C. difficile

Definition

Clostridium difficile (Klos-TRID-e-um forskel-uh-SEEL), ofte kaldet C. difficile eller C. diff, er en bakterie, der kan forårsage symptomer, der spænder fra diarré til livstruende betændelse i tyktarmen.

Sygdom fra C. difficile rammer oftest ældre voksne på hospitaler eller i langsigtede sundhedsfaciliteter og typisk opstår efter brug af antibiotika medicin. Undersøgelser viser imidlertid, stigende rater af C. difficile-infektion blandt folk, som traditionelt ikke anses høj risiko, såsom yngre og raske individer uden en historie af brug af antibiotika eller udsættelse for sundhedsfaciliteter.

Hvert år mere end en halv million mennesker bliver syge af C. difficile, og i de seneste år har C. difficile-infektioner blevet mere hyppige, alvorlige og vanskelige at behandle.

Symptomer

Nogle mennesker bærer bakterien C. difficile i deres tarme, men aldrig bliver syge, selvom de stadig kan sprede infektionen. C. difficile sygdom normalt udvikler under eller inden for et par måneder efter, at et kursus af antibiotika.

Mild til moderat infektion
De mest almindelige symptomer på mild til moderat C. difficile infektion er:

 • Vandig diarré tre eller flere gange om dagen i to eller flere dage
 • Mild mavekramper og ømhed

Svær infektion
I svære tilfælde, har en tendens folk til at blive dehydreret og muligvis hospitalsindlæggelse. C. difficile forårsager kolon til at blive betændt (colitis) og undertiden kan danne pletter af rå væv, der kan bløde eller producerer pus (pseudomembranøs colitis). Tegn og symptomer på alvorlig infektion omfatter:

 • Vandig diarré 10 til 15 gange om dagen
 • Mavekramper og smerte, som kan være svær
 • Fever
 • Blod eller pus i afføringen
 • Kvalme
 • Dehydrering
 • Tab af appetit
 • Vægttab
 • Opsvulmet mave
 • Nyresvigt
 • Øget antal hvide blodlegemer

Hvornår skal se en læge
Nogle mennesker har løs afføring under eller kort efter antibiotikabehandling. Dette kan være forårsaget af C. difficile infektion. Se din læge, hvis du har tre eller flere våde afføring om dagen og symptomer varer mere end to dage, eller hvis du har en ny feber, svære mavesmerter eller kramper, eller blod i afføringen.

Årsager

C. difficile bakterier findes overalt i miljøet - i jord, luft, vand, menneskers og dyrs afføring, og fødevarer, såsom forarbejdet kød. Et lille antal raske mennesker naturligt bærer bakterier i deres tyktarmen og ikke har skadelige virkninger fra infektionen.

C. difficile infektion er oftest forbundet med sundhedspleje, der forekommer i sygehuse og andre sundhedsfaciliteter, hvor en langt højere procentdel af mennesker bærer bakterier. Undersøgelser viser imidlertid, stigende rater af community-associerede C. difficile infektion, som opstår blandt befolkningerne traditionelt ikke betragtes som høj risiko, såsom børn og mennesker uden en historie af brug af antibiotika eller nyligt indlæggelse.

C. difficile bakterier er gået i fæces og bredte sig til mad, overflader og objekter, når folk, der er smittet ikke vaske deres hænder grundigt. Bakterierne producerer sporer, der kan overleve i et rum for uger eller måneder. Hvis du rører en overflade er forurenet med C. difficile kan du så ubevidst sluge bakterier.

C. difficile. Mild til moderat infektion.
C. difficile. Mild til moderat infektion.

Dine tarme indeholder millioner af bakterier, hvoraf mange hjælper med at beskytte din krop fra infektion. Men når man tager et antibiotikum til behandling af en infektion, kan lægemidlet ødelægge nogle af de normale, nyttige bakterier samt bakterier, der forårsager sygdommen. Uden nok sunde bakterier, kan C. difficile hurtigt vokse ud af kontrol. De antibiotika, der oftest fører til C. difficile infektioner omfatter fluorquinoloner, cefalosporiner clindamycin og penicilliner.

