Huller / huller i tænderne

Definition

Huller er permanent beskadigede områder i den hårde overflade af dine tænder, der udvikler i bittesmå åbninger eller huller. Hulrum, også kaldet huller i tænderne eller caries, er forårsaget af en kombination af faktorer, herunder bakterier i munden, ikke rense dine tænder godt, hyppige mellemmåltider og nipper sukkerholdige drikkevarer.

Hulrum og huller i tænderne er blandt verdens mest almindelige sundhedsproblemer. De er især almindelig hos børn, teenagere og ældre voksne. Men enhver, der har tænder kan få huller i tænderne, herunder spædbørn.

Hvis hulrum ikke behandles, de får større og påvirker dybere lag af dine tænder. De kan føre til alvorlig tandpine, infektion og tab af tænder. Regelmæssige tandlægebesøg og gode tandbørstning og brug af tandtråd vaner gå en lang vej mod at forhindre hulrum og huller i tænderne.

Symptomer

De tegn og symptomer på hulrum og huller i tænderne varierer afhængigt af deres omfang og placering. Når et hulrum er lige begyndt, kan du ikke har nogen symptomer overhovedet. Men din tandlæge kan være i stand til at se, at forfald er begyndt og anbefale foranstaltninger til at holde det fra at blive værre.

Da henfaldet bliver større, kan det forårsage sådanne tegn og symptomer som:

 • Tandpine
 • Tand følsomhed
 • Mild til skarp smerte, når de spiser eller drikker noget sødt, varmt eller koldt
 • Synlige huller eller huller i tænderne
 • Smerte, når du bide ned
 • Pus omkring en tand, især når du trykker på dit tandkød

Hvornår skal se en tandlæge
Du kan ikke være bekendt, at et hulrum er formning, så besøge din tandlæge regelmæssigt er din bedste beskyttelse mod huller og huller i tænderne. Hvis du oplever tandpine eller smerter i munden - fælles afslørende tegn på hulrum - se din tandlæge så hurtigt som muligt.

Hvis et hulrum behandles før det begynder forårsager smerte, vil du sandsynligvis ikke brug for omfattende behandling. Det er derfor, det er vigtigt at have regelmæssig tandpleje checkups og rengøring, selv når din mund føles fint. Ved den tid, du bemærker symptomer, skaden værre.

Se også

Årsager

Huller er forårsaget af huller i tænderne - en proces, der sker over tid. Det begynder som virkningen af ​​bakterier skader den hårde overflade (emalje) af dine tænder, en proces, der kan forekomme uden nogen mærkbare gener. Decay kan du fortsætte til de dybere lag af dine tænder i følgende trin:

 • Plak former. Din mund, ligesom mange andre dele af kroppen, der indeholder naturligt mange typer af bakterier. Nogle af disse bakterier trives på fødevarer og drikkevarer, der indeholder visse former for sukker, også kendt som forgærbare kulhydrater. Når disse sukkerarter ikke afrenses dine tænder, bakterier hurtigt begynde at fodre på dem og producere syrer. De bakterier, syrer, madrester og spyt så danne ind plak - en klæbrig film, frakker dine tænder. Hvis du kører din tungen langs dine tænder, kan du være i stand til at føle denne plaquedannende flere timer efter du har børstet. Pladen er lidt ru og er mere mærkbart på de bageste tænder, især tæt på dit tandkød.
 • Plak angreb. Syrer i plaque fjerne mineraler i din tand hårde, ydre emalje. Denne erosion forårsager bittesmå åbninger eller huller i emaljen - den første etape af hulrum. Når områder af emaljen er slidt væk, kan bakterierne og syre nå det næste lag af dine tænder, kaldet dentin. Dette lag er blødere og mindre modstandsdygtige over for syre end emalje.
 • Destruktion fortsætter. Som karies fortsætter, bakterier og sure fortsætte deres march gennem dine tænder, flytte siden af den indre tand materiale (pulp), der indeholder nerver og blodkar. Den pulp bliver opsvulmet og irriteret fra bakterierne. Knoglen støtte din tand kan også blive påvirket. Når henfald forskud til denne grad, kan du have tandpine, følsomhed, smerter, når bidende eller andre symptomer. Din krop kan også reagere på disse bakterielle angribere ved at sende hvide blodlegemer til at bekæmpe infektionen. Dette kan resultere i en tand absces.

