Fortrydelsespillen

Definition

Den fortrydelsespillen er en form for nødsituation prævention (prævention). Formålet med nødprævention er at forhindre graviditet efter en kvinde har haft ubeskyttet sex. Morgenen-efter piller indeholder enten levonorgestrel (Plan B One-Step, Next Choice), eller ulipristal (Ella).

Plan B One-Step, Next valg og Ella er de eneste fortrydelsespiller der har Food and Drug Administration godkendelse i USA Men andre mærker af morgenen-efter piller er tilgængelige i hele verden.

Plan B One-Step er tilgængelige over-the-counter uden recept. Næste valg er tilgængelige over-the-counter for kvinder i alderen 17 og ældre. Ella er kun tilgængelig med en recept fra din læge eller sundhedspleje udbyder.

Hvorfor det er gjort

Fortrydelsespiller kan hjælpe med at forhindre graviditet, hvis du har haft ubeskyttet sex - uanset om du ikke har brugt prævention, du gik glip af en fødsel kontrol pille eller din præventionsform mislykkedes.

Fortrydelsespiller kan forhindre graviditet, fordi undfangelsen typisk ikke opstå umiddelbart efter sex. I stedet kan det ske op til flere dage senere. I tiden mellem sex og undfangelsen, indtil sperm rejse gennem æggelederne, de potentielt nå et æg. Som et resultat, er ved hjælp af nødprævention hurtigt efter ubeskyttet sex ikke for sent at forhindre graviditet.

Fortrydelsespiller ikke afslutte en graviditet, der er implanteret. Afhængigt af hvor du er i din menstruationscyklus, fortrydelsespiller kan virke ved en eller flere af følgende handlinger: forsinke eller forhindre ægløsning, blokering befrugtning, eller holde et befrugtet æg fra implanterer i livmoderen. Men de seneste beviser antyder kraftigt, at Plan B One-Step og Next Choice ikke hæmmer implantation. Det er ikke klart, om det samme er tilfældet for Ella.

Fortrydelsespillen. Definition.
Fortrydelsespillen. Definition.

Husk at fortrydelsespillen ikke er det samme som mifepriston (Mifeprex), også kendt som RU-486 eller abort pille. Mifeprex opsiger en etableret graviditet - en, hvor det befrugtede æg har fastgjort til livmodervæggen og er allerede begyndt at udvikle sig.

Risici

Nødprævention er en effektiv mulighed for at forhindre graviditet efter ubeskyttet sex, men det er ikke så effektiv som andre præventionsmetoder og anbefales ikke til rutinemæssig brug. Den fortrydelsespillen heller ikke tilbyde beskyttelse mod seksuelt overførte infektioner.

Skønsmæssigt 1 til 2 kvinder vil blive gravide af 100 kvinder, der har ubeskyttet sex én gang, og korrekt brug fortrydelsespillen.

Den fortrydelsespillen er ikke hensigtsmæssigt for alle. Fortæl din læge, hvis:

 • Du er allergisk over for enhver komponent af fortrydelsespillen
 • Du tager visse lægemidler, som kan nedsætte effektiviteten af ​​fortrydelsespillen, såsom barbiturater eller perikon
 • Du ammer (Plan B One-Step og Next Choice kan anvendes under amning, men Ella anbefales ikke)

Derudover sørg for du er ikke gravid, før du bruger Ella. Virkningerne af Ella på en ufødte barn er ukendt. Men hvis du allerede er gravid, når du tager Plan B One-Step eller Næste valg, vil behandlingen simpelthen være ineffektiv og vil ikke skade udviklingslandene baby.

Bivirkninger af fortrydelsespillen typisk varer kun et par dage og kan omfatte:

 • Kvalme eller opkastning
 • Svimmelhed
 • Træthed
 • Hovedpine
 • Brystspænding
 • Blødning mellem perioder eller tungere menstruation
 • Lavere mavesmerter eller kramper
 • Diarré

Hvordan du forbereder

For at opnå maksimal effektivitet, bør nødprævention påbegyndes så hurtigt som muligt efter ubeskyttet samleje, og inden for 120 timer. Du kan tage nødprævention piller når som helst under din menstruationscyklus.

Hvis du er 17 år eller ældre, Plan B One-Step og Next Choice er tilgængelige over-the-counter på de fleste apoteker. Hvis du er fyldt 16 år eller yngre, eller du ønsker at bruge Ella, skal du have en recept fra din læge. Nogle behandlere kan yde et forskud recept til nødprævention, just in case.

Husk at tale med din læge om andre medicin du tager.

Hvad du kan forvente

Hvis du vil bruge fortrydelsespillen:

 • Følg fortrydelsespillen anvisninger. Hvis du bruger næste valg, tage en Next Choice pille så hurtigt som muligt, og mindre end 72 timer efter ubeskyttet sex. Tag den anden Næste valg pille 12 timer senere. Hvis du bruger Plan B One-Step, tage en Plan B One-Step pille så hurtigt som muligt og mindre end 72 timer efter ubeskyttet sex. Hvis du bruger Ella, tage en Ella pille så hurtigt som muligt og mindre end 120 timer efter ubeskyttet sex. Overveje at tage en smertestillende, såsom ibuprofen (Advil, motrin, andre), på samme tid.
 • Hvis du kaster op inden for to timer efter indtagelse af fortrydelsespillen, skal du kontakte din sundhedspleje udbyder til at diskutere, om at gentage dosis.
 • Må ikke have sex før du starter en anden præventionsform. Den fortrydelsespillen ikke tilbyde en varig beskyttelse mod graviditet. Hvis du har ubeskyttet sex i dagene og ugerne efter at have taget fortrydelsespillen, er du i risiko for at blive gravid. Vær sikker på at begynde at bruge eller genoptage brugen af ​​prævention.

Brug af fortrydelsespillen kan forsinke din menstruation med op til en uge. Hvis din menstruation er mere end en uge for sent, tage en graviditetstest.

Hvis du har blødning eller pletblødning, der varer længere end en uge eller udvikler alvorlige lavere mavesmerter 04:57 uger efter at tage fortrydelsespillen, skal du kontakte din sundhedspleje udbyder. Dette kan være tegn eller symptomer på en abort eller en graviditet uden for livmoderen - når det befrugtede æg implantater uden for livmoderen, normalt i en æggeleder.