In vitro fertilisering (IVF)

Definition

In vitro fertilisering (IVF) er en kompleks række procedurer, der anvendes til behandling fertiliteten eller genetiske problemer og bistå med udformningen af ​​et barn. Under IVF er modne æg indsamlet (hentet) fra dine æggestokke og befrugtes med sæd i et laboratorium. Så det befrugtede æg (embryo) eller æg er implanteret i din livmoder. En cyklus af IVF tager omkring to uger.

IVF er den mest effektive form for assisteret reproduktiv teknologi. Proceduren kan gøres ved hjælp af dine egne æg og din partners sæd. Eller IVF kan indebære æg, sæd eller embryoner fra en kendt eller anonym donor. I nogle tilfælde, en gestationel bærer - en kvinde, der har et embryo implanteret i livmoderen - kan bruges.

Dine chancer for at have en sund baby ved hjælp af IVF afhænger af mange faktorer, såsom din alder og årsagen til infertilitet. Derudover kan IVF være tidskrævende, dyrt og invasive. Hvis mere end ét embryon er implanteret i din livmoder, kan IVF resultere i en graviditet med mere end én fosteret (flerfoldsgraviditet).

Din læge kan hjælpe dig med at forstå, hvordan IVF virker, de potentielle risici, og om denne metode til behandling af barnløshed er det rigtige for dig.

Se også

Hvorfor det er gjort

In vitro fertilisering (IVF) er en behandling for barnløshed eller genetisk problemer. Hvis IVF udføres til behandling af barnløshed, kan du og din partner være i stand til at prøve mindre invasive behandlingsmuligheder, før du forsøger IVF, herunder fertilitetsmedicin til at øge produktionen af ​​æg eller intrauterin insemination - en procedure, hvor sædcellerne er placeret direkte i din livmoder nær tid for ægløsning.

Lejlighedsvis er IVF tilbydes som en primær behandling for infertilitet hos kvinder over 40 år. IVF kan også ske, hvis du har visse sundhedsmæssige betingelser. For eksempel kan IVF være en mulighed, hvis du eller din partner har:

 • Æggeleder beskadigelse eller blokering. Æggeleder skader eller blokering gør det vanskeligt for et æg til at blive befrugtet eller et foster til at rejse til livmoderen.
 • Ægløsning lidelser. Hvis ægløsning er sjælden eller fraværende, færre æg er tilgængelige for befrugtning.
 • Tidlig menopause. Tidlig menopause er tabet af normale æggestokkene funktion før 40 år. Hvis dine æggestokke mislykkes, de ikke producerer normale mængder af hormonet østrogen eller har æg til at frigive regelmæssigt.
 • . Endometriose Endometriose opstår, når livmoderens væv implantater og vokser uden for livmoderen - ofte påvirker funktionen af æggestokkene, livmoder og æggeledere.
 • Uterus fibromer. Fibromer er godartede tumorer i væggen af livmoderen og er almindelige hos kvinder i 30'erne og 40'erne. Fibromer kan forstyrre implantation af det befrugtede æg.
 • Forrige ægleder-sterilisation eller fjernelse Hvis du har haft aflukning af æggelederne -. En type sterilisering, dine æggeledere er skåret eller blokeret permanent forhindre graviditet - og ønsker at blive gravide, kan IVF være et alternativ til aflukning af æggelederne vending.
 • Nedsat sædproduktion eller funktion. Under gennemsnittet koncentration af sædceller, svag bevægelse af sædceller (dårlig mobilitet) eller abnormiteter i sperm størrelse og form kan gøre det vanskeligt for sædceller til at befrugte et æg. Hvis sæd abnormiteter er fundet, kan din partner har brug for at se en specialist til at afgøre, om der er correctable problemer eller underliggende sundhedsmæssige bekymringer.
 • Uforklarlig barnløshed. Uforklarlig barnløshed betyder ingen årsag til infertilitet er fundet trods evaluering for almindelige årsager.
 • . En genetisk sygdom Hvis du eller din partner er i fare for at videregive en genetisk sygdom til dit barn, kan du være kandidater til ægsortering - en procedure, der involverer IVF. Efter høstes æg befrugtet, er de screenes for visse genetiske problemer, selvom ikke alle genetiske problemer kan findes. Embryoner, der ikke indeholder identificerede problemer kan overføres til livmoderen.
 • Fertilitet bevaring for kræft eller andre sundhedsmæssige forhold Hvis du er ved at starte kræftbehandling -. Såsom strålebehandling eller kemoterapi - der kan skade din fertilitet, IVF for fertilitet konservering kan være en mulighed. Kvinder kan have æg høstet fra deres æggestokke og frosset i en ubefrugtet status til senere brug. Eller æggene kan befrugtes og fryses som embryoner til fremtidig brug. Kvinder, der ikke har en funktionel livmoder eller for hvem graviditeten udgør en alvorlig sundhedsrisiko kan vælge IVF bruge en anden person til at bære graviditeten (gestationel carrier). I dette tilfælde er kvindens æg befrugtet med sæd, men de resulterende embryoner er placeret i gestationel carrier livmoder.

