Brystundersøgelse

Definition

En brystundersøgelse er en egenkontrol af dine bryster. Under en brystundersøgelse, bruger du dine øjne og hænder til at observere udseende og fornemmelsen af ​​dine bryster.

Bryst eksamener, engang troede afgørende for tidlig brystkræft opdagelse, betragtes nu valgfri. Mens screening mammografi har vist sig at redde liv, er der ingen beviser for, at bryst eksamener kan gøre dette. Hvad er nu understreget, er bryst bevidsthed - blive fortrolig med den normale konsistens af dine bryster, og det underliggende væv, samt inspektion af dine bryster for nye ændringer, der kan betyde potentielle bryst problemer.

Se også

Hvorfor det er gjort

Doing bryst eksamener hjælper dig med at lære det normale føler og udseendet af dine bryster. Det gør det nemmere at lægge mærke til subtile ændringer, hvis de skulle opstå.

Sige, for eksempel, du føler en mærkbar område fortykkelse i den øverste del af dit bryst, ved siden af ​​din arm. Hvis du er blevet fortrolig med, hvordan dine bryster ser ud og føles, du ved dit bryst normalt føles helt glat i området. Uden en taktil hukommelse fra at have gjort hyppige bryst eksamener, selvom du måske ikke mærke denne forskel. Afsløring sådan ændring bør få dig til at se din læge.

Brystundersøgelse. Angst forårsaget ved at finde en klump.
Brystundersøgelse. Angst forårsaget ved at finde en klump.

Finde en bryst klumper, når det er små øger chancen for en kur, hvis klump er bestemt til at være kræft. En mindre kræft kan betyde, at du har bedre kirurgiske og andre behandlingsmuligheder sammenlignet med en cancer, der er større.

En undersøgelse af kvinder, der gennemgår brystkræft kirurgi fandt, at på trods af at have haft hyppige screening mammografi, blev omkring 40 procent af brystkræfttilfælde opdaget som følge af klumper eller mistænkelige ændringer fundet under bryst eksamener af kvinderne selv.

For at få størst udbytte af regelmæssige bryst selv-eksamener, så spørg din læge til at gennemgå din teknik på dit næste helbredsundersøgelse.

Se også

Risici

Udførelse af en brystundersøgelse er ikke i sig selv skadeligt. Der er dog visse risici, herunder:

 • Angst forårsaget ved at finde en klump. De fleste ændringer eller klumper kvinder finder i deres bryster er ikke kræft. Alligevel kan finde noget mistænkeligt i brystet gør dig ængstelig om, hvad det kan betyde. Du kan tåle flere dages bekymring, indtil du kan se din læge.
 • Test og procedurer kan være nødvendigt at tjekke klumper eller ændringer. Hvis du opdager en mistænkelig klump, kan du ende med at have en procedure for at prøve brystvæv til undersøgelse (kerne nål biopsi). Hvis det viser sig klump var noncancerous (godartet), kan du føler, at du har gennemgået en invasiv procedure unødigt.
 • Overvurderer fordelene ved selv-eksamener. Selvom bryst eksamener ikke reducere antallet af dødsfald som følge af brystkræft, kan de stadig hjælpe med tidligere påvisning af et bryst abnormitet, der kan skyldes kræft. På grund af dette, er bryst eksamener nu betragtes frivillig ved de fleste organisationer, såsom Den Europæiske Cancer Society.

Diskutere fordele og risici ved bryst eksamener med din læge. Screening for brystkræft normalt indebærer en kombineret tilgang, der omfatter:

 • Breast bevidstheden om, at du gør gennem bryst selv-eksamener
 • Kliniske bryst eksamener ved din læge
 • Mammografi

Bruges sammen, kan disse screeningsmetoder øge dine chancer for at finde brystkræft på et tidligt, mere behandles stadie.

Se også

Hvordan du forbereder

Hvis du vælger at gøre bryst selvstændige eksamener, så spørg din læge, hvornår man skal begynde dem. Spørg din læge til at vise dig, hvordan du gør en bryst selv-eksamen. Den europæiske Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at lægerne informerer kvinderne om de fordele og begrænsninger af bryst eksamener, når de når 20 år. Du kan stadig foretage bryst eksamener, hvis du er gravid, ammer, er gået gennem overgangsalderen eller har brystimplantater.

Test og procedurer kan være nødvendigt at tjekke klumper eller ændringer. Overvurderer fordelene ved selv-eksamener.
Test og procedurer kan være nødvendigt at tjekke klumper eller ændringer. Overvurderer fordelene ved selv-eksamener.

For at forberede din brystundersøgelse kan du:

 • Vælg den tid, i løbet af din menstruationscyklus, når dine bryster er de mindst bud. Din hormon niveauer svinger hver måned i løbet af din menstruationscyklus, der forårsager ændringer i brystvæv. Hævelse begynder at falde, når din menstruation starter. Derfor er det bedste tidspunkt at udføre en selvstændig eksamen er et par dage efter din menstruation slutter.
 • Hvis du ikke menstruation, vælge en bestemt dag i måneden. Hvis du ikke får din menstruation, og gerne vil gøre bryst selvstændige eksamener, kan du vælge en bestemt dag i den måned, hvor at gøre eksamen. Men det er OK, hvis du vælger ikke at udføre eksamener hver eneste måned.
 • Hold en notesbog handy. Brug en notesbog til at registrere, hvad du bemærker i dine bryster. Nogle kvinder kan finde det nyttigt at tegne et diagram af deres bryster efter bryst eksamener. For eksempel kan du bemærke, at den øverste del af dit venstre bryst synes en anelse tykkere end den nederste halvdel. Hvis det areal med tykkelsen bliver mere fremtrædende på de efterfølgende eksamener, kunne dine tegninger hjælper dig bemærke ændringen. Eller du måske bemærke, at den øverste ydre kvadrant af din højre bryst er meget følsom lige før menstruationen begynder, men forbedres efter den starter. Hvis du har registreret, at følsomheden hver måned, kan du og din læge afgøre, at ændringen svarer til hormonelle svingninger og er ikke noget at være bekymret over.

