Højt kolesteroltal

Statin bivirkninger: afveje fordele og risici

Statin bivirkninger kan være ubehageligt, hvilket gør det synes som de risici opvejer fordelene ved disse magtfulde kolesterolsænkende medicin. Overveje de risici og fordele.

Læger ofte ordinere statiner for mennesker med højt kolesteroltal til at sænke deres samlede kolesterol og reducere deres risiko for et hjerteanfald eller et slagtilfælde. De fleste mennesker tager statiner vil tage dem for resten af ​​deres liv, medmindre de kan opnå normale kolesteroltal gennem kost, motion, vægttab og kosttilskud. Dette kan gøre statin bivirkninger sværere at styre.

For nogle mennesker, kan statin bivirkninger gøre det ud som fordelen ved at tage et statin er ikke det værd. Før du beslutter dig for at stoppe med at tage et statin, opdage, hvordan statin bivirkninger kan reduceres.

Hvad er statin bivirkninger?

Muskelsmerter og skader
Den mest almindelige statin bivirkning er muskelsmerter. Du kan føle denne smerte som en ømhed, træthed eller svaghed i dine muskler. Smerten kan være en mild ubehag, eller det kan være alvorlige nok til at gøre dine daglige aktiviteter vanskelig. For eksempel kan du finde klatring trapper eller gå at være ubehageligt eller trættende.

Meget sjældent, kan statiner forårsage livstruende muskelskade kaldet rhabdomyolyse (rab-doe-mi-OL-ih-sis). Rhabdomyolyse kan forårsage alvorlig muskelsmerter, leverskader, nyresvigt og død. Rhabdomyolyse kan opstå, når du tager statiner i kombination med visse lægemidler, eller hvis du tager en høj dosis af statiner.

Leverskade
Lejlighedsvis, kan statin brug forårsage leveren til at øge sin produktion af enzymer, der hjælper dig fordøje mad, drikke og medicin. Hvis forhøjelsen er kun mild, kan du fortsætte med at tage stoffet. Sjældent hvis stigningen er alvorlig, kan du nødt til at stoppe med at tage medicinen. Din læge kan foreslå en anden statin. Visse andre kolesterolsænkende lægemidler, såsom gemfibrozil (Lopid) og niacin (Niacor, Niaspan), lidt øge risikoen for leverproblemer i mennesker, der tager statiner.

Selvom leverproblemer er sjældne, vil din læge sandsynligvis bestille en leverenzym test før eller kort tid efter du begynder at tage et statin. Du bør ikke behøver nogen yderligere leverenzymtest medmindre du begynder at have tegn eller symptomer på problemer med din lever. Kontakt straks lægen, hvis du har usædvanlig træthed eller svaghed, appetitløshed, smerter i øvre del af maven, mørk urin eller gulfarvning af hud eller øjne.

Fordøjelsesproblemer
Nogle mennesker tager et statin kan udvikle kvalme, gas, diarré eller forstoppelse efter at have taget et statin. Disse bivirkninger er sjældne. De fleste mennesker, der har disse bivirkninger allerede har andre problemer med deres fordøjelsessystem. Tage din statin medicin i aften med et måltid kan reducere bivirkninger fra mavetarmkanalen.

Udslæt eller rødmen
Du kan udvikle en udslæt eller rødmen efter at du begynder at tage et statin. Hvis du tager et statin og niacin, enten i en kombination pille såsom Simcor eller som to separate medikamenter, er du mere tilbøjelige til at have denne bivirkning. Tage aspirin, før du tager din statin medicin kan hjælpe, men tale med din læge først.

Højt kolesterol. Tag en kort pause fra statinbehandling.
Højt kolesterol. Tag en kort pause fra statinbehandling.

