Diabetisk retinopati

Definition

Diabetisk retinopati (die-uh-BET-ik RET-ih-NOP-uh-dig) er en komplikation af diabetes, der påvirker øjne. Det er forårsaget af skade på blodkarrene i den lysfølsomme væv bagerst i øjet (nethinden).

I begyndelsen kan diabetisk retinopati forårsage nogen symptomer eller kun milde problemer med synet. Til sidst, men kan diabetisk retinopati resultere i blindhed.

Diabetisk retinopati kan udvikle sig i alle, der har type 1-diabetes eller type 2-diabetes. Jo længere tid du har diabetes, og de mindre kontrolleret dit blodsukker er, jo mere sandsynligt du er til at udvikle diabetisk retinopati.

For at beskytte din vision, tage forebyggelse alvorligt. Start ved omhyggeligt kontrollere dit blodsukker og planlægning årlige øjenundersøgelser.

Symptomer

Det er muligt at have diabetisk retinopati og ikke kender det. Faktisk er det ualmindeligt at have symptomer i de tidlige stadier af diabetisk retinopati.

Da betingelsen skrider frem, kan diabetisk retinopati symptomer omfatter:

 • Pletter eller mørke strygere flyder i din vision (floater)
 • Sløret syn
 • Svingende vision
 • Mørke eller tomme områder i dit syn
 • Synstab
 • Besvær med farveopfattelsen

Diabetisk retinopati normalt påvirker begge øjne.

Diabetisk retinopati kan klassificeres som tidligt eller avanceret, afhængigt af dine symptomer.

 • Tidlig diabetisk retinopati. Denne type af diabetisk retinopati kaldes proliferativ diabetisk retinopati (NPDR). Det hedder, at fordi der på dette tidspunkt er nye blodkar ikke vokser (prolifererende). NPDR kan beskrives som mild, moderat eller svær. Når du har NPDR, væggene i blodkarrene i nethinden svækkes. Tiny buler (kaldet mikroaneurismer) stikker ud karvæggene, undertiden lækker eller siver væske og blod ind i nethinden. Da betingelsen skrider frem, kan de mindre fartøjer lukke og de større nethindekar kan begynde at spile og blive uregelmæssige i diameter. Nervefibre i nethinden kan begynde at svulme. Undertiden den centrale del af nethinden (macula) begynder at svulme op, også. Dette er kendt som maculaødem.
 • Fremskreden diabetisk retinopati. Proliferativ diabetisk retinopati (PDR) er den mest alvorlige form for diabetisk retinopati. Det hedder proliferativ fordi der på dette tidspunkt, nye blodkar begynder at vokse i nethinden. Disse nye blodkar er unormale. De kan vokse eller sive ind i klare, gelé-lignende stof, der fylder midten af ​​øjet (glaslegemet). Sidst, kan arvæv stimuleret af væksten af ​​nye blodkar forårsage nethinden til at løsne fra bagsiden af ​​øjet. Hvis de nye blodkar forstyrrer den normale strøm af væske ud af øjet, kan trykopbygning i øjeæblet, der forårsager glaukom. Dette kan beskadige den nerve, der bærer billederne fra dit øje til din hjerne (synsnerven).
Diabetisk retinopati. Tidlig diabetisk retinopati.
Diabetisk retinopati. Tidlig diabetisk retinopati.

Hvornår skal se en læge
Omhyggelig forvaltning af din diabetes er den bedste måde at forebygge synstab. Hvis du har diabetes, se dine øjne læge til en årlig dilaterede øjenundersøgelse - også selvom din vision virker fint - fordi det er vigtigt at opdage diabetisk retinopati i de tidlige stadier. Hvis du bliver gravid, kan dit øje læge anbefale yderligere øjenundersøgelser hele din graviditet, da graviditet kan undertiden forværre diabetisk retinopati.

Kontakt dit øje læge, hvis du oplever pludselige vision ændringer eller dit syn bliver sløret, plettet eller diset.

Årsager

For meget sukker i blodet kan skade de små blodkar, der nærer nethinden. Det kan endda blokere dem helt. Efterhånden som flere og flere blodkar bliver blokeret, blodforsyningen til mere af nethinden er cutoff. Dette kan resultere i synstab. Som reaktion på manglende blodforsyning, forsøger øjet at vokse nye blodkar. Men har disse nye blodkar ikke udvikle sig ordentligt, og kan lække nemt. Utætte blodkar kan forårsage tab af synet. Arvæv kan også dannes, som kan trække på nethinden. Nogle gange, kan dette medføre nethinden til at løsne.

