Bygningsfejl

Definition

Bygningsfejl (uh-STIG-muh-TIZ-um) er en almindelig, mild og generelt let behandles ufuldkommenhed i krumning af øjet. Betingelsen kan forårsage sløret syn.

Bygningsfejl opstår, når den forreste overflade af øjet (hornhinden) eller linsen, i øjet, har en lidt anden overflade krumning i én retning fra den anden. I stedet for at være jævn og glat i alle retninger, kan overfladen have nogle områder, der er fladere eller stejlere.

Bygningsfejl slører dit syn på alle afstande. Bygningsfejl er ofte til stede ved fødslen og kan forekomme i kombination med nærsynethed eller langsynethed. Ofte er det ikke udtalt nok til at kræve korrigerende foranstaltninger. Når det er, dine behandlingsmuligheder omfatter korrigerende linser og kirurgi.

Symptomer

Tegn og symptomer på bygningsfejl kan omfatte:

 • Sløret eller forvrænget syn
 • Anstrengte øjne
 • Hovedpine

Hvornår skal se en læge
Hvis din synskvalitet forringer din nydelse af aktiviteter eller forstyrrer din evne til at udføre daglige opgaver, se en øjenlæge. Et øje læge kan afgøre, om du har bygningsfejl, og i givet fald i hvilken grad. Han eller hun kan derefter rådgive dig om dine muligheder for at korrigere dit syn.

Hvis du er en sund voksen ældre end 40, har dine øjne undersøgt om hver to til fire år indtil 55 år. Efter 55 år har dem tjekket hver et til tre år for tegn på øjensygdom eller problemer, og derefter hvert et til to år efter det fyldte 65 år. Hvis du har problemer med øjnene, såsom bygningsfejl, kan du blive nødt til at have dine øjne kontrolleret oftere. Hvis du er i risiko for visse øjensygdomme, såsom grøn stær, eller du har diabetes, tjekke med din læge for at se, hvor ofte du skal have dine øjne undersøgt.

Se også

Årsager

Øjet har to dele, der fokuserer billeder - hornhinden og linsen. I en perfekt formet øje, har hver af disse fokuseringselementer en perfekt glat krumning, som overfladen på en jævn kugle. En hornhinde eller linse med en sådan overflade krumning bøjer (refracts) al indkommende lys på samme måde og gør en skarpt fokuseret billede på bagsiden af ​​øjet (nethinden).

Men hvis din hornhinde eller linse ikke er jævnt og glat buet, bliver lysstrålerne ikke brydes korrekt. Dette medfører en brydningsfejl. Bygningsfejl er en type af brydningsfejl. I bygningsfejl, er din hornhinde eller linse buet kraftigere i den ene retning end i den anden. Når hornhinden har en forvrænget form, du har hornhinde bygningsfejl. Når objektivet er forvrænget, har du linseformede bygningsfejl. Enten type bygningsfejl kan forårsage sløret syn. Sløret syn kan forekomme i én retning - enten vandret, lodret eller diagonalt.

Bygningsfejl kan forekomme i kombination med andre brydningsfejl, som omfatter:

 • Nærsynethed (myopi). Dette sker, når din hornhinde er buet for meget eller dit øje er længere end normalt. I stedet for at være fokuseret præcist på nethinden, er lys fokuseret foran din nethinde, hvilket resulterer i et sløret udseende i fjerne objekter.
 • Langsynethed (langsynethed). Dette sker, når din hornhinde er buet for lidt eller dit øje er kortere end normalt. Virkningen er den modsatte af nærsynethed. Når dit øje er i en afslappet tilstand, er lys fokuseret bag ryggen af ​​øjet, hvilket gør nærliggende objekter sløret.

Bygningsfejl kan være til stede fra fødslen, eller det kan udvikle sig efter en øjenskade, sygdom eller kirurgi. Bygningsfejl er ikke forårsaget eller forværret af at læse i dårligt lys, der sidder for tæt på tv eller knibe øjnene.