Risikofaktorer

Huller er en af ​​vore mest almindelige verdensomspændende helbredsproblemer. Enhver, der har tænder, er i risiko for at få dem, men følgende faktorer kan øge risikoen:

 • Tand placering. Decay optræder hyppigst i ryggen tænder (kindtænder). Disse tænder har masser af riller, gruber og sprækker, der er fantastisk til slibning mad - men de kan også indsamle madrester. Som et resultat, er de sværere at holde rene end din glattere og mere tilgængelige fortænder. Mellem dine hårdt at nå tilbage tænder, kan plak opbygge og bakterier kan trives, der producerer den syre, der ødelægger tandemaljen.
 • Visse fødevarer og drikkevarer. Nogle fødevarer og drikkevarer er mere tilbøjelige end andre til at forårsage forfald. Fødevarer, der klamrer sig til dine tænder i lang tid, såsom mælk, is, honning, tabel sukker, sodavand, rosiner og andre tørrede frugter, kage, småkager, hard candy, ånde møntanstalter, tør korn og chips, er mere tilbøjelige til forårsage henfald end er fødevarer, der er let skyllet væk af spyt.
 • Hyppig snacking eller nipper. Når du støt snack eller nippe sodavand, du giver mund bakterier mere brændstof til at producere syre, som angriber dine tænder, og bære dem ned.
 • Bedtime spædbarn fodring. Forældre og pårørende opfordres til ikke at give babyer sengetid flasker fyldt med mælk, modermælkserstatning, juice eller andre sukker-holdige væsker. Disse drikkevarer vil forblive på tænderne i timevis, mens din baby sover, leverer mad til forfald-bakterier. Denne skade kaldes ofte baby flaske huller i tænderne. Lade et lille barn, hvem der skiftes fra en flaske vandre rundt drikke fra en "sippy" kop kan forårsage lignende skader.
 • Utilstrækkelig børstning. Hvis du ikke rense dine tænder hurtigt efter at have spist og drukket, kan plak formularer hurtigt, og de ​​første stadier af forfald begynde.
 • . Ikke får nok fluor Fluor er et naturligt forekommende mineral, der hjælper med at undgå huller i tænderne - og kan endda vende de tidligste stadier af tandskade - ved at hjælpe tænder reparere sig selv. På grund af dens fordele for tænderne er fluor nu tilføjet til mange offentlige vandforsyninger. Det er også en almindelig ingrediens i tandpasta og mund skylninger. Hvis du drikker flaskevand eller filtreret vand, som ikke indeholder fluor, kan du gå glip af sine beskyttende fordele. På den anden side, kan nogle aftappet vand er tilsat fluor. Hvis dit drikkevand og tand pleje produkter indeholder også fluor, er det muligt, at babyer og børn kunne få for meget. Tal med din tandlæge - og dit barns tandlæge - om den samlede mængde fluor du kan få fra din lokale vandforsyning og andre kilder.
 • Yngre eller ældre. I Europa er hulrum den mest almindelige kroniske sygdom blandt børn og teenagere. Ældre voksne er også i større risiko, da flere af os at holde vores tænder som vi alder. Over tid, kan tænderne slides ned og tandkød kan aftage, hvilket gør tænder mere sårbare over for rod forfald. Tandrødder er naturligt dækket med et overtræk kaldet cementum, men cementum er hurtigt tabt, når roden overflade udsættes. Den underliggende dentin er blødere end emalje og mere modtagelige for henfald. Ældre voksne kan også bruge flere medikamenter, der kan reducere spyt flow, hvilket øger risikoen for huller i tænderne.
 • Mundtørhed. Mundtørhed er forårsaget af en mangel på spyt, som hjælper med at forhindre karies ved at vaske væk mad og plak fra tænderne. Stoffer, der findes i spyt også hjælpe modvirke den syre produceret af forfald-producerende bakterier og kan endda hjælpe med at reparere tidligt huller i tænderne.
 • Slidte fyldninger eller dental enheder. Årenes løb kan tandfyldninger svække, begynder at nedbryde eller udvikle uslebne kanter. Denne udvikling kan tillade plak at opbygge lettere og gøre det sværere at fjerne. Fyldninger og dental enheder kan også lække eller stoppe passer godt, så henfald til at begynde under dem.
 • Spiseforstyrrelser. Anoreksi og bulimi kan føre til betydelige tand erosion og hulrum. Mavesyre fra gentagen udrensning (opkastning) skyller ind over tænderne og begynder at opløse emaljen. Desuden folk med spiseforstyrrelser kan sip sodavand eller andre sure drikke hele dagen, hvilket også bidrager til at skabe en kontinuerlig syrebad over tænderne. Spiseforstyrrelser kan også forstyrre spytproduktion.
 • Halsbrand. Gastroøsofageal reflukssygdom (GERD), sure opstød og halsbrand kan forårsage mavesyre til at flyde ind i din mund, iført væk emaljen på dine tænder. Hvis din tandlæge bekendtgørelser emalje tab og mener ikke dette tab er forårsaget af slibning dine tænder, skal du kontakte din læge for at se, om gastrisk refluks er årsagen. Ubehandlet refluks kan forårsage betydelig tand skader, er dyrt at korrigere.
 • Visse kræftbehandling. Have stråling til hovedet eller halsen kan øge din risiko for huller ved at reducere spytproduktion, hvilket forhindrer hulrum-producerende bakterier fra at blive skyllet væk. Visse kemoterapi narkotika også en tendens til at forårsage mundtørhed.