Forhøjede blodsukkeret kan også påvirke øjnenes linser. Med høje niveauer af sukker over lange perioder, kan linserne svulme, hvilket giver en anden årsag til sløret syn.

Se også

Risikofaktorer

Diabetisk retinopati kan ske for alle, der har diabetes. Disse faktorer kan øge din risiko:

 • Varighed af diabetes - jo længere du har diabetes, jo større er din risiko for diabetisk retinopati
 • Dårlig styring af blodsukkeret
 • Højt blodtryk
 • Højt kolesteroltal
 • Graviditet
 • Brug af tobak

Komplikationer

Diabetisk retinopati involverer unormal vækst af blodkar i nethinden. Komplikationer kan føre til alvorlige problemer med synet:

 • Glaslegeme blødning. De nye blodkar kan bløde i det klare, gelé-lignende stof, der fylder midten af øjet. Hvis mængden af ​​blødningen er lille, kan du kun se et par mørke pletter eller obligationer. I mere-alvorlige tilfælde kan blod fylde glasagtige hulrum og helt blokere din vision. Glaslegeme blødning i sig selv normalt ikke forårsage permanent synstab. Blodet ofte rydder fra øjet inden for et par uger eller måneder. Medmindre din nethinde er beskadiget, kan dit syn tilbage til sin tidligere klarhed.
 • Nethindeløsning. De unormale blodkar forbundet med diabetisk retinopati stimulere væksten af arvæv, som kan trække nethinden væk fra bagsiden af øjet. Dette kan medføre pletter flyder i din vision, lysglimt eller svær synstab.
 • Glaukom. Nye blodkar kan vokse i den forreste del af øjet, og forstyrre den normale strøm af væske ud af øjet, forårsager trykket i øjet at opbygge (glaukom). Dette pres kan beskadige den nerve, der bærer billederne fra dit øje til din hjerne (synsnerven).
 • Blindhed. Sidst, diabetisk retinopati, glaukom eller begge kan føre til fuldstændig tab af synet.

Forberedelse til Deres udnævnelse

Mennesker med type 1 eller type 2 diabetes bør have en dilaterede øjenundersøgelse foretaget af en øjenlæge (øjenlæge) hvert år. Det europæiske Diabetes Association (ADA) anbefaler, at enhver, der er ældre end 10 med type 1 diabetes har hans eller hendes første øjenundersøgelse inden for fem år for at blive diagnosticeret med diabetes. For mennesker med type 2-diabetes, rådgiver ADA få den indledende øjenundersøgelse hurtigt efter du har været diagnosticeret med diabetes, fordi du måske har haft diabetes i lang tid uden at vide det.

Efter den indledende eksamen, anbefaler ADA, at folk med enten type 1 eller type 2 diabetes får en årlig øjenundersøgelse. Nogle mennesker, der har haft gentagne normale eksamener kan være i stand til at forlænge tiden mellem eksamen for at to til tre år. Spørg din øjenlæge, hvad han eller hun anbefaler.

Kvinder med diabetes, der bliver gravide skal have en øjenundersøgelse i første trimester af graviditeten og eventuelt igen senere i graviditeten, afhængigt af resultaterne af den første eksamen. Grunden til dette er, at graviditet kan undertiden forværre diabetisk retinopati.

Fordi udnævnelser kan være kort, og der er ofte en masse jord til at dække, er det en god ide at ankomme forberedt. Her er nogle oplysninger for at hjælpe dig med at blive klar til dit øje udnævnelse og hvad de kan forvente fra din øjenlæge.

