Cystoskopi

Definition

Cystoskopi (SIS-TOS-Kuh-tisse) er en procedure, der anvendes til at se inde i din urinblære og urinrøret - røret, der bærer urin fra blæren til ydersiden af ​​din krop. Under en cystoskopi procedure, bruger lægen et hult rør (cystoscope) udstyret med en linse til nøje at undersøge foring af blæren og urinrøret. Den cystoskop er indsat i urinrøret og langsomt avancerede ind i din blære.

Lægen kan udføre cystoskopi i et test rum, ved hjælp af en lokalbedøvelse jelly at dulme din urinrøret. Eller din læge kan udføre cystoskopi som en ambulant procedure, ved hjælp af sedation. En anden mulighed er at gøre det cystoskopi på hospitalet, mens under generel anæstesi. Den type cystoskopi har du afhænger af årsagen til din procedure.

Hvorfor det er gjort

Læger bruger cystoskopi at diagnosticere, overvåge og behandle forhold, der påvirker blæren og urinrøret. Almindelige årsager Din læge kan anbefale en cystoskopi kan nævnes:

 • Undersøgelse årsager blære tegn og symptomer. Cystoskopi kan hjælpe din læge lære årsagerne til tegn og symptomer såsom blod i urinen, hyppige urinvejsinfektioner, inkontinens, overaktiv blære og smertefuld vandladning.
 • Diagnosticering blære og urinveje sygdomme og tilstande. En cystoskopi kan anvendes til at diagnosticere blærekræft, blæresten og blærebetændelse (blærebetændelse).
 • Behandling blære sygdomme og tilstande. Særlige værktøjer kan føres gennem cystoskopet at behandle en blære sygdom eller tilstand. For eksempel kan meget små blæretumorer fjernes under cystoskopi.
 • Diagnosticerer en forstørret prostata. En cystoskopi kan afsløre en indsnævring af urinrøret hvor den passerer gennem prostata, hvilket indikerer en forstørret prostata (benign prostatahyperplasi).
Cystoskopi. Undersøge årsagerne til blære tegn og symptomer.
Cystoskopi. Undersøge årsagerne til blære tegn og symptomer.

I visse tilfælde kan din læge foretage en procedure kaldet ureteroscopy (u-ree-tur-OS-Kuh-tisse) for at undersøge din urinvejene over din blære på samme tid som din cystoskopi. Ureteroscopy bruger en mindre mulighed for at undersøge dine urinledere - de rør, der bærer urin fra nyrerne til blæren.

Risici

Cystoskopi indebærer en risiko for komplikationer, herunder:

 • Infektion. Sjældent kan cystoskopi indføre bakterier i din urinvejene, hvilket kan forårsage infektioner. Cystoskopi kan også forværre en eksisterende urinvejsinfektion, forværring det. I udvalgte tilfælde kan lægen ordinere antibiotika til at tage før og efter din cystoskopi at forebygge infektion.
 • Blødning. Cystoskopi kan medføre nogle blod i urinen. Sjældent kan blødningen være alvorlige.
 • Smerte. Cystoskopi kan forårsage mavesmerter og en brændende fornemmelse ved vandladning. I de fleste tilfælde er disse symptomer milde og gradvist aftage efter indgrebet.

Tegn og symptomer på en komplikation
Ring til din læge eller tage til den nærmeste skadestue, hvis du oplever:

 • Lyse rødt blod i urinen
 • En feber højere end 100 F (38 C)
 • Smerter eller brændende under vandladning, der varer mere end to dage

Hvordan du forbereder

For at forberede din cystoskopi eksamen, kan din sundhedspleje team beder dig:

 • Tage antibiotika, hvis lægen har ordineret. I udvalgte tilfælde kan lægen ordinere antibiotika før og efter din cystoskopi. Eksempler på folk, der kan have brug for at tage antibiotika omfatter dem, der har en aktiv urinvejsinfektion, og dem, hvis kroppe har svært bekæmpe infektioner.
 • Vent med at tømme blæren. I visse situationer, kan din læge bestille en urintest før din cystoskopi. Vent med at tømme blæren, indtil du får til din udnævnelse, hvis du nødt til at give en urinprøve.

