Børneastma

Behandling af astma hos børn under 5

Astma hos børn under 5: astma symptomer og behandlinger kan være forskellige fra dem hos ældre børn.

De fleste børn med astma udvikler symptomer før alder 5.. Der er en række betingelser, der kan forårsage astma-lignende symptomer hos små børn. Men hvis dit barns symptomer er forårsaget af astma, tidlig diagnose er vigtig. Astma behandling af børn forbedrer dag-til-dag vejrtrækning reducerer astma flare-ups og hjælper med at reducere andre problemer forårsaget af astma.

Astma hos børn varierer efter aldersgruppe. Spædbørn, småbørn og 4-årige bliver diagnosticeret og behandlet anderledes end teenagere og voksne er. Astma hos børn varierer også fra barn til barn, og symptomer kan blive bedre eller værre på bestemte tidspunkter. Hos nogle børn, forbedre astmasymptomer med alderen.

Astma kan ikke helbredes, men du kan holde symptomerne på et minimum ved hjælp af en skriftlig astma handlingsplan du udvikler med dit barns læge for at spore symptomer og justere behandlingen.

Astmasymptomer hos børn under 5

Almindelige astmasymptomer hos børn under 5 år kan nævnes:

 • Hoste
 • Hvæsen
 • Vejrtrækningsproblemer
 • Brystsmerter
 • Tilbagevendende bronkitis

Nogle børn har få dag-til-dag symptomer, men har alvorlige astmaanfald nu og da. Andre børn har vedvarende milde symptomer eller symptomer, der får værre med aktivitet eller andre udløser såsom cigaretrøg eller sæsonbetonet allergi.

 • Hvis dit barn er et spædbarn, kan du opleve langsom fodring eller åndenød under fodring.
 • Hvis dit barn er et lille barn eller ældre, kan du opleve en nedsat lyst til at løbe og lege på grund af åndenød. Din søn eller datter kan blive trætte nemt og hoste, når de udøver.
 • For mange børn under 5 år, er astmaanfald udløst eller forværret af forkølelser og andre luftvejsinfektioner. Du vil måske bemærke, at dit barns forkølelse vare længere end de gør i andre børn, eller at tegn og symptomer omfatter hyppige hoste, som kan blive værre om natten.

Astma nødsituationer
For nogle børn, kan alvorlige astmaanfald være livstruende og kræver skadestue behandling. Tegn og symptomer på en astma nødsituation hos børn under 5 år kan nævnes:

 • Gispende efter luft
 • Forsøger så svært at trække vejret, at maven suges under ribbenene, når han eller hun indånder
 • Svært ved at tale på grund af begrænset vejrtrækning

Test til diagnose og overvågning af astma hos små børn

Diagnosticering af astma kan være vanskelig hos små børn. Hvæsen, hoste og andre astmalignende symptomer kan forekomme med andre forhold end astma, såsom virusinfektioner. Af denne grund, kan det ikke være muligt at foretage en konkret diagnose af astma, indtil dit barn er ældre.

For ældre børn og voksne, kan lægerne bruge vejrtrækning test (lungefunktionsundersøgelse) såsom spirometri eller peak flow måling. Som dit barn bliver ældre, kan disse tests bruges til at hjælpe lokalisere en astma diagnose og spore, hvor godt behandlingen virker. Generelt kræver børn under 5 år er ikke i stand til at gøre disse tests.

Dit barns læge kan være i stand til at kontrollere, om betændelse i dit barns luftveje med en test, der måler niveauet af nitrogenoxid gas i vejret. Generelt betyder højere niveauer af nitrogenoxid dit barns lunger ikke fungerer så godt som de burde være, og astma er ikke under kontrol.

Se også

Behandling af astma hos børn under 5

Astmabehandling hos småbørn

Hvis dit barns astma symptomer er alvorlige, kan din praktiserende læge eller børnelæge henvise dit barn til at se en astma specialist.

Dit barns læge vil dit barn til at bruge bare den rigtige mængde og type medicin er nødvendig for at kontrollere hans eller hendes astma. Dette vil forhindre bivirkninger. Baseret på din rekord for, hvor godt dit barns nuværende medicin synes at styre astma symptomer, kan dit barns læge "optrappe" behandling til en højere dosis eller tilføje en anden medicin. Hvis dit barns astma godt kontrolleres, kan lægen "step down" behandling ved at reducere dit barns medicin. Dette er kendt som den trinvise tilgang til astma behandling.

Visse medikamenter er ikke specifikt godkendt til brug hos børn af Food and Drug Administration, men lægen kan ordinere dem baseret på hans eller hendes dømmekraft, hvad der er sandsynligt, at arbejde bedst for dit barn.