Se også

Hvad du kan forvente

Begynd med en visuel undersøgelse af dine bryster
Sidde eller stå shirtless og braless foran et spejl med armene på dine sider. At inspicere dine bryster visuelt, skal du gøre følgende:

 • Face fremad og se efter rynker, forhøjninger eller ændringer i størrelse, form eller symmetri.
 • Kontroller at se, om dine brystvorter er vendt i (omvendt).
 • Undersøg dine bryster med hænderne presset ned på dine hofter.
 • Undersøg dine bryster med armene hævet over hovedet og håndfladerne presset sammen.
 • Løft dine bryster til at se, hvis højderygge langs bunden er symmetriske.

Hvis du har en synsnedsættelse, der gør det vanskeligt for dig at visuelt at inspicere dine bryster, så spørg en nær ven eller et familiemedlem til at hjælpe dig.

Dernæst bruge dine hænder til at undersøge dine bryster
Almindelige måder at udføre den manuelle del af brystundersøgelse omfatter:

 • Liggende. Vælg en seng eller anden flad overflade til at ligge ned på ryggen. Når man ligger ned, brystvæv breder sig, hvilket gør det tyndere og lettere at føle.
 • I brusebadet. Lather fingrene og bryster med sæbe til at hjælpe dine fingre glider lettere over huden.

Ved behandlingen af ​​dine bryster, nogle generelle tips til at holde i tankerne, omfatter:

 • Brug puder af dine fingre. Brug puder, ikke selve tips af dine tre midterste fingre til eksamen. Hvis du har svært ved at føle med din finger puder, bruge en anden del af din hånd, der er mere følsomme, så som din håndflade eller ryggen på fingrene.
 • Brug forskellige trykniveauer. Deres mål er at føle forskellige dybder af brystet ved hjælp af forskellige niveauer af pres for at føle alle brystvæv. Brug let tryk til at føle vævet tættest på huden, middeltryk at føle en lidt dybere, og et fast tryk for at føle vævet nærmest brystet og ribben. Vær sikker på at bruge hvert tryk niveau, før man går videre til det næste sted. Hvis du ikke er sikker på hvor hårdt for at trykke, tale med din læge eller sygeplejerske.
 • Tag din tid. Må ikke haste. Det kan tage flere minutter til omhyggeligt at undersøge dine bryster.

Brug en metodisk teknik til at sikre, at du undersøge hele dit bryst:

 • Placer din venstre hånd bag hovedet og undersøge din venstre bryst med din højre hånd.
 • Brug puder af din højre tre midterste fingre på din kraveben starte og bevæge sig mod din brystvorte. Vær sikker på at bruge alle tre trykniveauer - lys, medium og dyb - til at føle alle dine brystvæv.
 • Så feje eller flytte metodisk omkring dit bryst - ligesom det er en urskive - starter igen fra din kraveben og bevæger sig mod brystvorten. Vær sikker på at kontrollere hele brystet område.
 • Placer din højre hånd bag hovedet og gentag behandlingen på højre bryst ved hjælp af din venstre hånd.
 • Undersøg dine armhuler, mens du sidder eller står med din arm lidt hævet.
 • Undersøg dine brystvorter og kigge efter udskrivelsen. Gør dette ved forsigtigt at løfte region (areola) omkring brystvorten med fingrene placeret klokken 12 og 06:00 og igen med fingrene klokken 3 og 9:00.

Hvis du har et handicap, der gør det vanskeligt at undersøge dine bryster ved hjælp af denne teknik - for eksempel, du har brug for kun én hånd, eller du har problemer med støttehjul dine hænder - du sandsynligvis stadig kan gennemføre en bryst selv-eksamen. Spørg din læge til at vise dig hvordan du kan undersøge dine bryster.

Se også

Resultater

Hvad er normal
Mange kvinder finder klumper eller ændringer i deres bryster, da nogle af disse er normale ændringer, der sker på forskellige punkter i menstruationscyklus. Finde en ændring eller knude i dit bryst er ikke en grund til panik. Bryster føler sig ofte anderledes på forskellige steder. En fast højderyg langs bunden af ​​hvert bryst er normalt, f.eks. Udseendet og fornemmelsen af ​​dine bryster vil ændre sig som du alder.

Hvornår skal du kontakte din læge
Lav en aftale med din læge, hvis du bemærker:

 • En hård klump eller knude i nærheden af ​​din underarm
 • Ændringer i den måde, dine bryster ser eller føler, herunder fortykkelse eller fremtrædende fylde, der er forskellig fra det omgivende væv
 • Ændringer i farve, størrelse, form eller konsistens
 • Dimples, rynker, buler eller kanter på huden af ​​dit bryst
 • En sut der er skubbet (inverteret) i stedet for stikker ud
 • Rødme, varme, hævelse eller smerte
 • Kløe, skalaer, sår eller udslæt
 • Bloody brystvorte udledning

Din læge kan følge op med en klinisk brystundersøgelse, mammografi og ultralyd.

Se også