Forbered sedation eller anæstesi
Hvis du vil modtage en intravenøs (IV) beroligende eller generel anæstesi under dit cystoskopi, planlægge din opsving. For at forberede, kan du:

 • Find et lift hjem. Du vil blive bedt om ikke at køre selv hjem, så arrangere en tur.
 • Ryd din tidsplan for dagen. Planlæg at tage det roligt efter din procedure. Undgå at blive aktiv for resten af ​​dagen. Du kan være nødt til at tage dagen fri fra arbejde. Selvom du måske føler fint, kan din dømmekraft og reflekser blive bremset.
 • Spørg nogen til at bo i nærheden. Har en ven eller slægtning ophold med dig, eller kontrollere om du hele dagen.

Hvad du kan forvente

Under cystoskopi
En simpel ambulant cystoskopi kan tage mindre end fem minutter. Når du er færdig på et hospital med sedation eller generel anæstesi, kan cystoskopi tage 10 til 30 minutter. Dit cystoskopi procedure kan følge denne proces:

 • Du vil blive bedt om at tømme blæren før proceduren. Så vil du ligge ned på et bord på din ryg. Du vil sandsynligvis blive placeret med fødderne i bøjlerne og dine knæ bøjede.
 • Du kan eller ikke brug for en beroligende eller bedøvende. Hvis du modtager en beroligende, vil du føle søvnig og afslappet under cystoskopi, men du vil stadig være opmærksomme på. Hvis du modtager en generel anæstesi, vil du ikke være bekendt under proceduren. Begge typer af medicin kan gives gennem en blodåre i armen.
 • Din læge vil indsætte cystoskop. En bedøvende gelé vil blive anvendt til din urinrøret for at hjælpe med at forhindre smerte, når den cystoskop er indsat. Efter vente et par minutter for bedøvende, vil din læge nøje skubbe cystoskop ind i din urinrøret, at den mindste omfang det er muligt. Mindre anvendelsesområder er ofte bruges til at lede efter årsager til tegn og symptomer. Større dækningsområder kan være nødvendigt at tage vævsprøver eller passerer kirurgiske redskaber ind i blæren.
 • Din læge vil undersøge din urinrøret og blæren. Som cystoskop passerer gennem urinrøret og mod din blære, vil lægen kigge gennem en linse på enden af cystoskop. Objektivet fungerer som en kikkert til at forstørre de indvendige overflader af urinrøret og blæren. I nogle tilfælde kan lægen placere en speciel video kamera over linsen, der projicerer billeder på en videoskærm.
 • Din læge vil fylde din blære med en steril opløsning. Når cystoskop når din blære, vil din læge oversvømme blæren med en steril opløsning. Løsningen pustes blæren og giver lægen mulighed for at få et bedre kig indenfor. Som din blæren fyldes, kan du føle behov for at tisse. Så snart din cystoskopi er færdig, vil du få lov til at tømme blæren.
 • Din læge kan tage vævsprøver eller udføre en anden procedure. Afhængig af din situation, kan lægen tage vævsprøver til lab test eller udføre forskellige procedurer i løbet af cystoskopi.

Efter cystoskopi
Efter din cystoskopi, kan få lov til at gå om din dag. Hvis du har fået sedation eller generel anæstesi, kan du blive bedt om at forblive i et opsving område at lade virkningerne af medicinen aftager, før du forlader.

Du kan opleve nogle bivirkninger efter cystoskopi, såsom:

 • Blødning fra urinrøret, hvilket kan forekomme lys rosa i din urin eller på toiletpapir
 • En brændende fornemmelse ved vandladning
 • Mere hyppig vandladning for den næste dag eller to

Du kan lindre nogle af ubehaget, hvis du:

 • Hold en varm, fugtig vaskeklud over åbningen til din urinrøret for at hjælpe med at lindre smerter. Gentag dette efter behov.
 • Tag et varmt bad. Selvom, i nogle tilfælde, kan lægen bede dig om at undgå bade. Hvis du er bekymret, så ring til din læge.
 • Drik vand til at skylle ud af din blære. Dette kan reducere irritation. Prøv at drikke 16 ounce (473 milliliter) vand hver time for de første to timer efter din cystoskopi.

Ring til din læge, hvis du har bekymringer efter dit cystoskopi.

Resultater

Spørg din læge, når du kan forvente, resultaterne af din cystoskopi. I nogle tilfælde kan lægen være i stand til at drøfte resultaterne umiddelbart efter din procedure.

I andre tilfælde kan din læge diskutere dine resultater på et opfølgende aftale. For eksempel, hvis din cystoskopi involveret indsamling af en vævsprøve (biopsi) til at teste for blærekræft vil din læge sende denne prøve til et laboratorium. Når testene er færdige, vil din læge fortælle dig resultaterne.