Komplikationer

Huller / huller i tænderne. Hvornår skal se en tandlæge.
Huller / huller i tænderne. Hvornår skal se en tandlæge.

Hulrum og huller i tænderne er så almindeligt, at du ikke kan tage dem alvorligt. Og du måske synes, at det er ligegyldigt, hvis børn får huller i deres mælketænder. Dog kan hulrum og huller i tænderne have alvorlige og varige komplikationer, selv for børn, der endnu ikke har fået deres blivende tænder.

Komplikationer kan omfatte:

 • Smerte
 • Tandbyld
 • Tand tab
 • Knækkede tænder
 • Tygge problemer
 • Alvorlige infektioner

Hertil kommer, når hulrum og forfald blive alvorlige og meget smertefuldt kan de forstyrre dagligdagen. Smerten kan forhindre dig i at gå i skole eller arbejde, for eksempel. Hvis det er for smertefuld eller vanskelig at tygge eller spise, kan du tabe dig eller udvikle ernæringsproblemer. Huller, der påvirker dit udseende eller resultere i tandtab kan påvirke din selvtillid og selvværd. I sjældne tilfælde kan en byld fra et hulrum medføre alvorlige eller endda livstruende infektioner, når de ikke behandles korrekt.

Se også

Forberedelse til Deres udnævnelse

De fleste tandlæger anbefaler regelmæssige eftersyn for at identificere huller og andre dental betingelser, før de forårsager bekymrende symptomer og føre til mere-alvorlige problemer. Jo før du søger behandling, jo bedre er dine chancer for at vende de tidligste stadier af huller i tænderne og forebygge dens progression.

Hvis du oplever smerte eller følsomhed i tænderne, lave en aftale med din tandlæge så hurtigt som muligt. Her er nogle oplysninger for at hjælpe dig med at få klar til din udnævnelse, og hvad de kan forvente fra din tandlæge.

Hvad du kan gøre

 • Lav en liste over alle lægemidler, samt eventuelle vitaminer eller kosttilskud, du tager. Vær sikker på at lade din tandlæge, hvis du har nogen allergi på medicin, eller hvis du nogensinde har haft en dårlig reaktion på lokalanalgetika.
 • Skriv ned spørgsmål at spørge din tandlæge.
Forberedelse til din udnævnelse. Destruktion fortsætter.
Forberedelse til din udnævnelse. Destruktion fortsætter.

Nogle grundlæggende spørgsmål at spørge din tandlæge, omfatter:

 • Har jeg en simpel hulrum eller har jeg brug for en krone eller en rodbehandling?
 • Hvor mange besøg vil det tage at behandle denne tand?
 • Vil smerten gå væk efter i dag?
 • Hvad kan jeg tage for den smerte?
 • Hvor længe skal jeg vente, før jeg spiser eller drikker efter denne procedure?
 • Er der yderligere skridt jeg kan tage for at forhindre fremtidige hulrum eller til at holde tidligt huller i tænderne bliver værre?
 • Har min lokale vandforsyning er tilsat fluor?
 • Er der nogen brochurer eller andet trykt materiale, som jeg kan tage med mig hjem? Hvilke hjemmesider vil du anbefale?

