Carotis ultralyd

Definition

Carotis (Kuh-ROT-id) ultralyd er en sikker, smertefri procedure, der bruger lydbølger til at undersøge strukturen og funktionen af ​​carotis arterierne i nakken.

Dine to halspulsårer er placeret på hver side af halsen. Halspulsårer leverer blod fra dit hjerte til din hjerne.

Carotis ultralyd er normalt bruges til at teste for blokerede eller forsnævrede halspulsårer, som kan tyde på en øget risiko for slagtilfælde. Resultater fra en carotis ultralyd kan hjælpe din læge afgøre, hvilken slags behandling du måske nødt til at sænke din risiko for slagtilfælde.

Se også

Hvorfor det er gjort

Det primære formål med en carotis ultralyd er at teste for forsnævrede halspulsårer, der indikerer en øget risiko for slagtilfælde.

Indsnævring af halspulsårer er normalt forårsaget af plaque - en ophobning af fedt, kolesterol, calcium og andre stoffer, der cirkulerer i blodet. Tidlig påvisning af forsnævrede halspulsårer giver din læge til at begynde behandlinger til at forbedre blodtilførslen til hjernen og mindske din risiko for slagtilfælde.

Din læge kan anbefale en carotis ultralyd, hvis du har medicinske tilstande, der øger risikoen for slagtilfælde, herunder:

 • Højt blodtryk
 • Diabetes
 • Højt kolesteroltal
 • Familie historie slagtilfælde eller hjertesygdom
 • Seneste forbigående iskæmisk anfald (TIA) eller slagtilfælde
 • Unormal lyd i halspulsårer (bruit), opdaget af lægen ved hjælp af et stetoskop
Carotis ultralyd. Abdominal ultralyd.
Carotis ultralyd. Abdominal ultralyd.

Du får en Doppler ultralyd, der vurderer blodgennemstrømningen gennem dine halspulsårer.

En carotis ultralyd kan anvendes i kombination med andre tests for at screene for indsnævret eller blokeret blodkar i andre områder af din krop, herunder:

 • Abdominal ultralyd. Du har måske en abdominal ultralyd til at teste for forhold, der påvirker blodkarrene eller organer i din maveregion.
 • Ankel-brachialis indeks test. Denne test måler og sammenligner din ankel blodtryk og din arm blodtryk. Testen kan indikere nedsat eller blokeret blodgennemstrømning til dine ben.

Andre anvendelser af carotis ultralyd
Din læge kan også bestille en carotis ultralyd til:

 • Vurdere struktur og funktion af arterien efter operation for at fjerne plaques (carotis endarterectomy)
 • Evaluer placering og behandlingseffekten af ​​en stent, en maske rør bruges til at forbedre blodgennemstrømningen gennem en arterie ved mekanisk faldende indsnævringen
 • Find en samling af størknet blod (hæmatom), der kan hæmme blodgennemstrømningen
 • Registrere andre abnormiteter i strukturen af ​​en halspulsåre, som kan forstyrre blodgennemstrømning

Se også

Hvordan du forbereder

Du kan tage følgende skridt til at forberede din udnævnelse:

 • Ring dagen før eksamen for at bekræfte tid og sted for eksamen.
 • Bær en komfortabel skjorte uden krave eller en åben krave.
 • Må ikke bære en halskæde eller dinglende øreringe.

Medmindre din læge eller radiologi lab giver særlige instruktioner, bør du ikke behøver at foretage andre præparater.

Se også

Hvad du kan forvente

Sådan virker det
En tekniker (sonographer) gennemfører testen med en lille, håndholdt enhed kaldet en transducer. Transduceren udsender lydbølger og registrerer ekko som bølgerne hoppe ud væv, organer og blod celler.

En computer oversætter gentaget lydbølger i en live-action billede på en skærm. I en Doppler ultralyd, er oplysningerne om antallet af blodgennemstrømningen oversat til en graf.

En carotis ultralyd tager normalt omkring 30 minutter.

Under proceduren
Du vil sandsynligvis ligge på ryggen under proceduren. Den ultralyd tekniker (sonographer) kan forsigtigt justere placeringen af ​​dit hoved til at forbedre adgangen til den side af halsen.

Den sonographer vil anvende en varm gel til din hud over stedet for hver halspulsåren. Gelen hjælper med at fjerne dannelsen af ​​luftlommer mellem huden og transduceren. Den sonographer derefter forsigtigt presser transduceren mod siden af ​​din hals, for at instrumentet til at sende og modtage lydbølger.

Du skal ikke føle noget ubehag under proceduren. Hvis du gør, fortæller sonographer.

Se også

Resultater

En læge, der har specialiseret sig i billeddannende undersøgelser (radiologen) vurderer og fortolke resultaterne af din carotis ultralyd. Han eller hun vil udarbejde en rapport til den læge, der har bestilt eksamen, så som din primære sundhedstjeneste læge, en læge uddannet i hjerte-og blodkar betingelser (kardiolog), eller en læge uddannet i hjernen og nervesystemet betingelser (neurolog).

Radiologen kan også drøfte resultaterne af testen med dig umiddelbart efter proceduren.

Den læge, der bestilte testen vil forklare dig, hvad carotis ultralyd afsløret, og hvordan resultaterne vil påvirke din lægehjælp.

Hvis testen afslører du er i risiko for et slagtilfælde, kan din læge anbefale følgende behandlinger, afhængigt af sværhedsgraden af ​​blokering i arterierne:

 • Spis en sund kost, herunder frugt, grøntsager og hele korn brød og korn, og begrænse mættet fedt
 • Deltage i en regelmæssig motion rutine
 • Hold en sund vægt
 • Ryg ikke, og forsøge at holde sig væk fra passiv rygning
 • Tage medicin til lavere kolesterol i blodet og blodtryk
 • Tage medicin for at forebygge blodpropper
 • Har en kirurgisk procedure for at fjerne halspulsåren plaques (carotis endarterectomy)
 • Har en kirurgisk procedure til at åbne op og støtte dine halspulsårer (carotis ballonudvidelse og stent)

Hvis din læge beordrede carotis ultralyd som en opfølgning på en kirurgisk procedure, kan din læge forklare, om behandlingen virker som planlagt, og om du har brug for yderligere behandling eller opfølgning eksamener.

Supplerende prøver
Hvis resultaterne af carotis ultralyd er uklare, kan din læge bestille yderligere billeddiagnostiske test for mere detaljerede billeder af dine halspulsårer, herunder:

 • Edb-tomografi (CT) scanning. En CT-scanning bruger en række røntgenstråler til at producere detaljerede billeder af blødt væv i kroppen. Din læge kan injicere et farvestof i en blodåre til at fremhæve dine halspulsårer.
 • Magnetic resonance imaging (MRI). En MR-scanning bruger et magnetfelt og radiobølger til at producere detaljerede billeder af blødt væv i kroppen.

Se også