Brystkræft

Gentest for brystkræft: psykologiske og sociale konsekvenser

Gentest at estimere bryst-og ovariecancer risiko kan bede mange følelsesmæssige og psykologiske reaktioner. Hvordan vil få nyheden om, at du har testet positiv eller negativ påvirke dig?

Tænker på at få en genetisk test for at finde ud af, om du har en mutation i et af brystkræft modtagelighed gener - BRCA1 eller BRCA2? Overvej først, om du er i den lille mindretal af kvinder, for hvem testen kan være nyttige.

De psykologiske, følelsesmæssige og sociale konsekvenser af gentest er også værd at overveje, både for dig selv og for medlemmer af din familie.

Positive testresultater

Hvis gentest afslører en BRCA genmutation, kan du opleve en række svar til læring dine testresultater, herunder:

 • Angst for at udvikle kræft. Have en ændret BRCA-gen betyder ikke, du vil helt sikkert få bryst eller kræft i æggestokkene. Testresultater kan ikke bestemme din nøjagtige risikoniveau, i hvilken alder du kan udvikle kræft, hvor aggressivt sygdommen måske fremskridt eller hvordan din risiko for at dø af kræft sammenligner med andre kvinders risiko.
 • . Relief af at kende din risiko status Du kan se dine testresultater i et positivt lys: Nu ved du, hvad du er oppe imod. Du kan optrappe kræft overvågningsindsats eller tage risikoreducerende skridt, såsom forebyggende kirurgi eller medicin. Du har også mulighed for at informere og uddanne familiemedlemmer, der kan blive berørt.
 • Anstrengte familieforhold. Nogle af dine pårørende måske ikke ønsker at vide, at der har været en genmutation opdaget inden for familien. Men det kan være svært at holde sandheden fra nære familiemedlemmer, hvis du planlægger proaktive foranstaltninger, såsom forebyggende kirurgi. Giv troede på forhånd, hvordan - eller selv hvis - du vil dele dine testresultater med familiemedlemmer.
 • Guilt om passerer en genmutation på dit barn. Læring din genetiske status kan tilskynde frygt for, at dit barn eller børn også har arvet genet mutation. Hvis du lærer at du er en bærer af brystkræft-genet, kan det føre til flere spørgsmål og angst om, hvornår er det bedste tidspunkt at drøfte resultaterne med dine børn.
 • Stress over større medicinske beslutninger. Modtagelse af et positivt testresultat betyder, at du ønsker at overveje kræftforebyggelse og tidlig påvisning strategier, der er bedst for dig. Diskuterer optioner med en genetisk rådgiver, bryst specialist eller onkolog kan vejlede dig.
 • Bekymringer over sygesikring diskrimination. I Europa beskytter den føderale Genetic Information ikkeforskelsbehandling Act of 2008 personer, der gennemgår gentest. Den forbyder forsikringsselskaber nægter forsikring eller hæve præmien eller bidraget satser på grundlag af genetisk information. Loven omfatter også beskyttelse mod diskrimination på arbejdsmarkedet.

Tal om disse - eller andre - bekymringer med din genetiske rådgiver, læge eller andre sundheds-udbyderen.

Negative testresultater

Læring, at gentest fandt ingen ændring i BRCA generne kan producere en følelse af:

 • Lettelse, at du ikke har en øget risiko for kræft. Hvis dit testresultat er negativt, og der er en kendt mutation i din familie, kan du lyst til en enorm vægt er blevet løftet fra dine skuldre. Men i betragtning af din families historie, vil du ønsker at udvikle en plan med din læge for opfølgning screening baseret på din families historie.

  Det ville være en fejl at lade din negative testresultater lulle dig ind i en falsk følelse af sikkerhed. Du har stadig står over for samme niveau af kræftrisiko, som den almindelige befolkning - eller måske lidt højere på grund af din families historie - og det gør dine odds omkring 1 i 8 for at udvikle brystkræft i løbet af din levetid.

 • '. Survivor' skyldfølelse Testing negativ for en BRCA mutation kan bringe på skyldfølelse - især hvis andre familiemedlemmer gør bærer mutationen, og står over for en øget kræftrisiko.
 • Usikkerhed om din risiko for kræft. Testresultater er ikke altid klar. Modtagelse af et negativt testresultat måske ikke lade din læge til at drage en endelig konklusion om din risiko status. Også, at teste negativ betyder ikke, at du ikke en dag vil udvikle kræft, ligesom testet positiv betyder ikke, at du i sidste ende vil udvikle kræft.

Se også

Gentest for brystkræft: psykologiske og sociale konsekvenser

Variant eller ukendt testresultater

I nogle tilfælde identificerer test et gen ændring, der ikke er set i tidligere familier, og der er ikke nok information om ændringen at vide om det medfører en øget risiko for bryst-eller ovariecancer. Dette er kendt som en variant af uvis betydning.

Læring, at du har en genetisk variant af ukendt betydning kan føre til:

 • Forvirring og angst om din risiko for kræft
 • Frustration over den manglende nyttige kræftrisiko informationer
 • Svært ved at gøre kræftscreening, behandling og forebyggelse beslutninger

Leve med testresultater

De fleste mennesker ville være ængstelig hvis den får chancen for at finde ud af, om deres risiko for en alvorlig sygdom var højere end gennemsnittet. I virkeligheden, kan du beslutter, at du hellere vil ikke kender, og bare give afkald test helt. Det er et gyldigt valg.

Det er også normalt at opleve tristhed, angst eller endda vrede, hvis dine testresultater er positive. Du kan være mere tilbøjelige til at opleve en mere dybt negativ reaktion, hvis du ikke forvente, dine resultater til at være positive - for eksempel hvis din familie historie ikke er så væsentlig.

Men forskning viser, at i det lange løb, de fleste mennesker klare godt med viden om en øget risiko for kræft, og ikke oplever betydelige nød over testresultaterne.

Det er også vigtigt at vide, at beslutningen om at få forebyggende (profylaktisk) kirurgi, hvis du tester positiv for BRCA-genet ikke haster, og det er vigtigt at tage sig tid til at forstå alle dine muligheder. Nogle gange er det nyttigt at søge en anden mening eller mødes med en bryst specialist, der kan hjælpe dig med at afveje risici og fordele ved de tilgængelige optioner baseret på din individuelle situation.

Brystkræft. Angst for at udvikle kræft.
Brystkræft. Angst for at udvikle kræft.

For mange, letter simpelthen at vide deres risiko status psykologisk og følelsesmæssig nød. De kan være proaktiv og udarbejde en plan til at håndtere deres øgede risiko.

Se også