Se også

Risici

Specifikke trin i en in vitro fertilisering (IVF) cyklus bære risici, herunder:

 • Flere fødsler. IVF øger risikoen for flere fødsler, hvis mere end ét embryon er implanteret i din livmoder. En graviditet med flere fostre medfører en højere risiko for tidlig fødsel og lav fødselsvægt end graviditet med et enkelt foster gør.
 • For tidlig fødsel og lav fødselsvægt. Forskning tyder på, at brugen af IVF lidt øger risikoen for, at et barn vil blive født tidligt eller med en lav fødselsvægt.
 • Ovariehyperstimulationssyndrom. Brug af injicerbare fertilitetsmedicin, såsom humant choriongonadotropin (HCG), at fremkalde ægløsning kan forårsage ovariehyperstimulationssyndrom, hvor dine æggestokke bliver hævede og smertefulde. Tegn og symptomer typisk vare en uge og omfatter mild mavesmerter, oppustethed, kvalme, opkastning og diarré. Hvis du bliver gravid, dog kan dine symptomer vare flere uger. Sjældent er det muligt at udvikle en mere alvorlig form for ovariehyperstimulationssyndrom, der også kan forårsage hurtig vægtstigning og åndenød.
 • Abort Satsen for abort for kvinder, der forestille at bruge IVF med friske embryoner svarer til, at af kvinder, der kan forestille sig naturligt -. Omkring 15 til 20 procent - men hastigheden stiger med moderens alder. Brug af frosne embryoner i IVF, kan dog let øge risikoen for abort.
 • Æg hentning procedure komplikationer. Anvendelse af en sugning nål til at indsamle æg muligvis kan forårsage blødning, infektion eller beskadigelse af tarm, blære eller et blodkar. Risici er også forbundet med generel anæstesi, hvis de anvendes.
 • . Graviditet uden for livmoderen Ca. 2 til 5 procent af kvinder, der bruger IVF vil have en graviditet uden for livmoderen - når det befrugtede æg implantater uden for livmoderen, normalt i en æggeleder. Det befrugtede æg kan ikke overleve uden for livmoderen, og der er ingen måde at fortsætte graviditeten.
 • Fosterskader. Alder af moderen er den primære risikofaktor i udviklingen af fosterskader, uanset hvor barnet er undfanget. Mere forskning er nødvendig for at afgøre, om babyer undfanget ved hjælp af IVF kan være i øget risiko for visse fødselsdefekter. Nogle eksperter mener, at brugen af ​​IVF ikke øger risikoen for at få et barn med misdannelser.
 • Kræft i æggestokkene. Selv om nogle tidlige undersøgelser antydet der kan være en sammenhæng mellem visse medikamenter, der anvendes til at stimulere æg vækst og udvikling af en bestemt type ovarietumor, behøver nyere undersøgelser ikke understøtter disse resultater.
 • Stress. Anvendelse af IVF kan være økonomisk, fysisk og følelsesmæssigt dræning. Støtte fra rådgivere, familie og venner kan hjælpe dig og din partner gennem op-og nedture i fertilitetsbehandling.

Se også

Hvordan du forbereder

Centers for Disease Control og Forebyggelse og Society for Assisteret reproduktiv teknologi giver information på nettet om de amerikanske klinikker individuelle graviditet og levende fødselsrater. Når du vælger en in vitro fertilisering (IVF) klinik, huske på, at en klinik succes afhænger af mange faktorer, såsom patientens alder og medicinske problemstillinger, samt klinikkens behandling befolkning og behandling tilgange. Spørg efter detaljerede oplysninger om de omkostninger, der er forbundet med hvert trin i proceduren.

