Giardia infektion (giardiasis)

Definition

Giardia infektion (giardiasis) er en tarm-infektion forårsaget af en mikroskopisk parasit, der er fundet på verdensplan, især i områder med dårlige sanitære forhold og urent vand. Giardia infektion er præget af mavekramper, oppustethed, kvalme og anfald af vandig diarré.

Giardia infektion er en vandbåren infektion og kan være forårsaget af parasitter fundet i backcountry vandløb og søer samt i den kommunale vandforsyning, swimmingpools, spabad kurbade og brønde. Giardia infektion kan også overføres gennem mad og person-til-person, kontakt.

Giardia infektioner normalt rydde op inden for et par uger. Men du kan have tarmproblemer længe efter parasitterne er væk. Flere lægemidler er generelt effektive mod Giardia parasitter, men ikke alle reagerer på dem. Forebyggelse er dit bedste forsvar.

Symptomer

Nogle mennesker med Giardia infektion aldrig udvikler tegn eller symptomer, men stadig bærer parasitten og kan sprede det til andre gennem deres afføring. For dem, der får syge, skilte og symptomer forekommer normalt en til to uger efter eksponering og kan omfatte:

 • Rindende, undertiden ildelugtende diarré, der kan veksle med bløde, fedtede afføring
 • Træthed eller utilpashed
 • Mavekramper og oppustethed
 • Opstød gas med en dårlig smag
 • Kvalme
 • Vægttab

Tegn og symptomer på Giardia infektion normalt sidste to til fire uger, men i nogle mennesker de holder længere eller fornyet.

Hvornår skal se en læge
Ring til din læge, hvis du har løs afføring, abdominal oppustethed og kvalme der varer mere end en uge, eller hvis du bliver dehydreret. Vær sikker på at fortælle din læge, hvis du er i risiko for Giardia infektion - det er, du har et barn i børnepasning, har du for nylig rejste til et område, hvor du kender Giardia infektion er til stede, eller du har slugt vand fra en sø eller å.

Årsager

Giardia parasitter lever i tarmene af mennesker og dyr. Før de mikroskopiske parasitter er gået i afføring, bliver de indkapslet i hårde skaller kaldet cyster, der tillader dem at overleve uden tarmene i månedsvis. Når inde en vært, cyster opløses og parasitterne frigives.

Infektion opstår, når du ved et uheld indtager parasitterne. Dette kan ske ved at sluge forurenet vand, ved at spise forurenet mad eller gennem person-til-person, kontakt.

Synke forurenet vand
Den mest almindelige måde at blive smittet med Giardia er efter indtagelse forurenet vand.

Giardia parasitter findes i søer, damme, floder og vandløb i hele verden, såvel som i den kommunale vandforsyning, brønde, cisterner, svømmehaller, vandlande og kurbade. Grund-og overfladevand kan blive forurenet fra afstrømning fra landbruget, spildevandsudledning eller dyrs afføring. Børn i bleer og mennesker med diarré kan uheld forurene pools og spabade.

Spise forurenede fødevarer
Giardia parasitter kan overføres gennem fødevarer - enten fordi håndterer fødevarer med giardiasis ikke vaske deres hænder grundigt, eller fordi råvarer kunstvandes eller vaskes med forurenet vand. Fordi madlavning dræber Giardia, fødevarer er en mindre almindelig smittekilde end vand er, især i de industrialiserede lande.

Person-til-person kontakt
Du kan kontrakt giardiasis hvis dine hænder bliver forurenet med fecal sagen - forældre skiftende et barns bleer er særligt udsatte. Så er pædagoger og børn i børneinstitutioner, hvor udbruddene er mere almindelige. Den Giardia parasitten kan også spredes gennem analsex.

Risikofaktorer

Den Giardia parasitten er en meget almindelig tarm parasit. Selvom man kan afhente Giardia parasitter, nogle mennesker er særligt udsatte:

 • Børn. Giardia infektion er langt mere almindeligt hos børn end det er hos voksne. Børn er mere tilbøjelige til at komme i kontakt med afføring, især hvis de bære bleer, er pottetræning eller tilbringe tid i et børneinstitution. Folk, der bor eller arbejder med små børn er også større risiko for at udvikle Giardia infektion.
 • Mennesker uden adgang til rent drikkevand. Giardiasis er grasserende hvor sanitet er utilstrækkelig eller vand er ikke sikkert at drikke. Du er i fare, hvis du rejser til steder, hvor giardiasis er almindeligt, især hvis du ikke er forsigtig med, hvad du spiser og drikker. Risikoen er størst i landdistrikter eller ørkenen områder.
 • Folk, der har analsex. Have analsex uden brug af kondom sætter dig på øget risiko for Giardia infektion, samt seksuelt overførte sygdomme.

