Diskusprolaps

Definition

En diskusprolaps henviser til et problem med en af ​​de gummiagtige puder (diske), mellem de enkelte knogler (ryghvirvler), der stak op for at gøre din rygsøjle.

En spinal disk er lidt ligesom en gelé doughnut, med en blødere center indkapslet i en hårdere ydre. Nogle gange kaldes en diskusprolaps eller en bristet disk, en diskusprolaps opstår, når nogle af de blødere "gelé" skubber ud gennem en revne i hårdere ydre.

En diskusprolaps kan irritere nærliggende nerver og resultere i smerte, følelsesløshed eller svaghed i en arm eller ben. På den anden side, oplever mange mennesker ingen symptomer fra en diskusprolaps. De fleste mennesker, der har en diskusprolaps behøver ikke operation for at korrigere problemet.

Se også

Symptomer

Diskusprolaps. Følelsesløshed eller prikken.
Diskusprolaps. Følelsesløshed eller prikken.

Du kan have en diskusprolaps uden at vide det - diskusprolaps diske undertiden dukke op på spinal billeder af mennesker, der ikke har nogen symptomer på en disk problem. Men nogle diskusprolaps diske kan være smertefuldt. Placeringen af ​​dine symptomer kan variere, afhængigt af hvor diskusprolaps er placeret langs rygsøjlen. De fleste diskusprolaps diske forekomme i nederste del af ryggen (lænden), selv om de også kan forekomme i nakken (halshvirvelsøjlen).

De mest almindelige tegn og symptomer på en diskusprolaps er:

 • Arm eller ben smerter. Hvis din diskusprolaps i lænden, vil du typisk føle den mest intense smerte i din bagdel, lår og ben under knæet. Det kan også indebære en del af foden. Hvis din diskusprolaps i nakken, vil smerten typisk være mest intense i skulder og arm. Denne smerte kan skyde ind i din arm eller ben, når du hoster, nyser eller flytte ryggen ind i bestemte positioner.
 • Følelsesløshed eller prikken. Folk, der har en diskusprolaps ofte oplever følelsesløshed eller prikken i den del af kroppen betjenes af de berørte nerver.
 • Svaghed. Muskler betjenes af de berørte nerver tendens til at svække. Dette kan medføre, at du snubler, eller forringe din evne til at løfte eller holde genstande.

Hvornår skal se en læge
Søge læge, hvis din nakke eller rygsmerter rejser ned din arm eller ben, eller hvis det er ledsaget af følelsesløshed, snurren eller svaghed.

Se også

Årsager

Forberedelse til din udnævnelse. Blære eller tarm dysfunktion.
Forberedelse til din udnævnelse. Blære eller tarm dysfunktion.

Diskusprolaps er oftest et resultat af en gradvis, aldersrelaterede slitage såkaldte disk degeneration. Som du alder, mister dine spinal diske noget af deres vandindhold. Det gør dem mindre fleksible og mere tilbøjelige til at rive eller brud med selv en mindre stamme eller twist.

De fleste mennesker kan ikke lokalisere den nøjagtige årsag til deres diskusprolaps. Nogle gange, kan bruge din ryg muskler i stedet for dine ben og lår muskler til at løfte store, tunge genstande føre til en diskusprolaps, som kan vride og dreje mens løft. I sjældne tilfælde kan en traumatisk begivenhed, såsom et fald eller et slag i ryggen forårsage en diskusprolaps.

Risikofaktorer

Faktorer, der øger risikoen for en diskusprolaps kan omfatte:

 • Alder. Diskusprolaps diske er mest almindelige i midaldrende, især mellem 35 og 45, som følge af aldersrelaterede degeneration af diskene.
 • Vægt. Overskydende kropsvægt medfører ekstra stress på diskene i lænden.
 • Besættelse. Mennesker med fysisk krævende job har en større risiko for rygproblemer. Gentagne løft kan trække, skubbe, bøjning sidelæns og vride også øge din risiko for en diskusprolaps.

Komplikationer

Din rygmarv ikke strækker ind i den nederste del af din rygmarvskanalen. Lige under din talje, adskiller rygmarven ind i en gruppe af lange nerve rødder (cauda equina), der ligner en hest hale. Sjældent kan diskusprolaps komprimere hele cauda equina. Akut kirurgi kan være nødvendig for at undgå permanent svaghed eller lammelse.

Søge lægehjælp, hvis du har:

 • Forværrede symptomer. Smerter, følelsesløshed eller svaghed kan stige til det punkt, at du ikke kan udføre dine normale daglige aktiviteter.
 • Blære eller tarm dysfunktion. Folk, der har cauda equina syndrom kan blive inkontinente eller har vandladningsbesvær selv med en fuld blære.
 • . Saddle anæstesi Denne gradvise tab af følelse påvirker de områder, der vil røre en sadel - de inderlår, ryg ben og området omkring endetarmen.

