At blive gravid

Sunde sædceller: at forbedre din fertilitet

Sunde sædceller er ikke altid en given. Forstå hvordan livsstilsfaktorer kan påvirke din sæd, og hvad du kan gøre for at forbedre din fertilitet.

Gør din sæd pass mønstring?

Kom gravid. Opretholde en sund vægt.
Kom gravid. Opretholde en sund vægt.

Hvis du og din partner planlægger en graviditet, kan du spekulerer på om sundheden for din sæd. Starte med at forstå de forskellige faktorer, der kan påvirke den mandlige fertilitet - derefter overveje skridt til at hjælpe din sæd bliver topscorere.

Hvad bestemmer sperm sundhed?

Sperm sundhed afhænger af forskellige faktorer, herunder mængde, kvalitet og bevægelse:

 • Antal Du er sandsynligvis at være frugtbar, hvis din ejakulere -. Sæd udledes i et enkelt ejakulation - indeholder mere end 15 millioner sædceller per milliliter.
 • Kvalitet. Normal sædceller har ovale hoveder og lange haler, som arbejder sammen for at drive dem fremad. Jo mere sæd du har med en normal form og struktur, jo mere sandsynligt du er til at være frugtbar.
 • . Bevægelse for at nå og trænge et æg, skal sperm flytte - vrikkende og svømme gennem en kvindes livmoderhalsen, livmoder og æggeledere. Dette er kendt som motilitet. Du er mest sandsynligt at være frugtbar, hvis mere end 40 procent af din sæd bevæger sig.

Hvad er den bedste måde at producere sunde sædceller?

Du kan tage enkle trin til at øge dine chancer for at producere sunde sædceller. For eksempel:

 • Øv sikker sex Seksuelt overførte infektioner -. Såsom klamydia og gonorré - er en førende årsag til infertilitet for både mænd og kvinder. For at beskytte dig selv, begrænse dit antal seksuelle partnere og bruge kondom hver gang du har sex - eller ophold i et gensidigt monogamt forhold med en partner, der ikke er inficeret.
 • Spis en sund kost Vælg masser af frugt og grøntsager, der er rige på antioxidanter -. Og måske hjælpe med at forbedre sæd sundhed.
 • Opretholde en sund vægt. Nogle undersøgelser tyder på, at fedme negativt påvirker sædkvalitet, hvilket reducerer både sædkvalitet og sperm bevægelse.
 • Håndtere stress. Stress kan falde seksuel funktion og forstyrre de hormoner, der er nødvendige for at producere sæd.
 • Komme i gang. Medtag fysisk aktivitet i din daglige rutine.

Se også

Sunde sædceller: at forbedre din fertilitet

Hvad er off-grænser?

Sperm kan være særligt sårbare over for miljøfaktorer, såsom udsættelse for ekstrem varme eller giftige kemikalier. For at beskytte din fertilitet:

 • Hold hovedet koldt. Forhøjet scrotal temperaturen kan hæmme sædproduktionen. For at beskytte din fertilitet, ikke bære stramt undertøj eller atletiske shorts. Hvis du cykel eller forblive siddende i lange perioder, tage hyppige pauser. Anbring ikke en bærbar computer på skødet. Undgå boblebade, saunaer og dampende bade.
 • Der må ikke ryges. Mænd, der ryger cigaretter, er mere tilbøjelige til at have lavt sædtal. Rygning kan også mindske sperm bevægelse og får sperm at være misdannet. Hvis du ryger, så spørg din læge til at hjælpe dig med at holde op.
 • Begræns mængden af alkohol du drikker. Heavy drikke kan reducere kvaliteten og mængden af sæd. Hvis du vælger at drikke alkohol, så gør det kun i moderate mængder.
 • Steer klart af ulovlige stoffer. Ligesom cigaretter, kan marihuana falde sperm bevægelse og får sperm at være misdannet. Kokain og heroin også forstyrre sunde sædceller.
 • Undgå smøremidler under sex Glidecreme -. Herunder spyt, de fleste hud lotion, og KY gelé og lignende produkter - kan forstyrre sperm bevægelse. Hvis det er nødvendigt, bruge vegetabilsk, tidsel eller jordnøddeolie. Du kan også overveje et smøremiddel såsom Pre-Seed, som kan være mindre tilbøjelige til at skade sæd.
 • Vær forsigtig med medicin. Calciumkanalblokkere, tricykliske antidepressiva, anti-androgener og forskellige andre medikamenter kan bidrage til fertilitet spørgsmål. Anabolske steroider kan have den samme virkning. Kemoterapi narkotika og strålebehandling for kræft kan forårsage permanent infertilitet. Hvis du overvejer medicin, så spørg din læge om virkningen på din fertilitet - eller muligheden for at hente og lagre sæd før behandlingen.
 • Watch out for toksiner. Eksponering for pesticider kan bly og andre giftstoffer påvirker sperm mængde og kvalitet. Hvis du skal arbejde med giftstoffer, så gør det sikkert. For eksempel bære beskyttelsesdragt og-udstyr, og undgå hudkontakt med kemikalier.

Er aldring påvirker sæd sundhed?

Kvinder er ikke de eneste, der har biologiske ure. Sperm bevægelse og antallet af sunde sædceller kunne falde efter 50 år, der påvirker en mands frugtbarhed. Nogle undersøgelser tyder på, at kvinder, der bliver gravide af ældre mænd har en lidt højere risiko for spontan abort. En fars stigende alder har også været forbundet med en højere risiko for både autisme og skizofreni hos børn.

Hvornår er det tid til at søge hjælp?

Vedtagelsen sund livsstil praksis for at fremme din fertilitet - og undgå ting, der kan skade det - kan forbedre dine chancer for at blive gravid. Hvis du og din partner ikke har fået gravid efter et års ubeskyttet sex, men spørg din læge om en sæd analyse. En fertilitet specialist også kunne være i stand til at identificere årsagen til problemet og give behandlinger, der placerer dig og din partner på vejen til forældreskabet.

Se også