Elektrochok behandling (ECT)

Definition

Elektrochok behandling (ECT) er en procedure, hvor elektriske strømme ledes gennem hjernen, bevidst udløser en kort anfald. ECT synes at forårsage ændringer i hjernens kemi, der hurtigt kan vende symptomer på visse psykiske sygdomme. Det ofte virker, når andre behandlinger er mislykket.

Meget af stigma til ECT er baseret på tidlige behandlinger, hvor høje doser af elektricitet blev administreret uden bedøvelse, hvilket fører til hukommelsestab, brækkede knogler og andre alvorlige bivirkninger.

ECT er meget sikrere i dag, og der er givet til folk, mens de er under fuld narkose. Selvom ECT stadig giver nogle bivirkninger, er det nu bruger elektriske strømme givet i et kontrolleret indstilling til at opnå den mest fordel med færrest mulige risici.

Se også

Hvorfor det er gjort

Elektrochok behandling (ECT) kan give hurtige, betydelige forbedringer i alvorlige symptomer på en række psykiske lidelser. Det kan være en effektiv behandling i en person, der er selvmorderisk, for eksempel, eller afslutte en episode af svær mani. ECT anvendes til behandling af:

 • Svær depression, især når de ledsages af løsrivelse fra virkeligheden (psykose), et ønske om at begå selvmord eller afslag til at spise.
 • Behandlingsresistent depression, en svær depression, som ikke forbedres med medicin eller andre behandlinger.
 • Svær mani, en tilstand af intens eufori, agitation eller hyperaktivitet, der opstår som en del af bipolar lidelse. Andre tegn på mani omfatter nedsat beslutningstagning, impulsiv eller risikable adfærd, stofmisbrug, og psykose.
 • Katatoni, karakteriseret ved mangel på bevægelse, hurtige eller mærkelige bevægelser, mangel på tale, og andre symptomer. Det er forbundet med skizofreni og nogle andre psykiatriske lidelser. I nogle tilfælde er catatonia forårsaget af en medicinsk sygdom.
 • Agitation og aggression hos mennesker med demens, som kan være vanskelige at behandle og negativt påvirke livskvaliteten.

ECT kan være en god behandlingsmulighed, når medicin ikke tolereres eller andre former for terapi ikke har fungeret. I nogle tilfælde ECT anvendes:

 • Under graviditeten kan når medicin ikke tages, da de kan skade fostret
 • I ældre voksne, der ikke kan tåle narkotika bivirkninger
 • Hos personer, der foretrækker ECT-behandlinger overstået tager medicin
 • Når ECT har været en succes i fortiden

Se også

Risici

Selvom ECT er generelt sikker, kan risici og bivirkninger omfatter:

 • Forvirring. Umiddelbart efter en ECT-behandling, kan du opleve en periode med forvirring, der kan vare fra et par minutter til flere timer. Du kan ikke vide, hvor du er, eller hvorfor du er der. Du kan være i stand til at vende tilbage til normale aktiviteter med det samme, eller du kan få brug for at hvile i flere timer efter behandlingen. Sjældent kan forvirring vare flere dage eller længere. Forvirring er generelt mere mærkbar i ældre voksne.
 • Hukommelsestab. ECT kan påvirke hukommelse på flere måder. Du har måske svært ved at huske begivenheder, der fandt sted før behandlingen begyndte, en tilstand kendt som retrograd amnesi. Det kan være svært at huske ting i uger eller måneder op til behandling, selv om nogle mennesker har problemer med minder fra tidligere år, så godt. Du kan også have svært ved at huske begivenheder, der fandt sted i løbet af de uger af din behandling. Og nogle mennesker har problemer med hukommelse for begivenheder, der opstår, selv efter ECT er stoppet. Disse problemer med hukommelsen normalt bedres i løbet af et par måneder.
 • Fysiske bivirkninger. På de dage, du har en ECT-behandling, kan du opleve kvalme, opkastning, hovedpine, kæbe smerter, muskelsmerter eller muskelspasmer. Disse generelt kan behandles med medicin.
 • Medicinske komplikationer. Som med enhver form for medicinsk procedure, især en, der involverer anæstesi, der er risiko for medicinske komplikationer. Under ECT, puls og blodtryk stiger, og i sjældne tilfælde kan der fører til alvorlige hjerteproblemer. Hvis du har problemer med hjertet, kan ECT være mere risikabelt.

Se også

Hvordan du forbereder

Før at have din første ECT behandling, skal du have en fuldstændig evaluering, der normalt omfatter:

 • En anamnese
 • En komplet fysisk undersøgelse
 • En psykiatrisk vurdering
 • Grundlæggende blodprøver
 • Et elektrokardiogram (EKG) for at kontrollere dit hjerte sundhed
Elektrochok behandling (ECT). Behandling-resistent depression.
Elektrochok behandling (ECT). Behandling-resistent depression.

Disse eksaminer hjælpe med at sikre, at ECT er sikkert for dig. Du kan også se en anæstesilæge til at gå over risikoen for anæstesi.