Forberedelse til Deres udnævnelse

Du sandsynligvis i første omgang at bringe dine symptomer opmærksom på din familie læge. Han eller hun kan henvise dig til en læge med speciale i fysisk medicin og rehabilitering, ortopædkirurgi, neurologi eller neurokirurgi.

Hvad du kan gøre
Før din udnævnelse, skriv en liste, der besvarer følgende spørgsmål:

 • Hvornår har du først begynder oplever symptomer?
 • Var du løft, skubbe eller trække noget på det tidspunkt, du først følt symptomer? Var du vride ryggen?
 • Har smerten holdt dig fra at deltage i aktiviteter, du ønskede at gøre?
 • Har du nogen smerte, der rejser ind i dine arme eller ben?
 • Føler du nogen svaghed eller følelsesløshed i dine arme eller ben?
 • Har du bemærket nogen ændringer i din tarm eller blære vaner?
 • Er hoste, nysen eller belaste en afføring forværre din smerter i benene?
 • Hvad, hvis noget, synes at forbedre dine symptomer?
 • Hvad, hvis noget, synes at forværre dine symptomer?
 • Er smerten forstyrre søvn eller arbejde?
 • Hvad medicin eller kosttilskud tager du?

Hvad kan du forvente fra din læge
Under den fysiske eksamen, kan lægen bede dig om at ligge fladt, så han eller hun kan flytte dine ben i forskellige positioner for at hjælpe med at fastslå årsagen til dine smerter. Lægen kan også udføre en neurologisk undersøgelse, for at tjekke din:

 • Reflekser
 • Muskelstyrke
 • Evnen til at gå
 • Evne til at føle lys rører, nålestik eller vibrationer

Test og diagnose

I de fleste tilfælde af diskusprolaps, en fysisk eksamen og medicinske historie er alle, der er nødvendigt for at stille en diagnose. Hvis din læge har mistanke om en anden tilstand eller behov for at se, hvilke nerver er berørt, kan han eller hun bestiller en eller flere af de følgende tests.

Imaging tests

 • Røntgenstråler. Plain røntgenstråler ikke registrerer diskusprolaps diske, men de kan udføres for at udelukke andre årsager til rygsmerter, såsom en infektion, tumor, rygradsudretningsindretning spørgsmål eller en brækket knogle.
 • Edb-tomografi (CT scanning). En CT-scanner tager en række røntgenbilleder fra mange forskellige retninger, og derefter kombinerer dem til at skabe tværgående billeder af rygsøjlen og strukturer omkring det.
 • Magnetisk resonans imaging (MRI). Radiobølger og et stærkt magnetisk felt bruges til at skabe billeder af kroppens indre strukturer. Denne test kan anvendes til at bekræfte placeringen af ​​diskusprolaps og se hvilke nerver er berørt.
 • Myelogram. En farvestof indsprøjtes i spinalvæsken, og derefter røntgenstråler taget. Denne test kan vise pres på din rygmarv eller nerver som følge af flere diskusprolaps diske eller andre forhold.

Nerve tests
Electromyograms og nervetilstanden studier måle, hvor godt elektriske impulser bevæger sig langs nervevæv. Dette kan hjælpe med at lokalisere placeringen af ​​nerveskader.

Se også

Behandlinger og medicin

Konservativ behandling - hovedsageligt undgå smertefulde stillinger og efter en planlagt motion og smerte-medicin regime - lindrer symptomer i ni ud af 10 personer med en diskusprolaps. Mange mennesker får det bedre i en måned eller to med konservativ behandling. Billeddannende undersøgelser viser, at den udragende eller forskudte del af disken krymper over tid, svarende til en forbedring af symptomerne.

Medicin

 • Over-the-counter smertestillende medicin. Hvis din smerte er milde til moderate, kan lægen fortælle dig at tage en over-the-counter smertestillende medicin såsom ibuprofen (Advil, motrin, andre), acetaminophen (Tylenol, andre), eller naproxen (Aleve, andre). Mange af disse stoffer indebærer en risiko for gastrointestinal blødning, og store doser af paracetamol kan skade leveren.
 • Narcotics. Hvis dine smerter ikke forbedres med over-the-counter medicin, kan lægen ordinere euforiserende stoffer, såsom codein eller hydrocodone-acetaminophen kombination (Vicodin, Lortab, andre), for en kort tid. Sedation, kvalme, forvirring og forstoppelse er mulige bivirkninger fra disse lægemidler. Mindske eller fjerne din Tylenol brug, hvis disse kombination medicin er ordineret.
 • Nerve smertestillende medicin. Narkotika såsom gabapentin (Neurontin), pregabalin (Lyrica), duloxetin (Cymbalta), tramadol (Ultram, Ryzolt) og amitriptylin ofte hjælpe med at lindre nerve-skader smerte. Fordi disse stoffer har en mildere sæt bivirkninger end at gøre narkotiske medicin, er de i stigende grad bliver brugt som first-line receptpligtig medicin til folk, der har diskusprolaps diske.
 • Muskel relaxers. Muskelrelaksantia såsom diazepam (Valium), eller cyclobenzaprine (Flexeril, Amrix), også kan ordineres, hvis du har ryg eller lemmer spasmer. Sedation og svimmelhed er almindelige bivirkninger af disse medikamenter.
 • Kortison indsprøjtninger. Inflammation-undertrykke kortikosteroider kan gives ved injektion direkte ind i området omkring spinal nerver, ved hjælp af spinal billedbehandling til mere sikkert guide nålen.