Hvad du kan gøre

 • Skriv ned et kort resumé af din diabetes historie, herunder når du blev diagnosticeret, hvad medicin du i øjeblikket tager for diabetes, hvad medicin du har brugt i fortiden, din gennemsnitlige blodsukkerniveau i de seneste uger, og dine sidste par hæmoglobin A1C aflæsninger, hvis du kender dem.
 • Lav en liste over alle andre medikamenter, du tager, sammen med dosering. Også nedskrive navne og doser af eventuelle vitaminer eller kosttilskud, som du tager.
 • Skriv ned nogen symptomer, du oplever, hvis nogen. Medtag enhver, der kan synes relateret til potentielle øjenproblemer, fordi andre forhold kan påvirke dit øje sundhed.
 • Spørg et familiemedlem eller en ven til at komme med dig, hvis det er muligt. Nogle gange kan det være svært at huske alle de oplysninger til dig, og en person, der ledsager kan du huske noget, du gik glip af eller har glemt. Hertil kommer, fordi dine øjne vil forblive forstørrede nogen tid efter eksamen ville en ledsager til rådighed til at køre dig hjem.
 • Skriv ned spørgsmål at spørge din læge.

Forberedelse af en liste af spørgsmål kan hjælpe dig med at dække alle de punkter, der er vigtige for dig. For diabetisk retinopati, omfatter nogle grundlæggende spørgsmål at spørge din læge:

 • Hvorfor er diabetes påvirker mit syn?
 • Har jeg brug for nogen andre tests?
 • Er denne betingelse midlertidig eller langvarig?
 • Hvilke behandlinger er tilgængelige, og hvilke vil du anbefale?
 • Hvilke typer af bivirkninger kan jeg forvente af behandlingen?
 • Jeg har andre sundhedsmæssige forhold. Hvordan kan jeg bedst håndtere dem sammen?
 • Hvis jeg styre mit blodsukker, vil mine øjensymptomer gå væk?
 • Hvad gør mit blodsukker mål må være at beskytte mine øjne?
 • Er der nogen brochurer eller andet trykt materiale, som jeg kan tage med mig? Hvilke hjemmesider vil du anbefale?

Ud over de spørgsmål, du har forberedt at spørge din læge, skal du ikke tøve med at spørge yderligere spørgsmål.

Hvad kan du forvente fra din læge
Din læge vil sandsynligvis spørge dig en række spørgsmål. Være klar til at besvare dem, kan bestille tid til at gå over alle punkter, du ønsker at bruge mere tid på. Din læge kan spørge:

 • Er du har nogen øjensymptomer, såsom sløret syn eller ser flydere?
 • Hvor længe har du haft symptomer?
 • Generelt er, hvordan din diabetes management?
 • Hvad var dit sidste hæmoglobin A1C?
 • Har du andre sundhedsmæssige forhold, såsom højt blodtryk eller unormal kolesterol?
 • Har du haft nogen øjenoperation?

Test og diagnose

Diabetisk retinopati er bedst diagnosticeret med en dilaterede øjenundersøgelse. Til denne eksamen, vil din øjenlæge placere dråber i dine øjne, der gør dine elever åbne bredt. Dette giver din læge for at få en bedre visning i øjet. Dråberne kan få din tæt vision at blive sløret, indtil de fortager sig flere timer senere.

Under eksamen, vil din øjenlæge kigge efter:

 • Tilstedeværelsen eller fraværet af en grå stær
 • Unormale blodkar
 • Hævelse, blod eller fede indskud i nethinden
 • Væksten af ​​nye blodkar og arvæv
 • Blødning i den klare, gelé-lignende stof, der fylder midten af ​​øjet (glaslegemet)
 • Nethindeløsning
 • Abnormiteter i synsnerven

Derudover kan din øjenlæge:

 • Test din vision
 • Mål din trykket i øjet til at teste for grøn stær.
Forberedelse til din udnævnelse. Fremskreden diabetisk retinopati.
Forberedelse til din udnævnelse. Fremskreden diabetisk retinopati.

Fluoresceinangiografi
Som en del af øjenundersøgelse, kan lægen gøre en retinal fotografering test kaldet fluorescein angiografi. Først vil din læge spile dine elever og tage billeder af indersiden af ​​dine øjne. Derefter vil lægen indsprøjte en særlig farvestof ind i din arm. Flere billeder vil blive taget som farvestoffet cirkulerer gennem dine øjne. Din læge kan bruge billederne til at lokalisere blodkar, der er lukket, nedbrydes eller lækkende væske.