Inden du begynder en cyklus af IVF bruge dine egne æg og sæd, vil du og din partner vil sandsynligvis brug for forskellige screeninger, herunder:

 • Æggestokkene reserve test. At bestemme mængden og kvaliteten af dine æg, kan din læge teste koncentrationen af follikelstimulerende hormon (FSH), estradiol (østrogen) og antimullerian hormon i blodet i løbet af de første par dage af din menstruationscyklus. Testresultater, der ofte anvendes sammen med en ultralydsscanning af æggestokkene, kan hjælpe med at forudsige, hvordan dine æggestokke vil reagere på fertilitet medicin.
 • Sæd analyse. Hvis det ikke gøres som en del af din oprindelige fertilitet evaluering, vil din læge foretage en sædanalyse kort før starten på en IVF-behandling cyklus.
 • Smitsomme sygdomme screening. Du og din partner vil begge blive screenet for smitsomme sygdomme, herunder HIV.
 • Practice (mock) ægoplægning. Din læge kan foretage en mock ægoplægning til at bestemme dybden af din livmoderhulen og teknikken mest sandsynligt, at held placere embryoner ind i din livmoder.
 • Livmoderhulen eksamen. Lægen vil undersøge din livmoderhulen, før du starter IVF. Dette kan indebære en sonohysterography - hvor der sprøjtes væske gennem livmoderhalsen ind i din livmoder - og en ultralyd for at skabe billeder af dit livmoderhulen. Eller det kan omfatte en hysteroskopi - hvor en tynd, fleksibel, tændte teleskop (hysteroskop) indføres gennem skeden og livmoderhalsen ind i din livmoder.

Inden du begynder en cyklus af IVF, overveje vigtige spørgsmål, herunder:

 • Hvor mange embryoner skal implanteres? Antallet af implanterede embryoner er typisk baseret på alder og antallet af hentede æg. Da satsen for implantation er lavere for ældre kvinder, er flere fostre normalt implanteres - bortset kvinder, der bruger donoræg. Men de fleste læger følger særlige retningslinjer for at forhindre en højere orden flerfoldsgraviditet - og i nogle lande begrænser lovgivningen antallet af embryoner, der kan implanteres på én gang. Sørg for at du og din læge er enige om antallet af embryoner, der vil blive implanteret, før de er overført.
 • Hvad vil du gøre med nogen ekstra embryoner? Ekstra embryoner kan fryses og gemmes til senere brug i flere år. Ikke alle embryoner vil overleve nedfrysning og optøning proces, selv om de fleste vil. Kryopræservering kan gøre fremtidige cyklusser af IVF billigere og mindre invasive. Men den levende fødselsrate fra frosne embryoner er lidt lavere end de levende fødselsrate af friske embryoner. Eller du kan være i stand til at donere ubrugte frosne embryoner til et andet par eller et forskningscenter. Du kan også vælge at kassere ubrugte embryoner.
 • Hvordan vil du håndtere en multipel graviditet Hvis der er mere end ét embryon er implanteret i din livmoder, kan IVF resultere i en multipel graviditet - hvilket indebærer en sundhedsrisiko for dig og dine børn. I nogle tilfælde kan føtal reduktion bruges til at hjælpe en kvinde levere færre babyer med lavere sundhedsrisici. Fortsat føtal reduktion, men er en stor beslutning med etiske, følelsesmæssige og psykologiske konsekvenser.
 • Har du overvejet de potentielle komplikationer forbundet med at bruge donoræg, sæd eller embryoner, eller en svangerskabsuge luftfartsselskab? En uddannet rådgiver med ekspertise i donor spørgsmål kan hjælpe dig med at forstå de bekymringer, såsom juridiske rettigheder donoren. Kan du også brug for en advokat til at indgive domstol papirer til at hjælpe dig med at blive juridiske forældre til en implanteret foster.

Se også

Hvad du kan forvente

In vitro fertilisering (IVF) involverer flere trin - ægløsning induktion, æg hentning, sperm hentning, gødskning og ægoplægning. En cyklus af IVF kan tage omkring to uger, og mere end én cyklus kan være påkrævet.

Ægløsning induktion
Hvis du bruger dine egne æg i løbet af IVF, ved starten af ​​en cyklus, du påbegynder behandling med syntetiske hormoner for at stimulere dine æggestokke til at producere flere æg - snarere end enkelt æg, der normalt udvikler hver måned. Flere æg nødvendig, fordi nogle æg vil ikke befrugte eller udvikle sig normalt efter befrugtningen.

Du kan få brug flere forskellige medikamenter, såsom:

 • Medicin til ovariestimulationen. At stimulere dine æggestokke, kan du modtage en injicerbar medicin, der indeholder en follikelstimulerende hormon (FSH), et luteiniserende hormon (LH), eller en kombination af begge. Disse medikamenter stimulerer mere end ét æg til at udvikle ad gangen.
 • Medicin til oocytmodning Når ægblærerne er klar til ægudtagning -. Generelt efter otte til 14 dage - du vil tage humant choriongonadotropin (HCG), eller andre medikamenter til at hjælpe æggene modnes.
 • Medicin til at forhindre tidlig ægløsning. Disse medikamenter forhindre kroppen i at frigive udviklingslandene æggene for tidligt.
 • Medicin til at forberede slimhinden i din livmoder. På dagen for ægudtagning eller på tidspunktet for ægoplægning, kan din læge anbefale, at du begynder at tage progesteron kosttilskud for at gøre slimhinden i livmoderen mere modtagelig for implantation.