Øget blodsukker eller type 2-diabetes
Det er muligt dit blodsukker (blodsukker) niveau kan øges, når du tager et statin, hvilket kan føre til udviklingen af ​​type 2 diabetes. Risikoen er lille, men vigtigt nok, at Food and Drug Administration (FDA) har udsendt en advarsel om statin etiketter vedrørende blodsukkerniveauet og diabetes. Tal med din læge, hvis du har bekymringer.

Neurologiske bivirkninger
FDA advarer om statin etiketter, at nogle mennesker har udviklet hukommelsestab eller forvirring, mens du tager statiner. Disse bivirkninger vende, når du stopper med at tage medicinen. Tal med din læge, hvis du oplever hukommelsestab eller forvirring. Der har også været tegn på, at statiner kan hjælpe med hjernefunktion - hos patienter med demens eller Alzheimers, f.eks. Dette er stadig at blive undersøgt. Må ikke stoppe med at tage din statin medicin, før at tale med din læge.

Hvem er i risiko for at udvikle statin bivirkninger?

Ikke alle, der tager et statin vil have bivirkninger, men nogle mennesker kan være en større risiko end der er andre. Risikofaktorer omfatter:

 • Tager flere medikamenter til at sænke dit kolesteroltal
 • Være kvinde
 • Har en mindre krop ramme
 • At være 65 år eller ældre
 • Under nyre-eller leversygdom
 • Under type 1 eller 2-diabetes
 • Drikker for meget alkohol (Mere end to drinks om dagen for mænd på 65 år og yngre og mere end én drink om dagen for kvinder i alle aldre og mænd ældre end 65)

Hvad er årsagen til statin bivirkninger?

Det er uklart, hvad der forårsager statin bivirkninger, især muskelsmerter.

Statiner virker ved at nedsætte kroppens produktion af kolesterol. Din krop producerer al den kolesterol det behov ved at fordøje mad og producere nye celler på egen hånd. Når denne naturlige produktion er nedsat, din krop begynder at trække kolesterol den har brug for fra de fødevarer, du spiser, sænke din samlede kolesterol.

Statiner kan påvirke ikke kun din leverens produktion af kolesterol, men også flere enzymer i muskelcellerne, der er ansvarlige for muskel vækst. Virkningerne af statiner på disse celler kan være årsag til muskelsmerter.

Se også

Statin bivirkninger: afveje fordele og risici

Hvordan man kan lindre statin bivirkninger

At lindre statin bivirkninger, kan din læge anbefale flere muligheder. Diskuter disse trin med din læge, før du prøver dem:

 • Tag en kort pause fra statinbehandling. Nogle gange er det svært at sige, om muskelsmerter eller andre problemer du har, er statin bivirkninger eller blot en del af modningen. Tager en pause på 10 til 14 dage kan give dig lidt tid til at sammenligne, hvordan du føler, når du er, og ikke tager et statin. Dette kan hjælpe dig med at afgøre, om din ømhed og smerter skyldes statiner i stedet for noget andet.
 • Skift til et andet statin stof. Det er muligt, omend usandsynligt, at en bestemt statin kan forårsage bivirkninger for dig, mens et andet statin ikke vil. Det er tænkt, at simvastatin (Zocor) kan være mere tilbøjelige til at forårsage muskelsmerter som en bivirkning, end andre statiner, når det er taget ved høje doser. Nyere statiner bliver undersøgt som kan have kan have færre bivirkninger.
 • Ændre din dosis. Nedsætte din dosis kan reducere nogle af dine bivirkninger, men det kan også reducere nogle af de kolesterolsænkende fordele din medicin har. Det er også muligt din læge vil foreslå at skifte din medicin til et andet statin, der er lige så effektive, men kan tages i en lavere dosis. For eksempel, hvis du med held har taget atorvastatin (Lipitor) i lang tid ved højere doser kan lægen holde dig på dette niveau. Men højere doser ikke anbefales, hvis du er ny i denne medicin.
 • Tag det roligt, når de udøver. Det er muligt øvelse kan gøre din muskelsmerter værre. Tal med din læge om at ændre din motion rutine.
 • Overveje andre kolesterolsænkende medicin. Tager ezetimibe (Zetia), et cholesterolabsorptionsinhibitor medicin, kan hjælpe dig med at undgå at tage højere doser af statiner. Men nogle forskere spørgsmålstegn ved effektiviteten af ​​ezetimibe sammenlignet med statiner i forhold til dets evne til at sænke dit kolesteroltal.
 • Forsøg ikke over-the-counter (OTC) smertestillende. Muskelsmerter fra statiner ikke kan afhjælpes med acetaminophen (Tylenol, andre) eller ibuprofen (Advil, motrin IB, andre) den måde, andre muskelsmerter er. Forsøg ikke en OTC smertestillende uden at spørge din læge først.
 • Prøv Coenzym Q10 kosttilskud. Coenzym Q10 kosttilskud kan medvirke til at forebygge statin bivirkninger hos nogle mennesker, selvom flere undersøgelser er nødvendige for at bestemme eventuelle fordele ved at tage det. Hvis du gerne vil prøve at tilføje Q10 til din behandling, så tal med din læge først for at sikre, at tillægget ikke vil interagere med nogen af ​​dine andre medikamenter.

