Ernæring og sund kost

Menu planlægning: spise sundere og bruge mindre

Med disse tips og tricks fra erfarne menu planlæggere, kan du spise bedre og spare penge.

Når uret nærmer 05:00, skal du begynde at bekymre sig om hvad man skal have til aftensmad? Er du træt af at bruge fastfood som svaret? Hvis det er tilfældet, så prøv denne old-school trick, der er tilbage på mode - menu planlægning.

Menu planlægning er en fantastisk måde at sikre, at du spiser en varieret kost og møde dine ernæringsmæssige behov. Og som enhver sparsommelige kok ved, kan menu planlægning spare dig tid og penge.

Fordele ved menu planlægning

Du kan have en stor indvirkning på dit helbred - og dit budget - bare ved at spise derhjemme oftere. Med menu planlægning du ved, hvad dine måltider vil se ud, og hvad du skal købe. Det gør dagligvarer mere effektiv og skærer ned på uplanlagte ture til at købe en eller to genstande. Og med en indkøbsliste i hånden - et biprodukt af god menu planlægning - det er nemmere at modstå impulskøb.

Menu-planlægning basics

Ernæring og sund kost. Giv hver dag et tema.
Ernæring og sund kost. Giv hver dag et tema.

Menu planlægning behøver ikke at være kompliceret. At komme i gang, notere ned nogle af dine livretter. Madlavning for en familie? Bed dem om at foreslå menu ideer, også. For mere inspiration, bladre gennem kogebøger eller tjek opskrift hjemmesider. Du kan endda finde prøve menuer og menu-planlægning apps online.

Planlægge flere dage eller en uge af måltider ad gangen. Sørg for at medtage småretter samt entrees og nogle sunde desserter, også. Når du har din menu plan udfyldt, skal du oprette en indkøbsliste over de ingredienser, du behøver.

Nogle ting at overveje, når du overvejer menupunkter:

  • Kig efter salget. Hvad er til salg i denne uge i supermarkedet?
  • Shop dit spisekammer. Der kan af bønner i bagsiden af kabinettet kan være udgangspunktet for en række sunde måltider.
  • Tænk sæsonbetonede. Hvilke friske råvarer er til rådighed denne tid af året? Er det salat sæsonen eller suppe vejr?
  • Bland tingene op. Hold menuen interessant ved planlægning nogle meatless måltider eller udskifte en morgenmad for en middag. Suppleant nye opskrifter og gamle favoritter.
  • Forestil pladen. Som du planlægger hvert måltid, huske på, at grøntsager og frugter bør dække halvdelen af din tallerken bør magert protein dække en fjerdedel, og resten af din tallerken bør være korn, helst fuldkorn.

Se også

Menu planlægning: spise sundere og bruge mindre

Komme ind i menuen planlægning rutine

Som enhver ny vane, får menu planlægning nemmere med praksis. Over tid, vil du finde ud af måder at gøre processen arbejde for dig. I mellemtiden er her nogle tips og tricks fra erfarne menu planlæggere:

  • Giv hver dag et tema. Må ikke starte fra bunden hver uge. Etablere temadage. For eksempel udpege mandage som pasta nætter og torsdage som kylling nætter. Planlæg at prøve nye opskrifter på lørdage og polere off rester om søndagen.
  • Genbrug dine menuer. Smid ikke din menu plan i slutningen af ugen. I stedet holde på det og genbruge det senere.
  • Vær fleksibel. Din menu er ikke skrevet i sten. Du er velkommen til at bytte tingene. Eller udpeger en nat som "kokkens valg" og bruge denne aften til at rydde ud i køleskabet ved at lave en gryderet, røre-yngel eller andet mix-and-match måltid.

Dase i herlighed

Tag et øjeblik til at føle sig godt at vide, at menuen planlægning er at gøre det lettere for dig at spise en sund kost. Og giv dig selv en ekstra skulderklap for at spare penge, mens du er på det!

Se også