Brachyterapi

Definition

Brachyterapi (bremse-e-THER-uh-tisse) er en procedure, der indebærer at placere radioaktivt materiale inde i din krop. Brachyterapi er en type af strålebehandling, der bruges til behandling af kræft. Brachyterapi kaldes intern stråling.

Brachyterapi lægerne kan levere højere doser af stråling til mere specifikke områder af kroppen, sammenlignet med den konventionelle form for strålebehandling (ekstern strålebehandling), der rager stråling fra en maskine uden for kroppen. Brachyterapi kan forårsage færre bivirkninger end ikke ekstern strålebehandling, og den samlede behandlingstid er normalt kortere med brachyterapi.

Se også

Hvorfor det er gjort

Brachyterapi anvendes til behandling af flere typer af kræft, herunder:

 • Galdegang kræft
 • Brystkræft
 • Livmoderhalskræft
 • Endometriecancer
 • Eye kræft
 • Hoved og hals kræft
 • Lungekræft
 • Prostatakræft
 • Endetarmskræft
 • Hudkræft
 • Soft tissue kræftformer
 • Vaginal cancer

Brachyterapi kan bruges alene eller sammen med andre cancerbehandlinger. For eksempel er brachyterapi undertiden bruges efter operation for at ødelægge enhver kræftceller, der kan forblive. Brachyterapi kan også bruges sammen med ekstern strålebehandling.

Se også

Risici

Bivirkninger af brachyterapi er specifikke for det område, der behandles. Fordi brachyterapi fokuserer stråling i et lille behandlingsområde, er kun det berørte område. Du kan opleve ømhed og hævelse i det behandlede område. Spørg din læge, hvad andre bivirkninger kan forventes af behandlingen.

Se også

Hvordan du forbereder

Før du begynder brachyterapi kan du mødes med en læge, der har specialiseret sig i behandling af kræft med stråling (stråling onkolog). Du kan også gennemgå scanninger for at hjælpe din læge afgøre din behandling planen. Procedurer såsom X-stråler eller edb-tomografi (CT) kan udføres inden brachyterapi.

Se også

Hvad du kan forvente

Brachyterapi behandling indebærer indsættelse radioaktivt materiale ind i din krop i nærheden af ​​kræft. Hvordan din læge steder, radioaktivt materiale ind i din krop, afhænger af mange faktorer, herunder placeringen og omfanget af kræft, din generelle sundhed og din behandling mål. Placering kan være inde i et organ hulrum eller i kroppens væv:

 • Stråling placeret inde i en krop hulrum. Under hulrum brachyterapi, er en anordning, der indeholder radioaktivt materiale anbringes i et organ åbning, såsom luftrøret eller vagina. Anordningen kan være et rør eller en cylinder lavet til at passe det specifikke organ åbning.

  Dit strålebehandling hold må placere brachyterapi enhed ved hånden eller kan anvende et edb-maskine til at hjælpe sted enheden. Imaging udstyr, såsom en CT-scanner eller ultralyd maskine, kan anvendes til at sikre, at enheden er placeret i den mest effektive placering.

 • Brachyterapi. Stråling placeret inde i en krop hulrum.
  Brachyterapi. Stråling placeret inde i en krop hulrum.

  Stråling indsat i kropsvæv. Under interstitiel brachyterapi, er udstyr, der indeholder radioaktivt materiale anbragt i kroppens væv, såsom i brystet eller prostata. Enheder, der leverer interstitielle stråling i behandlingen området omfatter ledninger, balloner og små frø på størrelse med riskorn.

  En række af teknikker, der anvendes til indsættelse af brachyterapi enheder i kropsvæv. Dit strålebehandling hold må bruge nåle eller særlige applikatorer. Disse lange, hule rør fyldt med de brachyterapi enheder, såsom frø, og indsættes i det væv, hvor frøene er frigivet. I nogle tilfælde kan smalle rør (katetre) anbringes under kirurgi og senere fyldt med radioaktivt materiale under brachyterapi sessioner. CT-scanninger, ultralyd eller andre billeddiagnostiske teknikker kan bruges til at vejlede enhederne på plads, og for at sikre, at de er placeret i de mest effektive steder.