Din læge vil hjælpe dig med at afgøre, hvilken medicin at bruge, og hvornår du skal bruge dem.

Typisk skal du en til to uger for ovariestimulation, før dine æg er klar til hentning. For at bestemme, når æggene er klar til afhentning, vil din læge sandsynligvis udføre:

 • Vaginal ultralyd, en procedure, der bruger lydbølger til at skabe et billede af dine æggestokke til at overvåge udviklingen af væskefyldte æggestokkene sække, hvor æggene modnes (follikler)
 • Blodprøver for at måle din reaktion på æggestokkene stimulation medicin - østrogenniveau typisk stige som hårsække udvikle og progesteron niveauet er fortsat lavt, indtil efter ægløsning

Sommetider IVF cykler skal annulleres inden ægudtagning for en af ​​disse grunde:

 • Utilstrækkelig antal follikler udvikler
 • Præmatur ægløsning
 • Alt for mange follikler udvikle, skabe en risiko for ovariehyperstimulationssyndrom
 • Andre medicinske spørgsmål

Hvis din cyklus er aflyst, kan din læge anbefale skiftende medicin eller deres dosis for at fremme en bedre respons under kommende IVF cykler. Eller du kan blive opmærksom på, at du har brug for et æg donor.

Ægudtagning
Ægudtagning kan gøres på lægens kontor eller en klinik 34-36 timer efter den sidste injektion og før ægløsningen.

 • Under æg hentning, vil du blive bedøvet og givet smertestillende medicin.
 • Transvaginal ultralyd aspiration er den sædvanlige hentning metoden. En ultralyd sonde er indsat i din vagina til at identificere hårsække. Derefter en tynd nål indsættes i en ultralyd guide til at gå gennem skeden og ind i hårsække til at hente æggene.
 • Hvis dine æggestokke ikke er tilgængelige via transvaginal ultralyd, en abdominal kirurgi eller laparoskopi - en procedure, hvor en lille snit er lavet i nærheden af ​​din navle, og en slank visning instrument (laparoscope) indsættes - kan bruges til at guide kanylen.
 • Æggene fjernes fra folliklerne gennem en nål forbundet til en sugeanordning. Flere æg kan fjernes på cirka 20 minutter.
 • Efter ægudtagning, kan du opleve kramper og en følelse af fylde eller tryk.
 • Modne æg er placeret i en nærende væske (dyrkningsmedium) og inkuberet. Æg, der vises sunde og modne vil blive blandet med sæd at forsøge at skabe embryoner. Dog kan ikke alle æggene med held befrugtet.

Sperm hentning
Hvis du bruger din partners sæd, han vil give en sædprøve på lægens kontor eller en klinik gennem onani om morgenen æg hentning. Andre metoder, såsom testikelkræft aspiration - brug af en nål eller kirurgisk indgreb for at udvinde sæd direkte fra testiklen - undertiden kræves. Donorsæd også kan anvendes. Sperm er adskilt fra sæd væske i laboratoriet.

Befrugtning
Befrugtning kan forsøges ved hjælp af to almindelige metoder:

 • Insemination. Under inseminering, er sunde sædceller og modne æg blandet og inkuberet natten over.
 • ICSI (ICSI). I ICSI er en enkelt sund sædcelle sprøjtes direkte ind i hver modent æg. ICSI bruges ofte, når sædkvalitet eller nummer er et problem, eller hvis befrugtning forsøg i løbet af forudgående IVF cykler mislykkedes.

I visse situationer, kan din læge anbefale andre procedurer, før embryo implantation.

 • Assisted hatching. Omkring fem til seks dage efter befrugtningen, et foster "luger" fra dens omgivende membran (zona pellucida), gør det muligt at implantatet i slimhinden i livmoderen. Hvis du er en ældre kvinde, eller hvis du har haft flere mislykkede IVF forsøg, kan din læge anbefale assisted hatching - en teknik, hvor et hul er lavet i zona pellucida lige før implantation for at hjælpe embryo luge og implantat.
 • Præimplantationsperioden gentest. Fostre er tilladt at udvikle sig i rugemaskinen, indtil de når et stadie, hvor en lille prøve kan fjernes og testes for specifikke genetiske sygdomme eller korrekt antal kromosomer, typisk efter fem til seks dage af udviklingen. Embryoner, der ikke indeholder de berørte gener eller kromosomer kan implanteres i livmoderen. Mens præimplantationsperioden gentest kan reducere sandsynligheden for, at en forælder vil videregive en genetisk problem, kan det ikke eliminere risikoen. Prænatal test kan stadig anbefales.

