Højt blodtryk (hypertension)

Højt blodtryk og køn: overvinde udfordringerne

Behandling for højt blodtryk og tilfredshed med sex kan gå hånd i hånd - hvis du er åben om problemet og arbejder tæt sammen med din læge.

Højt blodtryk har ofte ingen tegn eller symptomer. Men virkningen på dit sexliv kan være indlysende. Selvom seksuel aktivitet er usandsynligt at udgøre en umiddelbar trussel mod dit helbred - såsom et hjerteanfald - højt blodtryk kan påvirke din generelle tilfredshed med sex.

Et link mellem højt blodtryk og seksuelle problemer er bevist hos mænd. For kvinder, der har nedsat seksuel tilfredsstillelse, er det endnu ikke bevist, at højt blodtryk er skylden.

Udfordringer for mænd

Over tid, begrænser højt blodtryk skader foring af blodkar og forårsager arterier at hærde og smalle (åreforkalkning), blodgennemstrømning. Det betyder mindre blod er i stand til at strømme til penis. For nogle mænd, gør nedsat blodgennemstrømning det vanskeligt at opnå og opretholde erektioner - ofte kaldet erektil dysfunktion. Problemet er ret almindelig.

Selv en enkelt episode af erektil dysfunktion kan forårsage angst. Frygten for, at det vil ske igen kan føre mænd til at undgå sex - og påvirke forholdet til deres seksuelle partner.

Forhøjet blodtryk kan også forstyrre ejakulation og reducere seksuel lyst. Sommetider medicin anvendes til behandling af forhøjet blodtryk har lignende virkninger.

Udfordringer for kvinder

Højt blodtryk effekt på seksuelle problemer hos kvinder er ikke godt forstået. Men det er muligt, at højt blodtryk kan påvirke en kvindes sexliv.

Højt blodtryk kan nedsætte blodtilførslen til vagina. For nogle kvinder, fører dette til et fald i seksuel lyst eller ophidselse, vaginal tørhed, eller svært ved at opnå orgasme. Forbedring ophidselse og smøring kan hjælpe. Ligesom mænd, kan kvinder oplever angst og forholdet problemer på grund af seksuel dysfunktion. Kvinder bør tale med deres læge, hvis de oplever disse problemer.

Højt blodtryk medicin bivirkninger hos mænd: seksuelle problemer

Højt blodtryk medicin, der kan forårsage seksuel dysfunktion som en bivirkning, omfatter:

 • Vand piller (diuretika). Diuretika kan nedsætte kraftig blodtilførslen til penis, hvilket gør det vanskeligt at opnå en erektion. De kan også nedbryder kroppen af ​​zink, som er nødvendig for at gøre kønshormon testosteron.
 • Betablokkere. Disse medikamenter kan påvirke nervesystemet reaktion, der forårsager en erektion. Beta-blokkere kan også gøre det vanskeligt for arterierne i penis til at udvide (spile) for at lade i tilstrækkeligt blodgennemstrømning til at forårsage en erektion.

For at reducere risikoen for bivirkninger af disse medikamenter, herunder seksuelle problemer, tage medicin nøjagtigt som foreskrevet. Hvis du stadig har bivirkninger, så tal med din læge om andre mulige medicin, der kan have færre bivirkninger.

Medicin mindre tilbøjelige til at forårsage seksuelle bivirkninger

Hvis seksuelle bivirkninger fortsætter, så spørg din læge om andre medicin muligheder. Nogle højt blodtryk medicin er mindre tilbøjelige til at forårsage seksuelle bivirkninger, såsom:

 • Angiotensinkonverterende enzym (ACE) hæmmere
 • Calciumantagonister
 • Angiotensin II-receptor-blokkere
 • Alfa-blokkere

For at hjælpe din læge vælge den mest hensigtsmæssige medicin for dig, så fortæl ham eller hende alle de andre medicin du tager nu - herunder naturlægemidler kosttilskud og over-the-counter narkotika. Nogle gange kan en bestemt kombination af medicin eller kosttilskud bidrager til seksuelle problemer.

Hvis din læge siger, det er OK, kan du være i stand til at stoppe med at tage blodtryk medicin midlertidigt for at se om dit sexliv forbedres. For at sikre dit blodtryk forbliver inden for en sikker rækkevidde, kan du brug for hyppige blodtryk, mens du ikke tager den blodtrykssænkende medicin, der kan være årsag dine seksuelle problemer. Nogle gange kan dette gøres med et hjem blodtryksovervågende indretning.

Se også

Højt blodtryk og køn: overvinde udfordringerne

Erektil dysfunktion medicin og forhøjet blodtryk

Mænd overvejer medicin for erektil dysfunktion bør tjekke med deres læge først. Det er normalt sikkert at kombinere erektil dysfunktion medicin sildenafil (Viagra), vardenafil (Levitra), og tadalafil (Cialis) med højt blodtryk medicin.

Tage disse stoffer sammen med nitrater, taget enten regelmæssigt for brystsmerter eller i en nødsituation indstilling kan forårsage en farlig fald i blodtrykket.

Vær ærlig med din læge

Hvis du har forhøjet blodtryk, skal du normalt ikke behøver at leve med et tab af seksuel tilfredsstillelse. Start med at tale med din læge. Jo mere din læge ved om dig, jo bedre han eller hun kan behandle din højt blodtryk - og hjælper dig med at opretholde et tilfredsstillende sexliv. Vær forberedt på at besvare spørgsmål lægen kan spørge, såsom:

 • Hvilken medicin er du tager?
 • Har dit forhold til din sexpartner ændret for nylig?
 • Har du været deprimeret?
 • Er du over mere stress end normalt?

Fremme den generelle sundhed

Ved at gøre sunde valg af livsstil, kan du sænke dit blodtryk og potentielt forbedre dit sexliv. Sund livsstil valg omfatter:

 • Ikke at ryge eller bruge tobak
 • Spise sunde fødevarer
 • At reducere mængden af ​​salt i din kost
 • At miste ekstra pounds
 • Udøver regelmæssigt

Selvfølgelig kan en slankere krop øge din selvtillid og hjælpe dig føle sig mere attraktiv, hvilket også kunne forbedre dit sexliv.

Sat scenen for tilfredsstillende sex

Din seksuelle respons kan variere med følelser omkring din partner og de omgivelser, hvori sex opstår. For at fremme tilfredsstillende sex indlede sex, når du og din partner føler dig afslappet. Udforske forskellige måder at være fysisk intime, såsom massage eller varme opsuger i karret. Del med hinanden de typer af seksuel aktivitet, du nyder mest. Du kan opleve, at åben kommunikation er den bedste måde at opnå seksuel tilfredsstillelse.

Se også