Intrauterin insemination (IUI)

Definition

Intrauterin insemination (IUI) - en type af kunstig befrugtning - er en procedure til behandling af infertilitet. Sæd, der er blevet vasket og opkoncentreret placeres direkte i din livmoder omkring det tidspunkt din æggestok frigiver en eller flere æg til at blive befrugtet. Ældre typer af kunstig befrugtning placeret sæd i skeden. Mens dette var nemmere, var det ikke så vellykket som den nuværende procedure.

Den forventede resultat af intrauterin inseminering for sædcellerne at svømme ind i æggelederen og befrugte en ventende æg, hvilket resulterer i en normal graviditet. Afhængigt af årsagerne til barnløshed, kan IUI koordineres med din normale cyklus eller med fertilitet medicin.

Se også

Hvorfor det er gjort

Et par evne til at blive gravid, afhænger af mange forskellige faktorer. Intrauterin insemination benyttes oftest i par, der har:

 • Donorsæd. For kvinder, der har brug for at bruge donorsæd for at blive gravid, er IUI mest almindeligt anvendte til at opnå graviditet. Frosne donorsæd prøver opnås fra certificerede laboratorier og optøs før IUI procedure.
 • Uforklarlig barnløshed. IUI udføres ofte som en første behandling for uforklarlig barnløshed sammen med ægløsning-fremkaldende medicin.
 • Endometriose-relateret infertilitet. Ligesom uforklarlig barnløshed, at kombinationen af medikamenter opnå den bedste æg og IUI er den første behandling.
 • Mild mandlig faktor infertilitet (subfertility). Din partners sæd analyse, en af de første skridt i den lægelige vurdering af infertilitet, kan vise under gennemsnittet koncentration af sædceller, svag bevægelse (motilitet) af sædceller, eller abnormiteter i sperm størrelse og form (morfologi ). IUI kan overvinde nogle af disse problemer, fordi forberede sæd til proceduren hjælper adskille meget bevægelige, normal sæd fra de lavere kvalitet. Dette fungerer bedst, hvis sæden kun har én abnormitet, såsom kun et motilitet problem.
 • Cervikal faktor infertilitet. Din livmoderhalsen er i den lavere ende af livmoderen og giver åbningen mellem din vagina og livmoder. Slim produceret af livmoderhalsen omkring tidspunktet for ægløsningen er meningen at give et ideelt miljø for sædcellerne at rejse fra din vagina til æggelederne. Men hvis den cervikale slim er for tyk, kan det hæmme sperm rejse. IUI omgår livmoderhalsen, deponering sæd direkte ind i livmoderen og øge antallet af sædceller til at løfte de afventer æg.
 • Sæd allergi. Sjældent har kvinder en allergi over for proteiner i deres partners sæd, så ejakulation i vagina forårsager rødme, svie og hævelse hvor sæden har kontaktet huden. Et kondom kan beskytte dig mod de symptomer, men det forhindrer også graviditet. Hvis din følsomhed er alvorlig, kan IUI være effektive, da mange af de sæd proteiner fjernes, før sæden er indsat.

Se også

Risici

Intrauterin insemination er en forholdsvis enkel og sikker procedure, og risikoen for alvorlige komplikationer er lav. Risici omfatter:

 • Infektion. Undersøgelser viser, at færre end 1 procent af kvinder oplever infektion som følge af proceduren.
 • Genkendelse. Undertiden processen med at placere kateteret i livmoderen kan forårsage en lille mængde af vaginalblødning. Dette er normalt ikke have en effekt på chancen for graviditet.
 • . Flerfoldsgraviditet IUI selv er ikke forbundet med en øget risiko for en multipel graviditet - tvillinger, trillinger eller mere. Men når koordineres med ægløsning-fremkaldende medicin, er risikoen for en multipel graviditet øges betydeligt. En flerfoldsgraviditet har en højere risiko end en enkelt graviditet gør, herunder tidlig arbejdskraft og lav fødselsvægt.