Terapi
Fysioterapeuter kan vise dig positioner og øvelser designet til at minimere smerten af ​​en diskusprolaps. Da smerten forbedres, kan fysioterapi rykke dig til et rehabiliteringsprogram for core styrke og stabilitet til at maksimere din ryg sundhed og hjælpe med at beskytte mod fremtidige skader.

En fysioterapeut kan også anbefale:

 • Varme eller is
 • Traction
 • Ultralyd
 • Elektrisk stimulation
 • Kortfristede afstivning til hals eller lænden

Kirurgi
Et meget lille antal mennesker med diskusprolaps diske efterhånden har brug for kirurgi. Din læge kan foreslå kirurgi, hvis:

 • Konservativ behandling undlader at forbedre dine symptomer efter seks uger
 • En disk fragment indgiver i din rygmarvskanalen, trykker på en nerve og resulterer i progressiv svaghed
 • Du har betydelig problemer med at udføre basale aktiviteter såsom stående eller gående

I mange tilfælde kan kirurger fjerne blot den udragende del af disken. Sjældent, dog skal hele disken fjernes. I disse tilfælde kan ryghvirvler skal smeltes sammen med metal for at give spinal stabilitet. Eller din kirurg kan foreslå implantation af en kunstig disk.

Se også

Livsstil og hjem retsmidler

 • Tag smertestillende Over-the-counter medicin -. Såsom ibuprofen (Advil, motrin, andre), acetaminophen (Tylenol, andre) eller naproxen (Aleve, andre) - kan bidrage til at mindske smerter forbundet med en diskusprolaps.
 • Brug varme eller kulde. Første omgang, kan kolde pakninger bruges til at lindre smerter og betændelse. Efter et par dage, kan du skifte til svag varme til at give nødhjælp og komfort.
 • Undgå for meget sengeleje For meget sengeleje kan føre til stive led og svage muskler -. Som kan komplicere din opsving. I stedet hvile i en position af komfort i 30 minutter, og derefter gå til en kort gåtur eller gøre noget arbejde. Prøv at undgå aktiviteter, der forværrer dine smerter under helingsprocessen.

Håndtering og støtte

Smerter påvirker mere end blot din fysiske velbefindende. Hvis du er nødt til at beskæftige sig med tilbagevendende diskusprolaps diske eller andre rygproblemer, din psykologiske og følelsesmæssige sundhed også er sårbare. Disse tips kan hjælpe dig med at håndtere smerter i forbindelse med en diskusprolaps disk:

 • Anerkende smerten. Nogle mennesker forsøger at foregive deres kroniske smerter findes ikke. I den proces, kan de faktisk gøre det værre. Du kan have mere succes med at håndtere, hvis du bekræfter, at din smerte er ikke indbildt og foretage de nødvendige justeringer for at imødekomme det.
 • Håndtere stress. Stress forstørrer smerte. Prøv at gøre dybe åndedrætsøvelser og øve andre afspændingsteknikker, når din stress-niveau begynder at stige.
 • Identificer smerte udløser. Visse aktiviteter eller adfærd kan forværre dine smerter. Hvis du identificerer disse udløser, kan du undgå eller begrænse dem.
 • Se en rådgiver. Taler med en mental sundhed rådgiver hjælper dig med at genkende og nytænke urealistiske forventninger og overbevisninger om dig selv. Selv hvis du ikke kan ændre din kroniske smerter, kan du ændre den måde, du føler om det.

Forebyggelse

For at undgå en diskusprolaps:

 • Exercise. Core-muskelstyrkning hjælper med at stabilisere og støtte rygsøjlen. Spørg din læge, inden de genoptager stor effekt aktiviteter såsom jogging eller tennis.
 • Bevare en god kropsholdning. Gode arbejdsstillinger reducerer presset på din ryg og diske. Hold ryggen lige og justeret, især når man sidder i længere perioder. Løfte tunge genstande korrekt, hvilket gør dine ben - ikke din ryg - gøre det meste af arbejdet.
 • Opretholde en sund vægt. Overvægt lægger mere pres på rygsøjlen og diske, hvilket gør dem mere modtagelige for diskusprolaps.