Ægoplægningen
Ægoplægning sker på lægens kontor eller en klinik, og normalt finder sted 2-6 dage efter ægudtagning.

 • Du kunne overveje et mildt beroligende. Proceduren er normalt smertefri, selvom du måske opleve milde kramper.
 • Lægen eller sygeplejersken vil indsætte en lang, tynd, fleksibel rør kaldes et kateter ind i din vagina, gennem din livmoderhalsen og ind i din livmoder.
 • En sprøjte indeholdende et eller flere embryoner suspenderet i en lille mængde væske er fastgjort til enden af ​​kateteret og leveres derefter gennem røret ind i livmoderen.

Hvis det lykkes, vil fosteret implantere i foring af din livmoder omkring seks til 10 dage efter ægudtagning.

Efter indgrebet
Efter ægoplægningen kan du genoptage dine normale daglige aktiviteter. Dog kan dine æggestokke stadig udvides. Overveje at undgå kraftig aktivitet, hvilket kan medføre ubehag.

Typiske bivirkninger omfatter:

 • Passing en lille mængde af klare eller blodig væske kort efter proceduren - på grund af pensling af livmoderhalsen før ægoplægningen
 • Brystømhed grund af høje østrogen niveauer
 • Mild oppustethed
 • Mild kramper
 • Forstoppelse

Hvis du udvikler moderat eller svær smerte efter ægoplægningen, skal du kontakte din læge. Han eller hun vil evaluere dig for faktorer som infektion, vridning af en æggestok (ovarietorsion) og alvorlig ovariehyperstimulationssyndrom.

Se også

Resultater

Din læge vil tage en blodprøve for at fastslå om du er gravid omkring 10 dage til to uger efter æg hentning.

 • Hvis du er gravid, vil din læge henvise dig til en fødselslæge eller anden graviditet specialist for prænatal pleje.
 • Hvis du ikke er gravid, vil du stoppe med at tage progesteron og sandsynligvis få din menstruation indenfor en uge. Hvis du ikke får din menstruation, eller du har usædvanlig blødning, skal du kontakte din læge. Hvis du er interesseret i at forsøge endnu en cyklus af in vitro fertilisering (IVF), kan din læge foreslå skridt du kan tage for at forbedre dine chancer for at blive gravid ved IVF.

Chancerne for at føde et sundt barn efter ved hjælp af IVF afhænger af forskellige faktorer, herunder:

 • Moderens alder. Jo yngre du er, jo mere sandsynligt du er til at blive gravid og føde et sundt barn ved hjælp af dine egne æg i løbet af IVF. Kvinder alder 41 og ældre er ofte rådet til at overveje at bruge donoræg under IVF at øge chancerne for succes.
 • Embryo status. Overførsel af embryoner, der er mere udviklede er forbundet med højere graviditet satser sammenlignet med mindre udviklede embryoner (dag to eller tre). Men ikke alle embryoner overlever udviklingsprocessen. Tal med din læge eller anden omsorgsperson, om din specifikke situation.
 • Reproduktive historie. Kvinder, der tidligere har født, er mere tilbøjelige til at være i stand til at blive gravid ved hjælp af IVF end kvinder, der aldrig har født. Succes er lavere for kvinder, der tidligere har brugt IVF flere gange, men fik ikke gravid.
 • Årsag til infertilitet. Have en normal forsyning af æg øger dine chancer for at blive i stand til at blive gravid ved hjælp af IVF. Kvinder, der har endometriose er mindre tilbøjelige til at være i stand til at blive gravid ved hjælp af IVF, end der er kvinder, der har uforklarlig barnløshed.
 • Livsstilsfaktorer. Kvinder, der ryger har typisk færre æg hentes ved IVF og kan aborterer oftere. Rygning kan sænke en kvindes chance for succes ved hjælp af IVF med 50 procent. Fedme kan mindske dine chancer for at blive gravid og have en baby. Brug af alkohol, rekreative stoffer, overdreven koffein og visse medikamenter kan også være skadelige.

Tal med din læge om eventuelle faktorer, der gælder for dig, og hvordan de kan påvirke dine chancer for en vellykket graviditet.

Se også