Se også

Hvordan du forbereder

Intrauterin insemination indebærer omhyggelig koordination før den egentlige procedure.

 • Forberedelse sædprøven. Din partner giver en sædprøve på lægens kontor, eller et hætteglas med frossen donorsæd kan optøs og forberedt. Fordi nonsperm elementer i sæd kan forårsage reaktioner i kvindens krop, der interfererer med befrugtning, vil prøven blive vasket på en måde, der adskiller den meget aktive, normal sæd fra lavere kvalitet sæd og andre elementer. Sandsynligheden for at opnå graviditet stiger ved hjælp af en lille, meget koncentrerede prøve sunde sædceller.
 • Overvågning af ægløsning. Fordi timingen af IUI er afgørende, overvågning for tegn på forestående ægløsning er kritisk. Dette kan gøres ved hjælp af en derhjemme urin ægløsning prædiktor kit, som registrerer, når din krop producerer en bølge eller frigivelse af luteiniserende hormon (LH). Alternativt kan en billeddannende metode, der lader din læge visualisere dine æggestokke og æg vækst (transvaginal ultralyd) gøres. Hvis du vælger at bruge en ultralyd til at overvåge ægløsning, kan du få en injektion af humant choriongonadotropin (HCG) for at gøre du har ægløsning et eller flere æg på det rigtige tidspunkt.
 • Bestemmelse optimal timing. Fleste IUIs er færdig en dag eller to efter afsløring ægløsning. Din læge bør have en plan præciseret for timingen af ​​din IUI.

Se også

Hvad du kan forvente

Besøget for intrauterin insemination tager cirka 15 til 20 minutter og er normalt gøres på en læge kontor eller klinik. Den IUI selve proceduren tager kun et minut eller to og kræver ingen medicin eller smertestillende midler. Din læge eller en specialuddannet sygeplejerske udfører proceduren.

Under proceduren
Mens liggende på en eksamen bordet, vil du sætte dine ben i bøjlerne og et speculum vil blive indsat i din vagina - svarende til, hvad du oplever i løbet af en Pap-test. Under proceduren, lægen eller sygeplejersken:

 • Vedhæfter et hætteglas indeholdende det lille udsnit af sunde sædceller til slutningen af ​​en lang, tynd, fleksibel slange (kateter)
 • Indsætter kateteret ind i din vagina, gennem din livmoderhals åbning og ind i din livmoder
 • Skubber sædprøven gennem røret ind i din livmoder
 • Fjerner kateteret, efterfulgt af spekulum

Efter indgrebet
Efter insemination vil du blive bedt om at ligge på ryggen i en kort periode. Når proceduren er overstået, kan du få påklædt og gå om din normale daglige aktiviteter. Du kan opleve nogle lys spotting for en dag eller to efter proceduren.

Se også

Resultater

Vente to uger, før du tager en derhjemme graviditetstest. Test for hurtigt kunne producere et resultat, som er:

 • Falsk negative. Hvis dine hormonniveauer endnu ikke er på et målbart niveau, kan testresultatet være negativt, når det i virkeligheden, du virkelig er gravid.
 • Falsk-positive. Hvis du bruger ægløsning-fremkaldende medicin såsom HCG, kan den medicin, der er stadig cirkulerer i kroppen indikere en graviditet, når du virkelig ikke er gravid.

Din læge kan bede dig om at vende tilbage omkring to uger efter dit hjem kit resultater for en blodprøve, som er mere følsom i forbindelse med afsløring graviditet hormoner efter befrugtningen.

Intrauterin insemination (IUI). Uforklarlig barnløshed.
Intrauterin insemination (IUI). Uforklarlig barnløshed.

Hvis du ikke bliver gravid, kan du prøve IUI igen, før man går videre til andre fertilitetsbehandling. Ofte er den samme terapi bruges i tre til seks måneder for at maksimere chancerne for graviditet.

Se også