Arbejdskraft og levering, postpartum pleje

Sex efter graviditet: indstille din egen tidslinje

Sex efter graviditet kan være den sidste ting på dit sind. Forstå, hvad de kan forvente og hvordan man fornyer intimitet med din partner.

Sex efter graviditet sker. Ærligt. Først dog vaginal ømhed og ren og skær udmattelse er tilbøjelige til at tage en vejafgift. Uanset om du er i humør eller køn er den sidste ting på dit sind, her er hvad du behøver at vide om sex efter graviditet.

Når barnet er født, hvordan kan jeg snart have sex?

Uanset om du føder vaginalt eller ved kejsersnit, vil din krop har brug for tid til at helbrede. Mange behandlere anbefaler at vente fire til seks uger, før de har sex. Dette giver tid til livmoderhalsen til at lukke, postpartum blødning til at stoppe, og eventuelle tårer eller repareret rifter til at helbrede.

Den anden vigtige tidslinje er din egen. Nogle kvinder føler sig klar til at genoptage sex inden for et par uger fødslen, mens andre har brug for et par måneder - eller endnu længere. Faktorer såsom træthed, stress og frygt for smerte alle kan tage en vejafgift på din sexlyst.

Vil det gøre ondt?

Hormonelle ændringer kan efterlade din vagina tør og øm, især hvis du er ammer.

At hjælpe med at lette ubehag under sex, tage det langsomt. Start med krammer, kysse eller massage. Gradvist opbygge intensiteten af ​​stimulation. Hvis vaginal tørhed er et problem, skal du bruge en smørende creme eller gel. Prøv forskellige positioner for at tage presset væk fra enhver ømme områder og kontrol penetration. Fortæl din partner, hvad der føles godt - og hvad der ikke gør.

Det er også vigtigt at fokusere på i øjeblikket. Hold dit sind på dig selv og din partner - ikke de bleer, tøjvask og andre huslige pligter.

Hvis sex fortsætter med at være smertefuld, konsultere din sundhedspleje udbyder om mulige behandlingsmuligheder.

Vil det føles anderledes?

Efter en vaginal fødsel, nedsat muskeltonus i skeden kan reducere lystbetonet friktion under sex - hvilket kan påvirke ophidselse. Dette er normalt midlertidig.

At tone dine bækkenbundsmuskler, Kegel øvelser prøve. Du skal blot stramme dine bækkenbund, som hvis du stopper din strøm af urin. Prøv det i fem sekunder ad gangen, fire eller fem gange i træk. Arbejde op til at holde musklerne kontrakt i 10 sekunder ad gangen, afslappende i 10 sekunder mellem veerne. Når du har fået styr på det, behøver mindst tre sæt af 10 Kegel øvelser om dagen.

Se også

Sex efter graviditet: indstille din egen tidslinje

Hvad prævention?

Medmindre du håber at blive gravid lige med det samme, sex efter graviditet kræver en pålidelig metode til prævention - også selvom du er ammer.

I første omgang kan din sundhedspleje udbyder anbefaler barriere metoder såsom kondomer og sæddræbende. Disse er tilgængelige over-the-counter og er sikre at bruge til enhver tid. Du kan også overveje præventionsmetoder, der kun indeholder hormonet gestagen, såsom mini-piller eller Mirena, en hormonel spiral (IUD). Du kan begynde at bruge minipiller og andre kun med gestagen-piller umiddelbart efter fødslen.

Præventionsmetoder, der indeholder både østrogen og gestagen - som kombineret p-piller eller NuvaRing (vaginal ring) - udgøre en øget risiko for blodpropper kort efter fødslen. For ellers raske kvinder, er det OK at begynde at bruge kombinerede p-piller og andre former for kombineret hormonelt prævention seks uger efter fødslen.

Selvom præventionsmetoder, der indeholder både østrogen og gestagen længe har været anset for at mindske mælk udbuddet for kvinder, der ammer, nyere forskning tyder på dette kan ikke være sandt. Hvis du ammer og ønsker at tage p-piller, så spørg din sundhedspleje udbyder til at hjælpe dig med at vælge mellem kombinerede p-piller, der indeholder både østrogen og gestagen, og mini-piller, som kun indeholder gestagen.

Hvad hvis jeg er for træt til at have sex?

Omsorg for en nyfødt er udmattende. Hvis du er for træt til at have sex ved sengetid, så sig det. Det betyder ikke dit sexliv skal ende, dog. Overveje at gøre kærligheden tidligt om morgenen, mens din baby lur, eller mens din baby tilbringer et par timer med en betroet ven eller elskede.

Hvad hvis jeg ikke er interesseret i sex?

Det er OK. Der er mere til et intimt forhold end sex, især når du justerer til livet med en ny baby. Hvis du ikke føler sexet eller du er bange for sex vil gøre ondt, dele dine bekymringer med din partner.

Indtil du er klar til at have sex, vedligeholde intimitet på andre måder. Tilbringe tid sammen uden baby, selvom det er bare et par minutter om morgenen og efter barnet går til at sove om natten. Del korte telefonopkald eller sende SMS-beskeder hele dagen. Se efter andre måder at udtrykke hengivenhed. Genoplive den gnist, der bragte jer sammen i første omgang.

Hvis kommunikere med din partner ikke hjælper, være opmærksom på tegn og symptomer på fødselsdepression - såsom intens irritabilitet og vrede, overvældende træthed, manglende glæde i livet, og svært limning med barnet. Hvis du tror du måske oplever postpartum depression, skal du kontakte din læge. Hurtig behandling kan fremskynde inddrivelsen.

Hvad kan jeg gøre for at øge min sexlyst?

De fleste seksuelle problemer i forbindelse med graviditet eller fødsel løse inden for et år. I mellemtiden koncentrere sig om måder at fremme din fysiske og mentale sundhed. For eksempel:

  • Sæt rimelige forventninger, som du tilpasse sig forældreskabet.
  • Sætter pris på ændringer i din krop.
  • Spis en sund kost, herunder masser af væske.
  • Omfatte fysisk aktivitet i din daglige rutine.
  • Rest så meget som du kan.
  • Spørg din partner, kære og venner om hjælp.
  • Deltag i en støttegruppe for nye mødre.

Husk, der tager sig godt af dig selv kan gå en lang vej mod at holde lidenskab live.

Se også