Langsigtet kontrol medicin
Kendt som vedligeholdelse medicin, er disse generelt tages hver dag på en lang sigt at styre vedvarende astma. Disse medikamenter kan anvendes sæsonmæssigt hvis dit barns astma symptomer bliver værre under bestemte tidspunkter af året.

Typer af langsigtet kontrol medicin omfatter:

 • Inhalerede kortikosteroider er de mest almindelige medicin for astma, og dem viste sig at fungere bedst i yngre børn. Disse anti-inflammatoriske lægemidler omfatter fluticason (FLOVENT), budesonid (Pulmicort), triamcinolon (Azmacort), flunisolid (Aerobid) og beclomethason (Qvar).
 • Leukotriene modifikatorer, såsom montelukast (Singulair), betragtes som et sekundært over behandling med inhalerede kortikosteroider. I sjældne tilfælde har leukotriene modifikatorer været knyttet til psykologiske reaktioner såsom agitation, aggression, hallucinationer, depression og selvmordstanker. Søge lægehjælp straks, hvis dit barn har en usædvanlig psykologisk reaktion.
 • Cromolyn kan hjælpe med at forhindre mild til moderat astmaanfald. Cromolyn skal tages to til fire gange om dagen, og er normalt taget sammen med en inhaleret kortikosteroid.
 • Theophyllin er en daglig pille, der åbner luftvejene (bronkodilatator). Det afslapper musklerne omkring luftvejene til at gøre vejrtrækningen lettere. Denne medicin bruges ikke så ofte nu som i de foregående år.
 • Kombination inhalatorer. Disse medikamenter indeholder en inhaleret kortikosteroid plus en langtidsvirkende beta-agonist (LABA). De omfatter Advair (fluticason og salmeterol), Symbicort (budesonid og formoterol) og Dulera (mometason og formoterol). I nogle situationer, har langtidsvirkende beta-agonister været knyttet til alvorlige astmaanfald. Af denne grund bør Laba medicin kun gives til børn, når de kombineres med et kortikosteroid i en kombination inhalator.

Quick-relief 'redning' medicin
Disse medikamenter - kaldet korttidsvirkende bronkodilatatorer - give øjeblikkelig lindring af astma symptomer og virkninger sidste fire til seks timer. De mest almindeligt anvendte korttidsvirkende bronkodilatator for astma er albuterol. Andre omfatter pirbuterol og levalbuterol. Men mens disse medikamenter arbejde hurtigt, de kan ikke holde dit barns symptomer fra at komme tilbage. Hvis dit barn har hyppige eller svære symptomer, vil han eller hun nødt til at tage en langsigtet kontrol medicin såsom en inhaleret kortikosteroid.

Dit barns astma ikke er under kontrol, hvis han eller hun ofte har brug for en hurtig lindring inhalator. Afhængige en hurtig-relief inhalator for at kontrollere symptomerne sætter dit barn i fare for en alvorligt astmaanfald og er et tegn på, at dit barn har brug for at se lægen om at gøre behandling ændringer. Spor brugen af ​​quick-relief medicin, og dele oplysningerne med dit barns læge ved hvert besøg.

Immunterapi mod allergi-induceret astma
Allergi-desensibilisering skud (immunterapi) kan hjælpe, hvis dit barn har allergisk astma, der ikke kan let kontrolleres ved at undgå astma udløsere. Dit barn vil begynde med hud tests for at bestemme, hvilke allergifremkaldende stoffer (allergener) kan udløse astma symptomer. Når dit barns astma udløsere er identificeret, vil han eller hun få en række indsprøjtninger, som indeholder små doser af disse allergener. Din søn eller datter skal sandsynligvis injektioner en gang om ugen for et par måneder, derefter en gang om måneden for en periode på tre til fem år. Dit barns allergiske reaktioner og astma symptomer bør gradvist aftage.

Medicin doseringssystemer
De fleste astma medicin er givet med en enhed, der tillader et barn at ånde medicin direkte ind i lungerne. Dit barns medicin kan leveres med en af ​​disse enheder:

 • Afmålt dosis inhalator. Små håndholdte enheder, inhalationsaerosoler er en almindelig levering metode for astmamedicin. Sammen med hans eller hendes inhalator, vil dit barn sandsynligvis også brug for et hult rør (spacer) med et mundstykke. Hvis dit barn er yngre end 4 år gammel, kan han eller hun har brug for en ansigtsmaske. Denne enhed tillægger afstandsstykket og leverer medicin, mens din søn eller datter ånder normalt.
 • Tørt pulver inhalator. For visse astma medicin, kan dit barn have en tørpulverinhalator. Denne enhed er ikke normalt anvendes til børn yngre end 4 år, da det kræver en dyb, hurtig inhalation at få den fulde dosis af medicinen.
 • Nebulizer. En forstøver forvandler medicin til en fin tåge dit barn indånder gennem en ansigtsmaske. En forstøver kan levere større doser af medicin i lungerne end en inhalator kan. Små børn har ofte brug for at bruge en forstøver, fordi det er vanskeligt eller umuligt for dem at bruge andre inhalatorindretninger.

