Fækal okkult blodprøve

Definition

Den fækal okkult blodprøve - også kaldet FOBT - er en lab test, der anvendes til at kontrollere afføringsprøver for skjult (okkult) blod.

Okkult blod i afføringen kan indikere tyktarmskræft eller polypper i tyktarmen eller endetarmen - selvom ikke alle kræftformer eller polypper bløder. Typisk er okkult blod gået i så små mængder, at det kan påvises kun gennem de kemikalier, der anvendes i en fækal okkult blodprøve.

Hvis blod er fundet gennem en fækal okkult blodprøve, kan yderligere tests være nødvendige for at fastslå kilden til blødningen. Fækal okkult blodprøve kan kun detektere tilstedeværelsen eller fraværet af blod. Fækal okkult blodprøve indikerer ikke potentielle kilder til blødning.

Se også

Hvorfor det er gjort

Din læge kan anbefale en fækal okkult blodprøve til:

 • Screen for tyktarmskræft. Hvis du er 50 år eller ældre og med gennemsnitlig risiko for tyktarmskræft, kan din læge anbefale en fækal okkult blodprøve hvert år at screene for tyktarmskræft. Hertil kommer, dog skal du måske andre screeningstest, der tillader lægen at undersøge tyktarmen direkte.
 • Vurdere mulige årsager til uforklaret anæmi. Anæmi er en tilstand, hvor der ikke er nok sunde røde blodlegemer at bære tilstrækkelig ilt til dine væv. Nogle gange kan en fækal okkult blodprøve bruges til at afgøre, om gastrointestinal blødning - såsom et blødende mavesår - bidrager til anæmi.

Se også

Hvordan du forbereder

Forskellige fødevarer, kan kosttilskud og medicin påvirke resultaterne af nogle fækal okkult blodprøver - enten angiver, at blod er til stede, når det ikke er (falsk-positiv) eller mangler tilstedeværelsen af ​​blod, der er faktisk der (falsk negative). For at sikre nøjagtige testresultater, følg lægens anvisninger omhyggeligt.

For omkring tre dage før testen, kan lægen bede dig om at undgå:

 • Visse frugter og grøntsager, herunder broccoli og majroer
 • Rødt kød
 • Peberrod
 • C-vitamin kosttilskud
 • Smertestillende, såsom aspirin, ibuprofen (Advil, motrin, andre)

Se også

Hvad du kan forvente

Der findes flere typer af fækal okkult blodprøver, hver med en anden tilgang til indsamling og afprøvning af afføring. De omfatter:

 • Guaiac fækal okkult blodprøve (gfobt). Din læge typisk giver dig en test-kort med plads til to eller tre prøver eller to eller tre testkort. Du indsamle en afføringsprøve fra hver af to eller tre afføringer i en ren beholder, som regel taget på hinanden følgende dage, og derefter bruge en applikator pind til at anvende en smøre af afføring til et bestemt område af et kort. Efter at prøverne er tørre, kan du returnere dem til din læge eller en udpeget laboratorium, via mail eller personligt.
 • Flushable reagenspude eller væv. Du kan få dette sæt i en butik uden recept. Du placerer pad eller væv i toiletkummen efter en afføring, som regel på tre på hinanden følgende dage. Puderne skifter farve, når blod er til stede. Du kan derefter rapporterer ændringer til din læge, som regel på en mail-in form.
 • Immunochemical fækal okkult blodprøve (FOBT eller FIT). Indsamlingen metode til denne test kan afhænge af producenten, men typisk bruger man en speciel ske eller anden enhed til at indsamle en prøve af afføring og opbevar det i en opsamlingsbeholder, der kommer med testsættet. Opsamlingsbeholderen returneres derefter til din læge eller en udpeget laboratorium, via mail eller personligt.

  Fækal okkult blodprøve. Screen for tyktarmskræft.
  Fækal okkult blodprøve. Screen for tyktarmskræft.

  Immunokemisk test er nyere end gFOBT. Det kræver ikke nogen kosten restriktioner før prøvetagning og testning kan ofte udføres på en tilfældig afføringsprøve. Immunokemisk test er også mere følsomme end gFOBT.

For nøjagtige resultater, er det vigtigt at returnere prøverne omgående.

Se også

Resultater

Din læge vil gennemgå resultaterne af fækal okkult blodprøve, og derefter dele resultaterne med dig.

 • Negativt resultat. En fækal okkult blodprøve betragtes som negative, hvis ingen blod er fundet i din afføringsprøver. Hvis du havde testen til at screene for kræft i tyktarmen og du er på gennemsnitlig risiko - du har ingen tyktarmskræft risikofaktorer andre end alder - din læge kan anbefale, at vente et år og derefter gentage testen.
 • Positivt resultat. En fækal okkult blodprøve anses for positivt, hvis blod er fundet i din afføringsprøver. Du kan få brug yderligere testning - såsom en koloskopi - for at finde kilden til blødningen.

Det er vigtigt at huske, at falsk negative og falsk-positive resultater er mulige. Nogle kræftformer og de fleste polypper bløder ikke, hvilket kan føre til en falsk-negativt resultat. Ligeledes kan okkult blødning kommer fra andre kilder end tyktarmskræft eller en polyp - en falsk-positive - såsom fra et mavesår, hæmorider eller endda blod indtagelse fra munden eller næsen.

Se også