Arp

Definition

Cradle cap, den fælles betegnelse for infantile seborrheic dermatitis forårsager skællende pletter på et barns hovedbund. Selvom vugge cap ikke er alvorlig, kan det forårsage tykke skorpedannelse og hvid eller gul skalaer.

Vugge cap. Forberedelse til din udnævnelse.
Vugge cap. Forberedelse til din udnævnelse.

Arp normalt løser sig selv inden for et par måneder. Egenomsorg foranstaltninger, såsom at vaske dit barns hovedbund dagligt med en mild shampoo, kan hjælpe med at løsne og fjerne vugge cap skalaer. Hvis arp fortsætter eller forekommer alvorlig, kan lægen foreslå en medicineret shampoo, lotion eller anden behandling.

Symptomer

Almindelige tegn på vugge cap omfatter:

 • Patchy skalering eller tykke skorper på hovedbunden
 • Fedtet hud dækket med flaky hvide eller gule skæl
 • Hud flager
 • Muligvis mild rødme

Tilsvarende vægte kan også være til stede på ørerne, øjenlåg, næse og lyske.

Arp er mest almindelig hos nyfødte. Det er ikke smitsom og sandsynligvis ikke vil genere din baby. Arp generelt ikke kløende til spædbørn.

Arp er undertiden forveksles med en anden hud betingelse, børneeksem. En væsentlig forskel mellem disse forhold, er imidlertid, at eksem normalt forårsager betydelig kløe.

Hvornår skal se en læge
Se dit barns læge, hvis:

 • Du har prøvet egenomsorg trin uden held
 • Plastrene spredes til dit barns ansigt eller krop

Årsager

Selvom den præcise årsag til vugge cap ikke er kendt, kan en medvirkende faktor være hormoner, der passerer fra moderen til barnet før fødslen. Disse hormoner kan forårsage en unormal produktion af olie (sebum) i olie kirtler og hårsækkene.

En anden faktor kan være en gær (svamp) kaldet Malassezia (mal-uh-SEE-zhuh), der vokser i sebum sammen med bakterier. Svampemidler behandlinger, såsom ketoconazol, er ofte effektive, støtter tanken om, at gær er en medvirkende faktor.

Forberedelse til Deres udnævnelse

Hvis dit barns vugge cap ikke forbedres med egenomsorg foranstaltninger eller begynder at sprede, lave en aftale med dit barns børnelæge. Her er nogle oplysninger for at hjælpe dig med at forberede dit besøg.

Hvad du kan gøre
Deres barns læge vil gerne vide:

 • Hvor længe din baby har haft arp
 • Hvad du har gjort for at behandle det
 • Hvor ofte du shampoo dit barns hår
 • Hvilke produkter, du har prøvet

Behandlinger og medicin

Arp normalt ikke kræver medicinsk behandling. Det rydder op på egen hånd inden for et par uger til måneder. I mellemtiden, vaske dit barns hår en gang om dagen med mild baby shampoo og børste hovedbunden let med en blød børste til at løsne skalaer.

Hvis hyppig hårvask ikke hjælper, skal du kontakte dit barns læge. Han eller hun kan anbefale en stærkere shampoo - såsom en voksen skælshampoo indeholder tjære, 2 procent af svampedræbende medicin ketoconazol eller 1 procent selen sulfid - for at hjælpe med at opløse vægten. Vær sikker disse shampoo ikke får i dit barns øjne, da de kan forårsage irritation. Hydrocortison creme er undertiden nyttigt at reducere rødme og inflammation.

Brug ikke over-the-counter kortison eller svampedræbende cremer uden at tale med dit barns læge, fordi nogle af disse produkter kan være giftige, når optages gennem et barns hud. Skæl shampoo, der indeholder salicylsyre anbefales ikke til brug hos spædbørn enten, fordi de kan optages gennem huden.

Livsstil og hjem retsmidler

De følgende over-the-counter behandlinger og egenomsorg tips kan hjælpe dig kontrollere og styre vugge cap.

 • Forsigtigt gnide dit barns hovedbund med fingrene eller vaskeklud til at løsne skalaer.
 • Vask dit barns hår en gang om dagen med mild baby shampoo. Løsne skalaer med en lille, blød børste, før skylning shampoo.
 • Hvis vægten ikke løsne let gnide vaseline eller et par dråber af mineralsk olie på dit barns hovedbund. Lad det trække i vægtens i et par minutter, og derefter børste og shampoo dit barns hår som normalt. Hvis du lader olien i dit barns hår, kan skalaerne ophobes og forværre vugge cap.
 • Når vægten er væk, vaske dit barns hår hver par dage med en mild shampoo til at forhindre kedelstensopbygning.

Forebyggelse

Indsæbning dit barns hår hver par dage kan hjælpe med at forhindre vugge cap. Stick med en mild baby shampoo, medmindre dit barns læge anbefaler noget stærkere.