Hold øje med lægemiddelinteraktioner

Statiner kan have flere potentielt farlige interaktioner med andre lægemidler og visse fødevarer. Disse interaktioner kan gøre det mere sandsynligt, du vil have statin bivirkninger. Heriblandt:

 • Alle statiner og grapefrugt eller grapefrugtjuice. Grapefrugtjuice indeholder et kemikalie, der kan forstyrre de enzymer, der nedbryder (metabolisere) statiner i dit fordøjelsessystem. Dette kan være farligt, fordi det er usikkert, hvilken effekt ville være på din total kolesterol. Du bør stadig være i stand til at have nogle grapefrugt eller grapefrugtjuice, men tale med din læge om at begrænse, hvor meget grapefrugt, du kan have.
 • Lovastatin (Mevacor, Altoprev) eller simvastatin (Zocor) og amiodaron (Cordarone). Folk tager statiner lovastatin eller simvastatin, enten alene eller i kombination med amiodaron (Cordarone), en medicin for uregelmæssig hjerterytme, er på en større risiko for alvorlig statin bivirkninger, såsom rhabdomyolyse.
 • Alle statiner og gemfibrozil (Lopid). Mennesker, der tager både gemfibrozil (Lopid), og et statin kan være en større risiko for statin bivirkninger.
 • Mevacor (lovastatin), og hiv-medicin. Medicin til behandling af HIV (proteasehæmmere), bør aldrig tages med Mevacor.
 • Alle statiner og nogle antibiotika og svampedræbende medicin. Hvis du har en svampe-eller bakteriel infektion, skal du sørge for at fortælle din læge, hvis du tager et statin.
 • Alle statiner og nogle antidepressive medicin. Det er muligt, at tage antidepressiv medicin, såsom nefazodon og et statin kan gøre dig mere tilbøjelige til at have muskelsmerter.
 • Alle statiner og nogle immunosuppressive medikamenter. Hvis du tager en medicin til at undertrykke dit immunforsvar, såsom ciclosporin (Sandimmune) og en statin, kan du være mere tilbøjelige til at have muskelsmerter.

Afveje risici og fordele

Selvom statin bivirkninger kan være irriterende, overveje fordelene ved at tage et statin, før du beslutter dig for at stoppe med at tage din medicin. Husk, at statin medicin kan reducere din risiko for et hjerteanfald eller slagtilfælde, og risikoen for livstruende bivirkninger fra statiner er meget lav.

Selv hvis dine bivirkninger er frustrerende, ikke stoppe med at tage din statin medicin for en periode af tid uden at tale med din læge først. Din læge kan være i stand til at komme op med en alternativ behandling plan, der kan hjælpe dig med at sænke dit kolesteroltal uden ubehagelige bivirkninger.

Se også