Når de er etableret, kan C. difficile producerer toksiner, der angribe foring af tarmen. De toksiner ødelægger cellerne og producere patches (plaques) i inflammatoriske celler og rådnende celleaffald inde i tyktarmen og forårsage vandig diarré.

Fremkomsten af en ny stamme
En aggressiv stamme af C. difficile er opstået, der producerer langt flere giftstoffer end andre stammer gør. Den nye stamme kan være mere modstandsdygtige over for visse medikamenter, og har vist sig i mennesker, der ikke har været på hospitalet eller taget antibiotika. Denne stamme af C. difficile har forårsaget flere udbrud af sygdom siden 2000.

Risikofaktorer

Selv om folk - herunder børn - med ingen kendte risikofaktorer har fået syge fra C. difficile, visse faktorer øger din risiko.

Tage antibiotika eller anden medicin
Medicin-associeret risikofaktorer omfatter:

 • Øjeblikket tager eller har for nylig taget antibiotika
 • Tager bredspektrede antibiotika, der er rettet mod en bred vifte af bakterier
 • Brug af flere antibiotika
 • Tage antibiotika i lang tid
 • Tager medicin for at reducere mavesyre, herunder protonpumpehæmmere (PPI)

Opholder sig i en sundhedspleje facilitet
Hovedparten af ​​C. difficile tilfælde forekommer i eller efter eksponering for sundhedspleje indstillinger - herunder sygehuse, plejehjem og langtidspleje faciliteter - hvor bakterier spredes nemt, brug af antibiotika er almindeligt, og folk er særligt udsatte for smitte. På hospitaler og plejehjem, spreder C. difficile primært på hænderne fra person til person, men også på indkøbskurv håndtag, bedrails, natborde, toiletter, håndvaske, stetoskoper, termometre - selv telefoner og fjernbetjeninger.

At have en alvorlig sygdom eller medicinsk procedure
Hvis du har en alvorlig sygdom, såsom inflammatorisk tarmsygdom eller kolorektal cancer eller et svækket immunsystem som følge af en sygdomstilstand eller behandling (såsom kemoterapi), er du mere modtagelig for en C. difficile infektion. Din risiko for C. difficile-infektion er også større, hvis du har haft abdominal kirurgi eller en gastrointestinal procedure.

Ældre alder er også en risikofaktor for C. difficile-infektion. I en undersøgelse, var risikoen for at blive smittet med C. difficile 10 gange større for folk 65 år og ældre sammenlignet med yngre mennesker.

Efter at have en tidligere C. difficile infektion, kan dine chancer for at have en tilbagevendende infektion være op til 20 procent, og risikoen stiger yderligere med hver efterfølgende infektion.

Komplikationer

Komplikationer af C. difficile infektioner omfatter:

 • Dehydrering. Alvorlig diarré kan føre til et betydeligt tab af væske og elektrolytter. Det gør det svært for kroppen at fungere normalt og kan forårsage blodtrykket til at falde til faretruende lavt niveau.
 • Nyresvigt. I nogle tilfælde kan dehydrering forekomme så hurtigt, at nyrefunktionen hurtigt forværres (nyresvigt).
 • Toksisk megacolon. I denne tilstand, bliver din kolon stand til at udvise gas og afføring, får det til at blive meget udspilet (megacolon). Venstre ubehandlet, kan din kolon briste, forårsager bakterier fra tyktarmen at indtaste din bughulen. En bristet kolon kræver akut kirurgi og kan være dødelig.
 • Et hul i din tyktarmen (tarm perforation). Dette er sjælden og resultaterne fra omfattende skader på foring af din tyktarm. En perforeret tarm kan spilde bakterier fra tarmen ind i din bughulen, hvilket fører til en livstruende infektion (peritonitis).
 • Døden. Selv mild til moderat C. difficile infektioner kan hurtigt udvikle sig til en dødelig sygdom, hvis den ikke behandles omgående.

Test og diagnose

Livsstil og hjem retsmidler. Fremkomsten af ​​en ny stamme.
Livsstil og hjem retsmidler. Fremkomsten af ​​en ny stamme.