Se også

Hvad du kan forvente

ECT procedure tager omkring fem til 10 minutter, med ekstra tid til forberedelse og nyttiggørelse. ECT kan gøres mens du indlagt eller som en ambulant procedure.

Før proceduren
For at blive klar til ECT procedure:

 • Du har generel anæstesi, hvilket betyder at du kan have kosten restriktioner før proceduren. Din sundhedspleje team vil fortælle dig hvor længe for at undgå mad og drikkevarer før ECT behandling. Typisk kan dette betyde ingen mad eller vand efter midnat og kun en tår vand at tage nogen morgen medicin.
 • Du har måske en kort fysisk eksamen for at kontrollere dit hjerte og lunger.
 • Du har en intravenøs (IV) linje indsat. Din sygeplejerske eller anden sundhedspleje team medlem indsætter et IV rør ind i din arm eller hånd, hvorigennem medicin eller væsker kan gives.
 • Din sygeplejerske steder elektroder på hovedet. Hver pad er på størrelse med en sølv dollar. ECT kan være ensidig, hvor elektriske strømme fokusere på kun den ene side af hjernen, eller bilateralt, hvor begge sider af hjernen modtager fokuserede elektriske strømme.

Anæstesi og medicin
Ved starten af ​​proceduren, vil du modtage disse medikamenter gennem din IV:

 • Et bedøvelsesmiddel at gøre dig bevidstløs og uvidende om den procedure,
 • En muskelafslappende for at minimere beslaglæggelse og forebygge skader
Agitation og aggression hos mennesker med demens. Fysiske bivirkninger.
Agitation og aggression hos mennesker med demens. Fysiske bivirkninger.

Du kan også modtage andre medikamenter, afhængig af eventuelle sundhedsmæssige betingelser, du har, eller dine tidligere reaktioner på ECT.

En blodtryksmanchet placeret omkring din ankel stopper muskelafslappende medicin ind i foden og påvirker musklerne der. Når proceduren begynder, kan din læge kontrollere beslaglæggelse aktivitet ved at se for bevægelse i, at mund.

Under proceduren overvåger konstant at kontrollere dit hjerte, blodtryk og ilt brug. Du kan få ilt gennem en iltmaske. Du kan også blive givet en mund vagt til at beskytte dine tænder og tunge fra skade.

Fremkalde et anfald
Når du sover fra bedøvelsesmiddel og dine muskler er afslappede, lægen trykker på en knap på ECT maskinen. Dette medfører en lille mængde elektrisk strøm at passere gennem elektroderne til din hjerne, der producerer et anfald, der normalt varer mindre end 60 sekunder.

På grund af anæstesi-og muskelafslappende, forbliver dig afslappet og uvidende om beslaglæggelse. Den eneste ydre tegn på, at du har en beslaglæggelse kan være en rytmisk bevægelse af din mund, hvis der er en blodtryksmanchet omkring din ankel. Men internt, aktivitet i din hjerne stiger dramatisk. En test kaldes en elektroencefalogram (EEG) registrerer den elektriske aktivitet i hjernen. Pludselig, øget aktivitet på EEG-signaler i begyndelsen af ​​et anfald, efterfulgt af en udjævning, der viser beslaglæggelsen er overstået.

Et par minutter senere, virkningerne af den hurtigtvirkende bedøvelsesmiddel og muskelafslappende begynder at fortage sig. Du er taget til et opsving område, hvor du overvåges for problemer. Når du vågner, kan du opleve en periode med forvirring varede fra få minutter til et par timer eller mere.

Række behandlinger
I Europa er ECT-behandlinger generelt gives to til tre gange om ugen i tre til fire uger - for i alt seks til 12 behandlinger. Antallet af behandlinger, du skal bruge, afhænger af sværhedsgraden af ​​dine symptomer, og hvor hurtigt de forbedre.

Nogle mennesker kan rådes til ikke at vende tilbage til arbejde, indtil en til to uger efter den sidste ECT i en serie eller i mindst 24 timer efter den sidste behandling.

Se også

Resultater

Mange mennesker begynder at mærke en forbedring i deres symptomer efter to eller tre behandlinger med elektrochok behandling. Fuld forbedring kan tage længere tid. Reaktion på antidepressiv medicin, i sammenligning, tage kan flere uger eller mere.

Ingen ved med sikkerhed, hvordan ECT hjælper med at behandle svær depression og andre psykiske sygdomme. Hvad der er kendt, er imidlertid, at mange kemiske aspekter af hjernefunktion ændres under og efter beslaglæggelse aktivitet. Disse kemiske ændringer kan bygge på hinanden, på en måde at reducere symptomerne på svær depression eller andre psykiske sygdomme. Det er derfor, ECT er mest effektiv i mennesker, der modtager en fuld kursus med flere behandlinger.

Selv efter dine symptomer forbedres, vil du stadig brug for løbende behandling for at forhindre en gentagelse. Kendt som vedligeholdelsesbehandling, betyder det igangværende behandling ikke at være ECT, men det kan være. Oftere omfatter det antidepressiva eller anden medicin, eller psykologisk rådgivning (psykoterapi).

Se også