High-dosishastighed vs Low-dosishastighed brachyterapi
Hvad vil du opleve under brachyterapi afhænger af din specifikke behandling. Stråling kan gives i en kort behandlingsforløb, som med højdosis brachyterapi, eller det kan efterlades på plads i løbet af et tidsrum, som med lav-dosis brachyterapi. Sommetider stråling kilde er anbragt i kroppen permanent:

 • Højdosis brachyterapi. Højdosis brachyterapi er ofte en ambulant procedure, hvilket betyder, at hver behandling session er kortfattet og ikke kræver, at du blive optaget på hospitalet. Under højdosis brachyterapi, radioaktivt materiale placeres i kroppen i en kort periode - fra et par minutter op til 20 minutter. Du kan gennemgå en eller to gange om dagen over et antal dage eller uger.

  Du ligge i en behagelig stilling under højdosis brachyterapi. Dit strålebehandling team vil placere den stråling enhed i tilfælde af hulrum brachyterapi eller stråling-Holding enhed kan allerede være på plads, hvis du har interstitiel brachyterapi. Det radioaktive materiale er indsat i brachyterapi enhed med hjælp af et edb-maskine.

  Dit strålebehandling team vil forlade lokalet i løbet af din brachyterapi session. De vil observere fra et nærliggende rum, hvor de kan se og høre dig. Du skal ikke føle nogen smerte under brachyterapi, men hvis du føler dig utilpas eller har nogen bekymringer, skal du sørge for at fortælle dine pårørende.

  Når det radioaktive materiale er fjernet fra din krop, vil du ikke give off stråling eller være radioaktive. Du er ikke til fare for andre mennesker, og du kan gå på med dine sædvanlige aktiviteter.

 • Lav-dosis brachyterapi Under lavdosis brachyterapi, er en kontinuerlig lav dosis af stråling frigivet over tid -. Fra flere timer til flere dage. Du vil bo på hospitalet, mens strålingen er på plads.

  Radioaktive stoffer er placeret i din krop ved hånden eller med maskine. Brachyterapi enheder kan være placeret under operationen, hvilket kan kræve bedøvelse eller sedation for at hjælpe dig med at forblive stadig under proceduren og for at reducere ubehag.

  Stråling indsat i kropsvæv. High-dosishastighed vs Low-dosishastighed brachyterapi.
  Stråling indsat i kropsvæv. High-dosishastighed vs Low-dosishastighed brachyterapi.

  Du vil sandsynligvis blive i et privat værelse på hospitalet under lavdosis brachyterapi. Fordi det radioaktive materiale forbliver inde i din krop, er der en lille chance for det kunne skade andre mennesker. Af denne grund, vil de besøgende blive begrænset. Børn og gravide kvinder bør ikke besøge dig på hospitalet. Andre kan besøge kortvarigt en gang om dagen eller deromkring. Din sundhedspleje team vil stadig give dig den omhu, du har brug for, men kan begrænse mængden af ​​tid, de bruger på dit værelse.

  Du skal ikke føle smerte under lavdosis brachyterapi. Holde stille og tilbage i dit hospital værelse i dagevis kan være ubehageligt. Hvis du føler ubehag, så fortæl din sundhedspleje team.

  Efter et bestemt beløb af tid, er det radioaktive materiale fjernet fra din krop. Når brachyterapi behandling er færdig, er du velkommen til at have besøgende uden restriktioner.

 • Permanent brachyterapi. I nogle tilfælde, såsom med prostatakræft brachyterapi er radioaktivt materiale placeret i din krop permanent. Det radioaktive materiale er typisk placeret i hånden med vejledning af en imaging test, såsom ultralyd eller CT. Du kan føle smerte under anbringelsen af ​​radioaktivt materiale, men du skal ikke føle noget ubehag, når den er på plads.

  Din krop vil udsende lave doser af stråling fra det område, der behandles i første omgang. Normalt er risikoen for andre er minimal, og kan ikke kræve nogen restriktioner om, hvem der kan være i nærheden af ​​dig. I nogle tilfælde skal du for en kort periode, kan blive bedt om at begrænse længden og hyppigheden af ​​besøg med gravide kvinder eller børn. Mængden af ​​stråling i din krop vil aftage med tiden, og begrænsninger vil blive afbrudt.

Se også

Resultater

Din læge kan anbefale scanninger efter brachyterapi at afgøre, om behandlingen var vellykket. Hvilke typer af scanninger, du gennemgår, vil afhænge af typen og placeringen af ​​din kræft.

Se også