Læger ofte mistanke C. difficile i nogens med diarré, der har for nylig taget antibiotika eller når diarré udvikler et par dage efter indlæggelse. I sådanne tilfælde vil du sandsynligvis have en eller flere af de følgende tests.

Skammel test
Toksiner produceret af C. difficile bakterier kan normalt påvises i en prøve af din afføring. Adskillige hovedtyper af lab tests findes, og de omfatter:

 • Enzymimmunanalyse. De fleste laboratorier bruger enzymimmunoanalyse (VVM) test, som er hurtigere end andre tests, men er ikke følsom nok til at påvise mange infektioner og har en højere sats for falsk normale tests.
 • Polymerasekædereaktionen. Denne følsom molekylær test kan hurtigt påvise C. difficile toksin B-genet i en afføringsprøve og er meget præcis. Det er nu ved at blive tilpasset af flere laboratorier og bliver mere bredt tilgængelig.
 • Cytotoksicitet assay. En celletest søger efter virkningerne af C. difficile-toksin på humane celler dyrket i en kultur. Denne type test er følsom, men det er mindre udbredt, mere besværligt at gøre og kræver mere end 24 til 48 timer for testresultater. Nogle hospitaler bruge både EIA-test og celler cytotoksicitetsassayet at sikre nøjagtige resultater.

Testning for C. difficile er unødvendig, hvis du ikke har diarré eller vandig afføring.

Colon undersøgelse
I sjældne tilfælde, at hjælpe med at bekræfte en diagnose af C. difficile infektion kan lægen undersøge indersiden af ​​din kolon. Denne test (fleksibel sigmoideoskopi eller koloskopi) indebærer indsættelse en fleksibel slange med et lille kamera i den ene ende ind i din kolon for at lede efter områder af inflammation og pseudomembranes.

Imaging tests
Hvis din læge er bekymret over de mulige komplikationer af C. difficile, kan han eller hun bestiller en abdominal X-ray eller en edb-tomografi (CT) scanning, som giver billeder af din kolon. Scanningen kan detektere tilstedeværelsen af ​​komplikationer såsom fortykkelse af tyktarm, ekspanderende af tarmen, eller mere sjældent, et hul (perforering) i foringen af ​​din kolon.

Se også

Behandlinger og medicin

Det første skridt i behandling C. difficile er at stoppe med at tage antibiotika, der udløste infektionen, når det er muligt. Afhængig af sværhedsgraden af ​​infektionen, kan behandlingen omfatte:

 • Antibiotika. Ironisk nok standard behandling for C. difficile er en anden antibiotikum. Disse antibiotika holder C. difficile fra dyrkning, som behandler diarré og andre komplikationer.

  For mild til moderat infektion, som regel læger ordinere metronidazol (Flagyl), taget af munden. Metronidazol ikke FDA godkendt til C. difficile infektion, men har vist sig at være effektiv i mild til moderat infektion. Bivirkninger af metronidazol omfatter kvalme og en bitter smag i munden.

  For mere alvorlige og tilbagevendende sager (Vancocin) vancomycin, også indtages gennem munden, kan ordineres.

  En anden oral antibiotika, fidaxomicin (Dificid), er blevet godkendt til behandling af C. difficile. I en undersøgelse, var recidivraten af ​​C. difficile i mennesker, der tog fidaxomicin lavere end blandt dem, der tog vancomycin. Men fidaxomicin koster betydeligt mere end metronidazol og vancomycin. Almindelige bivirkninger af vancomycin og fidaxomicin omfatter mavesmerter og kvalme.

 • Surgery. For folk med svære smerter, organsvigt eller betændelse i bugvæggen, operation for at fjerne den syge del af tyktarmen kan være den eneste mulighed.

Tilbagevendende infektion
Op til 20 procent af mennesker med C. difficile bliver syg igen, enten fordi den indledende infektion aldrig gik væk eller fordi de er inficeret igen med en anden stamme af bakterien. Men efter en eller flere gentagelser, øge satserne for yderligere tilbagefald op til 65 procent.