Optisk kohærens tomografi
Øjet læge kan anmode om en optisk kohærens tomografi (OCT) eksamen. Denne billeddannelse test giver tværsnitsbilleder af nethinden, der viser tykkelsen af ​​nethinden, hvilket vil hjælpe med at bestemme, om væsken er sivet ind i retinavæv. Senere, kan oktober eksamener anvendes til at overvåge, hvordan behandlingen virker.

Se også

Behandlinger og medicin

Behandlingen afhænger i høj grad af, hvilken type af diabetisk retinopati, du har. Din behandling vil også blive påvirket af hvor alvorlig din retinopati er og hvordan den har reageret på tidligere behandlinger.

Tidlig diabetisk retinopati
Hvis du har proliferativ diabetisk retinopati, kan du ikke brug for behandling med det samme. Dog vil dit øje læge nøje overvåge dine øjne til at afgøre, om du har brug for behandling.

Det kan også være nyttigt at arbejde med din diabetes læge (endokrinolog) for at finde ud af, om der er yderligere skridt du kan tage for at forbedre din diabetes management. Den gode nyhed er, at når diabetisk retinopati er i mild eller moderat stadium kan godt blodsukkerkontrol normalt bremse udviklingen af ​​diabetisk retinopati.

Fremskreden diabetisk retinopati
Hvis du lider af proliferativ diabetisk retinopati, skal du øjeblikkelig kirurgisk behandling. Sommetider kirurgi anbefales også for svær proliferativ diabetisk retinopati. Afhængigt af de konkrete problemer med din nethinde, kan valgmuligheder omfatter:

 • Focal laserbehandling. Denne laserbehandling, også kendt som fotokoagulation kan stoppe eller bremse udsivning af blod og væske i øjet. Det er gjort på lægens kontor eller øjenklinik. Under proceduren er lækager fra unormale blodkar behandlet med laser forbrændinger. Focal laser behandling er normalt gøres på en enkelt session. Dit syn vil blive sløret for omkring en dag efter indgrebet. Nogle gange vil du være opmærksom på de små pletter i dit synsfelt, der er relateret til laserbehandling. Symptomerne forsvinder normalt inden for uger. Hvis du havde sløret syn fra hævelse af den centrale macula før operationen, men du kan ikke komme sig helt normalt syn. Men i nogle tilfælde, gør vision forbedre.
 • Scatter laserbehandling. Denne laserbehandling, også kendt som panretinal fotokoagulation kan skrumpe unormale blodkar. Det er også sket i lægens kontor eller øjenklinik. Under proceduren, er de områder af nethinden væk fra macula behandlet med spredte laser forbrændinger. De brænder forårsage unormale nye blodkar til at krympe og ar. Scatter laserbehandling er normalt gøres i to eller flere sessioner. Dit syn vil blive sløret for omkring en dag efter indgrebet. Nogle tab af perifert syn eller nattesyn efter indgrebet er mulig.
 • Vitrectomy. Denne procedure kan anvendes til at fjerne blod fra midten af øjet (glaslegemet) samt enhver arvæv, der er tugging på nethinden. Det er gjort på en operation center eller hospital ved hjælp af lokale eller generel anæstesi. Under proceduren gør lægen en lille snit i øjet. Arvæv og blod i øjet fjernes med sarte instrumenter og erstattes med en saltopløsning, som bidrager til at opretholde øjets normale form. Undertiden en gasboble skal placeres i hulrummet af øjet for at hjælpe vedhæfte nethinden. Hvis en gas boble blev placeret i øjet, skal du måske til at forblive i en nedad position, indtil gassen boble forsvinder - ofte flere dage. Du bliver nødt til at bære en klap for øjet og bruge medicineret øjendråber for et par dage eller uger. Vitrectomy kan følges eller ledsaget af laserbehandling.

Kirurgi ofte forsinker eller stopper progressionen af ​​diabetisk retinopati, men det er ikke en kur. Fordi diabetes er en livslang tilstand, fremtidig beskadigelse af nethinden og synstab er mulige. Selv efter behandling for diabetisk retinopati, får du brug for regelmæssige øjenundersøgelser. På et tidspunkt, kan yderligere behandling anbefales.

Forskere studerer nye behandlinger for diabetisk retinopati, herunder medicin, der kan hjælpe med at forhindre unormale blodkar dannes i øjet. Nogle af disse medikamenter injiceres direkte ind i øjet til behandling af eksisterende hævelse eller unormal blodkar. Disse behandlinger synes lovende, men de er ikke blevet undersøgt i langtidsforsøg endnu.

