Børns sundhed

Hjælpe børnene klare: tips til at tale om tragedien

Efter en tragedie, kan du føler dig hjælpeløs - men dit barn har brug for din støtte. Her er hjælp til at vide, hvad de skal sige.

Når en tragedie - såsom en naturkatastrofe, masse skydning eller terrorangreb - sker, kan det være svært at vide, hvordan at tale med dit barn om, hvad der skete. Hvad siger du? Hvor meget vil han eller hun forstår? Find ud af hvordan at starte samtalen, og hvad du kan gøre for at hjælpe dit barn klare.

Har jeg brug for at tale med mit barn om en tragedie?

At tale med dit barn om en tragedie kan hjælpe ham eller hende til at forstå hvad der er sket, føler sig sikker og begynder at klare.

Hvis du ikke taler med dit barn om en tragedie, er der en god chance for, at han eller hun kunne høre om det fra en anden - uanset fra nyhederne, radio, sociale medier, venner eller familie. Taler ikke om en tragedie også kan give dit barn den forstand, at det, der skete, er for forfærdeligt til at snakke om, som kunne gøre begivenheden synes endnu mere truende.

Hvordan starter jeg en samtale med mit barn om en tragedie?

Der er ikke nødvendigvis en rigtig eller forkert måde at tale med dit barn om en tragisk begivenhed. Start med at tage tid til at tænke over, hvad du vil sige.

Når du er klar, skal du vælge et tidspunkt, hvor dit barn er mest sandsynligt, at ønsker at tale, såsom ved sengetid. Du kan starte med at spørge dit barn, hvad han eller hun allerede kender tragedien. Hvad har dit barn hørt i skolen eller set på TV? Spørg dit barn, hvad spørgsmål eller bekymringer, han eller hun måtte have. Lad dit barns svar guide din diskussion.

Gør dit bedste for at gøre dit barn føler sig trygge stille spørgsmål og diskutere, hvad der skete. Du skal dog ikke tvinge dit barn til at tale, hvis han eller hun ikke er klar.

Hvordan kan jeg forklare tragedien til mit barn?

Når man taler med dit barn om en tragedie, fortælle sandheden. Fokus på det grundlæggende, og undgå at dele unødvendige detaljer. Må ikke overdrive eller spekulere over, hvad der kunne ske. Undgå at dvæle ved omfang eller omfanget af tragedien.

Lyt nøje til dit barn for misinformation, misforståelser og underliggende frygt. Tag dig tid til at give nøjagtige oplysninger. Del dine egne tanker og minde dit barn, at du er der for ham eller hende. Sørg også for at forklare dit barn, at begivenheden ikke er hans eller hendes skyld.

Dit barns alder vil spille en stor rolle i, hvordan han eller hun behandler oplysninger om en tragedie. Overvej disse tips:

 • Førskolebørn. Kom ned til dit barns øjenhøjde. Tal i en rolig og blid stemme bruge ord dit barn forstår. Forklar, hvad der skete, og hvordan det kan påvirke dit barn. For eksempel, efter en alvorlig storm måske sige, at et træ faldt på elektriske ledninger, og nu lysene virker ikke. Del skridt, der tages for at holde dit barn sikkert. Giv dit barn masser af knus.
 • Elementære og tidlig middle skolebørn. Børn i denne aldersgruppe kan have flere spørgsmål om, hvorvidt de er virkelig sikker. De kan også få brug for hjælp adskille fantasi og virkelighed.
 • Upper Middle school og high school børn. Større børn vil have mere information om tragedien og genopbygningsindsats. De er mere tilbøjelige til at have stærke meninger om årsager, samt forslag om, hvordan at forhindre fremtidige tragedier og et ønske om at hjælpe de berørte.

Vær parat til at gentage oplysninger, der kan være svært for dit barn at forstå eller acceptere. Hvis dit barn spørger det samme spørgsmål flere gange, huske på, at han eller hun kan være på udkig efter tryghed.

Se også

Hjælpe børnene klare: tips til at tale om tragedien

Hvordan kan mit barn reagere?