Din risiko for tilbagefald er større, hvis du:

 • Er ældre end 65
 • Tager andre antibiotika til en anden tilstand, mens du bliver behandlet med antibiotika for C. difficile-infektion
 • Har en alvorlig underliggende medicinsk lidelse, såsom kronisk nyresvigt, inflammatorisk tarmsygdom eller kronisk leversygdom

Behandling for tilbagevendende sygdom kan omfatte:

 • Antibiotika. Antibiotikabehandling for tilbagefald kan involvere et eller flere kurser af en medicin (typisk vancomycin), et gradvist tilspidset dosis af medicin eller et antibiotikum givet én gang hver par dage, en metode, som kaldes en pulserende regime. For en første gentagelse, er effektiviteten af ​​antibiotikabehandling omkring 60 procent, og yderligere fald med hver efterfølgende gentagelse.
 • Fækal mikrobiota transplantation (FMT). Også kendt som en skammel transplantation er FMT fremstår som en alternativ strategi til behandling af tilbagevendende C. difficile infektioner. Selvom der endnu ikke er godkendt af FDA, kliniske undersøgelser af FMT er i øjeblikket i gang.

  FMT genskaber sunde tarmbakterier ved at placere en anden persons (donorens) afføring i din kolon ved hjælp af en colonoscope eller nasogastrisk sonde. Donor afføring er omhyggeligt og gentagne gange screenet for parasitter, vira, bakterier og visse antistoffer inden de anvendes til en FMT.

  Forskning har vist, FMT har en succesrate på over 90 procent til behandling C. difficile-infektioner. Et lille, randomiseret, kontrolleret forsøg stoppet tidligt, fordi resultaterne var så positive, med en 94 procent succesrate samlet.

 • Probiotika. Probiotika er organismer, såsom bakterier og gær, som bidrage til at genoprette en sund balance i tarmkanalen. En gær kaldet Saccharomyces boulardii, sammenholdt med antibiotika, kan hjælpe med at forhindre yderligere tilbagevendende C. difficile infektioner.

Livsstil og hjem retsmidler

Understøttende behandling mod diarré omfatter:

 • Masser af væske. Vælg væsker indeholdende vand, salt og sukker, såsom fortyndet frugtsaft, sodavand og bouillon.
 • God ernæring. Hvis du har vandig diarré, spise stivelsesholdige fødevarer, såsom kartofler, nudler, ris, hvede og havregryn. Andre gode valg er saltede kiks, bananer, suppe og kogte grøntsager. Hvis du ikke er sulten, kan du bruge en flydende kost i første omgang. Efter din diarré rydder op, kan du have midlertidige vanskeligheder fordøje mælk og mælkebaserede produkter.

Forebyggelse

For at forhindre spredning af C. difficile, hospitaler og andre sundhedsfaciliteter følge strenge infektion-retningslinjer for kontrol. Hvis du har en ven eller et familiemedlem på et hospital eller plejehjem, skal du ikke være bange for at minde pårørende til at følge de anbefalede forholdsregler.

Forebyggende foranstaltninger omfatter:

 • Hånd-vask. Sundhedspersonale skal praktisere god håndhygiejne før og efter behandling hver person i deres varetægt. I tilfælde af en C. difficile udbrud, er ved hjælp af sæbe og varmt vand et bedre valg for håndhygiejne, fordi alkohol-baserede hånd sanitizers ikke effektivt ødelægger C. difficile sporer. Besøgende bør også vaske deres hænder med sæbe og varmt vand før og efter forlader rummet eller ved hjælp af badeværelset.
 • Kontakt forholdsregler. Mennesker, der er indlagt med C. difficile har eget værelse eller dele et værelse med nogen, der har samme sygdom. Hospital personale og besøgende bruge engangshandsker og kjoler, mens i rummet.
 • Grundig rengøring. Under enhver indstilling, skal alle overflader være omhyggeligt desinficeret med et produkt, der indeholder klor blegemiddel. C. difficile sporer kan overleve rutinemæssige rengøring produkter, der ikke indeholder blegemiddel.
 • Undgå unødig brug af antibiotika. Antibiotika er undertiden ordineret til virale sygdomme, der ikke er hjulpet af disse lægemidler. Tag en vent og se-holdning med enkle lidelser. Hvis du har brug for et antibiotikum, så spørg din læge til at ordinere en, der har et snævert interval, og at du tager for den kortest mulige tid.