Hvad kan du forvente fra din tandlæge
Din tandlæge kan spørge:

 • Må ekstremer i madens temperatur eller søde fødevarer forårsage dig smerte?
 • Er bide ned gøre din smerte værre?
 • Hvor ofte bruger du børste dine tænder? Bruger du en tandpasta med fluor?
 • Har du tandtråd regelmæssigt?
 • Spiser du en masse slik eller drikker sukkerholdige drikkevarer eller sodavand?
 • Har du bemærket nogen tørhed i munden?
 • Hvilken medicin tager du?

Hvad du kan gøre i mellemtiden
Hvis hulrum og huller i tænderne forårsager smerte, følsomhed eller ubehag, den første ting at gøre, er at lave en aftale med din tandlæge. Mens du venter på din aftale, kan du tage nogle skridt til at kontrollere dine smerter. For eksempel:

 • Tag over-the-counter smertestillende, hvis din læge har sagt, det er OK for dig
 • Brug en over-the-counter bedøvende specielt designet til at lindre smertefulde tænder
 • Rengøre alle dele af din mund og tænder - ikke undgå smertefulde områder
 • Brug varmt vand til at børste dine tænder
 • Brug en tandpasta udviklet til følsomme tænder
 • Undgå fødevarer eller drikkevarer, der er varmt, koldt eller sød nok til at udløse smerter

Test og diagnose

Din tandlæge kan som regel afsløre huller i tænderne nemt. Han eller hun vil spørge om tand smerter og følsomhed. Din tandlæge vil undersøge din mund og tænder, og kan sonde med dentale instrumenter til at kontrollere for bløde områder. Du kan også have dental røntgenstråler, som kan vise omfanget af hulrum og forfald. Din tandlæge vil også være i stand til at fortælle dig specifikt, hvilken af ​​de tre typer af hulrum du har - glat overflade, pit og revne, eller rod.

Behandlinger og medicin

Behandling af hulrum afhænger af, hvor alvorlig de er, og din situation. Behandlingsmuligheder omfatter:

 • Fluorbehandling. Fluorid er et mineral, der hjælper tænderne reparere sig selv i den tidligste fase af skader. Hvis din hulrum lige er begyndt, kan fluorbehandling kunne hjælpe med at genoprette din tandens emalje. Professionel fluorid behandlinger indeholder mere fluor end den mængde der findes i over-the-counter tandpasta og mundskyllemiddel. Fluorbehandling kan være i en flydende opløsning, gel, skum eller lak, der er børstet på dine tænder eller anbringes i en lille bakke, der passer over dine tænder. Hver behandling tager et par minutter. Din tandlæge kan foreslå at have periodiske fluorid behandlinger.
 • Fyldninger. En fyldning er materiale, der erstatter ødelagte områder af dine tænder, når skaden bliver permanent. Fyld, også kaldet restaureringer, er den vigtigste behandling mulighed, når forfald er skredet ud over den tidligste emalje-erosion scenen. Din tandlæge boremaskiner væk henfaldet del af din tand, så fylder hullet at gendanne din tandens form. Fyld er lavet af forskellige materialer, såsom tand-farvede komposit harpiks, porcelæn, eller kombinationer af flere materialer. Sølv amalgamfyldninger indeholder en række forskellige materialer, herunder små mængder kviksølv. Nogle mennesker kan ikke lide at bruge amalgamfyldninger, fordi de frygter de mulige sundhedsskadelige effekter fra kviksølv. Mens medicinske undersøgelser har vist, at disse fyldninger at være sikker og langvarig, forbliver de kontroversiel.
 • Kroner. Hvis du har en omfattende forfald eller svækkede tænder, kan du bruge en krone i stedet for en fyldning til at behandle din hulrum og genoprette din tand. En krone er en specialfremstillet monteret overdækning, der erstatter din tand samlede naturlige krone. Din tandlæge vil bore væk alle henfaldet område og nok resten af ​​din tand for at sikre en god pasform til kronen. Kroner kan være fremstillet af guld, porcelæn eller porcelæn fusioneret til metal.
 • Rodkanaler. Når henfald når den indre materiale din tand (pulp), kan du bruge en rodbehandling. I denne procedure, er tanden papirmasse fjernet og erstattet med en fyldning.
 • . Tandudtrækninger Nogle tænder blevet så alvorligt henfaldet, at de ikke kan gendannes - de skal fjernes. At have en tand udtrukket kan efterlade et hul, der giver dine andre tænder til at flytte. Hvis det er muligt, overveje at få en bro eller et tandimplantat at erstatte den manglende tand.

