Diabetes

Amputation og diabetes: hvordan du beskytter dine fødder

God diabetesbehandling og regelmæssig fodpleje hjælpe med at forhindre alvorlige fod sår, der er vanskelige at behandle og kan kræve amputation.

Diabeteskomplikationer omfatter nerveskader og dårlig blodcirkulation. Disse problemer gør fødderne sårbare over for hud sår (sår), som kan forværre hurtigt og er vanskelige at behandle. Korrekt diabetes management og omhyggelig fodpleje kan hjælpe med at forhindre fodsår.

Diabetes. Undersøg dine fødder dagligt.
Diabetes. Undersøg dine fødder dagligt.

Når fodsår gør udvikle sig, er det vigtigt at få hurtig behandling. En helende sår, der forårsager alvorlige skader på væv og knogle kan kræve kirurgisk fjernelse (amputation) i en tå, fod eller en del af et ben.

Her er hvad du behøver at vide for at holde dine fødder sunde, og hvad sker der, hvis amputation er nødvendig.

Forebyggelse fodsår

Den bedste strategi til forebyggelse komplikationer af diabetes - herunder fodsår - en ordentlig diabetesbehandling med en sund kost, regelmæssig motion, blodsukker overvågning og tilslutning til en ordineret medicin regime.

Korrekt fodpleje vil hjælpe med at forhindre problemer med dine fødder og sikre en hurtig lægehjælp når der opstår problemer. Tips til ordentlig fodpleje omfatter følgende:

 • Undersøg dine fødder dagligt. Tjek dine fødder en gang om dagen for vabler, nedskæringer, revner, sår, rødme, ømhed eller hævelse. Hvis du har problemer med at nå dine fødder, bruge en hånd spejl for at se bunden af ​​dine fødder, skal du placere spejlet på gulvet, hvis det er for svært at holde, eller bede nogen om at hjælpe dig.
 • Vask dine fødder dagligt. Vask dine fødder i lunkent vand en gang om dagen. Tør dem forsigtigt, især mellem tæerne. Brug en pimpsten til forsigtigt at gnide huden, hvor hård hud let danne. Drys talkum eller majsstivelse mellem tæerne for at holde huden tør. Brug en fugtgivende creme eller lotion på toppen og bunden af ​​dine fødder til at holde huden blød.
 • Fjern ikke hård hud eller andre klovlæsioner selv. At undgå skade på din hud, skal du ikke bruge en neglefil, søm Clipper eller saks på hård hud, ligtorne, knyster eller vorter. Brug ikke kemiske vorte flyttefirma. Se din læge eller fod specialist (ortopæd) til fjernelse af nogen af ​​disse læsioner.
 • Trim dine tånegle omhyggeligt. Trim dine negle lige over. Forsigtigt fil skarpe ender med en smergel bord. Spørg om assistance fra en omsorgsperson, hvis du ikke er i stand til at trimme dine negle selv.
 • Må ikke gå barfodet. At forhindre at skade dine fødder, ikke går barfodet, selv rundt i huset.
 • Bær rene, tørre sokker Wear strømper lavet af fibre, der trækker (væge) sved væk fra din hud, såsom bomuld og særlige acrylfibre -. Ikke nylon. Undgå strømper med stramme elastikker, der reducerer omløb, samt tykke voluminøse sokker, der ofte passer dårligt og irritere din hud.
 • Køb sko, der passer ordentligt. Køb behagelige sko, der ikke passer stramt, og at yde støtte og støddæmpning til hæl, bue og fodballen. Undgå høje hæle eller smalle sko, crowd tæerne. Hvis den ene fod er større end den anden, købe sko i større størrelse. Din læge kan anbefale specialdesignede sko (ortopædiske sko), der passer præcis form af dine fødder, afbøde dine fødder og fordeler vægten på dine fødder.
 • Der må ikke ryges. Rygning svækker cirkulation og reducerer mængden af ilt i blodet. Disse kredsløbsproblemer kan resultere i mere alvorlige sår og dårlig heling. Tal med din læge, hvis du har brug for hjælp til at stoppe med at ryge.
 • Planlægge regelmæssige fod checkups. Din læge eller ortopæd kan inspicere dine fødder for tidlige tegn på nerveskader, dårligt blodomløb eller andre fodproblemer. Planlæg fod eksamener mindst en gang om året eller oftere, hvis det anbefales af din læge.
 • Tag fodskader alvorligt. Kontakt din læge, hvis du har en fod øm, der ikke begynde at helbrede inden for et par dage eller andre vedvarende problemer med dine fødder. Din læge vil inspicere din fod til at stille en diagnose og ordinere den rette behandling.

Se også

Amputation og diabetes: hvordan du beskytter dine fødder

Hvad hvis amputation er den eneste mulighed?

Behandlinger for fodsår varierer afhængigt af sværhedsgraden af ​​såret. Generelt beskæftiger behandling metoder til at fjerne døde væv eller vragrester, holde såret rent og fremmer heling. Når tilstanden resulterer i et alvorligt tab af væv eller en livstruende infektion, kan en amputation være den eneste mulighed.

En kirurg fjerner det beskadigede væv og bevarer så meget sundt væv som muligt. Efter operationen vil du blive overvåget på hospitalet i et antal dage. Det kan tage fire til otte uger for såret til at helbrede fuldstændigt.

Ud over at din primære sundhedstjeneste læge og kirurg, kan andre medicinske fagfolk, der er involveret i din behandling planen indeholde:

 • Endokrinolog, en læge, som har specialiseret sig i behandling af diabetes eller andre hormon-relaterede lidelser
 • Fysioterapeut, som vil hjælpe dig med at genvinde styrke, balance og koordination og lære dig, hvordan du bruger en kunstig (proteser) lemmer, kørestol eller andre enheder til at forbedre din mobilitet
 • Ergoterapeut, der har specialiseret sig i terapi for at forbedre hverdagen færdigheder og bruge adaptive produkter, der hjælper med dagligdags aktiviteter
 • Mental sundhed udbyder, såsom en psykolog eller psykiater, som kan hjælpe dig med at løse dine egne følelser eller forventninger relateret til amputation eller at klare reaktioner fra andre mennesker
 • Socialrådgiver, der kan hjælpe med adgang til tjenester og planlægning for ændringer i pleje

Selv efter amputation, er det vigtigt at følge din diabetes behandlingsplan. Spise sunde fødevarer, motion regelmæssigt, kontrollere dit blodsukker, og undgå tobak kan hjælpe dig forhindre yderligere diabetes komplikationer.

Se også