Astmakontrol: trin for børn under 5 år

Håndtering af dit barns astma kan virke som en overvældende ansvar. Efter disse trin gør det meget nemmere.

Lær om astma
En kritisk del af styre dit barns astma er at lære præcis, hvilke skridt at tage på daglig, ugentlig, månedlig og årlig basis. Det er også vigtigt, at du forstår formålet med hver del af overvågning og behandling. Du og dit barn, samt viceværter (såsom børnepasning udbydere og pædagoger) har brug for at:

 • Forstå de forskellige typer af medicin til astma og hvordan de arbejder
 • Lær at genkende og registrere tegn og symptomer på forværring af astma
 • Vide, hvad de skal gøre, når dit barns astma bliver værre

Spor symptomer med en skriftlig plan
En skriftlig astma handlingsplan er et vigtigt redskab til at lade dig vide, hvor godt behandlingen virker, baseret på dit barns symptomer. Med dit barns læge, skal du oprette en skriftlig astma handlingsplan, der skitserer de nødvendige skridt for at styre dit barns astma. Du og dit barns pedeller (såsom børnepasning udbydere og pædagoger), bør have en kopi af planen. Planen kan hjælpe dig:

 • Spore, hvor ofte dit barn har astma flare-ups (eksacerbationer)
 • Bedømme, hvor godt medicin er kontrollere symptomer
 • Bemærk eventuelle medicin bivirkninger
 • Kontrollere, hvor godt dit barns lunger arbejder med en håndholdt enhed kaldet en peak flow meter (når dit barn er gammelt nok til at bruge det)
 • Måle, hvor meget dit barns symptomer påvirker normale aktiviteter såsom leg og sove
 • Juster medicin, når symptomerne bliver værre
 • Vide, hvornår at se en læge eller søge akut lægehjælp

Mange astma planer bruge en "stoplys"-system af grønne, gule og røde zoner, der svarer til forværrede symptomer. Dette system kan hjælpe dig med hurtigt at afgøre, astma sværhedsgrad og kunne identificere tegn på et astmaanfald. Nogle astma planer bruge en symptomer spørgeskema kaldet Astma Kontrol Test (ACT) for at måle astma sværhedsgrad i løbet af den seneste måned.

Børneastma. Langsigtet kontrol medicin.
Børneastma. Langsigtet kontrol medicin.

Foretag ændringer og se lægen når det er nødvendigt
Effektiv astma behandling kræver spore, hvor godt medicin arbejder på løbende - og vide, hvad de skal gøre, når de ikke arbejder. Du bliver nødt til at:

 • Arbejde med lægen for at bestemme, hvilke typer og doser af medicin er mest effektive
 • Juster dit barns medicin i henhold til astma handlingsplan, du har arbejdet med dit barns læge
 • Hold øje med bivirkninger såsom irritabilitet, rysten, søvnbesvær eller uro, og rapportere dem til dit barns læge

Kontrol astma udløsere
Tage skridt til at hjælpe dit barn undgå udløser er en vigtig del af kontrollerende astma. Astma udløser varierer fra barn til barn. Arbejd med dit barns læge for at identificere udløser og trin, du kan tage for at hjælpe dit barn undgå dem. Fælles astma udløser omfatter:

 • Forkølelse eller andre luftvejsinfektioner
 • Allergener såsom husstøvmider eller pollen
 • Skæl
 • Øvelse
 • Koldt vejr
 • Cigaretrøg og andre irriterende i luften
 • Svær halsbrand (gastroøsofageal reflux eller GERD)

Nøglen til astmakontrol: holde sig til planen

Efter og opdatering dit barns astma handlingsplan er nøglen til at holde astma under kontrol. Omhyggeligt spore dit barns astmasymptomer, og foretage ændringer i medicin, så snart de er nødvendige. Hvis du handle hurtigt, dit barn er mindre tilbøjelige til at have en alvorlig angreb, og han eller hun vil ikke brug for så meget medicin til at kontrollere symptomerne. Med omhyggelig astmabehandling, skal dit barn være i stand til at undgå flare-ups og minimere forstyrrelser forårsaget af astma.

Se også