Komplikationer

Giardia infektion er næsten aldrig dødelig i de industrialiserede lande, men det kan forårsage dvælende symptomer og alvorlige komplikationer, især hos spædbørn og børn. De mest almindelige komplikationer omfatter:

 • Dehydrering. Ofte et resultat af alvorlig diarré, dehydrering opstår, når kroppen ikke har nok vand til at udføre sine normale funktioner.
 • Mistrivsel. Kronisk diarré fra Giardia infektion kan føre til fejlernæring og skade børns fysiske og psykiske udvikling.
 • . Laktoseintolerans Mange mennesker med Giardia infektion udvikler laktoseintolerans - den manglende evne til at fordøje mælkesukker. Problemet kan vare længe efter infektionen er ryddet.

Forberedelse til Deres udnævnelse

Mens du i første omgang kan bringe dine symptomer opmærksom på din praktiserende læge, kan han eller hun henvise dig til en gastroenterolog - en læge, der har specialiseret sig i sygdomme i fordøjelsessystemet.

Hvad du kan gøre
Før udnævnelsen kan du ønsker at skrive en liste med svar på følgende spørgsmål:

 • Hvornår har dit tegn og symptomer begynde?
 • Er noget at gøre dem bedre eller værre?
 • Har du arbejde eller bo med små børn?
 • Hvilke typer af medicin og kosttilskud tager du?

Hvad kan du forvente fra din læge
Under den fysiske eksamen, kan lægen bede dig om at ligge ned, så han eller hun blidt kan trykke på forskellige dele af din mave for at kontrollere for ømme områder. Han eller hun kan også tjekke din mund og hud for tegn på dehydrering. Du kan også blive givet instruktioner om, hvordan at bringe i en prøve af din afføring.

Test og diagnose

At hjælpe med at diagnosticere giardiasis, din læge vil sandsynligvis teste en prøve af din afføring. For nøjagtighed, kan du blive bedt om at indsende flere prøver indsamlet over en periode af dage. Prøverne undersøges derefter i et laboratorium for tilstedeværelse af parasitter. Skammel test kan også bruges til at overvåge effektiviteten af ​​enhver behandling, du modtager.

Behandlinger og medicin

Giardia infektion (giardiasis). Sluge forurenet vand.
Giardia infektion (giardiasis). Sluge forurenet vand.

Børn og voksne, der har Giardia infektion uden symptomer normalt ikke behov for behandling, medmindre de er tilbøjelige til at sprede parasitter. Mange mennesker, der har problemer ofte få bedre på egen hånd i et par uger.

Når tegn og symptomer er alvorlige eller infektionen fortsætter, læger normalt behandle giardiasis med medikamenter såsom:

 • Metronidazol (Flagyl). Metronidazol er den mest almindeligt anvendte antibiotika til Giardia infektion. Bivirkninger kan omfatte kvalme og metalsmag i munden. Du må ikke drikke alkohol, mens du tager denne medicin.
 • Tinidazole (tindamax). Tinidazole værker samt metronidazol og har mange af de samme bivirkninger, men det kan gives i en enkelt dosis.
 • Nitazoxanide (Alinia). Fordi det kommer i en flydende form, kan nitazoxanide være lettere for børn at sluge. Bivirkninger kan omfatte kvalme, flatulens, gule øjne og farvestrålende gul urin.

Der er ingen konsekvent anbefalede medicin for giardiasis i graviditeten på grund af risikoen for bivirkninger effekter til barnet. Hvis dine symptomer er milde, kan din læge anbefale at forsinke behandlingen, indtil efter første trimester. Hvis behandling er nødvendig, diskutere den bedste behandling mulighed med din læge.

Forebyggelse

Intet lægemiddel kan forhindre Giardia infektion. Men sund fornuft forholdsregler kan gå en lang vej mod at reducere chancerne for, at du vil blive inficeret eller sprede infektionen til andre.

 • Vask dine hænder. Dette er den enkleste og bedste måde at forhindre de fleste former for infektion. Vask dine hænder efter toiletbesøg eller bleskift og før spisning eller tilbereder mad. Når vand og sæbe er ikke tilgængelige, alkohol-baserede desinfektionsmidler er et glimrende alternativ.
 • Rense vildmark vand. Undgå at drikke urenset vand fra lavvandede brønde, søer, floder, fjedre, damme og vandløb, medmindre du filtrere det eller koge det i mindst 10 minutter ved 158 F (70 C) først.
 • Hold din mund lukket. Prøv ikke at sluge vand, når svømning i pools, søer eller vandløb.
 • Brug flaskevand. Når du rejser til dele af verden, hvor vandforsyningen er sandsynligt at være usikre, drikke og børste tænder med flaskevand, som du åbner dig. Brug ikke is, og undgå rå frugt og grøntsager, også dem, du skrælle dig selv.
 • Praksis sikker sex. Hvis du deltager i analsex, bruge kondom hver gang. Undgå oral-anal sex, medmindre du helt er beskyttet.