Test og diagnose

At diagnosticere bygningsfejl, øjet læge kan:

 • Foranstaltning reflekteret lys. Ved at måle lys reflekteret fra overfladen af hornhinden, kvantificerer en enhed, der kaldes en keratometer mængden og orienteringen af hornhinden bygningsfejl.
 • Måle krumning din hornhinde. Bruge lys til at projicere ringe på din hornhinde, en enhed kaldet en keratoscope måler mængden af krumning til din hornhinde overflade og kan bekræfte tilstedeværelsen af bygningsfejl. Observation gennem keratoscope af refleksion af lys fra din hornhinde og inspektion af formen af ​​og afstanden mellem ringene giver oplysninger om graden af ​​bygningsfejl.

  At måle ændringen i hornhindens overflade krumning er en proces, der kaldes hornhindetopografien anvendes. Hornhindetopografien anvender en videokeratoscope, hvilket er et keratoscope udstyret med et videokamera.

Se også

Behandlinger og medicin

Målet med behandling af bygningsfejl er at tage fat på ujævne krumning, der er årsag din sløret syn. Behandlinger omfatter iført korrigerende linser og undergår refraktiv kirurgi.

Korrigerende linser
Iført korrigerende linser behandler bygningsfejl ved at modvirke den ulige krumning af din hornhinde. Typer af korrigerende linser er:

 • Briller. Briller kan gøres med specielle linser, der hjælper kompensere for den ujævne form af øjet. Ud over at korrigere astigmatisme, kan briller også korrigere for andre brydningsfejl såsom nærsynethed eller langsynethed.
 • Kontaktlinser. Ligesom briller, kan kontaktlinser korrigere bygningsfejl. En bred vifte af kontaktlinser er til rådighed - hårde, bløde, udvidet slid, engangs, stive gas-gennemtrængelige og bifokale. Spørg din øjenlæge om fordele og ulemper ved hver, og som kontaktlinser kan være bedst for dig.

  Bygningsfejl. Nærsynethed (myopi).
  Bygningsfejl. Nærsynethed (myopi).

  Kontaktlinser er også brugt i en procedure kaldet orthokeratology eller Ortho-K. I orthokeratology, slid du stive kontaktlinser i flere timer om dagen, indtil krumningen af ​​øjet forbedres. Derefter du bære linserne mindre hyppigt for at opretholde den nye figur. Hvis du holder denne behandling, dine øjne vende tilbage til deres tidligere form. Iført kontaktlinser til længere perioder øger risikoen for infektion i øjet.

Refraktiv kirurgi
Denne bygningsfejl behandlingsmetode korrigerer problemet ved at omforme overfladen af ​​øjet. Refraktiv kirurgi metoder omfatter:

 • LASIK operation. Laser-assisteret in situ keratomileusis (LASIK) er en procedure, hvor en læge bruger et instrument kaldet en keratome at lave en tynd, cirkulær hængslet skæres i din hornhinde. Alternativt kan denne samme snit udføres med en speciel skæring laser. Kirurgen løfter flappen og bruger derefter en excimerlaser til at forme formen af ​​hornhinden under flappen. En excimerlaser adskiller sig fra andre lasere i, at det ikke producerer varme.
 • Fotorefraktive keratectomy (PRK). Ved PRK din kirurg fjerner det ydre beskyttende lag af hornhinden før hjælp af en Excimer laser til at ændre hornhindens krumning.
 • Laser-assisteret subepithelial keratomileusis (LASEK). I denne procedure, er en meget tyndere lag af hornhinden foldet tilbage, hvilket gør dit øje mindre sårbare over for skader, bør en skade opstår. LASEK kan være en bedre løsning, hvis du har en tynd hornhinde eller hvis du er i høj risiko for en øjenskade på arbejde eller fra at spille sport.

Radial keratotomy er en fremgangsmåde, som anvendt i fortiden for at korrigere astigmatisme. Dog er det ikke almindeligvis udføres længere.

Se også