Se også

Forebyggelse

Selvom dental restaurering teknologi har gjort store fremskridt, enhver form for påfyldning eller enhed er mere tilbøjelige til at få brug for yderligere arbejde i fremtiden, end det er en intakt tand. God mundtlig og tandhygiejne kan hjælpe med at holde dine tænder intakt ved at undgå huller og huller i tænderne. Følg disse tips til at hjælpe med at forhindre hulrum:

 • Brush efter at have spist eller drukket. Børst dine tænder mindst to gange om dagen, og ideelt set efter hvert måltid, ved hjælp af fluor-holdige tandpasta. For at rengøre mellem tænderne, tandtråd eller bruge en interdental renere. Hvis du ikke kan børste efter at have spist, i det mindste forsøge at skylle munden med vand.
 • Skyl munden. Hvis din tandlæge føler du har en høj risiko for at udvikle huller, kan han eller hun anbefaler, at du bruger en mund skylles med fluor.
 • Besøg din tandlæge regelmæssigt. Få professionel tand rengøring og regelmæssige mundtlige eksamener, som kan hjælpe med at forhindre problemer, eller spotte dem tidligt. Din tandlæge kan anbefale en tidsplan, der er bedst for din situation.
 • Overvej dental fugemasser En fugemasse er en beskyttende plastik belægning, der er anvendt til den tygge overflade bageste tænder -. Afspærring rillerne og sprækker, der har tendens til at samle mad i tænderne mest sandsynlige til at få huller i tænderne. Fugemassen beskytter tandemaljen fra plak og syre. Fugemasser kan hjælpe både børn og voksne. Centers for Disease Control og Forebyggelse anbefaler kraftigt fugemasse for alle børn i skolealderen. Tætningsmidler vare op til 10 år, før de skal udskiftes, selvom de skal kontrolleres regelmæssigt for at sikre de er stadig intakt.
 • Drik noget vand fra hanen. Tilføjelse fluor til offentlige vandforsyninger har hjulpet mindske huller i tænderne markant. Hvis du drikker kun vand på flaske, som ikke indeholder fluor, vil du gå glip af dens fordele. Vær sikker på at drikke noget vand fra hanen, også.
 • Undgå hyppig snacking og nipper. Når du spiser eller drikker noget andet end vand, du hjælpe din mund bakterier skaber syrer, der kan ødelægge din tandemaljen. Hvis du snack eller drikke i løbet af dagen, er dine tænder under konstant angreb.
 • Spis tand-sunde fødevarer. Nogle fødevarer og drikkevarer er bedre for dine tænder end andre. Undgå fødevarer, der sidder fast i riller og gruber af dine tænder i lange perioder, såsom chips, slik eller cookies. I stedet spiser mad, der beskytter dine tænder, såsom ost, som nogle undersøgelser viser, kan hjælpe med at forhindre hulrum, samt frisk frugt og grøntsager, der øger spyt flow, og usødet kaffe, te og sukker-fri tyggegummi, der hjælper vaske væk madrester.
 • Overvej fluorid behandlinger. Tandlægen kan anbefale en fluorbehandling, især hvis du ikke får nok fluor gennem fluor drikkevand og andre kilder. I en fluorbehandling gælder din tandlæge koncentreret fluor til dine tænder i flere minutter. Du kan også bruge fluor tandpasta eller mundskyl.
 • Spørg om antibakterielle behandlinger Hvis du er særligt sårbare over for huller i tænderne -. F.eks på grund af en medicinsk tilstand - din tandlæge kan anbefale specielle antibakterielle mundskyllemiddel eller andre behandlinger for at hjælpe skære ned på skadelige bakterier i munden.

Spørg din tandlæge til at se, hvilke metoder der er bedst for dig.

Se også