehandling tests. Kapselendoskopi kan også give bedre billeddannelse af slimhinden i tyndtarmen, end der kan andre tests.

Din læge kan anbefale kapselendoskopi at hjælpe med at diagnosticere eller behandle:

  • Obscure gastrointestinal blødning. Kapselendoskopi kan hjælpe med at finde årsagen til gastrointestinal blødning.
  • Inflammatoriske tarmsygdomme. Kapselendoskopi kan afsløre områder med inflammation i tyndtarmen, der kan hjælpe din læge diagnosticere Crohns sygdom og andre inflammatoriske tarmsygdomme.
  • Kræft. Kapselendoskopi kan identificere tumorer i tyndtarmen, der ellers kan være svært at opdage. Kapselendoskopi undertiden sker i forbindelse med CT enterography fordi CT enterography kan indikere tumorer inden tyndtarmen væg.
  • . Cøliaki Nogle små undersøgelser tyder på, at kapselendoskopi kan detektere tarm ændringer i forbindelse med cøliaki - en immunreaktion til at spise gluten - og kan hjælpe med at opdage komplikationer af sygdommen.
  • Polypper. Mennesker, der har arvet polypose syndromer, der kan forårsage polypper i tyndtarmen, såsom Peutz-jeghers syndrom, kan lejlighedsvis have kapselendoskopi at screene for polypper.

Risici

Kapselendoskopi. Obscure gastrointestinal blødning.
Kapselendoskopi. Obscure gastrointestinal blødning.

Kapselendoskopi er generelt en sikker procedure, der bærer nogle risici for voksne eller for børn, der er i stand til at sluge kapslen. I de fleste tilfælde forlader kapslen din krop, når du har en afføring senere på dagen eller inden for flere dage. Det behøver ikke at blive hentet.

Indimellem kan kapslen blive indgivet i fordøjelseskanalen. Risikoen er under 1,5 procent for de fleste mennesker, der har kapselendoskopi. Risikoen kan være højere i mennesker diagnosticeret med Crohns sygdom (5 til 13 procent), eller folk, der har en intestinal blokering (op til 25 procent). Din læge kan anbefale barium røntgen, CT eller MR-scanning før kapselendoskopi, hvis du har symptomer på tarm blokering.

Hvis du ikke oplever nogen tegn og symptomer på kapslen bliver hængende, kan din læge vente med at se, om kapslen sidst efterlader din krop på egen hånd. Det er meget usædvanligt for en bevaret kapsel til at forårsage nogen symptomer. Hvis kapslen bibeholdes, kan kirurgi overvejes. Kapslen kan også hentes via ballon enteroscopy, hvilket indebærer indsættelse en lang, tynd slange udstyret med et kamera ned din hals eller op gennem din endetarm.

Folk, der har en permanent pacemaker eller defibrillator kan blive indlagt i løbet af kapselendoskopi for elektrokardiografisk overvågning under proceduren.

Hvordan du forbereder

For at forberede kapselendoskopi, kan lægen bede dig:

  • Begræns din kost. Du har sandsynligvis vil blive bedt om kun at have klare væsker i 24 timer før proceduren og intet gennem munden om morgenen den procedure, for at sikre, at kameraet optager klare billeder af din fordøjelseskanalen.
  • Stop eller forsinke tage visse lægemidler, for at forhindre dem i at forstyrre kameraet.
  • Undgå anstrengende motion eller tunge løft efter indgrebet. Du vil være i stand til at gøre mest normale aktiviteter efter at have slugt kapslen, der indeholder kameraet. Men hvis du har en aktiv job, så spørg din læge, om du kan gå tilbage til at arbejde på dagen for din kapselendoskopi.

Undladelse af at følge lægens anvisninger kan betyde at skulle omlægge din kapselendoskopi procedure.

Hvad du kan forvente

Under kapselendoskopi
Nogle kapselendoskopi enheder kræver klæbemiddellapper der er knyttet til din mave. Hvert plaster indeholder en antenne med ledninger, der forbinder til en optager. Optageren indsamler og opbevarer de billeder taget med kameraet, når det passerer gennem din fordøjelseskanalen. Du bærer optageren på en særlig bælte omkring din taljen eller i en taske over skulderen.

Når optageren er tilsluttet, vil du blive bedt om at sluge kameraet kapsel. Det er på størrelse med en stor vitaminpille. En glat belægning gør kapslen nemmere at sluge.

Efter kapselendoskopi
Du kan normalt gå om dine normale aktiviteter, mens kameraet pille passerer gennem fordøjelseskanalen. Du kan blive bedt om at undgå gentagne bevægelser, der kan forstyrre optageren.

Kapselendoskopi kan gøres med et kamera, der tager billeder i otte timer eller 12 timer. Din læge vil fortælle dig, hvilken type kapselendoskopi du har, og hvornår du kan genoptage spise og drikke.

Proceduren er afsluttet efter otte eller 12 timer, eller når du ser kameraet kapslen i toilettet efter afføring. Fjern antenne patches og optageren. Pakke dem i en pose og følge lægens anvisninger for returnering af udstyret.

Du behøver ikke at indsamle kameraet kapsel - det kan sikkert skylles ud i toilettet.

Din krop kan udvise kameraet kapsel inden for timer, eller det kan blive udvist efter flere dage. Hver persons fordøjelsessystem er anderledes. Hvis du ikke kan se kapslen i toilettet inden for to uger, skal du kontakte din læge. Et røntgenbillede kan gøres for at se, om kapslen er stadig i kroppen.

Resultater

Kameraet bruges i kapselendoskopi tager tusindvis af farvefotos som det passerer gennem din fordøjelseskanalen. Billederne er gemt på optageren overføres til en computer med speciel software, der Strings billederne sammen om at skabe en video. Din læge ure videoen til at lede efter abnormiteter i din fordøjelseskanalen.

Det kan tage et par dage til en uge at modtage resultaterne af din kapselendoskopi. Lægen vil derefter dele resultaterne med dig.