Ganglion cyster

Definition

Ganglion cyster er noncancerous klumper, som oftest udvikler langs sener eller led i dine håndled eller hænder. De kan også forekomme i ankler og fødder. Ganglion cyster er typisk runde eller ovale og er fyldt med en gelé-lignende væske.

Ganglion cyster. Fælles eller seneskade.
Ganglion cyster. Fælles eller seneskade.

Små ganglion cyster kan være ært, mens større virksomheder kan være omkring en tomme (2,5 cm) i diameter. Ganglion cyster kan være smertefuldt, hvis de trykker på en nærliggende nerve. Deres placering kan til tider forstyrre fælles bevægelse.

Hvis din ganglion cyste der volder dig problemer, kan din læge foreslå at prøve at dræne cyste med en nål. Fjernelse af cyste kirurgisk er også en mulighed. Men hvis du ikke har nogen symptomer, ingen behandling er nødvendig. I mange tilfælde går de cyster væk på egen hånd.

Symptomer

Klumperne forbundet med ganglion cyster kan karakteriseres ved:

 • Location. Ganglion cyster oftest udvikle sig sener eller led i dine håndled eller hænder. Det næste mest almindelige steder er ankler og fødder, selv om disse cyster kan forekomme nær andre led som godt.
 • Form og størrelse. Ganglion cyster er runde eller ovale og normalt måler mindre end en tomme i diameter. Nogle er så små, at de ikke kan mærkes. Størrelsen af ​​en cyste kan svinge, ofte bliver større, når du bruger at fælles for gentagne bevægelser.
 • Smerte. Ganglion cyster normalt er smertefri. Men hvis en cyste presser på en nerve - selvom cyste er for lille til at danne en mærkbar klump - det kan forårsage smerte, snurren, følelsesløshed eller muskelsvaghed.

Hvornår skal se en læge
Hvis du oplever en mærkbar klump eller smerter i håndled, hånd, ankel eller fod, se din læge. Han eller hun kan stille en diagnose og afgøre, om du har brug for behandling.

Årsager

Det er ikke klart, hvad der forårsager en ganglion cyste at udvikle sig. Den vokser ud af en fælles eller foring af en sene, ser som en lille vand ballon på en stilk, og synes at opstå, når det væv, der omgiver en fælles eller en sene buler ud af stedet. Inde i cyste er en tyk smørende væske svarende til den, der findes i leddene eller omkring sener.

Risikofaktorer

Faktorer, der kan øge din risiko for ganglion cyster omfatter:

 • Dit køn og alder. Selvom ganglion cyster kan udvikle sig i nogen, de mest almindeligt forekommende hos kvinder i alderen mellem 20 og 30.
 • Slidgigt. Folk, der har slid-og tåre arthritis i fingerleddene tættest på deres negle er i højere risiko for at udvikle ganglion cyster nær disse samlinger.
 • Fælles eller seneskade. Fuger eller sener, der er blevet såret i fortiden er mere tilbøjelige til at udvikle ganglion cyster i fremtiden.

Forberedelse til Deres udnævnelse

Du sandsynligvis til at starte med at se din primære sundhedstjeneste læge, selv om han eller hun i sidste ende kan henvise dig til en hånd kirurg.

Hvad du kan gøre
Før udnævnelsen kan du ønsker at skrive en liste med svar på følgende spørgsmål:

 • Hvor længe har du haft det faste? Er det kommer og går?
 • Har du nogensinde skadet joint nærmest klump?
 • Har du gigt?
 • Hvilke medicin og kosttilskud tager du jævnligt?

Hvad kan du forvente fra din læge
Din læge vil sandsynligvis spørge dig en række spørgsmål. Være klar til at besvare dem, kan bestille tid til at gå over alle punkter, du ønsker at bruge mere tid på. Din læge kan spørge:

 • Har du nogen smerter eller ømhed?
 • Er det forstyrre din evne til at bruge din joint?
 • Hvad, hvis noget, synes at forbedre dine symptomer?
 • Hvad, hvis noget, synes at forværre dine symptomer?

Test og diagnose

Under den fysiske eksamen, kan lægen lægge pres på cyste til at teste for ømhed eller ubehag. Han eller hun kan forsøge at skinne en lys gennem cyste at afgøre, om det er en fast masse eller fyldt med væske.

Din læge kan også anbefale billeddannende undersøgelser - såsom røntgenstråler, ultralyd eller magnetisk resonans imaging (MRI) - for at udelukke andre forhold, såsom gigt eller en tumor. MRIs og ultralyd kan også lokalisere skjulte (okkulte) cyster.

Et ganglion cyste diagnose kan bekræftes ved aspiration, en proces, hvor lægen bruger en kanyle og sprøjte til at trække (suge) væsken i cyste. Væske fra en ganglion cyste vil være tyk og klar eller gennemskinnelig.

Behandlinger og medicin

Ganglion cyster er ofte smertefri og kræver ingen behandling. I virkeligheden, i mange tilfælde læger anbefaler et ur-og-vent tilgang. Men hvis ganglion cyste forårsager smerte eller forstyrre fælles bevægelse, kan din læge anbefale:

 • Immobilisering. Fordi aktivitet kan forårsage ganglion cyste for at få større, kan din læge anbefale iført et håndled skinne eller skinne til at immobilisere området. Som cyste skrumper, kan det udløse pres på nerverne, lindre smerter.
 • Aspiration. I denne procedure, bruger lægen en nål til at dræne væske fra cyste. Før aspiration, kan din læge injicere et enzym i cyste at gøre gelé-lignende indhold lettere at fjerne. Efter aspiration, injicere nogle læger et steroid i cyste at mindske chancerne for tilbagefald.
 • Surgery. Hvis andre behandlinger ikke har virket, kirurgi kan være en mulighed. Proceduren fjerner cyste og stilken, der lægger det til fælles eller sene. I sjældne tilfælde kan kirurgi skade de omkringliggende nerver, blodkar eller sener. Og cyste kan gentage sig, selv efter kirurgi.

Livsstil og hjem retsmidler

For at lindre smerter, overveje en over-the-counter smertestillende såsom ibuprofen (Advil, motrin IB, andre) eller naproxen (Aleve). I nogle tilfælde, ændre dine sko, eller hvordan du blonder dem kan lindre smerter forbundet med ganglion cyster på dine ankler eller fødder.

Ting man ikke skal gøre
En gammel hjem bod for en ganglion cyste bestod af "hamrende" cyste med en tung genstand. Det er ikke en god løsning, fordi den kraft af slag kan beskadige omkringliggende strukturer i hånden eller foden. Også, ikke forsøge at "poppe" cyste selv ved at punktere den med en nål. Dette er usandsynligt, at være effektive og kan føre til infektion.