Alternativ medicin

Du kan høre eller læse om naturlige helbredelsesmetoder eller hjemme retsmidler, men i øjeblikket er der ingen dokumenteret alternativ eller komplementære behandlingsformer, end kan helbrede diabetes eller diabetisk retinopati. Det er vigtigt ikke at forsinke standard behandlinger til at prøve udokumenterede behandlinger. Tidlig behandling er den bedste måde at forhindre tab af synet.

Flere alternative behandlingsformer har vist nogle fordele for mennesker med diabetisk retinopati, men mere forskning er nødvendig for at forstå, hvorvidt disse behandlinger er effektive og sikre. Potentielle alternative behandlingsformer kan nævnes:

 • Blåbær
 • Slagter kost
 • Ginkgo
 • Vindruekerneekstrakt
 • Pycnogenol (Pine bark)

Vær sikker på at lade din læge, hvis du tager urter eller kosttilskud. De har potentialet til at interagere med andre lægemidler, eller forårsage komplikationer i kirurgi, såsom overdreven blødning.

Håndtering og støtte

Tanken om, at du kan miste dit syn kan være skræmmende, og du kan drage fordel fra at tale med en terapeut. Din læge kan give en henvisning. Eller du kan finde kammeratskab og opmuntring, at en støttegruppe kan tilbyde, er nyttige for dig. Spørg din læge om støttegrupper for mennesker med diabetisk retinopati i dit område.

Hvis du allerede har mistet nogle visioner, så spørg din læge om svagsynede produkter og tjenester, der kan hjælpe med at gøre dagligdagen nemmere. For eksempel er specielle linser, lupper og video lupper rådighed.

Forebyggelse

Hvis du har diabetes, reducere din risiko for at få diabetisk retinopati ved at gøre følgende:

 • Foretag en forpligtelse til at styre din diabetes. Gør sund kost og fysisk aktivitet til en del af din daglige rutine. Prøv at få mindst 150 minutters moderat aerob aktivitet, såsom at gå, hver uge. Tage oral diabetes medicin eller insulin som anvist.
 • Overvåg dit blodsukker kan være nødvendigt at kontrollere og registrere dit blodsukker flere gange om dagen -. Mere hyppige målinger kan være påkrævet, hvis du er syg eller under stress. Omhyggelig overvågning er den eneste måde at sikre, at dit blodsukker niveau forbliver inden for dit målområde. Spørg din læge, hvor ofte du har brug for at teste dit blodsukker.
 • Spørg din læge om en glykosyleret hæmoglobin test. Den glykosyleret hæmoglobin test, eller hæmoglobin A1C test, afspejler din gennemsnitlige blodsukkerniveau for de to-til tre-måneders periode før prøven. For de fleste mennesker, er A1C mål at være under 7 procent. Hvis du har været møde dit blodsukker mål, vil din læge sandsynligvis udføre denne test to gange årligt. Men hvis din A1C er højere end dit mål er hyppigere kontrol anbefales. Husk, at holde dit blodsukker så tæt på normal som muligt forsinker progression af diabetisk retinopati og reducerer behovet for kirurgi.
 • Hold dit blodtryk og kolesterol under kontrol. Højt blodtryk og højt kolesteroltal øger risikoen for synstab. Spise sunde fødevarer, motion regelmæssigt og tabe overskydende vægt kan hjælpe. Undertiden medicin er nødvendig, også.
 • Hvis du ryger eller bruge andre former for tobak, så spørg din læge til at hjælpe dig med at holde op. Rygning øger din risiko for forskellige diabetes komplikationer, herunder diabetisk retinopati. Tal med din læge om måder at stoppe med at ryge eller til at stoppe med at bruge andre typer af tobak.
 • Vær opmærksom på synsforstyrrelser. Årlige dilaterede øjenundersøgelser er en vigtig del af din diabetes behandlingsplan. Kontakt dit øje læge, hvis du oplever pludselige vision ændringer eller dit syn bliver sløret, plettet eller diset.

Husk, at diabetes ikke nødvendigvis føre til dårligt syn. Tager en aktiv rolle i behandlingen af ​​diabetes kan gå en lang vej mod at forebygge komplikationer.

Se også