Efter en tragisk begivenhed, kan dit barn opleve en vifte af følelser, herunder frygt, chok, vrede, angst og sorg. Dit barns alder vil påvirke, hvordan han eller hun håndterer stress af en tragedie. For eksempel:

 • Børnehavebørn. Børn i denne aldersgruppe kan have problemer med at tilpasse sig forandringer eller tab. De kan efterligne dine følelser og bliver klæbende. Nogle børn kan også fungere yngre end deres alder ved at tisse i sengen eller sutte deres tommelfingre. Undgå at kritisere dit barn for denne adfærd.
 • Elementære og tidlig middle skolebørn. Børn i elementære og tidlig midt skole kan have mareridt eller andre søvnproblemer. De kan frygte at gå i skole, har problemer med at betale opmærksomhed i skolen eller bliver aggressive for nogen klar grund.
 • Upper Middle school og high school børn. Større børn kan benægte, at de er ked af det. Nogle børn kan klage over fysiske smerter, fordi de er i stand til at identificere, hvad der virkelig generer dem. Andre kan starte argumenter eller modstå myndighed.

Disse reaktioner er normale. Men hvis dit barn fortsætter med at vise disse adfærdsmønstre i mere end to til fire uger, eller de vises senere, kan han eller hun har brug for mere hjælp coping. Hvis dit barn har oplevet tidligere traumer, huske, at han eller hun kan have større risiko for en alvorlig reaktion. Hvis du er bekymret for dit barns reaktion, tale med en mental sundhed udbyder.

Hvad kan jeg gøre for at hjælpe mit barn klare?

Børns sundhed. Elementære og tidlig middle skolebørn.
Børns sundhed. Elementære og tidlig middle skolebørn.

Du vil måske føle sig hjælpeløs, men du kan tage skridt til at hjælpe dit barn proces, hvad der skete. For eksempel:

 • Forbliv rolig. Dit barn vil se til dig for signaler om, hvordan de skal reagere. Prøv ikke at blive vist nervøse eller bange.
 • Berolige dit barn af hans eller hendes sikkerhed. Børn har en tendens til at personliggøre ting. For eksempel, hvis en tragedie indtraf på en skole kan dit barn bekymre sig om hans eller hendes sikkerhed i skolen. Påpeg faktorer, der sikrer dit barns umiddelbare sikkerhed og sikkerheden i samfundet. Det kan også være en god tid til at gennemgå din families planer for at reagere på en krise.
 • Grænse medieeksponering. Lad ikke små børn for gentagne gange at se eller høre dækning af en tragedie. Selv hvis dit barn synes at være fordybet i leg, han eller hun sandsynligvis klar over, hvad du ser eller lytter til - og måske blive forvirret eller ked af det. Større børn vil måske lære mere om en tragedie ved at læse eller se tv. Dog kan konstant udsættelse for dækning af en tragedie øge angst. Hvis dit barn skal se tv-dækning af en tragedie, se det med ham eller hende for en kort tid. Derefter slukker for fjernsynet.
 • Undgå at placere skylden. Hvis tragedien var forårsaget af menneskelig vold eller fejl, skal du passe på ikke at bebrejde en kulturel, racemæssig eller etnisk gruppe eller folk, der har psykiske sygdomme.
 • Bevar rutinen. At give dit barn en følelse af normalitet, holde din families sædvanlige middag, lektier og sengetid rutine.
 • Bruge ekstra tid sammen. Særlig opmærksomhed kan skabe dit barns følelse af sikkerhed. Bruge lidt mere tid på at læse til dit barn eller spiser ham eller hende i natten. Hvis dit barn har problemer med at sove, give ham eller hende til at sove med en lys på eller sove i dit værelse for en kort tid. Ekstra knus og kram kan hjælpe, også.
 • Tilskynde udtryk for følelser. Forklar dit barn, at det er OK at blive forstyrret eller græde. Lad dit barn skrive om eller tegne, hvad han eller hun føler. Fysisk aktivitet kan tjene som en afsætningsmulighed for følelser eller frustration.
 • Opsøge skole ressourcer. Hvis dit barns skole tilbyder rådgivning efter en tragedie, drage fordel af muligheden for at møde med en rådgiver.
 • Gør noget for dem, der berøres af tragedien. Overveje måder, du og dit barn kan hjælpe ofrene og deres familier. Du tror måske håbefulde tanker, tage dit barn til din sted for tilbedelse eller skrive takkekort til første respondenter.

Hvad kan jeg ellers gøre?

Det kan være den sidste ting på dit sind, men omsorg for dig selv efter en tragedie er også vigtigt. Vær opmærksom på dine egne følelser af sorg, vrede eller angst. Læne sig op ad deres kære for support eller tale med en mental sundhed udbyder. Få nok søvn, spise en sund kost og forblive aktive. Tage sig af dig selv, vil gøre det muligt for dig at passe dit barn og tjene som en rollemodel for, hvordan man håndtere.

Se også